Kook

Relax mama weekmenu: fresh start!

Fijn, we hebben weer een weekmenu van Willemijn! Willemijn is redacteur (ook van kookboeken!) en moeder van twee zoons en zal vaker haar weekmenu met ons gaan delen.

Willemijn: ‘Ik geloof niet echt in diëten (het werkt in eerste instantie vaak goed maar op de langere termijn vallen veel mensen terug in hun oude gewoontes) en in dat opzicht heb ik dus ook weinig op met dry january, “ineens” 5x in de week sporten en jezelf op een regime van 1500 calorieën zetten. Dat gezegd hebbende: na de overvloedige decembermaand voel ik ook ik een enorme behoefte om weer normaal te eten. Niet borrelen als avondeten en elke dag een toetje en twee (vooruit: drie) glazen wijn maar veel groente, vega, voedzaam. En de paprikaribbelchips blijven ook even uit mijn winkelmandje 😉 Mijn enige criterium? Dat ik elke dag lekker eet. Want zoals Karin Luiten altijd zegt: “Het leven is te kort om vies te eten.” Sluit ik me van harte bij aan.’

Maandag: rodekoolstamppot met gehaktballetjes
Ik sluit niet uit dat ik gisteren nog chinees heb besteld om mijn oud & nieuw-kater te sussen maar vandaag gaan we ervoor. Deze rodekoolstamppot met gehaktballetjes en ui is al geweldig lekker maar in Brenda’s Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2023 staat een variant die nóg beter is.

Dit zit er in:

  •  350 gr gehakt naar keuze
  • 1 el ketchup
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 el paneermeel (ik gebruikte havermout, werkt ook)
  • 3 uien, in halve ringen
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 kg aardappelen, geschild en in stukken
  • 700 gr voorgekookte rodekool (uit pot of diepvries)
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 el dijonmosterd
  • Olie of boter, om in te bakken
  • Zout en peper

En zo maak je het:

  • Meng het gehakt met de ketchup, knoflook en de paneermeel (of havermout). Breng op smaak met zout en peper en draai er kleine gehaktballetjes van.
  • Verhit olie of boter in een koekenpan en bak de uienringen glazig. Doe de gehaktballetjes erbij en bak rondom aan. Voeg de bouillon, het laurierblad, peper en tijm toe en laat 10-15 minuten sudderen op laag vuur met het deksel op de pan.
  • Kook ondertussen de aardappelen gaar. Verwarm de rodekool in een pannetje en breng op smaak met de koekkruiden.
  • Giet de aardappels af maar bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels fijn en meng met een scheutje kookvocht, mosterd, zout en peper. Roer de rodekool door de aardappelpuree.
  • Serveer de rodekoolstamppot met de gehaktballetjes, ui en jus.

Dinsdag: spinazierisotto met ei
Ik heb voor de kerst een multicooker gekregen en ben van plan die héél veel te gaan gebruiken. Bovenaan de lijst met recepten die ik vond staat deze spinazierisotto met ei en pijnboompitjes van Sabine Koning van Ohmyfoodness. Vega en voedzaam!

Woensdag: zalmtandoori met zoete aardappel
Ik heb sinds een paar maanden twee bakplaatboeken van Rukmini Iyer in huis en ben groot fan! Makkelijke, gezonde recepten met een originele twist. Dit recept voor zalmtandoori met zoete aardappel, tomaten en rode ui valt zelfs bij mijn zoeteaardappelhaters in de smaak.

Donderdag: pasta pesto
Het schijnt dat de meeste mensen circa tien gerechten in hun vaste repertoire hebben en die rouleren, één van die gerechten bij ons thuis is pasta met zelfgemaakte pesto. Deze variant met pesto en knapperige broccoli van Pien laat haar eten zien (één van de nieuwere bloggers aan het culinaire firmament en een absolute aanrader) ziet er heel goed uit.

Vrijdag: vegan bonenbruger
Deze geweldige vegan bonenburger met pindamayo en kroepoek van culinair journalist Joke Boon staat bij ons met regelmaat op tafel. De vegan mayo maakt het recept helemaal plantaardig (Jean Bâton heeft hele lekkere) maar vind je vega ook oké, gebruik dan de mayo die je ongetwijfeld al in de koelkast hebt staan. Het recept komt uit Jokes boek De Vega Optie maar vind je ook hier online.

Zaterdag: linzensoep
Soep is altijd goed en op de site van Ellouisa Cooking vind je onder meer deze heerlijke Turkse linzensoep, mercimek çorbasi. Stokbroodje erbij en klaar ben je.

Zondag: noedels met kibbeling
Best of both worlds is het als je mag genieten van een fijne column en erbij een lekker recept cadeau krijgt. Enter: dit recept van Vanja van der Leeden voor noedels met kibbeling en chilisaus. Tip: heb je net als ik een kritische kleuter die alles ‘te pittig’ vindt? Rustig aan dan met de chilisaus in de een-na-laatste stap van dit recept, je kunt er altijd zelf nog wat extra overheen doen.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Die is nu maar €9,98! (dat is voor de helft van de prijs!) Check de Shop van Relaxte Moeders!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter