Kook

Shakshuka of knakshuka

Shakshuka kwam het afgelopen jaar bij ons steeds vaker op tafel en deze zomer aten we het zelfs wekelijks. Want wat blijkt? Het is ook het perfecte campinggerecht. Makkelijk, omdat je het in één pan maakt, en dankzij de vele tomaten, paprika en ui die erin gaat ook nog eens een welkome gezonde afwisseling op de hamburgers en pizza’s die in de vakantie veel voorbij komen.

Wij varieerden er trouwens nogal op los deze vakantie. Zo ontstond opeens ook de ‘knakshuka’. Een shakshuka aangevuld met stukjes knakworst. ‘Maar,’ zegt Henno de huiskok, ‘je kunt hiervoor allerlei soorten vlees gebruiken dat je nog in de koelkast hebt liggen.’ Heb je nog hamburgers die op moeten, of worstjes of gehakt? Dan kan dat er ook allemaal (in stukjes of balletjes) doorheen.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

1 ui, gesnipperd
5 tomaten, in stukjes
2 teentjes knoflook, gehakt
2 rode paprika’s, in repen (eventueel: een potje gegrilde paprika’s)
verse koriander of bladpeterselie (fijngesneden)
400 gram tomatenblokjes (blik)
4 eieren
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijnpoeder
peper en zout
Turks brood
Optioneel: knakworstjes in stukjes of ander vlees dat je nog hebt liggen (stukjes hamburger, chorizo, gehaktballetjes)

Zo maak je het

Verhit de olie in een grote koekenpan. Fruit de ui en knoflook, voeg de paprikapoeder en komijn toe, en bak dit even mee.

Voeg dan de paprika toe en bak mee tot ze zacht zijn.

Voeg dan de tomaten en de koriander en/of peterselie toe, en roer de tomatenblokjes erdoor. Laat het opstaan tot de tomaten ‘gesmolten’ zijn en het geheel een saus vormt. Maak je de knakworstvariant? Dan is dit het moment om ze erdoor te gooien!

Breng op smaak met zout en peper.

Maak vier holtes in de dikke saus die nu is ontstaan, breek in elke holte een eitje. Kook de eieren mee, tot het eiwit is gestold. Zorg dat de eieren niet te hard worden, een zachte dooier is het lekkerst! Serveer het gerecht in de pan en laat iedereen een deel pakken.

Lekker met Turks brood!

Andere opties?

Chorizo: Snijd een chorizoworst in stukjes en bak mee met de ui en knoflook
Hamburger: Verdeel een hamburger in stukjes en bak mee met de ui en knoflook
Gehaktballetjes: maak balletjes van gehakt en kruiden en bak ook deze al in het begin mee
Chipolataworstjes: verdeel de worstjes in stukjes en bak ook al in het begin mee.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama weekmenu 99: vegetarische start van het jaar – Club van relaxte moeders 29 december 2017 at 15:21

    […] Nieuwjaarsdag is meestal niet mijn meest culinaire dag van het jaar (want… brak). De kans is groot dat we nog behoorlijk wat left overs in de koelkast hebben staan en die opeten.  Chinees is ook altijd een populaire optie op 1 januari. Maar…. mocht ik toch wat in elkaar gaan draaien, dan lijkt deze shakshuka uit het boek van Vivian me wel een goede optie. Het recept mag ik delen op de site en vind je hier. […]

  • Laat je reactie achter