Kook

Relax Mama-weekmenu 46

In het kader van de dure decembermaand, vond ik dit wel weer eens een mooie week voor een budgetmenu. Ik ben met pen, papier en rekenmachine de supermarkt ingegaan. Twee supermarkten om precies te zijn. En kwam uiteindelijk uit op een bedrag van €31,38 voor vijf dagen eten. Daar komt iets bij als je ook nog eieren, melk en knoflook moet kopen (had ik nog in huis). Dus ik rond het voor het gemak af naar €33,00. Respect voor mensen die iedere week zo goedkoop mogelijk moeten eten, want ik vind het echt een hele klus. Daarom ook mijn vraag: heb jij een lekker én goedkoop gerecht, zou je dat dan misschien onder dit blog willen delen met mij voor een volgend budgetmenu?

fullsizerender

Maandag: Hutspot en gehaktballen

We beginnen met aardappels. Budget, omdat ik een zak van 2,5 kilo kocht zodat ik later deze week met die zelfde zak aardappels uit de oven kan maken. Hutspotrecepten zijn er legio op internet. Je kunt bijvoorbeeld deze gebruiken. Voor de gehaktballen kocht ik half-om-half-gehakt. Dat gebruik ik eigenlijk meestal niet, maar ik ging dit keer voor de goedkoopste variant. Ik gebruik voor de gehaktballen het recept van de site bakken zoals oma.

pastaDinsdag: Spaghetti met boerenkoolpesto

Vandaag een recept uit het nieuwe kookboek van Pauline: pasta met boerenkoolpesto. Dit recept viel me gelijk op toen ik haar boek Feel good food voor het eerst doorbladerde. Je vindt het recept ook op hier op haar site. Het is iets minder budget dan ik dacht, omdat de pijnboompotjes, parmezaanse kaas en bascilicum toch wel aantikken. Daarom heb ik de parmezaanse kaas vervangen voor geraspte kaas.

Woensdag: Erwtensoep

Een van de eerste ‘nieuwe’ recepten die ik uitprobeerde toen ik met de weekmenu’s startte was erwtensoep. Ik gebruikte dit recept van de Smulpaapje en het was een groot succes. Tijd dus om het nog een keer te maken. Door het vlees dat er in moet misschien ook niet de beste keuze voor een budgetmenu, maar – aan de andere kant – je maakt gelijk zo veel, dat je er gerust twee dagen van kunt eten. Ik heb trouwens geen fond gekocht, maar maak de soep met alleen bouillon.

Donderdag: Aardappels uit de oven, sperzieboontjes, tomaatjes uit de oven, visschnitzel

Ik maak aardappels uit de oven. Ik laat me dit keer inspireren door dit recept van Jamie Oliver. We eten er sperziebonen bij (die waren in de aanbieding) en nog wat tomaatjes uit de oven (want die heb ik nog over van dinsdag) en ik bak er diepvries visschnitzels bij (nog nooit gehad, maar die waren nogal goedkoop).

Vrijdag: Pitabroodjes falafel met sla en komkommer

We eindigen de week makkelijk. Ik had eigenlijk broodjes shoarma bedacht (want de shoarma was in de aanbieding), maar realiseerde me toen dat ik drie dagen varkensvlees wel wat veel vond. Het werd dus een vegetarische (en iets duurdere) variant. Broodjes falafel, met sla en komkommer. Voor een sausje erbij ga ik ter plekke improviseren met wat we in de koelkast hebben.

Fijne week allemaal!

  • Nieuwsgierig naar mijn andere twee budgetmenu’s? Die vind je hier.
  • Benieuwd naar de vorige 45 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Dit jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

16 Reacties

  • Reageer Mireille 11 december 2016 at 19:55

    Een lekkere budgetmeal die ik weleens maak is corned beef met doperwtjes!
    Nodig:
    Blik cornedbeef a €1,89
    Doosje diepvriesdoperwtjes a €0,79
    Ui
    Olie

    Fruit het uitje in een hapjespan met wat olie, doe daar de corned beef uit blik bij en bak dit even lekker rond. Gooi er vervolgens de diepvriesdoperwtjes bij en schep dit om tot de doperwtjes gaar zijn. Lekker wat witte/zwarte peper eroverheen en serveren met rijst! Is hier topfavoriet bij de peuter des huize!

  • Reageer Floor 11 december 2016 at 19:57

    Budgetmaaltijd:

    Mie koken en daarna met spinazie a la crème, roomkaas en spekjes in de wokpan. Alles door elkaar husselen en hoppa klaar is Kees, snel klaar en goedkoop. ? Oww ja en lekker ?

    • Reageer Ingeborg 11 december 2016 at 20:21

      Hier is dit ook een hit, maar dan met pasta (het liefste van die “vieze”, witte, snelkook elleboogjes) in plaats van mie!

  • Reageer Sandra 11 december 2016 at 19:58

    http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R758498/ovenrisotto-met-spek-en-prei
    En de kinderen vinden het heerlijk!

  • Reageer Charissa 11 december 2016 at 20:40

    Wat hier als lievelingseten wordt beschouwd is spaghetti met spekjes en sperziebonen. Ik gebruik wel volkoren spaghetti (kan bijna drie keer doen met een zak voor 4 personen). Een pakje spekjes (de julienne spekjes van de jumbo) en diepvries sperziebonen. In het vet van de spekjes bak ik dan de voorgekookte sperziebonen, en daarna nog een laagje witte wijn (met een klein flesje doe ik ook drie keer) en dan als de alcohol eruit is alles bij elkaar en dan nog een beetje parmezaanse kaas erover. Ik koop dan een zak van de lidl, strooikaas. Het is het lievelingseten, zelfs verkozen boven pizza.

  • Reageer Petra 11 december 2016 at 21:00

    Zuurkoolstamppot met chorizo:
    – aardappels
    – pakje zuurkool
    – hele chorizo worst

    Chorizo is blokjes snijden en uitbakken. Aardappels koken, zuurkool verwarmen, stamppot van maken en uitgebakken knapperige chorizoblokjes erdoor. Geeft een lekkere bite! Evt. met stukje vlees erbij.

  • Reageer Jelka van Nunen 11 december 2016 at 21:00

    http://klein-duimpje.blogspot.nl/2007/11/risotto-economico-e-saporito.html?m=0

    M’n eigen recept, link is naar mijn blog. Erg goedkoop, maar smaakt echt luxe!

  • Reageer mvsl 11 december 2016 at 21:02

    Hier favoriet. Zuurkoolschotel met gehakt. Lekker basic en low budget maar ooh zo lekker. Gehakt rullen en aardappelpuree maken. In de ovenschotel puree zuurkool gehakt en herhalen. Bovenste laag eindigen met aardappelpuree. Paneermeel erover en klontjes boter. In de oven en als laatste nog ff de gril aan voor een extra krokant korstje. Mmmh. Voor een zachtere smaak pak je champagne of wijn zuurkool.

  • Reageer Bonnie Postma 11 december 2016 at 21:06

    Hasselback chicken!
    Ingredienten:
    Kipfilet
    Spinazie
    Roomkaas
    Cheddar kaas of geraspte kaas
    Paprikapoeder
    Peper & zout

    Super lekker! Eén kipfilet die je verticaal insnijdt.
    Je kruidt ze met zout, peper (en zonodig kipkruiden).
    Flinke handvol spinazie bakken in een koekenpan, de roomkaas erbij en door elkaar husselen. Wanneer dit klaar is, breng je in iedere snee vd kipfilet een mengsel van spinazie en roomkaas.
    Daarna gebruik je paprikapoeder en doe je er cheddarkaas op of geraspte kaas. Een half uurtje in de oven op 200 graden en smullen maar!

  • Reageer Linda van Schaik 11 december 2016 at 22:11

    Super lekker: spaghetti koken, witlof (fijn snijden en roerbakken), hamreepjes en een klein bekertje slagroom toevoegen aan de witlof. Peper en zout erover, Parmezaanse kaas erop en je hebt een goedkope en lekkere maaltijd!

  • Reageer Esther 11 december 2016 at 23:15

    Kapucijners met spekjes.

    (Biologische) spekjes uitbakken..Italiaans groente pakket erbij..blik kapucijners erdoor. Eventueel serveren met appelmoes.
    Super snel, gezond, goedkoop en kids love it (de mijne dan)!

  • Reageer Geertje 12 december 2016 at 07:08

    Hier megafavoriet en hartstikke budget: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R689138/zuurkoolschotel-met-chorizo ?

  • Reageer Jesse 12 december 2016 at 12:09

    Gebruik minder gehakt voor je soepballetjes en gooi er een handje bulgur doorheen. Dan heb je netzoveel balletjes met minder vlees. Balletjes lekker klein draaien want bulgur zwelt wat op.

  • Reageer Jesse 12 december 2016 at 12:13

    Zoete aardappelsoep

    Zoete aardappel
    Tuinkruiden boullion
    kurkuma
    komijn
    Ui
    Knoflook
    Laurier
    Peper en zout naar smaak

    Alles koken met water. Haal het laurier uit de pan. Pureren
    Bij serveren blokjes Feta kaas erin en stukjes zongerijpte tomaat
    ? jammie

  • Reageer mompaulie 12 december 2016 at 16:10

    En aardappels, groente, gehakt… valt dat ook onder “heerlijk en goedkoop”? Hier thuis wel 🙂

  • Reageer Natalie 14 december 2016 at 10:08

    Inspiratie voor budget:

    Spinazie-tonijn-pasta:
    Kook pasta (wij gebruiken “glijbanenpasta”, wokkels), verwarm diepvries spinazie a la crème, doe daar 2 blikjes tonijn in water of olie door.

    Erwtensoep: bij de Lidl hebben ze een compleet erwtensoeppakket. Nog bijkopen: spekjes en rookworst.

    Sperziebonen, rijst, kipfilet, pindasaus. Voor goedkoper of vega: kook of bak een eitje ipv vlees. Het kan ook allebei.

  • Laat je reactie achter