Kook

Relax mama – altijd goed favorieten – menu

Deze week was ik alleen thuis met Teun en Matias (onze Argentijnse skateboard-zoon), omdat man en dochter naar Brazilië waren voor een skateboardwedstrijd. Omdat ik inmiddels verwend ben met een echtgenoot die bijna dagelijks de sterren van de hemel kookt, was het weer even wennen en gooide ik er deze week vertrouwde gerechten in die ik zelf al jaren succesvol maak. Een weekmenu vol oude bekenden dus voor degenen die mijn weekmenu al jaren volgen!

Maandag: rodekoolschotel

Ik ben mijn vriendin en collega Tischa nog steeds dankbaar dat ze dit succesrecept ooit met mij deelde, want sindsdien is het ook één van mijn vaste succesrecepten. Deze schotel is als volgt opgebouwd:

  • Laag 1: helft van de aardappelpuree (tip van Henno: wees niet te zuinig met boter in de puree, tip van mij: ik gebruik voorgeschilde en gekookte aardappels)
  • Laag 2: gehakt dat je rul hebt gebakken met een gesnipperde ui en knoflook en wat peper en zout en wat gehaktkruiden.
  • Laag 3: geraspte kaas
  • Laag 4: grote pot rode kool met appel (en als je meer tijd hebt verse rodekool)
  • Laag 5: andere helft van de aardappelpuree
  • Laag 6: paneermeel met kleine klontjes boter

Deze ovenschotel zet je circa 25 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden). De laatste paar minuten doe ik de bovengril aan zodat er een bruin randje op komt.

Dinsdag: Rijst met makreel met ketjap en tomaat

Nog een klassieker hier in huis: rijst met makreel. Je vindt het recept hier. Ik doe er wat komkommer bij. Die kun je ook heel Indonesisch eten. Dat doe je dan zoals op deze site staat beschreven. En kroepoek natuurlijk.

Woensdag: Gegrilde tomatensoep en camembert uit de oven

Dé soep uit Relax Mama in de Keuken. Het lekkers als je de tomaten, paprika en knoflook al ’s ochtends (of de avond ervoor in de oven kan gooien). Je vindt het recept hier. Wij aten er een camembert uit de oven bij. Dat kun je heel makkelijk maken met dit speciale bakje ervoor (cadeautip! Zijn wij heel blij mee). En we hadden nog een restje caponata er bij.

Donderdag: pasta met ballen van Jaap

Pasta met ballen, courgette en roomsaus. Van buurman Jaap dus. Al jaren niet alleen een succes bij ons in huis maar ook hier opde club. Je vindt het recept van mij buurmaan hier.

Vrijdag: kip cordon blue met boontjes en aardappelballetjes

Geen culinair hoogstandje, wel succes verzekerd. Omdat ik sperziebonen wel lekker vind, maar ook een beetje saai, pimp ik die op door wat ansjovis en knoflook te fruiten en dit door de gekookte boontjes te roeren. De aardappelballetjes/frietjes maak ik in de oven, de kip cordon blue gewoon bakken in een pan met wat boter/olie.

Zaterdag: kikkererwten, chorizo, tomaat

Dit gerecht is echt comfort food voor mij. Makkelijk te maken en heel ‘comforting’ bij dit koude weer. Ik gebruik minder kikkererwten dan het gerecht voorschrijft trouwens (de helft). Je vindt het recept hier.

Zondag: Chinees halen!

Het is gewoon nog steeds mijn favoriete afhaal-eten: altijd goed en altijd genoeg. En altijd de cliché-gerechten Foe Yong Hai en Babi Pangang. Relax Mama!

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter