Lees

Stickers plakken

Michelle is getrouwd met Marcel en moeder van Nova (4) en Amber (bijna 9!).

‘Als je zo doorgaat mag je geen sticker plakken vanavond,’ waarschuwt Marcel onze tegenstribbelende kleuter waarvan ik op dat moment de haren probeer te kammen. Ik frons mijn wenkbrauwen, want alhoewel zo’n waarschuwing werkt is dit niet waar dat plakken ooit voor bedoeld was.

Nova had de vervelende gewoonte te slaan als ze boos was. Omdat we goed gedrag wilden belonen bedachten we een systeem waarbij ze een sticker mocht plakken bij een dag niet slaan. Bij tien stickers volgde er dan een klein cadeautje. In hoeverre dit pedagogisch verantwoord is, zullen haar memoires later uitwijzen, maar het werkte als een trein. Alleen ontspoorde die trein op een zeker moment. Want na twee volle vellen, en twee aansluitende cadeautjes verder kreeg onze Nova de smaak te maken en plakte elke avond een sticker. Soms zelfs voor we überhaupt de dag hadden geëvalueerd.

Nu mag je geen sticker plakken hoor

Langzaam veranderde de lijst ook in een soort allround goed-gedrag-lijst, en werd deze bij elke vorm van tegenwerken uit de hoge hoed getoverd. Niet alleen door ons. ‘Nu mag je geen sticker plakken hoor,’ wees onze oudste haar zusje geregeld terecht bij ook maar de kleinste vorm van slecht gedrag. Over een aansluitend cadeautje heeft ze het gelukkig niet vaak, maar ik zie me dat echt nog wel een keer kopen.

Omdat onze regels wat rommelig zijn en wij een regime van lachen en gezelligheid hanteren, ettert dat gesticker nu al lange tijd door. ‘Nou vooruit,’ hoor ik mezelf vaak zeggen als onze kleuter het woord ‘sticker’ in de mond neemt. We zijn misschien geen ouders die strakke lijnen hanteren, maar nu is er niet eens sprake van één lijn. Hoe moeilijk kan het zijn om je aan dit systeem te houden én ermee te stoppen? Ik voel me dommig en stel me zo voor dat andere ouders hier veel slimmer mee omgaan.

Voor ik iets kan zeggen zit die sticker er weer op

‘Ik ga een sticker plakken’ zegt ze als ik na het kammen haar haar in een knot heb gedraaid, en voor ik iets kan zeggen zit die sticker er weer op. Zoals vrijwel elke avond twijfel ik of het beter is om cold turkey te stoppen met het systeem óf om voor een langzame uitfasering te gaan. En zoals elke avond komen we maar niet tot een beslissing, dus tot die tijd hangt het systeem -vol met stickers- gewoon nog op haar slaapkamerdeur.

Maar ze heeft godzijdank al heel lang niemand meer geslagen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter