Lees, Peuter

Kleine stapjes

Het voelt alsof iemand met grote sterke handen mijn keel dichtknijpt. Joost en ik hebben net het opvangschema van Benja voor de komende drie maanden doorgenomen en er is maar één conclusie mogelijk: mijn quarantaine-schema – weinig werk en veel Benja – blijft de komende maanden in stand. Waar Joost zich vanaf maandag stort op de verbouwing van ons nieuwe huis, blijf ik me storten op de rol van (bijna) fulltime moeder. Een uitdaging waarin ik al sinds de eerste voorzichtige stappen richting een lockdown vooral tegen mijn eigen overtuigingen vecht.

Want thuis een beetje aanrommelen, dat kan toch niet zomaar? Tijd is er om nuttig te besteden, voor je het weet is het leven voorbij. Om half elf nog in pyjama? Doe eens normaal! Stof op de vensterbank? Je weet nooit wie er langskomt! Minder inkomen? Geld moet er verdiend worden! Tosti als avondeten? Kinderen hebben verse groente nodig! Samen uitgeblust op de bank? Liefde is een werkwoord!

Al acht weken lang probeer ik mijn hardnekkige opvattingen naar het rijk der fabelen te verwijzen. Met tegenvallend succes. Opeens galmen de woorden van Mark Rutte door mijn hoofd: “We varen op zicht”. Het enige wat ik voorlopig zie, is weinig verandering in de situatie. En omdat ik weet dat ik dit niet nog maanden volhoud, is het tijd om mezelf te veranderen. De overtuiging ‘Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk’ is er bij mij namelijk ook een die nogal is ingesleten.  

Dus kleden Benja en ik ons vandaag pas om tien uur aan. Ontdekken we een nieuwe glijbaanroute en eten we een ijsje in de zon. Verander ik mijn ‘lijstje voor nu’ in ‘lijstje voor later’ en lees ik de Happinez terwijl Benja op een grote zandberg speelt. Aan het eind van de dag bouwen we samen een groentelasagne, die nog aardig lukt ook en die Benja vervolgens niet eet. ‘s Avonds maak ik ondanks knallende koppijn nog snel de badkamer én keuken schoon en kruip ik samen met mijn schuldgevoel over alles wat vandaag niet gelukt is, vroeg in bed. Maar het begin is er. Had Rutte het in zijn toespraak ook niet over ‘kleine stapjes?’ 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter