Lees

Moederdagblues

Ik had ze al een keer of drie geroepen. Hij keek niet eens op van zijn telefoon. Zij kwam uiteindelijk moeizaam sjokkend op me afgelopen. ‘Welke vind je mooier, deze of deze?’ Ik keek mijn tienjarige dochter verwachtingsvol aan en tilde de twee kettinkjes met mijn duim en wijsvinger op. Ze haalde haar schouders op en draaide zich weer om. ‘We doen ze alle twee,’ zei mijn man. Bij de kassa zei het meisje opgetogen dat er vijftien procent moederdagkorting op de sieraden zat. Ik glimlachte. Daarom koopt ‘ie ze ook, wilde ik zeggen, maar ik slikte het in.

Op de Maastrichtse hotelkamer keken we even later The Voice Kids. Tijdens elk reclameblok zag ik een eindeloze hoeveelheid bloemenreclames waarin moederdag en de bijzonderheid van de moeder werd benadrukt. Ik herinnerde hoe ik een paar jaar geleden op de tweede zondag van mei passief agressief mijn eigen roereieren had staan klaarmaken. De dag deed me niks, dacht ik, tot ik niks kreeg. Omdat ze op school niks hadden gekleid, gevouwen, geschreven of geborduurd. Omdat ze hun zakgeld niet uit willen geven aan een geurkaars, bosje tulpen of doos bonbons, omdat mijn man niks deed met ‘een door de commercie bedachte dag.’ 

Sinds de passief agressieve eieren zorgt mijn man dat ik wel elk jaar iets van hem krijg. Dat is natuurlijk leuk, maar ook irritant want het voelt ook vervelend dat ik hem min of meer heb verplicht om mij op een bepaalde dag in het zonnetje te zetten. Terwijl ik oprecht vind: moeder ben ik elke dag, dat was mijn eigen keuze, niemand hoeft me daar dankbaar voor te zijn. Ook niet op moederdag. Dat komt later wel, als mijn kinderen hun eigen was moeten doen, hun eigen maaltijden moeten koken, als ze misschien zelf kinderen hebben. 

En dus liet ik vanochtend mijn dertienjarige zoon in bed liggen, ging mijn man een rondje fietsen en liet ik zelf de honden uit. Daarna kwam ik thuis, zag de puinhopen op tafel, ademde in, plukte ik mijn dochter achter de iPad vandaan, gaf haar een net perssinaasappels en bakte twee pistoletjes. We aten en dronken in de zon, ze schoof ze me een vel van mijn eigen briefpapier toe met de tekst ‘voor de allerliefste moeder dier bestaat.’

Toen mijn tiener anderhalf uur later uit bed kwam, gaf hij me zoals elke willekeurige andere dag – een goedbedoelde beuk, noemde me dikkie, ouwe en broer, vroeg wat we ’s avonds gingen eten, zei dat couscous tantoe-vies was, meldde dat de melk op was en zette het lege pak terug in de koelkast en deed hetzelfde met de chocopasta. Hij deelde vervolgens mee dat hij ging gamen. Ik zette koffie en ging weer in de zon zitten. 

Tegen alle moeders (en speciaal die van tienerjongens ;-)) die toch een bittere teleurstelling proeven vanwege geen ontbijtje, lelijke frutsel of bosje tulpen wil ik zeggen: niet alle kinderen zijn superattent. Dat maakt hen niet minder leuk of lief, het maakt jou geen mindere moeder. Laat je niet gek maken door al het moois dat je vandaag voorbij ziet komen op de socials. Kluts zelf je ei. Maak een wandeling (in je eentje). Drink thee, koffie en wijn. Ga in bad. Knuffel en wees trots. Je bent moeder van kinderen die totaal zichzelf zijn. Die geen enkele verplichting voelen. Hoe tof is dat?

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Luciana 9 mei 2021 at 15:11

  Hoi Milou,

  Dit blogje gaf me herkenning en een traan van opluchting:) Mijn zoon(14) praat trouwens ook zo tegen me haha
  Mijn kinderen zijn 14 en 11 en hebben tot 11uur geslapen. Ik lag vanaf 9u te wachten:)
  Man had zich ook verslapen.

  Ik heb uiteindelijk buiten de tafel gedekt met eitjes en broodjes en ze op geroepen. Was even wennen na jaren ontbijtjes op bed en knutsels.
  Ze vonden het heel gewoon dat ik weer voor ze zorgde haha
  Op school is ook niks gemaakt.. het voelt wel heel sip.

  Ik schreef dit gedichtje vanmiddag:

  Moederdag

  Geen kusje, geen knuffel, geen knutsel
  Geen versje, geen kusje, geen gefrutsel

  Verwachtingen ergens stiekem
  De stilte laat zich niet verdringen
  Niet door geroezemoes op de gang of kindjes die zingen

  Het blijft stil, het voelt leeg
  De tijd wil verder, geen optie tot een rem
  De klok laat zich niks vertellen
  Al verzoek ik hem met klem

  Wacht heel even dat ontbijtje komt vast snel
  Misschien toch een tekening of een roos?
  Geen kleine vrolijke lijfjes op mijn bed
  Geen oogjes vol met pret
  Verdomme stomme tijd! Je maakt me boos

  De ochtend gaat voorbij
  Ik zucht diep en daal langzaam van de trap
  Met koffie van mezelf, broodjes gemaakt door mij
  Weet ik diep van binnen: alles gaat voorbij

  Maarrr idd ben in bad gegaan, gaan wandelen en heb sushi besteld voor vanavond.
  We moeten gewoon lief voor onszelf zijn op moederdag:) Nee, niet alleen dan..gewoon iedere dag..het hele jaar!

  Fijne moederdag! Luciana

 • Reageer Agnes Holvast 9 mei 2021 at 20:40

  Dank je wel wederom lieve Milou, ben altijd zo blij met je berichten. Kijk er altijd naar uit, en jouw berichten zijn de enige reden waarom ik de meldingen van relaxte moeders nog aan heb. Niet dat ik de rest niks vind hoor, dat wil ik niet zeggen. Maar die van jou zijn gewoon zo herkenbaar. Ik kijk uit naar je boek. xxx

 • Reageer Renske 9 mei 2021 at 21:05

  Heerlijk geschreven! Hier werd het gezellige ontbijt verplaatst naar een gezellige lunch, door mij klaargemaakt 🙂 Ik heb zelf ook dubbele gevoelens bij deze ‘moet’ dag. Heb ook heerlijk met een boek in de tuin gezeten, prima. En hou van m’n pubers 🙂 (die me overigens wel een kadootje gaven)

 • Reageer Esther 9 mei 2021 at 21:51

  Ohhh wat heerlijk geschreven. Bij ons was de puber zelfs al dagen op de camping bij een vriendje 🤪. Maar z’n 11jarige broertje had er inderdaad niks aan gedaan….geen tekening of knutsel. Maar gelukkig had zijn vader een cadeau gekocht zodat hij toch iets kon geven 🙈.
  Toch was het een heerlijke dag, met een lunch met champagne op ons terras (wel zelf klaargemaakt 😆) en in de middag gewoon heerlijk in de zon gezeten en in tuin gewerkt. Einde middag kwam puber thuis en had zelfs 2 (!) cadeaus gekocht van zijn eigen geld. Hele leuke oorbellen en enkelbandje. Feit dat hij het zelf had gekocht, vond ik wel heel mooi. Jongste kwam nog aan met een tekening en voelde toch wel heel fijn. Maar dat mijn kinderen zo verschillend zijn, vind ik ook heel mooi 😊. In de avond hingen we met z’n allen onder dekentje op de bank. Dat zijn voor mij de geluksmomentjes en ik hoop dat het iedere dag zal gebeuren ❤️

 • Reageer Marjon 10 mei 2021 at 06:43

  Geen pubers..
  Dus nog wel op school gemaakte knutsels..
  Van mijn 9 jarige en 7 jarige tweeling..

  Maar verder..
  Nee mijn man vindt dat het uit de kinderen moet komen..
  En ik had altijd het beeld dat ik met moederdag ontbijt op bed zou krijgen en er dingen voor mij gedaan werden..
  Oei dus dat passief agressief zijn heb ik heel wat moederdagen niet gewild maar kwam toch te voorschijn haha
  Vooral mijn plaatje hoe het zou moeten zijn…

  Want mijn kinderen komen regelmatig met tekeningen of briefjes of knuffels en mama ik hou van je..
  Alleen niet speciaal op moederdag..
  Mijn man betaalt onverwachts mijn rijlessen…
  Alleen niet speciaal op moederdag..
  Hij gaat al 12.5 jaar onvoorwaardelijk voor mij
  Op zijn eigen manier..

  Alleen dat plaatje..
  Gecreëerd om moederdag
  Dat mag ik elk jaar weer even loslaten
  🥰❤️

 • Laat je reactie achter