Kleuter, Lees

Praten over seks met een kleuter?

Philippine is moeder van een zoon van 9 jaar, én is medeauteur van het kinderboek Maar HOE dan?! Over lichaam, liefde en baby’s maken. Speciaal voor de club schrijft ze over haar eigen ervaringen op dit vlak.

Ik vraag aan een dochter van een vriendin hoe baby’s worden gemaakt. Die vraag is niet zo gek want ik hoorde dat ze onlangs mijn kinderboek Maar HOE dan?! met veel belangstelling had gelezen met haar moeder. Een boek dat gaat over lichaam, liefde en baby’s. Dus ik dacht, ik vraag even hoe het nou zit. Ze kwam met een prachtig antwoord: ‘Met een piemel. En eieren, melk en meel. En dat mixt je. En dan krijg je een heel dikke buik, alsof je heel veel oliebollen hebt gegeten.’

Dit vind ik nou een mooi voorbeeld van hoe kinderen omgaan met informatie. Ze pikken op wat voor hen op dat moment van toepassing is, wat hen aanspreekt. Ik krijg namelijk regelmatig de vraag of een boek over seksuele vorming niet wat vroeg is voor kinderen vanaf vijf jaar. Nee, dat is het niet. Je kunt prima aan de hand van een kindervraag een hoofdstuk erbij pakken en samen kijken en lezen. Het erover hebben. En dat de informatie na een tijdje weer wat wegzakt of dat ze het anders onthouden is prima. Het mooie is dat je samen de tijd hebt genomen om samen te praten over onderwerpen als verschillende lichamen, verliefd zijn en vrijen. En juist door het er op verschillende momenten over te hebben, maak je praten daarover gewoon en toegankelijk. Net zoals je samen een boek leest over fossielen en paarden.

Daardoor ontstaat er een fijne en vertrouwde basis om het over seksualiteit te hebben die zijn vruchten afwerpt wanneer er met wat meer gêne over wordt gesproken op een wat oudere leeftijd. Dan is het juist fijn dat je kind weet dat de deur open staat om bij jou met vragen te komen, of om ervaringen met je te delen. En komt het uiteindelijk helemaal goed met de eieren en piemels.

Fotograaf: Daisy Ranoe

Philippine van der Goes is moeder van een zoon van 9 jaar. Ze is medeauteur van het kinderboek Maar HOE dan?! Over lichaam, liefde en baby’s maken. Hét boek over seksuele vorming met onderwerpen als lichamelijke verschillen, diversiteit, verliefdheid, vrijen, zwangerschap en verschillende familiesamenstellingen. Vol geinige weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen een eerlijk en divers voorleesboek mét humor. Voor kinderen vanaf 5 jaar. Het kost €18,99 en is onder andere hier te koop. En leuk als je haar volgt op insta: @maarhoedan

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter