Kook

Relax Mama weekmenu 122: budget – vijf dagen eten voor net geen €30,-

Het was weer puzzelen mensen, maar het is gelukt om een budgetmenu te maken. Vijf dagen gevarieerd eten voor ….. €29,98! Dat kan dus gewoon! Onderaan zie je mijn boodschappenlijstje mét prijzen.

Maandag: Zwitserse rösti met bloemkool en kip

Laat ik weer eens met aardappels beginnen. Ik heb een zak Malta-aardappelen van de Aldi in de aanbieding gevonden. Die gebruik ik deze week niet helemaal, de helft bewaar ik voor volgende week. Ik ga deze week eens experimenteren met de aardappels en rösti maken. Heb ik nog nooit gedaan. Ik gebruik dit Allerhande recept. We eten er bloemkool bij, kip drumsticks en komkommersalade.

De drumsticks marineer ik in een marinade van bijvoorbeeld ketjap, honing, olie en peper en zout (en wat ik verder nog kan vinden op dat moment). Ik denk dat ik ze in de oven klaarmaak daarna. In dit blog las ik dat ze lekker mals worden als je er de tijd voor neemt en ze eerst een half uur in een oven van 200 graden doet, ze na een half uur er uithaalt en ze dan even keert met twee vorken en vervolgens nog een half uur in de oven terg doet bij 160 graden.

Dinsdag: Pasta met broccoli ansjovis

Na dat geëxperimenteer van maandag, doe ik op dinsdag een oude bekende. Vis in een budgetmenu vind ik lastig. De meeste vis is toch prijzig. Dus het wordt een gerecht met anjovis. En dan kom ik snel op deze ‘good old’ pasta van Jamie uit. Je vindt het recept bijvoorbeeld hier. (Ik zag dat de broccoli tot en met zondag in de bonus is bij Appie).

Woensdag: champignonrisotto (en risottoballetjes!)

Risotto vind ik het ultieme budgetgerecht. Het doet luxe aan, maar hoeft niet veel te kosten. Champignonrisotto is mijn favoriet. Ik maak hem dit keer met spekreepjes, maar hij kan natuurlijk ook prima vegetarisch. Van Sylvia Witteman heb ik de tip om met overgebleven risotto balletjes te maken. Ideaal voor in dit budgetmenu, want ik vroeg me af wat ik bij het gerecht van morgen zou doen. Die balletjes worden dat dus. Als gerecht naast de risotto eten we cherrytomaatjes uit de oven.

Voor de risottoballetjes heb je dit nodig: koude risotto, bloem, 1 ei, paneermeel en zonnebloemolie.

Je doet een paar eetlepels bloem in een kommetje, het ei (losgeklopt met wat water) in een volgend kommetje en een flinke scheut paneermeel in een derde kommetje. Van de restjes risotto vorm je balletjes, die je eerst door de bloem rolt, daarna door het ei en dan door de paneermeel. Laat de balletjes 20 minuten opstijven in de ijskast en frituur ze daarna in een steelpannetje met de olie (180 graden).

Donderdag: Stamppot zoete aardappel, pastinaak, wortel en rucola

Dit gerecht had ik er een paar weken terug ook al opstaan, omdat het Henno’s nieuwe ontdekking was. Hij blijkt niet alleen lekker te zijn, maar ook nog eens lekker goedkoop, dus prima voor in een budgetmenu. Je maakt het als volgt: snijd twee zoete aardappels, twee winterwortels en een pastinaak in blokjes van 3 cm. Koken dit samen in een grote pan tot het gaar is. Stamp het daarna tot een puree met een klontje boter en een klein scheutje tabasco.

Henno maakt er een uienjus bij: smoor rode ui in een klont boter, blus de uien af met een beetje rode wijn (kan ook met wal balsamicoazijn), wat water toevoegen en bind de jus met wat bloem.

Zo zag het er vorige keer bij ons uit (toen aten we er dus worst bij). Dit keer eten we er de risottoballetjes van woensdag erbij.

Vrijdag: Noodles met groente en speklapje

Deze combinatie ontdekte ik onlangs per ongeluk omdat we nog speklapjes over hadden van een barbecue; noodles met gewokte groente en speklapjes is dus hartstikke lekker! Voor dit budgetmenu koop ik trouwens mie-nestjes in plaats van noodles, want die zijn een stukkie goedkoper valt me op. Verder koop ik één zak wokgroente en ik doe er een extra courgette doorheen. Kruiden met wat kruiden die je in huis hebt en ketjap. Als het klaar is pinda’s erover strooien voor de extra bite.

Het boodschappenlijstje en prijsindicatie!

Hieronder het boodschappenlijstje met de prijzen erbij. Ik deed dit keer mijn boodschappen niet allemaal van te voren, maar heb de prijzen gecheckt bij verschillende online supermarkten (waaronder die van AH, Aldi, Picnic, Hoogvliet) om zo tot een lijst te komen. Het is dus een indicatie. Sommige dingen op het lijstje zijn oorspronkelijk in grotere verpakking, maar heb ik gedeeld (zoals de eieren en de aardappels). Ik heb dingen als peper, zout en olijfolie niet opgenomen en sommige kruiden wel vermeld, maar niet gekocht omdat ik ze nog op voorraad had. Benieuwd naar mijn andere budgetmenu’s? Die vind je hier.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter