Lees

Make-up


Michelle
 is moeder van Amber (7) en Nova (2) en getrouwd met Marcel.

‘Mama, waarom heb jij eigenlijk altijd make-up op?’ vraagt ze terwijl ze me vanaf tien centimeter afstand onderzoekend aankijkt. Ik zit midden in het typen van een belangrijke mail en kijk haar verwilderd aan.
Amber is een ster in moeilijke vragen stellen op momenten dat het nét niet helemaal uitkomt. Ze doet dit nou nooit onder het eten als ze na ons ‘hoe was het op school’-verhoor ‘best’, ‘goed’ en/of ‘leuk’ heeft geantwoord.

‘Euhh…,’ is het enige wat ik uit kan brengen. Ik moet even schakelen want ik wil deze vraag goed beantwoorden.
Make-up is namelijk best een thema voor haar. Ze komt ons geregeld trots haar schmink-pogingen laten zien, waarbij wij ons best doen niet te lachen en haar te helpen met opbouwende kritiek en make-up remover. En ze deelt deze liefde met haar vriendinnen. ‘Ze hebben zich opgemaakt,’ moet ik vaak verontschuldigend tegen ouders van vriendinnetjes zeggen als die weer eens met felgekleurde gezichten worden opgehaald.

Hoewel het onschuldig vermaak is, ben ik alert. Soms vind ik Amber met haar zeven jaar al veel te bewust van uiterlijk vertoon. Wat waarschijnlijk te maken heeft met het mijnenveld van befilterde Tiktok-meiden waar ze zich regelmatig in begeeft. Waar ik mezelf dan weer flink de schuld van geef, aangezien ik haar dit medium laat gebruiken.

Ik waak als een leeuwin over haar zelfvertrouwen.

Eén ding staat vast: ik wil haar in geen geval zeggen dat ik make-up draag omdat ik vind dat het me mooier maakt. Want ik waak als een leeuwin over haar zelfvertrouwen. Niet dat daar iets mis mee is hoor, ik zie haar vaak genoeg tevreden in de spiegel kijken. Maar uit ervaring weet ik hoe onzekerheid op de loer kan liggen, zeker bij een puur zieltje als een zevenjarig meisje. Ik weet dit helaas nog goed, maar gelukkig heb ik die onzekerheid alweer een tijd geleden afgeschud. Ik heb in ieder geval geen make-up nodig om me mooier te voelen, ik ga gerust sporten zonder en neem het op reis vaak niet eens mee.

Maar daarbuiten? Ja graag! Ik make-up me bijna dagelijks met alles erop en eraan, om de simpele reden dat ik het fantastisch vind. Zo word ik helemaal zen van de filmpjes van Nikkie Tutorials, waarbij ik vurig zou willen ook over dat talent te beschikken, zou ik mij heel lang kunnen vermaken op de make-up afdeling van iedere willekeurige drogisterij, en zou ik het een geweldig idee vinden als een uur gratis make-uppen in de Douglas een te winnen prijs zou zijn. Je weet wel, als een soort tegenhanger van het vijf minuten gratis winkelen.

‘Omdat ik opmaken superleuk vind,’ concludeer ik blij mijn gedachten tegen Amber die met haar wijsvinger inmiddels tegen de mascara van mijn wimpers aan het tikken is. Ze kijkt me even strak aan en zegt ‘nou, ik vind je ook mooi zonder’.

En treurig genoeg vind ik dit toch een opluchting…

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter