Relax

12 kinderboeken die echt leuk zijn om voor te lezen

Ik hou echt van voorlezen. In de categorie ‘dingen met je kind doen’ vind ik voorlezen ongeveer het leukste wat er is. Maar ik ben ook meester in ongemerkt zinnen, of hele pagina’s overslaan. Als ik wel klaar ben met de dag bijvoorbeeld. Of als ik eigenlijk andere -grote mensen – dingen wil doen. Of als ik het boek gewoon stom vind. Sommige kinderboeken zijn gewoon leuker om te lezen dan andere. 

Gelukkig zijn er ook heel veel te gekke kinderboeken. Boeken die te leuk zijn om af te raffelen. Ik was al een hele tijd van plan om de boeken die ik de afgelopen jaren met heel veel plezier heb voorgelezen op een rij te zetten. Dat het nu Kinderboekenweek is lijkt me een mooie reden om het eindelijk eens te doen. Hier komen ze, in willekeurige volgorde.

De krijtjes staken!

img_5455-largeDe krijtjes staken is echt een té leuk boek dat Teun van onze buurvrouw Maaike kreeg. Het gaat over de krijtjes van Teun (ja, ook Teun) die boos zijn omdat ze of te vaak of te weinig gebruikt worden. Of steeds voor dezelfde dingen. Alle krijtjes schrijven op hun eigen manier een brief aan Teun waarin ze hun ongenoegen duidelijk maken. Superleuk geschreven en getekend. We hebben van de buurvrouw inmiddels ook het vervolg gekregen, die net zo leuk is, die heet: De groeten van de krijtjes.

Otje

otjeJip en Janneke van Annie M.G. Schmidt heb ik nooit super leuk gevonden om voor te lezen, maar verder blijft Annie natuurlijk te gek. Otje is mijn grote favoriet. Er zitten zoveel grappige steken onder water in naar de bureaucratie, opmerkingen die vooral leuk zijn voor de volwassenen, terwijl het ondertussen een heel leuk verhaal is voor kinderen. Ik las deze zes jaar geleden voor aan Keet toen ik zwanger was van Teun. En zou hem graag nu aan Teun voorlezen. Maar helaas… die wijst hem steeds af als ik er weer over begin. Het boek op de foto kreeg Henno trouwens toen hij zes werd staat er binnenin geschreven.

Jij bent de liefste

Dit boek hebben we ook al járen in huis. Gekregen toen Keet net geboren was. Jij bent de liefste is een boek met kleine gedichtjes en prachtige illustraties, waarbij iedere bladzijde eigenlijk een klein cadeautjes is. Deze is mijn favoriet.

img_5462

Ik zou wel een kindje lusten

Ik zou wel een kindje lusten is een boek over een kleine krokodil die trek heeft in een kindje. Grappig geschreven, grappig getekend. Ik heb hem al meer dan twintig keer gelezen en vind hem nog steeds leuk.

img_5463

 Lievelingssprookjes

img_5440Teun en ik zijn het niet overal over eens, maar sprookjes vinden we allebei leuk. Nou zijn er ook een heleboel sprookjesboeken die helemaal niet zo leuk geschreven zijn, dus je moet wel net een goeie hebben. Het boek Lievelingssprookjes hebben wij net nieuw. Het zijn de lievelingssprookjes van mijn collegaschrijver Gerard Janssen en illustrator Nelleke van Hoof. Het fijne van deze sprookjes is dat ze precies een goede lengte hebben voor één voorleesbeurt, dat ze leuk geschreven zijn en dat er een paar sprookjes instaan die ik nog niet kende. Zoals ‘De prins en de onderwereld.’ En verder is het gewoon een heel mooi gemaakt boek dat fijn is om in huis te hebben.

Gruwelijke rijmen

In de categorie sprookjes is Gruwelijke Rijmen denk ik wel degene die ik echt het allerliefste lees. Hij is alleen misschien niet geschikt voor alle kinderen. Het zijn sprookjes op rijm gezet door Roald Dahl, die alle sprookjes een eigen nogal gruwelijke twist geeft. Bijvoorbeeld deze passage uit Roodkapje vind ik briljant:

rijmen[…]
Roodkapje knipoogde en zei:
‘o wat een mooie bontjas heb jij!’
‘Fout!’ riep Wolf haar neidig toe.
‘Wat heb je een grote tanden, grootmoe,
dát moet je zeggen, ezelskop.
Nou ja, dan eet ik je maar op.’
’t Kind lachte en trekt in een wipje
een revolver uit haar slipje.
Ze richt hem op het grote beest
En beng beng… die is er geweest.
[…]

Trol en het Pietertje

Dit boek is net zo leuk als de titel doet vermoeden. Zie bijvoorbeeld deze pagina van Trol en het Pietertje.

img_5459-large

Matilda

matildaIk doe er gewoon nog één van Roald Dahl. Want eigenlijk zou deze hele pagina met boeken van hem gevuld kunnen worden. Heksen is leuk (die hadden wij als luisterboek), de GVR is natuurlijk te gek, maar ik denk dat Keet en ik het meeste plezier hebben gehad aan Matilda met haar gemene ouders. Verplichte leeskost 😉

We gaan op berenjacht

Wij hebben van dit boek de luxe versie. De uitklapvariant. Dat maakte hem extra berenjachtleuk voor Teun. Maar wat ik fijn vind aan We gaan op berenjacht is het fijne ritme. Het is bijna een liedje, dat gewoon lekker is om hardop te lezen. Wij hebben hem heel vaak gelezen. Op de een of andere manier gaan mooi geschreven zinnen gewoon nooit vervelen.

grufaloDe Grufalo

En wat voor ‘We gaan op berenjacht’ geldt, geldt hier eigenlijk ook. Dit boekje heeft gewoon een heerlijk ritme. En het is nog een grappig verhaaltje over een slimme muis ook.

Rapp en Rob Robot op hol en Rapp en Rob en het verdwenen geluid

De Rapp en Rob-boeken staan eigenlijk vooral in het rijtje omdat schrijver en buurtgenoot Marcel van Driel mijn dochter Keet er in heeft geschreven. Hoe leuk is dat? En verder bleek het boek Teun ook enorm aan te spreken. Het gaat over Rapp en zijn robotbroertje Rob die allemaal echt spannende dingen meemaken doordat hun moeder uitvinder is.

img_5458-large

Wat we op dit moment lezen? Keet is inmiddels al lange tijd in het stadium dat ze zelf voor het slapen gaat boeken verslindt. Haar laatste favoriet is het boek Expeditie Verraad van Liza Sips. Die vond ze zo leuk dat ze mij ook verplichtte het te lezen en ze er daarna direct nog een keer aan begon.

Teun is op dit moment helemaal gek van de boeken van Geronimo Stilton. We lezen op dit moment deze. Ik snap helemaal niets van deze boeken en snap al helemaal niet waarom zoveel kinderen zo gek op die boeken zijn. Ik vrees dat ik voorlopig nog wel even aan die serie vast zit, want we hebben nog een hele stapel liggen. Maar goed, als het goed is kan Teun binnenkort zelf lezen….

Welk boek lees jij het allerliefste voor?

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

31 Reacties

 • Reageer Bonny 6 oktober 2016 at 09:55

  Leuk om ideeën op te doen!

  Mijn dochter van zeven vindt het leuk als ik de boeken van Mees Kees voorlees en we hebben net “Elvis Watt – Miljonair” uit van Manon Sikkel. Over een jongen die op zijn 10e verjaardag een envelop met heel veel geld krijgt. Ook echt een aanrader.

  Wat ik verder ook heel leuk vindt is “Het poepkasteel en andere voorleesverhalen over de bende van 4”. En voor mijn zoontje van 3 lees ik graag “Koekjes!” voor van Ted van Lieshout en Sieb Posthuma. Echt een super leuk boekje wat mijn dochter stiekem ook nog steeds heel leuk vindt.

 • Reageer Nathalie 6 oktober 2016 at 10:04

  Ik lees de boeken van Agent en Boef graag voor aan mijn jongste, net zoals de boeken van Max Velthuis.
  In de klas lees ik graag Dolfje Weerwolfje, superjuffie en de boeken van Roals Dahl voor.

 • Reageer Carolien 6 oktober 2016 at 10:26

  Wij luisteren (via de luisterbieb app) vaak naar Aadje Piraatje en Ridder Florian de Bange. Stiekem vind ik ze zelf ook leuk.
  Mijn zoon (bijna 8) is helemaal weg van Geronimo Stilton, ze zijn nog wat moeilijk maar het heeft hem aan lezen gekregen! Prachtige illustraties, kaarten en heerlijke geuren.
  Bij mijn dochter (5) is De Keutelkampioen favoriet.

 • Reageer Mirella van Denderen 6 oktober 2016 at 10:54

  Ik heb mijn dochter een tijdje geleden “de Gorgels” voorgelezen van Jochem Myer. Fantastisch geschreven.
  Leuke verhalen voor het slapengaan zijn van “kikker en pad” van Arnold Lobel. Verder zijn natuurlijk allebei boeken van Jaques Vriens erg leuk en “Puk van de Petteflet”

 • Reageer Julia 6 oktober 2016 at 11:48

  Leuk! Weer wat boekentips opgedaan. Mijn zoon van 5 vindt de boeken van Anton (auteur: Ole Konnecke) super leuk en ik moet er stiekem ook erg om lachen.

 • Reageer Miranda 6 oktober 2016 at 11:50

  Ik heb erg genoten van de boeken van Hanna Kraan en dan vooral De Boze Heks. Fantastische verhalen met mooi uitgewerkte karakters!

 • Reageer Elisabeth 6 oktober 2016 at 12:03

  Het ongelooflijke verhaal van de megagrote peer van Jakob Martin Strid. Met humor en mooie illustraties. En we zijn nu ook de gorgels aan het lezen, ook leuk!

 • Reageer Monique 6 oktober 2016 at 12:39

  We lezen hier alles van dr. Seuss. Alles op rijm met goed ritme. En de prinses en de erwten, over een meisje dat geen doperwten lust en dus wel prinses moet zijn. Mooi op rijm en ritme.

 • Reageer Julia Edenburg 6 oktober 2016 at 14:41

  Alles van Boer Boris! Lees fijn voor (op rijm) en op elk plaatje is de muis en de merel te vinden. Heel leuk!

 • Reageer Monique 6 oktober 2016 at 15:17

  Ik vind het boek zonder tekeningen erg leuk, zowel voor klein als groter (groep 5 vond het ook nog fantastisch)

 • Reageer Miriam 6 oktober 2016 at 15:59

  Vergeet de kleine kapitein van Paul biegel niet 🙂

 • Reageer Pauline 6 oktober 2016 at 16:25

  De reuzenkrokodil van RoaldDahl is een grote favoriet bij mijn zoon Jelle van bijna 5. Zelf ben ik verliefd op de verhalen in De grote Robin, alle verhalen lezen zo prachtig en heerlijk voor, dat je zonder moeite meerdere verhalen wilt voorlezen. Foeksia de miniheks ook net ontdekt door zoonlief, dikke lol! En Pluk redt de dieren, onbekend bij velen maar een meesterwerk van Annie MG. Wij hebben de luisterboekvariant, voorgelezen door zoon Flip. Briljant.

  • Reageer Elsbeth Teeling 7 oktober 2016 at 08:44

   Oh de reuzenkrokodil ken ik nog niet! Die ga ik opzoeken. Dank!

 • Reageer Maaike 6 oktober 2016 at 17:18

  Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft! Mijn dochter vindt hem geweldig. Ligt het hele boek in een deuk!

  • Reageer Elsbeth Teeling 7 oktober 2016 at 08:44

   Ja die is leuk he! Die had eigenlijk ook in dit lijstje gemoeten, maar heb ik er op het laatste uitgelaten (kon wel bezig blijven…)

 • Reageer Nicole 6 oktober 2016 at 17:58

  Meester Kikker is een keitof boekje om voor te lezen. Natuurlijk niet op 1 avond 🙂

 • Reageer Anouk 6 oktober 2016 at 19:07

  Leuk lijstje Elsbeth, ik ga eens een paar van je tips halen. Maar hier is huis is de absolute favoriet ‘De Gorgels’ van Jochem Meijer! Het verbaasd me dat die niet in jouw top 10 staat! Dat is echt een aanrader. Al heel vaak voorgelezen aan zoonlief van 6 jaar, maar het is iedere keer weer spannend. En juist als je het boek beter kent, kun je het leuker voorlezen, omdat je weet hoe de Gorgels praten.
  Dochterlief van 2 is gek van Woezel en Pip.

  • Reageer Elsbeth Teeling 7 oktober 2016 at 08:43

   Ja ben benieuwd naar de Gorgels! Die zag ik op Facebook ook al een paar keer voorbij komen. Die kennen wij nog niet. Het luisterboek van de Gorgels lijkt me ook wel leuk. Omdat Jochem meijer die zelf inspreekt. Ben benieuwd!

 • Reageer Ilse 6 oktober 2016 at 19:34

  Allemaal onzin van Paul van Loon. Heerlijke verhaaltjes over een jongetje, Vladimir, die op zijn kamer een stukje behang los heeft zitten. Achter dat stukje leeft een mannetje dat Onzin heet. Samen beleven ze allerlei avonturen.

  Ik wou dat ik anders was van Paul Biegel.
  Een mooi verhaal over een jongetje dat heel graag anders wil zijn dan hij is. Door die wens verandert hij in een heel klein jongetje en beleeft tussen verschillende insecten tijdens een grote reis allerlei avonturen. Hij leert dat hij goed is zoals hij is.

  Beide boeken heb ik aan alledrie mijn kinderen voorgelezen en Allemaal Onzin heb ik ook vaak mee naar mijn werk (TSO) meegenomen. Zowel jonge als oudere kinderen vinden het een geweldig boek. Het boek van Biegel is erg fijn om voor te lezen en het nodigt echt uit om avond na avond te blijven voorlezen.

 • Reageer inge 6 oktober 2016 at 20:15

  olifant en krokodil van Max Velthuijs!!

 • Reageer Eveline 6 oktober 2016 at 20:34

  Bij ons door de jaren heen het meest populair: Pietertje Pet, Sjakie en de chocoladefabriek, Max en de Maximonsters, Harry Potter. Allemaal meerdere keren en met veel plezier voorgelezen en beluisterd!

 • Reageer melinda 6 oktober 2016 at 20:57

  Leuk om mijn lijstje voor de bieb weer uit te breiden. Dank! Mijn kids van 2 en 5 jaarzijn allebei gek van Marianne Busser en Ron Schröder. Voor mij ook leuk om de verhaaltjes voor te lezen. Gonnie (en gijs/bo/vriendjes) doet het ook goed bij mijn ventje van 2. Van Woezel en Pip en de sloddervos kregen ze overigens beiden ook geen genoeg.
  Wij lezen hier ook heel veel voor, met veel plezier voor alle partijen 🙂

  • Reageer Elsbeth Teeling 7 oktober 2016 at 08:42

   Heb je van Gonnie en Gijsje ook het boekje ‘Teun’? Die was hier natuurlijk geliefd 😉 En Liselotjes op het potje, die is ook van Marianne Busser toch? Die heb ik voor Keet stukgelezen.

 • Reageer Danielle 6 oktober 2016 at 21:05

  Hier heel erg gelachen om Fred het heel erg eigenwijze hert. Leuk voor kleuters! Ook de boeken van Kolletje doen het goed. Weer wat nieuwe ideeen opgedaan hier, leuk!

 • Reageer Miranda 6 oktober 2016 at 21:56

  Wat leuk om tips te krijgen over boeken. Mijn oudste is helemaal gek van de gorgels (moeders vond het stiekem ook wel leuk om te lezen), leg je in ieder geval niet snel aan de kant!

 • Reageer femke 7 oktober 2016 at 17:44

  Wat ik nog heel lang (tot een jaar of 10) leuk vond om voor te lezen waren alle boeken over Sil, Mare en Geerten van Selma Noort (wellicht minder bekend, maar oh zo herkenbaar en vol humor geschreven) titels als: “drakensnot met tumummetjes” of “sinterklaas kan best tegen een grapje”

 • Reageer nog meer kinderboeken die echt leuk zijn om voor te lezen – Club van relaxte moeders 27 januari 2017 at 18:26

  […] de kinderboekenweek schreef ik een blog met daarin mijn favoriete voorleesboeken. Boeken waar ik zelf echt lol in heb gehad tijdens het […]

 • Reageer Verdwijnen in een andere wereld - Club van relaxte moeders 15 november 2018 at 11:59

  […] even slikken toen ik me realiseerde dat mijn dochter van zes maanden weinig geïnteresseerd was in Mathilda of Koning van Katoren. Het werden eerst knisperboekjes waar niks aan voor te lezen viel, daarna […]

 • Laat je reactie achter