Kook

Relax mama vakantiemenu

Deze week maakt de Vlaamse Lies Cattersel het weekmenu voor ons. Dat deed ze al eerder (maar liefst 5,5 jaar geleden!). Lies heeft samen met haar man Pieter twee dochters: Noor (12) en Minne (6). Ze werkt als freelance copywriter en ghostwriter (meer info: www.adastra-storytelling.be , houdt van lezen (big Agatha Christie-fan!) en is graag creatief bezig. Voor een ijsje of een portie zure snoepjes mag je haar altijd wakker maken, maar dit weekmenu gaat ze op de gezondere tour.

Lies: ‘Op vakantie mag het altijd een beetje meer zijn. Het gevolg: onze dochters hebben zich op reis, aan zee bij oma, en tijdens daguitstapjes lekker volgepropt met allerlei ‘lekkers’. Tijd voor wat gezonds, met wat extra seizoensgroenten en – waarom niet – fruit.
Oh, en tijdens de vakantieperiodes mag iedereen hier in huis een gerechtje kiezen voor de week erop. Het resultaat: vrolijke gezichtjes én extra opgeschepte porties.’

Maandag: courgettesoep

Graag wat extra groenten dus. En dan is starten met een kom soep altijd goed. Mijn favoriet is de courgettesoep met basilicum van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus, die kan je zowel koud als warm eten (handig als het écht zomers weer is!). Maak er wat broodjes met geitenkaas bij en je hebt een volwaardig gerecht!

Dinsdag: Hete bliksem

In Vlaanderen hebben schoolkinderen acht weken vakantie. Dat betekent veel tijd om te spelen, te zwemmen of uitstapjes te doen. Maar zo tegen augustus beginnen onze dochters hun vriendinnetjes – en wij de regelmaat – te missen. Gelukkig kunnen ze de volgende twee weken nog spelen op zomerkampjes. Zo gaat onze oudste dochter op skikamp (jep, je leest het goed: met skipak en echte sneeuw! :D) en kiest ze een daarbij passend gerecht: hete bliksem.

Woensdag: aardappeltortilla

Lekker warm als avondeten vandaag en al even lekker koud in de boterhammendoos morgenmiddag: aardappeltortilla. In dit recept met paprika en diepvrieserwtjes, maar ik durf er ook wel wat mais, pompoen, boontjes of spinazie ingooien.

Donderdag: gebakken aardappelen met boontjes en kip

Nog zo’n gerecht dat de volgende dag ook prima kan meegenomen worden als lunch: gebakken aardappelen met boontjes en kip, allemaal samen in een pan. Afwas- en budgetvriendelijk én snel klaar!

Vrijdag: pasta met schelpjes

Voor een grote pot halen ze hier thuis hun neus op, maar als mama ‘pasta met schelpjes’ maakt, gaan mosselen wel met veel smaak binnen. Ik snap het wel, want deze smeuïge pasta is ook een van mijn zomerfavorieten! Ik werk ‘m soms nog af met wat krokant gebakken Spaanse ham.

Zaterdag: chili sin carne

Op zaterdag eten we chips. En chili sin carne. Maar het zijn toch vooral die chips die het ‘m doen! Zeker onze jongste dochter is fan. En het wordt helemaal feest als we met de bordjes op schoot samen een leuke film kijken tijdens het eten.
Tip: kook wat rijst extra voor morgen!

Zondag: gebakken rijst

Vandaag staat gebakken rijst op het menu: alle groente-overschotjes van de voorbije week en de rijst die ik gisteren extra kookte. Ik doe er meestal nog wat ei onder, een extra scheut zoete sojasaus en werk af met wat sesamolie. Weinig werk voor de chef hier in huis en o-zo-lekker!

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €12,50 kosten.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina. Nu heb ik overigens wel even een zomerstop van de nieuwsbrief!
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).


Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter