Hebben jouw kinderen regelmatig ruzie met elkaar? Tja… je bent niet de enige waar dat gebeurt. Uit een onderzoek dat ik deed op Instagram blijkt dat in meer dan de helft van de gezinnen de kinderen regelmatig in elkaars vaarwater zitten. In veel gevallen zelfs een paar keer per dag of een aantal keer per week. En vind je het lastig om goed met die ruzies om te gaan? Ook daarin sta je niet alleen. 50% van de ouders geeft aan het lastig te vinden om goed om te gaan met ruziënde kinderen. Dat is één van de redenen waarom ik samen met opvoedkundige Eva Bronsveld het boek Maakt me niet uit wie er begon schreef. Dat vanaf deze week in de winkels ligt!
Laten gaan of helpen oplossen?
Veel ouders zeggen de kinderen uit elkaar te halen en even apart te zetten als er ruzie is. Ook gaven veel ouders aan dat ze het de kinderen zelf laten uitzoeken en dat er (pas) ingegrepen wordt als het uit de hand dreigt te lopen. Andere manieren die worden genoemd om met ruziënde kinderen om te gaan zijn: het samen uitpraten, de kinderen beiden hun verhaal laten doen, benoemen wat er gebeurt, begrip tonen, samen naar een oplossing zoeken.
In ons boek leggen Eva en ik uit dat het echt niet nodig is je altijd te bemoeien met een ruzie (soms lost het zich tenslotte gewoon vanzelf op), maar dat je je kinderen wel degelijk kunt helpen om beter te leren ruzie maken, zodat ze bijvoorbeeld al vroeg leren voor zichzelf op te komen of leren hoe je rekening houdt met elkaar. Zoals we in het krantenartikel van het AD van afgelopen zaterdag al zeiden: broertjes of zusjes zijn ideaal oefenmateriaal hiervoor.
Schreeuwen?
Tja, niks menselijks is ons vreemd. Wel driekwart van de ouders gaf aan wel eens over te gaan tot schreeuwen als de gemoederen oplopen.
Eerste hulp bij ruzies
Ons boek is aan de ene kant een EHBO-doos voor moeilijke situaties. We leggen uit hoe je ruzies goed kunt begeleiden, wat je kunt doen als ze maar door elkaar blijven schreeuwen of wat je doet als een kind fysiek wordt.
Waar deel 1 gaat over wat je kunt doen in ‘het heetst van de strijd’ bespreken we in deel 2 wat je kunt doen om de ruzies überhaupt te voorkomen of verminderen, en hoe je ze kunt helpen al een fijne band met elkaar te krijgen.
Met dit boek hopen we je een heleboel praktische tips te geven, toegankelijke achtergrondinformatie en herkenbare ervaringsverhalen. Zo hopen we dat het bij iedereen die het leest, weer gezelliger in huis wordt!
Het boek Maakt me niet uit wie er begon! is vanaf deze week overal verkrijgbaar en kost €20,99. Je koopt het in je plaatselijke boekwinkel of online bijvoorbeeld hier.
Ik vroeg ouders overigens ook nog hoe heftig de ruzies eigenlijk zijn. In de meeste gevallen blijkt het om onderling irriteren te gaan. Maar in sommige gevallen kan het er toch ook wel heftig aan toe gaan. Kijk maar in het figuur hieronder.
2 Reacties
[…] van de ruzies ook is, het is belangrijk om te beseffen dat het in ieder huishouden gebeurt. Zie ook dit onderzoekje. En: het is niet jouw schuld, én het is nog leerzaam ook. Want door thuis met je broer of zus te […]
[…] the reason for fighting, it is important to realize that it happens in every household. See also this research. And: it’s not your fault and it’s also educational. Because by arguing at home with […]