Relax

Proefjes doen, dansen voor stroom, cybercriminelen opsporen en veel meer (en nog gratis ook)

Kun je van een traditie spreken als je iets voor de derde keer op rij doet? Teun en ik gingen gisteren voor de derde keer naar het jaarlijkse Generation Discover festival (dat nu voor de vierde keer werd georganiseerd). Een gratis (!) festival voor kinderen (vanaf een jaar of zes) dat helemaal draait om wetenschap en technologie. Het is dit jaar in Rotterdam Ahoy. Een nieuwe (droge!) lokatie, waardoor het voor ons toch ook weer nieuw aanvoelde.

Niet alleen de lokatie is nieuw, er zijn ook allerlei nieuwe activiteiten, workshops en clinics. Het hele festival staat dit jaar in het teken van het leven in 2050, oftewel hoe zorgen we ervoor dat we slimmer, schoner, zuiniger en socialer gaan samenleven? We dansten en sprongen in een silent disco om zelf energie op te wekken, Teun viste met een megamagneet blikjes uit een bak om bewust te worden van het recyclen van afval, hij speelde voetbal van de toekomst, we reisden door de tijd met de The Great time travel Hack en …. zijn absolute favoriet … hij knuffelde een robotdino op de dinoboerderij. Het huisdier van de toekomst blijkbaar ;).

Pak de hacker

Maar er zijn ook een paar succesnummers die we al kenden van de vorige keer. Teuns favoriet de afgelopen jaren was de cyber squad. Een speciaal team van de politie dat zorgt voor onze digitale veiligheid. Bij deze activiteit moeten de kinderen zelf een hacker ontmaskeren en zo leren ze tussen de bedrijven door over privacy. Ook dit jaar is de jacht op cybercriminelen weer in Teuns favorietenlijst terecht gekomen.

Doe proefjes en knutsel zelf toffe dingen met technologie

Bouw mee aan een stad, zet zelf een autootje in elkaar dat op zout water kan rijden en wat Teun het leukste vond was dat hij zelf een klein zaklampje maakte. Je kon ontdekken hoe je waterstof en zuurstof kon scheiden, wat een draaikolk in een fles doet en hoe je zelf door chemische reacties kneedgum (of was het nou Smurfensnot?) kunt maken.

Tijd te kort

Wij kwamen om 14.15 uur aan in Ahoy en deden om 17.00 uur ‘het licht uit’. De tijd ging te snel, we hadden nog niet eens alles gedaan (zoals drones besturen en door het laser doolhof komen). Volgend jaar moeten we misschien maar een uurtje eerder gaan. Teun kan ondertussen niet wachten tot het 2050 is. Vooral vanwege die robotdino geloof ik. Ik vertelde hem nog maar niet dat die eigenlijk al te bestellen is in verschillende webwinkels….

Toegang is gratis! Bestel je gratis tickets hier

Het Generation Discover Festival in Rotterdam Ahoy is er nog tot en met aanstaande zondag 6 oktober 2019. Het festival wordt georganiseerd door verschillende deelnemende partijen, waaronder Shell, Staatsbosbeheer, Feyenoord en het Minsterie van Defensie (alle deelnemers kun je op de website vinden). Tijdens dit interactieve festival ervaren kinderen (en ouders) welke rol wetenschap en technologie spelen in onze toekomst, en hoe leuk het is om hier zelf iets mee te doen. 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter