‘Aan wat voor soort weekmenu hebben jullie behoefte?’ vroeg ik gisteren op mijn persoonlijke Instragram-account. Het antwoord kwam snel, want naast winterkost en comfortfood scoorde ‘gezond, maar toch makkelijk’ het hoogste. Dus dat wordt het deze week! Dank voor alle input!
Maandag: Stamppot boerenkool
Boerenkool schijnt een superfood te zijn. ‘Boerenkool bevat het hoogste vitamine C- gehalte van alle koolsoorten,’ lees ik op een site. Dus over gezond gesproken… Maar is het ook makkelijk? Nou je kunt het zo makkelijk maken als je wilt natuurlijk. Wij kiezen er meestal voor om voorgeschilde stamppot-aardappelen te kopen uit het versvak en voorgesneden boerenkool. Dat maakt echt leven al een stuk simpeler. Spekjes bakken, een (vega)rookworst erbij en je bent al een heel eind. Lekkere jus is ook wel een vereiste en om het af te maken een potje piccalily. Geen idee hoe je stamppot boerenkool maakt? Hier vind je een recept voor deze klassieker.
Dinsdag: Pasta met broccoli (3x)
Als ik denk aan gezond, dan grijp ik vaak naar broccoli. Ook omdat dat er goed in gaat bij ons. Eén van mijn favoriete broccoligerechten is de pasta met broccoli en ansjovis (ik ken hem van Jamie Oliver, maar ik geloof dat het een klassieker is). Dat recept vind je bijvoorbeeld hier. Maar de ‘zwembadpasta’ uit mijn kookboek Relax Mama in de keuken (met broccoli en spek) is ook in veel gezinnen populair. Die vind je hier.
En dan kreeg ik van Shanna nog de tip voor deze Mac ’n cheese met broccoli én bloemkool. ‘Misschien niet super super gezond met kaassaus,’ schreef ze, ‘maar wel makkelijken veel groenten.’ Ik denk dat hij bij mijn tiener ook wel goed in smaak zal vallen deze!
Woensdag: Rode linzensoep met tomaat
Een goed gevulde soep valt eigenlijk in alle categorieën: comfort, makkelijk, en gezond. Ook die kun je natuurlijk weer zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Meta gaf deze suggestie voor de rode linzensoep van de Groene meisjes met linzen, tomaat, kokos en veel kruiden. Ik maak de rode linzen soep vaak met nog meer groente (en iets minder specifieke kruiden), met ui, knoflook, wortels, rode paprika en tomaten. Op de site van Lekker en Simpel vind je een recept dat er op lijkt. Ik zou trouwens wel een dubbel of drie-dubbele hoeveelheid maken, want dit gerecht is bij uitstek ook in te vriezen.
Donderdag: Traybake
Veel suggesties voor traybakes van jullie! Bijvoorbeeld deze tip van Petra: de Griekse bakplaat van de site Lekker en Simpel. Volgens het recept ben je er vijf minuten actief aan kwijt en moet het 40 minuten in de oven. Laten die vijf minuten er tien zijn, dan is het nog makkelijk. Wil je een iets wintersere variant, dan lijkt me deze variant met pompoen en kip ook superlekker (tip voor de snelheid: pompoen voorgesneden kopen!).
Vrijdag: Turkse pizza met sla en komkommer
Vrijdag is natuurlijk pizzadag ;). Neelke gaf een suggestie voor de Turkse pizza (oftewel de Lahmacun, spreek uit: ‘lach-MAA-dzjoen’). Wij wonen in een buurt met veel Turkse winkels waar je die kunt kopen, maar in veel supermarkten liggen ze tegenwoordig ook. Even opwarmen en vervolgens vullen met komkommer, tomaat sla en wat je wilt. Beetje saus er bij en hoppa. Een redelijk gezonde vrijdagavond-maaltijd binnen no time op tafel.
Wil je het jezelf toch moeilijker maken (hahaha), op de site van UitPaulinesKeuken vond ik een recept voor om zelf de Turkse pizza’s te maken, zie hier.
Zaterdag: Noedels met kipgehaktballetjes
Op zaterdag neem ik de suggestie van Sanna over: noedels met kipgehaktballetjes van Chicks love food. Door dit gerecht gaan sugar snaps. Ik denk dat mijn kinderen het net iets lekkerder vinden met sperzieboontjes. Wil je de noedels met iets meer kruiden? Bij Valérie thuis is de Surinaamse bami van Francescakookt.nl all time favorite. Valérie doet er als groente ook vaak erwtjes doorheen.
Zondag: Ovenschotel met prei
De preischotel werd een paar keer achter elkaar genoemd. Dus die gooien we er ook in deze week! Maak hem bijvoorbeeld volgens dit recept van Keukenliefde.nl. Vanessa maakt hem met vegetarisch gehakt, of je kijkt op Foxilicious.nl, daar staat een recept voot een vegetarische preischotel die er ook lekker uitziet.
- Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!
- Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
- Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).
Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €12,50 kosten.
Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Die is nu tijdelijk maar €9,98! (dat is voor de helft van de prijs!) Check de Shop van Relaxte Moeders!
1 Reactie
[…] weken geleden maakte ik op verzoek een weekmenu met als thema makkelijk maar wel gezond, deze week, de week tussen Kerst en Oud & Nieuw lijkt me uitstekend geschikt om in te gaan op […]