Kook

Relax Mama weekmenu 124: inspiratie uit de voorraadkast

Nog twee weken te gaan en dan is het bij ons zomervakantie. Net als vorig jaar gaan wij weer zes weken met onze camper door Frankrijk en Spanje touren. (Zes weken? Ja! Hoe en wat daar schreef ik vorig jaar dit blog over). Tijdens onze vakantie past onze vriend Joost op ons huis en op kat Ringo. Om hem de indruk te geven dat wij een georganiseerd huishouden hebben, heb ik onze voorraadlade’s maar eens uitgemest en de vriezer geïnspecteerd. Dit weekmenu is dan ook de opbrengst van deze huishoudelijke uitspatting. Oftewel: een inspecteer-je-voorraadkast-weekmenu!

Maandag: Tomatenrisotto met chorizo, spinazie en geitenkaas

Ik trof in onze voorraadlade meerdere aangebroken pakjes risotto en een pittige chorizoworst die echt op moet. In de koelkast heb ik nog wat zachte geitenkaas en na wat Googelen op deze ingrediënten kom ik op deze tomatenrisotto uit de Allerhande. Hij lijkt mij lekker.

Dinsdag: Quiche met romige aardappels, katenspek en doperwtjes

Het pak ‘hartige taartbodem’ dat ik achterin de la vond is een paar maanden over datum. Ik wilde hem weggooien, maar vele reacties op mijn insta story leerde me dat dat bij een product als dit niet nodig is. Zoals kok Madame Charlotte mij schreef: ‘Droge ingrediënten? die blijven zeker twee jaar langer goed dan de datum op het pakje.’

Dus ging ik opzoek naar een recept voor een hartige taart. En iets met aardappels die ik nog heb. Ik kwam uit op deze quiche met romige aardappelvulling. Ik doe er extra doperwtjes bij die ik nog in de vriezer heb en maak er een groene salade en broccoli bij.

Woensdag: Pastasalade met tonijn

De hoeveelheid pakken pasta vielen op zich nog mee in de voorraadlade. Daarentegen wel heel veel potjes ansjovisolijven en een paar blikjes vis (die gelukkig lang goed blijven). Deze gevonden potjes en blikjes ga ik gebruiken voor een pastasalade: tonijn, maiskorrels, gedroogde tomaatjes, olijven, pijnboompitten en kappertjes (ik twijfel over augurk…). Ingrediënten voor een dressing heb ik ook wel in huis en ik voeg vers stukjes tomaat, paprika en komkommer toe.

Donderdag: Red curry met groente

Ook in de la: diverse Indische, Thaise en andere kruidenpasta’s die ik regelmatig aanschaf in het kader van ‘altijd handig om in huis te hebben’ maar vervolgens veel te weinig eet. Daarom op dit weekmenu een rode curry. Daarvoor gebruik ik het aangebroken potje rode curry paste dat nog in de koelkast stond, rijst, kokosmelk en uit en knoflook uit voorraad. De groente die ik er verder bij doe: sperziebonen, paprika en aubergine (die laatste is er echt lekker door!). Ik maak hem dit keer vegetarisch (met kip is het ook lekker) en maak hem af met cashewnoten.

Overigens: Alhoewel Teun steeds beter gaat eten (ja, er is licht aan de horizon!), is een curry echt nog een brug te ver. Voor hem daarom een bordje met sperziebonen en paprika en witte rijst. Misschien een gekookt ei er bij.

Vrijdag: Nachosschotel

In de de koelkast trof ik een potje sour cream en een aangebroken pot jalapeño’s, en in de lade Mexicaanse kruiden een pot salsa. We eindigen de week dus Mexicaans! Daarvoor bak ik wat gehakt rul met een gesnipperde ui en de Mexicaanse mix. Het gehakt verdeel ik in een ovenschaal samen met nachochips, stukjes tomaat en geraspte kaas. Deze schaal gaat een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 180 graden. Eenmaal uit de oven zet ik de sour cream,  jalapeñol’s en salsa op tafel zodat iedereen kan pakken wat hij wil.

Ik maak er zelf guacamole bij. Dat doe ik op een snelle en makkelijke manier: pureer of stamp een avocado. Beetje sour cream en salsa erbij (meest simpele variant). En als ik in huis heb: beetje limoen, koriander of nog wat stukjes tomaat.

Dit was hem voor deze week. Benieuwd of ik jullie heb kunnen inspireren om ook weer eens die voorraadkast in te duiken.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter