Lees

Patroon

Ik strik de veters van mijn hardlopenschoenen en spreek mezelf moed in. Na een paar lamlendige dagen thuiswerken moét ik even in actie komen. Het lukte me de afgelopen dagen niet om de knop om te zetten. De yogabroek waar ik de dag in begon, ging pas uit tegen de tijd dat Teun al weer bijna uit school kwam. Ik kon mezelf er niet toe zetten naar de stad te fietsen voor het bibliotheekboek dat ik al lang moest inleveren. Ik stelde telefoontjes uit die al weken op mijn to-do-lijst staan. Ik zei tegen mezelf dat het niet erg is om gas terug te nemen na de hectische weken die ik had gehad. Maar ik werd er niet gelukkig van. Dus is het tijd voor actie en ik bedacht dat het na vijf weken misschien wel weer eens tijd was om te sporten. Wat gelukshormonen aanmaken. Dat schijnt te helpen.

Terwijl ik over de straat van Utrecht jog (hardlopen kun je het niet noemen) en ik mijn gedachten de vrije loop laat gaan schieten mijn gedachten naar de workshop die ik vorige week gaf. We hadden het over jezelf en je eigen ritmes kennen en hoe helpend dat kan zijn om relaxter te blijven. ‘Als je een bepaald patroon eenmaal ziet, kun je het niet meer ne­geren,’ is de eerste zin van het boek De moed van imperfectie van Brené Brown en die is me altijd bijgebleven. En opeens snap ik het. Mijn lamlendigheid. Mijn neerslachtigheid en gebrek aan energie en initiatief. Het is niet alléén de drukte van de afgelopen weken.

Bij thuiskomst pak ik mijn telefoon erbij en swipe naar de app Period Tracker, waar mijn vermoeden wordt bevestigd: ‘2 dagen tot’ verschijnt er op het scherm. Je zou toch denken dat ik het inmiddels wel weet. Dat ik de signalen zo langzamerhand wel herken. Ik moet ongesteld worden! Ik ben niet oververmoeid of depressief!

Ik las laatst in een onderzoek dat onder 2.000 vrouwen was gedaan namens INTIMINA, dat 48% van de vrouwen zich moe voelen tijdens de (pre-)menstruatiefase en dat 43% van de vrouwen last heeft van stemmingswisselingen. Ik ben duidelijk niet de enige…

Ooit las (en bewaarde) ik een artikel in Happinez over ‘cycle syncing’. Waarmee wordt bedoeld dat je je leven kunt afstemmen op de verschillende fases in je menstruatiecyslus, die ze ook wel vergelijken met seizoenen. De fase waar ik nu in zit zou dan de herfst zijn. ‘De neerslachtigheid, die bij deze periode kan horen kan je flow behoorlijk in de weg staan,’ staat in dat artikel. Dat wordt veroorzaakt doordat vlak voor de menstruatie de hormonen progesteron en oestrogeen naar een dieptepunt dalen. Nadat ik dat artikel destijds had gelezen ging ik een tijdje bijhouden wanneer ik ongesteld moest worden en hoe ik me voelde. En wat bleek? De dagen dat ik chaos in mijn hoofd had, me regelmatig compleet overprikkeld voelde, onaardig was tegen mijn geliefde en uitviel tegen de kinderen, waren zonder uitzondering de dagen in de pre-menstruatie-fase.

Gelukkig zijn er ook de lente en zomer van je cyclus, de twee fases na je menstruatie. In die fases vieren de hormonen oestrogeen en progesteron hoogtij en dan is ons brein op topniveau, werken onze hersenhelften optimaal samen, kunnen we beter out-of-the-box denken en komt onze energie weer terug. Zo’n cyclus is dus niet alleen maar kommer en kwel en na regen komt zonneschijn!

Wat ik zo fijn vind aan deze kennis, is dat het me milder naar mezelf maakt. Het helpt me de dagen dat mijn hoofd ontploft te relativeren. Het helpt me mezelf toe te staan om gas terug te nemen. Het helpt om te zeggen ‘dit komt volgende week wel, als ik meer energie heb.’ Het helpt me eigenlijk om een leukere vrouw en moeder te zijn. Maar goed, dat was ik dus even vergeten. Fijn dat ik mezelf een opfriscursus gaf. En dan mag ik nu chocola.

En dan nog even over je menstruatie-periode zelf…

Hoe lang of kort je ongesteld bent verschilt natuurlijk per persoon. Bij mij is het gelukkig na drie dagen wel weer voorbij. Maar ik was het de laatste tijd wel zat dat ik in die drie dagen behoorlijk wat tampons en maandverband toevoeg aan de afvalberg.

Een menstruatiecup gebruiken?
Ik was al een tijd geïnteresseerd in menstruatiecups, vooral omdat het veel duurzamer is dan tampons en maandverband, maar ook omdat een cup de hele dag kan blijven zitten en je niet om te paar uur hoeft te vervangen. Alleen was de drempel er één te kopen blijkbaar nog te hoog geweest. Toen INTIMINA mij vroeg een artikel over de menstruatiecyclus te schrijven en mij de Lily Cup Compact toestuurde, was dat dan ook een goede reden eindelijke over te stappen. Deze Lily Cup Compact is bovendien de eerste opvouwbare cup, dus super handig mee te nemen in een leuke doosje en makkelijke in te brengen.


Ik ben inmiddels overgestapt. Best spannend in het begin, maar als je een maal gewend bent, is het zo fijn dat je niet meer met tampons en maandverband hoeft te slepen en vooral dat je al die zooi niet meer weg hoeft te gooien. Ben jij al zo ver? Je kunt hem nu hier kopen met 30% korting.

Uit het onderzoek van INTIMINA dat ik eerder in dit blog aanhaalde, blijkt overigens ook dat op praten over menstruatie nog een behoorlijk taboe ligt. INTIMINA maakt zich sterk om het gesprek over ongesteldheid en alles wat daarbij komt kijken te normaliseren. Op hun site vind je een heleboel interessante artikelen over dit onderwerp.

Dit blog schreef ik in samenwerking met Intimina

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter