Kook

Relax Mama weekmenu: smaakvolle start!

Ik kreeg vorige maand twee kookboeken: Jadis Lemon Kitchen, en Karsu’s Kitchen. Twee boeken die allebei al een feest zijn om door te bladeren, dus laat staan hoe het is om er uit te eten :). Ik vond er in ieder geval goede inspiratie in voor dit weekmenu, waarmee we na twee weken kerstvakantie het ‘gewone leven’ weer oppakken. Maar als we dat dan toch doen, laten we het dan in ieder geval lekker doen!

Jadis Lemon Kitchen: ik leerde Jadis twee jaar geleden kennen bij een samenwerking en ik heb nog nooit iemand zo gepassioneerd horen vertellen over citruvruchten en over smaken. Haar nieuwste boek gaat dan ook over de perfecte smaakbalans. En hoe je die krijgt. En écht, dat vleugje citroen, of citroenschil doet vaak zó veel voor je gerecht.

Maandag: Roti, AVG maar dan anders

Ik begin de week vaak graag met een AVG’tje, oftewel aardappels, groente, vlees. Maar vaak vind ik dat toch ook wel een tikje saai. In het boek van Jadis zag ik een kip kerrie met rote voorbij komen en dat leek me nou een heerlijk alternatief om de week mee te starten. In haar boek een variant met zelfgemaakte mangochutney en pompoenpuree. Dat lijkt me super lekker, maar eerlijk is eerlijk, die is iets geschikter voor als je in het weekend meer tijd hebt. Ik vond op haar site een soortgelijk recept voor de kip (met aardappels en kouseband) en die lijkt me ook goed geschikt voor door de weeks. Geen kousband? Vervang die gewoon voor sperzieboontjes. Je vindt dat andere recept hier.


Dinsdag: Linzensoep

Oh en dat kookboek van Karsu! Ik had er natuurlijk al van gehoord want het was het best verkochte kookboek van 2023, en (Karsu heeft er meer dan een half miljoen euro mee opgehaald voor de aardbeving-slachtoffers van Turkije en Syrië), maar ik heb het nu pas doorgebladerd. Alles ziet er zo lekker en smaakvol uit. Voor dit weekmenu heb ik drie gerechten uitgezocht die misschien niet de favorieten zijn voor mijzelf, maar die wel óók gewaardeerd worden door de jongste hier in huis, en die ook op doordeweekse dagen goed te maken zijn. Bijvoorbeeld de linzensoep, waarvan ik het recept ook online vond.

Woensdag: Spaghetti citroenboter

Ik ken Jadis tot nu toe vooral van de Italiaanse (Siciliaanse) gerechten uit haar vorige boek, en hoewel in dit boek tot mijn verrassing ook gerechten uit allerlei andere plekken van de wereld kwamen (heerlijke curry’s) trof ik ook deze eenvoudige spaghetti die mij superlekker lijkt en makkelijk te maken.

Donderdag: Gegrilde visballetjes

Deze visballetjes uit het boek van Karsu worden hier in huis zéker gewaardeerd door iedereen. En omdat bij ons donderdag-wrap-dag is in het kader van de sporten en clubjes, zou het zomaar kunnen dat het Turkse broodje vervangen wordt voor een wrap…. Je vindt het recept van karsu in haar mooie boek, maar ook hier.

Vrijdag: Vrijdagavond pizza-avond

In het nieuwste boek van Jadis geen pizza’s dus grijp ik even terug naar haar vorige boek, waar mijn een van mijn favoriete pizza’s in staat. Dat is deze. En deze pizza carpaccio met burrata van Jadis staat zeker ook hoog op mijn favorietenlijstje.

Zaterdag: Kumpir: Gevulde aardappel

Een feestje voor de zaterdag! Karsu schrijft in haar boek: “Mijn lieve zusje Cansu en ik zijn er gek op. Gepofte smeuïge aardappels die je met verschillende toppings kunt vullen.” In Turkijke kun je ze op iedere straathoek kopen hier in Nederland is het minder bekend. Volgens Karsu is het ook een ideale activiteit voor kinderfeetsjes: “allemaal gepofte aardappels in het midden en kijken wie de mooiste kumpir tevoorschijn kan toveren.” Er kunnen zelfs knakworsten op. Kijk maar hier.

Zondag: Friet op tafel

En dan is het zondag wel eens tijd voor iets minder culinairs. Een pastic tafellaken op tafel, en gooi een berg friet, snacks en saus op tafel. Geen afwas, geen gedoe en geen vitaminen 😉 Mooie afronding voor een culinaire week.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter