Kook

Relax Mama zomers & easy

Deze week maakte Irma het weekmenu voor ons. Irma is moeder van Laurens (bijna 9) en Maarten (6) en getrouwd met Jeroen. Ik leerde haar een paar jaar geleden kennen via onze Club van Relaxte Moeders hardloopgroep. Ze is dominee in Zutphen en werkt niet alleen op zondag, maar ook door de week en dan vaak in de avonduren. Het maken van een weekmenu noemt ze dan ook al lange tijd een lifesaver.

Irma: “Langzaam maar zeker beginnen we weer aan het ‘gewone leven’. Dat is ook te zien aan de Relax Mama-weekplanner die in mijn keuken hangt en al weken behoorlijk leeg is. Inmiddels komen steeds meer vaste afspraken uit het pre-corona tijdperk terug. Zoals de scouting en komende week moest ik zelfs weer de zwemlessen noteren! Voor mij is dat wel een afronding van een periode waar ik wat meer werk van het eten maakte (zo heb ik zelfs een poging gedaan om zelf zachte bolletjes te bakken wat redelijk gelukt was). Dus nu een menu dat je weer wat sneller in elkaar kan flansen. Het zijn ook allemaal zomerse recepten die je prima in de tuin kan eten.”

Maandag: plaattaart met asperge, spek, pesto en eieren

Maandag is het Tweede Pinksterdag en het is natuurlijk dé dag dat de horeca weer open mag. Maar om nu meteen een kanskaart in te zetten… Wij gaan denk ik nog even borrelen in de tuin en sluiten die borrel af met deze plaattaart. Hij is ontstaan uit een rondje koelkast leegkoken, maar hij was zo lekker, dat we besloten hebben hem gewoon op de kaart te houden. Ik combineer hem denk ik met een deze salade met watermeloen, feta en munt en aardappeltjes uit de oven. Je hebt voor 4 personen nodig:

  • Rol kant en klaar bladerdeeg
  • Pesto (zelf maken met verse basilicum, parmezaanse kaas en pijnboompitten met olijfolie in de keukenmachine. Maar uit een potje kan natuurlijk ook prima)
  • Paar reepjes ontbijtspek
  • Van die kleine groene asperges voor in de salade
  • Halve courgette in stukjes
  • Paprika in reepjes
  • Tomaat in plakjes
  • 4 eieren

Rol het bladerdeeg uit over een bakplaat en vouw de randjes een halve centimeter om. Smeer de pesto over de bladerdeeg uit en beleg de plaattaart met de groenten. Breek er vervolgens de eieren over (tip: verdeel dat evenredig over het deeg want anders krijg je ruzie over de verdeling van de eieren 😉). Zet de plaat voorzichtig in een voorverwarmde (175 graden) oven tot de plaattaart gaar is.

Dinsdag: Italiaanse rijstschotel met balletjes uit de oven

Sinds de corona-crisis is mijn werk ingrijpend veranderd. Als dominee bezoek ik namelijk veel oudere gemeenteleden, maar dat mag nu dus (nog) even niet. Wel bel ik hen veel en maak ik met jongere mensen een wandelingetje. Heel erg leuk, maar dan ben je dus wat langer van huis en heb je ook meer honger als je thuiskomt. Dit recept heb ik uit een boekje met de titel ‘Koken zonder gedoe’. Het bevat allerlei gerechten (die de kinderen ook lusten!) met rijst of couscous die binnen een half uur op tafel kunnen staan. Deze duurt wat langer, maar dat komt door de oventijd. Ik vond het recept online ook hier.

Woensdag: Shakshuka met brood

Het bijzondere van onze kinderen is dat als de een het lust, de ander het haat. Dat geldt ook voor deze shakshuka van Ottolenghi. Tenminste… tot we zo ver krijgen dat ze gaan eten. Want dan vinden ze het uiteindelijk ‘best wel lekker’. Bij mij komt ie uit een boekje ‘Koken met Kanjers’, maar een rondje Google leverde op dat ie ook te vinden is op de site van AH. We eten er waarschijnlijk brood en komkommersalade bij.

Donderdag: Burgers met rauwkost

Dit is de dag dat de langverwachte zwemles waar vooral de jongste zich enorm op verheugt op het programma staat. Vlak voor deze lockdown (donderdag 12 maart om precies te zijn) kreeg hij het felbegeerde ‘proefzwemmen’- briefje waardoor het A-diploma ineens wel heel concreet werd. Helaas werd het de volgende dag al ingetrokken, dus de verwachtingen zijn hooggespannen over wanner het proef- en afzwemmen dan wél weer mag… Omdat we aan het einde van de middag pas weer terug zijn en ik ’s avonds weer een vergadering heb, doen we lekker makkelijk: burgers. De kinderen eten ze zonder fratsen (alleen ketchup), voor mijn man en mezelf probeer ik meestal wel wat uit te pakken, zoals hier.

Vrijdag: wraps met kipnuggets en pastasalade

Wraps is iets dat beide kinderen geweldig vinden om te eten. Ook omdat we ze als een soort bouwpakket serveren: allemaal bakjes met rauwkost, groenten en sausjes en dan aan tafel alles op die wrap gooien. Vaak maak ik ze met kipnuggets. Die kan je natuurlijk kant en klaar kopen, maar ik heb pasgeleden ontdekt dat stukjes kipfilet paneren (met verkruimelde beschuiten) niet echt een heel moeilijk werkje is en wel superlekker. Aangezien bij ons iedereen behoorlijk van feta houdt, heb ik besloten deze salade erbij te maken.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Relax Mama in de Keuken
RelaxMama_3D

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €11,20.


Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter