Lees

Schoon

Elsbeth is oprichter van deze club, moeder van skateboard-dochter Keet (19) en Teun (13) en getrouwd met Henno.

We hadden last minute besloten dat ik toch mee zou gaan naar Lausanne, waar Keet aan een Olympische kwalificatiewedstrijd meedoet. Lausanne! Op de plaatjes ziet de stad er sprookjesachtig uit. Met de Sisi-achtige huizen en bergtoppen op de achtergrond. En zo ervaar ik de stad ook als ik er in een vrij uurtje in mijn eentje doorheen struin. Hoewel het ook hier loeiwarm is, voelt de lucht hier frisser. Het valt me op dat alles hier schoner is. Ik zie ook nauwelijks vuil op straat.

Ik denk aan de Eneco Clean-Up set die ik vlak voor m’n vertrek naar Zwitserland ontving: met een afvalgrijper, handschoenen en afvalzakjes. Een afvalgrijper, die kennen ze hier vast niet. Vorig jaar deed ik met Teun mee aan de Eneco Clean-Up Walk. We maakten een superleuke wandeling van huis naar Utrecht centrum, stopten halverwege om ijs te halen, gingen nog naar de bieb, ik paste nog een trui en ondertussen vulden we onze afvalzakjes met zwerfvuil. Een wandeling van 6,6 kilometer, 123 minuten en vier goed gevulde zakken later kwamen we voldaan thuis. Waar ik me gelijk verbaasde over dat voldane gevoel. Blij zijn omdat je met gemak vier zakken vuil vult is best raar. Het is immers vooral iets om te huilen.

Mijn Instagram Story van de Eneco Clean-Up Walk van vorig jaar

Ik klim verder de trappen op richting de kathedraal van Lausanne en begin mijn kuiten te voelen van deze stad vol berg op berg af en trap op trap af en vraag me af hoe het komt dat de Zwitsers zoveel schoner zijn. Is het een cultuur ding? In Scandinavische landen schijnen ze ook schoner te zijn. Terwijl onze Argentijnse skateboard-vriend, die ook voor de wedstrijd in Lausanne is, me later vertelt dat ze in zijn land het tegenovergestelde zijn en alles op straat gooien. Hij vindt Nederland juist schoon.

Zou dat het geheim zijn?

Al mijmerend loop ik verder als ik in de winkelstraat bijna omver word gereden door een straatstofzuiger van de gemeente. Het ding doet me sterk denken aan de stofzuiger van de Teletubbies. Zou dat het geheim zijn? Dat de gemeentes hier gewoon Teletubbie-machines inzetten in hun Teletubbie-land? Hmmmm, ik houd het toch maar op cultuur.

Wat kunnen we zelf doen?

De Eneco Clean-Up set had ik ontvangen omdat de Eneco Clean-Up Walk er weer aankomt. Vorig jaar hebben veel lezers van onze club meegedaan aan de Eneco Clean-Up Walk. Super fijn! Laten we ons dit jaar ook weer sterk maken tegen zwerfafval, daarom weer deze oproep!
Doe je dit jaar ook mee?

Doe mee en ontvang ook de gratis Clean-Up set! (beschikbaar voor de eerste 2.000 aanmeldingen)

Benieuwd naar de Eneco Clean-Up Walk en de (gratis) Clean-Up set (afvalgrijper, handschoenen en eco afvalzakjes)? Je kunt je aanmelden via enecocleanupwalk.nl. Het event vindt plaats op 21 en 22 oktober.

Je bepaalt zelf op welke van deze twee dagen, op welk tijdstip, en waar je wandelt. Als je de Wandel.nl-app downloadt, kun je in die app aangeven welke route je gaat lopen, én je kunt zien wat andere deelnemers lopen. In die app krijg je verder leuke berichten voor kinderen, én ter voorbereiding is er ook een toffe toolkit voor kids.

Vorig jaar was de tweede editie van deze Walk en in totaal hebben inmiddels meer dan 17.000 enthousiaste wandelaars (70% volwassenen/30% kind) geholpen om Nederland schoner te krijgen. Lijkt mij tof als dat dit jaar weer véél mensen via de Club van Relaxte Moeders gaan meelopen. En we in die app heel Nederland groen kleuren. Wij zijn er in ieder geval weer bij!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter