In het kader van de dure decembermaand, vond ik dit wel weer eens een mooie week voor een budgetmenu. Ik ben met pen, papier en rekenmachine de supermarkt ingegaan. Twee supermarkten om precies te zijn. En kwam uiteindelijk uit op een bedrag van €31,38 voor vijf dagen eten. Daar komt iets bij als je ook nog eieren, melk en knoflook moet kopen (had ik nog in huis). Dus ik rond het voor het gemak af naar €33,00. Respect voor mensen die iedere week zo goedkoop mogelijk moeten eten, want ik vind het echt een hele klus. Daarom ook mijn vraag: heb jij een lekker én goedkoop gerecht, zou je dat dan misschien onder dit blog willen delen met mij voor een volgend budgetmenu?
Maandag: Hutspot en gehaktballen
We beginnen met aardappels. Budget, omdat ik een zak van 2,5 kilo kocht zodat ik later deze week met die zelfde zak aardappels uit de oven kan maken. Hutspotrecepten zijn er legio op internet. Je kunt bijvoorbeeld deze gebruiken. Voor de gehaktballen kocht ik half-om-half-gehakt. Dat gebruik ik eigenlijk meestal niet, maar ik ging dit keer voor de goedkoopste variant. Ik gebruik voor de gehaktballen het recept van de site bakken zoals oma.
Dinsdag: Spaghetti met boerenkoolpesto
Vandaag een recept uit het nieuwe kookboek van Pauline: pasta met boerenkoolpesto. Dit recept viel me gelijk op toen ik haar boek Feel good food voor het eerst doorbladerde. Je vindt het recept ook op hier op haar site. Het is iets minder budget dan ik dacht, omdat de pijnboompotjes, parmezaanse kaas en bascilicum toch wel aantikken. Daarom heb ik de parmezaanse kaas vervangen voor geraspte kaas.
Woensdag: Erwtensoep
Een van de eerste ‘nieuwe’ recepten die ik uitprobeerde toen ik met de weekmenu’s startte was erwtensoep. Ik gebruikte dit recept van de Smulpaapje en het was een groot succes. Tijd dus om het nog een keer te maken. Door het vlees dat er in moet misschien ook niet de beste keuze voor een budgetmenu, maar – aan de andere kant – je maakt gelijk zo veel, dat je er gerust twee dagen van kunt eten. Ik heb trouwens geen fond gekocht, maar maak de soep met alleen bouillon.
Donderdag: Aardappels uit de oven, sperzieboontjes, tomaatjes uit de oven, visschnitzel
Ik maak aardappels uit de oven. Ik laat me dit keer inspireren door dit recept van Jamie Oliver. We eten er sperziebonen bij (die waren in de aanbieding) en nog wat tomaatjes uit de oven (want die heb ik nog over van dinsdag) en ik bak er diepvries visschnitzels bij (nog nooit gehad, maar die waren nogal goedkoop).
Vrijdag: Pitabroodjes falafel met sla en komkommer
We eindigen de week makkelijk. Ik had eigenlijk broodjes shoarma bedacht (want de shoarma was in de aanbieding), maar realiseerde me toen dat ik drie dagen varkensvlees wel wat veel vond. Het werd dus een vegetarische (en iets duurdere) variant. Broodjes falafel, met sla en komkommer. Voor een sausje erbij ga ik ter plekke improviseren met wat we in de koelkast hebben.
Fijne week allemaal!
- Nieuwsgierig naar mijn andere twee budgetmenu’s? Die vind je hier.
- Benieuwd naar de vorige 45 weekmenu’s? Je vindt ze hier!
Relax Mama in de Keuken
Dit jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.
16 Reacties
Een lekkere budgetmeal die ik weleens maak is corned beef met doperwtjes!
Nodig:
Blik cornedbeef a €1,89
Doosje diepvriesdoperwtjes a €0,79
Ui
Olie
Fruit het uitje in een hapjespan met wat olie, doe daar de corned beef uit blik bij en bak dit even lekker rond. Gooi er vervolgens de diepvriesdoperwtjes bij en schep dit om tot de doperwtjes gaar zijn. Lekker wat witte/zwarte peper eroverheen en serveren met rijst! Is hier topfavoriet bij de peuter des huize!
Budgetmaaltijd:
Mie koken en daarna met spinazie a la crème, roomkaas en spekjes in de wokpan. Alles door elkaar husselen en hoppa klaar is Kees, snel klaar en goedkoop. ? Oww ja en lekker ?
Hier is dit ook een hit, maar dan met pasta (het liefste van die “vieze”, witte, snelkook elleboogjes) in plaats van mie!
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R758498/ovenrisotto-met-spek-en-prei
En de kinderen vinden het heerlijk!
Wat hier als lievelingseten wordt beschouwd is spaghetti met spekjes en sperziebonen. Ik gebruik wel volkoren spaghetti (kan bijna drie keer doen met een zak voor 4 personen). Een pakje spekjes (de julienne spekjes van de jumbo) en diepvries sperziebonen. In het vet van de spekjes bak ik dan de voorgekookte sperziebonen, en daarna nog een laagje witte wijn (met een klein flesje doe ik ook drie keer) en dan als de alcohol eruit is alles bij elkaar en dan nog een beetje parmezaanse kaas erover. Ik koop dan een zak van de lidl, strooikaas. Het is het lievelingseten, zelfs verkozen boven pizza.
Zuurkoolstamppot met chorizo:
– aardappels
– pakje zuurkool
– hele chorizo worst
Chorizo is blokjes snijden en uitbakken. Aardappels koken, zuurkool verwarmen, stamppot van maken en uitgebakken knapperige chorizoblokjes erdoor. Geeft een lekkere bite! Evt. met stukje vlees erbij.
http://klein-duimpje.blogspot.nl/2007/11/risotto-economico-e-saporito.html?m=0
M’n eigen recept, link is naar mijn blog. Erg goedkoop, maar smaakt echt luxe!
Hier favoriet. Zuurkoolschotel met gehakt. Lekker basic en low budget maar ooh zo lekker. Gehakt rullen en aardappelpuree maken. In de ovenschotel puree zuurkool gehakt en herhalen. Bovenste laag eindigen met aardappelpuree. Paneermeel erover en klontjes boter. In de oven en als laatste nog ff de gril aan voor een extra krokant korstje. Mmmh. Voor een zachtere smaak pak je champagne of wijn zuurkool.
Hasselback chicken!
Ingredienten:
Kipfilet
Spinazie
Roomkaas
Cheddar kaas of geraspte kaas
Paprikapoeder
Peper & zout
Super lekker! Eén kipfilet die je verticaal insnijdt.
Je kruidt ze met zout, peper (en zonodig kipkruiden).
Flinke handvol spinazie bakken in een koekenpan, de roomkaas erbij en door elkaar husselen. Wanneer dit klaar is, breng je in iedere snee vd kipfilet een mengsel van spinazie en roomkaas.
Daarna gebruik je paprikapoeder en doe je er cheddarkaas op of geraspte kaas. Een half uurtje in de oven op 200 graden en smullen maar!
Super lekker: spaghetti koken, witlof (fijn snijden en roerbakken), hamreepjes en een klein bekertje slagroom toevoegen aan de witlof. Peper en zout erover, Parmezaanse kaas erop en je hebt een goedkope en lekkere maaltijd!
Kapucijners met spekjes.
(Biologische) spekjes uitbakken..Italiaans groente pakket erbij..blik kapucijners erdoor. Eventueel serveren met appelmoes.
Super snel, gezond, goedkoop en kids love it (de mijne dan)!
Hier megafavoriet en hartstikke budget: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R689138/zuurkoolschotel-met-chorizo ?
Gebruik minder gehakt voor je soepballetjes en gooi er een handje bulgur doorheen. Dan heb je netzoveel balletjes met minder vlees. Balletjes lekker klein draaien want bulgur zwelt wat op.
Zoete aardappelsoep
Zoete aardappel
Tuinkruiden boullion
kurkuma
komijn
Ui
Knoflook
Laurier
Peper en zout naar smaak
Alles koken met water. Haal het laurier uit de pan. Pureren
Bij serveren blokjes Feta kaas erin en stukjes zongerijpte tomaat
? jammie
En aardappels, groente, gehakt… valt dat ook onder “heerlijk en goedkoop”? Hier thuis wel 🙂
Inspiratie voor budget:
Spinazie-tonijn-pasta:
Kook pasta (wij gebruiken “glijbanenpasta”, wokkels), verwarm diepvries spinazie a la crème, doe daar 2 blikjes tonijn in water of olie door.
Erwtensoep: bij de Lidl hebben ze een compleet erwtensoeppakket. Nog bijkopen: spekjes en rookworst.
Sperziebonen, rijst, kipfilet, pindasaus. Voor goedkoper of vega: kook of bak een eitje ipv vlees. Het kan ook allebei.