adem

Kaartenboekje winnen!

Week vier van de Relax-Mama-Advent-weken! Tot Kerst maak je iedere week kans op één van de Relax Mama-producten. Omdat we vieren dat deze site online is. Daarom mag ik van Uitgeverij Snor cadeaus weggeven. Deze week is dat het Relax Mama-kaartenboekje (€9,95).

Dit is een setje van 32 ansichtkaarten met de leukste, bekendste, meest toepasselijke Relax Mama-uitspraken. Om op te sturen aan een bevriende moeder, of om lekker zelf te houden. 32 hart-onder -de-riemen. Met natuurlijk de kaart ‘die andere moeders doen ook maar wat’. En deze: ‘Relax, het mooiste op aarde heb je al gemaakt’. Dat is ook wel een favoriet van mij.

image
Hoe doe je mee?

Je maakt deze week kans op het kaartenboekje als je onder deze post in het reactieveld vertelt welke super tip of hart-onder-de-riem jij hebt gekregen sinds je moeder bent (en van wie je die kreeg).

Je kunt tot maandag 21 december meedoen.

Relax-Mama-Advent-weken

Na deze week geeft Uitgeverij Snor nog één keer prijzen weg, namelijk 5 Relax Mama-posters.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

322 Reacties

 • Reageer Cindy Offermans 16 december 2015 at 16:07

  “Je kinderen zijn zo lief, zo tevreden, je doet het hardstikke goed” aldus mijn schoonmoeder. *bloos**bloos* (ik kan ze achter het behang plakken, ze halen soms het bloed onder je nagels vandaan, maar ja het zijn ook wel schatjes! 2.5 jaar en 11 maanden)

  • Reageer Miet Knockaert 19 december 2015 at 09:04

   Het troostende advies van mijn zoon Korneel, 6 jaar, als ik weer eens zuchtend de legoblokjes van onder mijn voeten haal: “Mama, je hoeft dat niet op te ruimen hoor, ik maak toch weer meteen rommel.”

  • Reageer Leona Post 19 december 2015 at 12:55

   Tja, ik moet toegeven dat ik een beetje te eigenwijs ben om tips van anderen te harte te nemen, maar deze leuke kaarten met tips geef ik dan wel weer graag aan anderen. Tips geven kan ik namelijk als de beste;) Zolang mijn dochter van bijna 9 nog bijna dagelijks zegt “mama ik hou het meeste van jou”, zal ik wel op de goede weg zitten met mijn moedergevoelens.

  • Reageer Nathalie 19 december 2015 at 13:14

   Ik heb 3 dochters groot gebracht, (heb nog een zoon van 7),wat belangrijk voor mij was, zeker als zij in de puberteit waren, was RESPECT, als je respect voor mij heb heb ik het ook voor jou, HEERLIJK zijn tegen elkaar,verteld gewoon als je het niet goed vind of wel goed, en wees TROUW ,wees er voor hun als zij het nodig hebben.
   Ik ben trots op mijn dochters.hoop dat het ook verder gaat in hun eigen leven. RESPECT,HEERLIJK,TROUW.Het belangrijkste is RESPECT.

  • Reageer linda 19 december 2015 at 13:40

   Alles is een fase, je groeit mee met je kinderen. van mijn collega

  • Reageer Naomi Harmsen-Suir 19 december 2015 at 13:50

   Van mijn schoonzusje, in het Sinterklaas gedicht dit jaar. Dat alle kinderen zo’n super mama als ik verdienen! Ze heeft het gedicht zelf verder voorgelezen want ik zat te huilen op de bank… (Hormonsters van de zwangerschap) ik vind het zo’n lief en mooi compliment en hij was precies op tijd want met twee peuters en nu nummer 3 op komst zat ik er even doorheen.

  • Reageer Sjoukje broer 20 december 2015 at 08:22

   Kinderen zijn je spiegel, kijk en luister naar ze en leer van ze.
   Geen idee van wie ik deze tip kreeg, wel waar.

 • Reageer Nienke 16 december 2015 at 16:09

  “Ach joh, er komt een tijd dan eten ze je koelkast leeg. Als ze 17 zijn zitten ze heus niet meer zo te prutsen met 1 aardappel & 3 sperzieboontjes.”

 • Reageer Carol 16 december 2015 at 16:12

  Van mijn (bijna) 18 jarige dochter! Mama, goddank ben je lang zo erg niet als andere moeders. Wij(haar broertje,13 en zusje 3 incluis) hebben mazzel dat jij wel met de tijd meegaat en ondanks je leeftijd(ehhh) je toch niet oud gedraagt.

 • Reageer Dominique polman 16 december 2015 at 16:13

  De beste tip die ik heb gekregen is : vergeet jezelf niet. Want een blije mama is blije kids. En het is echt zo ! Soms is eigen tijd vinden moeilijk maar het maakt mij een relaxtere mama !

  • Reageer Dominique polman 17 december 2015 at 19:52

   Deze tip kreeg ik van mijn liefste collega!

 • Reageer kim 16 december 2015 at 16:13

  ‘vergeet nooit hoe het was om zelf kind te zijn’ Als je daar af en toe bij stil staat is het soms makkelijker om je te verplaatsen in je eigen kind en niet alleen als ze boos of verdrietig zijn, maar juist als ze zich over verbazen en verwonderen. Als je de wereld bekijkt door de ogen van je kids dan kan deze zo mooi en magisch zijn. Dat is een wijsheid die ik van mijn pa kreeg. Hij heeft vier kids groot gebracht en nu is hij trotse opa van zes kleinkinderen, waarvan er drie van mij zijn.

 • Reageer Petra 16 december 2015 at 16:16

  Met liefde kom je een heel eind! En dat is ook zo, ik heb twee echte knuffelkinten!

 • Reageer Tabi 16 december 2015 at 16:16

  Iedereen riep na mijn bevalling dat ik moest genieten maar dat lukte helemaal niet. Daardoor voelde ik me weer schuldig en niet normaal. Totdat ik post kreeg van Lianne, die schreef: ‘geniet van alle mooie momenten.’
  Kijk, daar kon ik wat mee en dat lukte wel 😀

 • Reageer Astrid 16 december 2015 at 16:17

  Volg je moedergevoel, dat heeft het altijd goed! Heb ik van meerdere mensen gehoord als ik mijn zorgen over 1 van beide kids uitte. En inderdaad, mijn gevoel heeft het altijd goed gehad, zelfs al was daar een aandringen of extra bezoek bij de huisarts/specialist voor nodig!

 • Reageer Kim Peters 16 december 2015 at 16:20

  Nu is hij zijn bed niet in te krijgen…over 10 jaar krijg je hem zijn bed niet uit ?? Opmerking van mijn schoonmams nadat ik mijn klaagmomentje had…. ?

 • Reageer Claudia 16 december 2015 at 16:21

  Van mijn man, als ik s nachts weer eens worstel met wakker worden (en blijven ?) voor de borstvoeding, een lieve aai over mijn rug of een knuffel en half slaperig de worden; je doet het super goed lieverd! Precies wat ik op die momenten nodig heb!!

 • Reageer Aimée Gybels -Dejong 16 december 2015 at 16:21

  “Het is gaat over, als ze zestien zijn liggen ze niet meer tussen papa en mama in met een speen in en een luier om” (toen ik klaagde dat onze dochter van drie nog altijd een luier om wil en met haar onafscheidelijke speen in ons bed wil ‘ s nachts)

 • Reageer Inge 16 december 2015 at 16:26

  Uhm….. heb eigenlijk nooit tips gehad waar ik naar heb geluisterd!! Doe altijd maar wat….. Gaat fantastisch hoor met Jesse (9) en Emma (5)!! Maar….. ik heb wel een paar vriendinnen die wel zo’n leuke kaart kunnen gebruiken 😛

 • Reageer Whitney 16 december 2015 at 16:28

  ” het zijn tropenjaren, ff doorzetten”
  Hoor deze zin dagelijks! Is het niet van mijn moeder is het van mijn familie!
  ???

 • Reageer Saskia 16 december 2015 at 16:29

  “Als het niet gaat zoals het moet gaan, moet het maar gaan zoals het gaat.” Zo moeilijk schakelen soms tussen fijn samen spelen, in de relax modus zijn en haast hebben en met een iets hardere stem (heeeeeeel klein beetje uiteraard) roepen dat ze OP MOETEN SCHIETEN! !
  PS ik zou mijn vriendin iedere dag een kaartje sturen 🙂 Ze zegt altijd: ik ben zo blij dat jij altijd zo eerlijk bent over hoe het écht gaat met kinderen, dan kan ik ook weer even relativeren en de lat wat lager leggen voor mezelf. Daar sluiten deze kaarten fantastisch bij aan!

 • Reageer Elise van Rossum 16 december 2015 at 16:29

  Probeer ook echt te genieten van je kinderen. Kijk eens naar ze of je ze voor het eerst ziet. Op Internet gelezen, site weet ik niet meer.

 • Reageer Inger 16 december 2015 at 16:30

  “Als ze 16 zijn willen ze ècht geen luier meer om!” Dit ontnuchterende hart-onder-de-riem kreeg ik van verschillende mensen toen mijn dochter van bijna 4 maar bleef weigeren om zindelijk te worden (ze kón het namelijk heel goed, dat wist ik zeker, maar mevrouw weigerde stelselmatig om op de wc te plassen en poepen). In praktische zin had ik niks aan deze opmerking, maar het gaf wel de broodnodige ‘luchtigheid’ aan het onderwerp en het hielp mij om erin te geloven dat het inderdaad wel goed zou komen. En ja hoor, nu is mijn dochter sinds een paar weken helemaal ‘om’ en woont ze bijna op de wc! 😉

 • Reageer Hanna 16 december 2015 at 16:32

  ‘als ik ook een kind krijg, ga ik het precies zoals jullie doen!’ – mijn schoonzusje. Dat was een geweldig compliment, ook al zien anderen natuurlijk niet alles en zeker niet de momenten van ongeduld van mij.
  Ook de kindertjes houden naar buiten de schone schijn op lijkt het (of vinden ze het bij anderen leuker? denk ik dan alweer)

 • Reageer Nicole 16 december 2015 at 16:33

  Van mijn vriendin Petra. Sommige mensen smijten ongevraagd hun hele bevallings- en babyervaringen over je uit als je zwanger bent. Zij vroeg: “wil je op je roze wolk blijven of zal ik je vertellen hoe het bij mij ging?” tuurlijk wilde ik alles weten! Ze kan sowieso ontzettend grappig de meest afschuwelijke rampverhalen vertellen. Zij is echt mijn held!

 • Reageer Carolien van Beek 16 december 2015 at 16:37

  Niet boos worden als je s nachts je bed voor de kids uit moet. Als ze achttien zijn, mag je blij zijn als je weet waar ze zijn. (Advies in de kraamweek)

 • Reageer Gerda 16 december 2015 at 16:39

  Kevin (5), is onze enige zoon na tien lange jaren wachten en hopen. Genieten staat bovenaan maar af en toe zit ik er bovenop. Uitgerekend onze zoon kwam dan ook met de tip; ‘Mama, ik kan het wel alleen’. En nu komt ie: ‘relax mama’!!!! Dus dat advies volg ik helemaal op. Het boek heb ik al een de kaarten zijn dan ook heel toepasselijk. Mvg Gerda.

 • Reageer Jolanda verbeek 16 december 2015 at 16:40

  Beste advies kwam van mijn man: doe wat bij je past anders werkt t toch niet. Dit was nadat we zoveel verschillende adviezen kregen over onzd huilbaby.

  • Reageer Tineke 19 december 2015 at 08:32

   Adem in… Adem uit… Adem in… Adem uit… Adem in… Adem uit… Adem in… Adem uit… Adem in… Adem uit… En dan kun je vervolgen met: Wat heb je een prachtige tekening met je wortel op de muur gemaakt! Of wat fijn dat je de sudocreme hebt ontdekt! Of heb je lekker gepoept? (Lees: hele muur onder gesmeerd) Wat fijn dat je mee helpt krabben van de auto(lak), leg die steen maar weer terug. Enz.

 • Reageer Inge Kegel 16 december 2015 at 16:42

  “Blijven ademen” 😉

 • Reageer Kim Thijssen 16 december 2015 at 16:45

  Mijn zoon had een atelierles op school.Daaraan deden ouders en grootouders me.Er werden vragen gesteld,wat (groot)ouders moeten gaan uitbeelden.Wat wil je worden ; voetballer / wat is je lievelingseten : italiaans / waar ben je trots op : mijn vader en moeder!
  Dus mijn man moet een voetballer gaan spelen die van italiaans eten houdt en trots is op zijn vader en moeder.

 • Reageer Mirjam 16 december 2015 at 16:45

  ‘Jij hebt altijd zo engelengeduld als je met je kind en hond buiten loopt’. Lees ‘als de hond (46 kilo) en kind (net 2 jaar) vooral allebei een andere kant op rennen’. Dit zei mijn buurman een paar weken geleden tegen mij. Dit was een opmerking waar ik erg blij van werd. Was even een ‘hart onder de riem’ momentje.
  Zelf zou ik zowiezo een kaartje naar een vriendin sturen die een schat van zoontje van 2 heeft (en zwanger is van de 2de), maar die heerlijk aan het peuterpuberen is

  • Reageer Aranea 17 december 2015 at 09:53

   Na een dag waarop ik moe was en veel snauwde tegen mijn dochter van 5. Ik bracht haar naar bed en ik wilde nog even sorry zeggen . Ik zei: Saar mama wil nog wat zeggen.
   Saar zei: ja ik weet het mam, ook al was je niet zo lief vandaag je houdt altijd van mij…..
   Gelukkig het belangrijkste blijft hangen….

   • Reageer Greet 19 december 2015 at 22:53

    Zaaaalig?

 • Reageer Mireille Waanders 16 december 2015 at 16:46

  “Je hoeft geen perfecte moeder te zijn, maar wees een ‘goed genoeg’-moeder”.

  Deze is me altijd bijgebleven, en dit zeg ik dan ook tegen elke andere moeder die het nodig heeft.

 • Reageer Marieke 16 december 2015 at 16:47

  Die kreeg ik van jou, Elsbeth, namelijk: Die andere moeders doen ook maar wat! En dat is nu echt mijn motto ;)!

 • Reageer Denise 16 december 2015 at 16:53

  Ik heb geen echte tips gekregen ( of heb ze niet onthouden, ook een optie haha )

  Maar dochter (4jaar) zei pas tegen mij “ik wil nooit een andere moeder”
  ( dat is eigenlijk t allermooiste om te horen natuurlijk 🙂 )

 • Reageer Hester 16 december 2015 at 16:53

  Van mijn moeder, die vroeg “houd jij ook nog steeds van mij?” Nadat ik haar vertelde dat ik soms zo kort door de bocht en boos kon reageren op mijn peuter. En dat dat ook wel heel erg versterkt wordt door mijn hormonen (inmiddels 38 weken zwanger van de tweede) maar dat ik niet zo lelijk wil doen en me daar zo rot over voel, want ik vind hem zo lief en ik bang ben dat hij mij dan niet meer een lieve moeder vindt en het misschien lastig vindt als zijn broertje geboren wordt. Mijn moeder had precies het zelfde toen ze zwanger was van mijn broertje, maar ik heb me nooit afgewezen of niet geliefd gevoeld door mijn moeder. Die erkenning vond ik een opluchting en daardoor kan ik ook weer vertrouwen dat mijn zoon echt wel weet dat ik zielsveel van hem houd ookal mopper ik soms en kan ik nu even niet zo actief met hem spelen als ik zou willen.

 • Reageer Mirjam 16 december 2015 at 16:55

  Ik bij zwemles (altijd aan het einde van de week, aan het einde van de middag, wanneer je energielevel al sub-zero is…), proberen 4 kinderen onder controle te houden. Zweet op het voorhoofd, klotsende oksels (het is daar altijd zo verrekte warm!): kind 4 liep weg, kind 2 moest nog aangekleed, kind 3 had honger etcetcetc. Lieve andere mama (ook van 4): “In- en uitademen, rustig blijven, en gewoon 1 ding tegelijk doen.” Dat denk ik nog heel regelmatig, als ik de avond- of ochtendspits alleen moet draaien.

 • Reageer Diana van der Wolf 16 december 2015 at 16:56

  Ik ben heel blij met mn vriendin, elke week even bij elkaar koffie drinken en WhatsApp alle leuke en minder leuke dingen doornemen en elkaar tips geven en helpen waar het kan.. Gelukkig is er bij haar ook wel eens wat hahaha

 • Reageer Mariska van Buuren 16 december 2015 at 16:56

  Buitenstaanders; “Goh, wat is ze wijs! Fijn hoor dat ze zo goed kan aan geven wat ze wil!
  Dat helpt haar later heel goed. ”
  Ik;” Ahum, heeeel fijn! Vooral die discussies met een 2 jarige. Zó fijn om te horen
  Wat ze wil! En fijn te horen dat ze later daar veel succes mee zal hebben” ;- p

 • Reageer Britt 16 december 2015 at 16:57

  Ooit ergens gelezen en nu ikzelf net mama ben, helemaal waar: “Schreiende babytjes maken zingende moedertjes”. Weent mijn kleine meisje, rara wie er dan troostende woordjes zingt? 😉

 • Reageer Jennifer 16 december 2015 at 16:57

  Dat een oudere dame in de supermarkt tegen mij zei: je doet het goed hoor!! Terwijl mijn bijna 2jarige draakje al krijsend in het gangpad lag; omdat het mandje de verkeerde kant op reed?

 • Reageer Samantha hommel 16 december 2015 at 17:00

  Je doet het maar goed met de tweeling,ik had het met 1 al moeilijk??

 • Reageer Rianne 16 december 2015 at 17:06

  Toen ik net bevallen was onze zoon een andere moeder (net bevallen van nr 2) in het ziekenhuis tegen mij zei dat vanaf het moment ze geboren zijn je ze steeds verder moet loslaten. telkens een beetje meer. Dat ze steeds meer de ruimte nodig hebben.

  • Reageer Manon Krouwer 19 december 2015 at 11:44

   ‘Het mag hier best een zooitje zijn nu je mama bent.’ aldus mijn stiefvader.. YES het mag, ik heb toestemming, met alle gevolgen van dien. Ik was destijds alleenstaande mama in een appartementje die veel gezelliger was met allemaal bende ?

 • Reageer Marleen 16 december 2015 at 17:06

  “Ene oor in, pik op wat je kan gebruiken, laat de rest je andere oor uit vliegen” :’)
  Opmerking van een vriendin tijdens ons gesprek over het CB.

 • Reageer Nina Hessling 16 december 2015 at 17:15

  Van mijn nichtje Linda die mij met mijn 6 weken oude zoon in de poort tegenkwam, grijze wallen, pluishaar, joggingbroek.
  Ze zeiheel simpel: “Nien, t word allemaal beter, over een tijdje kom je wel aan jezelf toe”
  En gelijk heeft ze! Als je mama word denk je af en toe dat je nooit meer iets voor jezelf kan doen, maar dat komt echt!!

 • Reageer Gerike 16 december 2015 at 17:19

  “Als ze 15 is en voor het eerst met een vriendje slaapt duimt ze vast niet meer hoor” aldus een vriend. 15 en al samen mogen slapen :’)

 • Reageer Daantje 16 december 2015 at 17:23

  Mijn man zei gisteren nog: waar is he zelfvertrouwen gebleven? Je doet het geweldig. En als het vandaag niet lukt dan komt het morgen wel.

 • Reageer Ella 16 december 2015 at 17:25

  Als begin dertiger kom ik nu in een babyboom terecht. Genoeg vriendinnen die ik een mooie kaart van jullie gun!

  Van m’n moeder de tip gekregen om ’s avonds voor zo’n vijf minuutjes de babyfoon uit te laten. Ik kan echt heel moeilijk tegen het gehuil en was dan ook niet meer een ‘relaxte’ mama. Daarna de babyfoon weer aan en dan sliep ze vaak al wel!

  Verder van jullie eigenlijk het motto ‘die andere moeders doen ook maar wat’ altijd als helpende gedachte in m’n hoofd, want soms maken wij jonge moeders elkaar ook wel onzeker.

 • Reageer Danielle 16 december 2015 at 17:27

  Van mn lieve schoon zusje en super mamma ;
  Trust your gut feeling! Uit jezelf doe je alles al goed zolang je dr maar niet laat vallen ?

 • Reageer Patricia 16 december 2015 at 17:32

  “alle moeders doen maar wat…” dat was voor mij een eyeopener…. ik wilde altijd alles perfect doen… En ik kreeg deze van mijn zus!

 • Reageer Yolanda 16 december 2015 at 17:52

  Toen ik laatst tot mijn spijt niet werd aangenomen na mijn sollicitatie, zei mijn dochter van 14 ” nou Mam, daar gaan ze nog spijt van krijgen’ . Heerlijk antwoord van mijn lieve puber.

 • Reageer Mvan beek 16 december 2015 at 17:57

  Mijn beste tip was dat ik een echte jongens moeder ben.. En met een stuiterbal in huis is het echt aanpoten.. Maar ze had gelijk, geniet er nu zo van- lekker rollebollen en rennen- heerlijk

 • Reageer Sacha 16 december 2015 at 18:00

  Mijn ‘hart onder de riem’ is geen uitspraak maar is gegeven door alle moeders die me hebben geholpen mijn plankende (en soms krijsende) peuter toch in het fietsstoeltje te krijgen. Bedankt! Een helpende hand op momenten dat je het echt nodig hebt, zowel op praktische als emotionele vlak.

 • Reageer Brenda 16 december 2015 at 18:05

  Dat iedereen er een hard hoofd in had toen ik moeder werd op mijn 14e hoe ik dat moest gaat doen.
  Nu , 10 jaar later nog steeds gelukkig met mijn vriend ( ja ook Papa van de eerste) kindje nr 2 ook al weer 2 is. En we zielsgelukkig zijn !
  Teenmom rules !

 • Reageer Iris hulsebos 16 december 2015 at 18:07

  Van mijn zus…. Als de vrouwen in Afrika zonder alle luxe kids kunnen opvoeden dan kan jij het zeker. Niet te moeilijk denken en doe wat je hart je ingeeft

 • Reageer Mvan beek 16 december 2015 at 18:09

  Je bent de liefste moeder.. Zo zei mijn man en schoonmoeder.. En dit na een zware tijd (huilbaby) doet je wel goed.
  En mistte ook vaak mijn moeder in die tijd- is overleden -dan is deze compliment van je schoonmoeder bijzonder

 • Reageer Patricia Buskens 16 december 2015 at 18:11

  “Jullie zijn best wel chille ouders”, volgens mijn zoon van 16. Yes! Dien we toch iets goed!

 • Reageer Evelyn 16 december 2015 at 18:18

  Ik ben niet zo’n twijfelaar… Doe maar wat mij goed lijkt en meestal loopt het dan ook goed. Zo niet, weer wat geleerd haha! Des te meer reden om deze kaarten te krijgen, leuk om kado te geven! Of leuk in te lijsten..

 • Reageer Willy Beverdam 16 december 2015 at 18:21

  ‘ Geniet er maar van want ze zijn zo groot ‘ is toch wel de meest gehoorde… cliché en nog dubbeldik waar ook ?

 • Reageer Esther 16 december 2015 at 18:24

  Dat was jij… Op het juiste moment, mijn dochter was een paar weken oud, kwam het plaatje op m’n beeldscherm: die andere moeders doen ook maar wat. En dat plaatje heb ik op mijn beurt al aan meerdere verse moeders doorgestuurd.

 • Reageer Suzanne 16 december 2015 at 18:24

  “Wat leuk dat je 1 op 1 dingen doet met je kids!” Dit zei een vriendin tegen mij. Ze genieten daar heel erg van en ik als moeder dan ook! 🙂
  Samen met een vriendin organiseer ik koffie-ochtenden voor mama’s in de wijk. Zie ook facebook: family factory lunetten. De kaarten zullen geweldig zijn om de andere moeders een hart onder de riem te sturen!

 • Reageer Chantal de Groot 16 december 2015 at 18:45

  ” Jij bent zijn moeder dus jouw ingeving is meestal de goede, ongeacht wat een ander ook zegt!” Zei mijn beste vriendin en mede mama als ik weer eens aan het twijfelen werd gebracht door het C.B of mensen met perfecte kindjes ? En daar ben ik inmiddels wel achter gekomen!!

 • Reageer Marjolein 16 december 2015 at 18:48

  “Wat je niet ziet hoef je niet te bestraffen “. Klinkt wat vaag maar in die fase van de terrible 2’s (en daarna ook nog vaak genoeg) wanneer spruit voor de 100 steeds keer dat doet wat jij al de hele dag met zeker 20 time outs probeert te leren dat het niet mag, en wanneer je echt even niet meer kunt, kun je net doen alsof je het niet gezien hebt. Dan kun je het immers niet bestraffen. Grappig om soms te zien dat je kind beseft dat ie ermee wegkwam, heel stiekem, en dat ie dat soms helemaal niet fijn vindt.

 • Reageer Marijke van Kleinwee 16 december 2015 at 18:59

  “Wees gerust, ze houdt dit echt niet tot haar 30e vol! Relax” En met “dit” kan bedoeld worden: geen groenten eten, broekplassen, driftbuien, nee-fase, waaaroooom???, uit een fles drinken. …noem maar op. Mijn schoonzus zei dit volgens mij. Hahahaha. En ik blijf fan van “die andere moeders doen ook maar wat”. Beide uitspraken relativeren alles.

 • Reageer Cassandra 16 december 2015 at 19:20

  In de categorie: ‘ het is maar tijdelijk’

  ‘Wees maar niet bang, ooit zullen ze doorslapen. Met een jaar of 16 liggen ze echt niet meer tussenin’
  ‘Daarna komt de tijd dat jij ze lekker vroeg wakker kunt maken!’ Aldus een vriendin

  Daar kijken we dan maar naar uit!

 • Reageer Christa de Wolf 16 december 2015 at 19:35

  Van mijn Engelse vriendinnetje: remember you will always be the best mom for your boys. A mom must know that her mood is the family mood, so do what makes you feel good and you will all be happy.

 • Reageer Katleen 16 december 2015 at 19:53

  Ik vond deze spreuk wel super: “als ze klein zijn, zijn ze om op te eten… En als ze groot zijn, heb je spijt dat je het niet gedaan hebt” !
  En deze: het is een fase, het is een fase (mijn favoriete mantra!)

 • Reageer Claudia 16 december 2015 at 19:59

  Iemand zei dat je in wonderen moet blijven geloven! Kijk maar naar de wondertjes om ons heen. Nooit de moed opgegeven. En beloond met een klein dondersteentje!

 • Reageer Felicia 16 december 2015 at 19:59

  Tussen nu en morgen ligt nog een hele tijd… Oftewel geniet van het moment! Aldus mijn kraamhulp (wat een topper!).

 • Reageer Anke van de Groep 16 december 2015 at 20:27

  Vooral goed naar je eigen gevoel luisteren. Die tip kreeg ik na de geboorte van de 1e van moeders met wat meer ervaring. En het werkt echt! Dus die geef ik nu ook door aan nieuwbakken mama’s :-).

 • Reageer Ilona bagerman 16 december 2015 at 20:27

  Eigenlijk heb ik dat zelf gedaan! De ene week lukt alles! Iedereen tevreden man kinderen en diertjes. Huis heerlijk schoon. De andere week lukt niets! Ik heb mezelf er gewoon bij neergelegd! We zien volgende week wel weer! !

 • Reageer ALma 16 december 2015 at 20:35

  ga voor de oplossing die voor alle partijen het beste is. Inclusief voor jezelf. Bijvoorbeeld: na een brakke nacht en manloos thuis met de drie kids mogen ze (bij uitzondering) wel eens ontbijten voor de tv. Zodat ik in relatieve rust kan eten. Met een kopje koffie. En een tijdschrift.

 • Reageer Doortje Verhoeven 16 december 2015 at 20:45

  Toen mijn dochtertje geboren werd vond ik het heel moeilijk om mijn gevoel toe te laten en niet alles volgens de klok en de regels te doen. Ik raakte overstuur als ze 5 min eerder dan gepland de fles wilde, ons meisje had altijd honger namelijk. Toen zei mijn hele lieve collega, ze weet als ze 16 is echt niet meer of je haar nu eerder of later de fles hebt gegeven, maak je niet zo druk. Haar opmerking zal ik nooit meer vergeten, ze doorbrak voor mij een bepaald patroon hiermee en zorgde dat ik het wat meer los kon laten. Super fijn 🙂

 • Reageer Vanessa Raffaela Sibma 16 december 2015 at 20:48

  Alles is een fase

 • Reageer brechje 16 december 2015 at 20:58

  De aller-aller-aller beste hart-onder-de-riem-woorden? Dat waren hier de woorden ‘komt wel goed schatje’, voorzien van een enooooorme reep Chocolade. Die mede-mama snapt het 🙂

 • Reageer Sandra 16 december 2015 at 21:15

  Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Dat zegt mn man vaak tegen mij en de kids! Lachen is gezond!

 • Reageer Mirjam 16 december 2015 at 21:23

  Supertip van een vriendin: om een dagboekje naast de couveuse (en later bedje) van m’n acht weken te vroeg geboren dochter te leggen in het ziekenhuis. Samen met de verpleging hebben we alle bijzondere momenten en gebeurtenissen opgeschreven, inclusief bijbehorende foto’tjes. Een waardevolle herinnering aan een emotionele periode!

 • Reageer Emmy Verschuren 16 december 2015 at 21:35

  De beste relax mama tip kreeg ik vlak na de geboorte van mijn tweede kindje en dan nog wel van mijn zus die helemaal geen mama is (of is dat net typisch dat die al relax was? 🙂 De 1e of 2e dag na de bevalling was ik er niet goed van omdat mijn dochter wat gewicht verloor en dus waarschijnlijk (nog) niet goed aan de borst dronk. Ik was een “beetje” overstuur omdat ze dan misschien wel flesjesvoeding zou moeten krijgen ipv moedermelk (wat ik eigenlijk heel belangrijk vond).
  Mijn zus zei toen heel nuchter “Ja Emmy, dan is het zo hé, dan krijgt ze flesjes. Dat is toch ook niet het einde van de wereld? ” Heel simpel en droog, maar de reality check die ik nodig had om het terug wat relaxter aan te doen. 😀 De dochter heeft trouwens 4 maanden moedermelk gedronken, dus dat is helemaal goedgekomen 🙂

 • Reageer Danique 16 december 2015 at 21:39

  Mijn moeder zei toen mijn kleine meid geboren werd “en nu heb je voor de rest van je leven zorgen’. Lijkt misschien een loze uitspraak, maar dat kleintje is nu bijna 7 en ik weet precies wat mijn moeder bedoelde.

  Dat ene kleine zinnetje maakte dat ik (destijds als alleenstaande moeder) opgelucht adem kon halen als ik weer eens twijfelde of ik alles wel goed deed. Of mijn dochter wel goed genoeg at, op school wel vriendinnetjes had, of ze wel op zou groeien als een gelukkig kind. Als moeder heb je altijd zorgen in iedere fase, zelfs als.ze volwassen zijn en zelf Kids krijgen. Als je dat weet, dan scheelt dat al een hoop bezorgdheid.

 • Reageer Félice 16 december 2015 at 22:10

  “Heb jij ooit gehoord over iemand van 18 die nog in het grote bed tussen z’n ouders in slaapt?”
  Deze vraag heeft wel mij ogen geopend, we denken dat zoveel op een bepaalde manier moet maar uiteindelijk gaat het toch ook redelijk “vanzelf”. Geduld en vertrouwen zijn vaak beter dan dwangmatig iets meteen willen veranderen of inzetten. Ik geloof dat ik mede hierdoor een “relaxedtere” moeder ben en dat is voor alle “partijen” beter ;).

 • Reageer Ann 16 december 2015 at 22:20

  “Jij bent mijn allerbeste vriend!”
  Finn – 3 jaar ?

 • Reageer Saskia 16 december 2015 at 22:36

  “Wat je erin stopt, krijg je ook weer terug….” Zei mijn moeder, toen mijn dochter van 4 uit zichzelf een ontbijtje op bed voor me maakte. (Om half 6 ’s nachts… een beschuitje met salami, omdat ze me zo lief vond…?)

 • Reageer Helma 16 december 2015 at 23:01

  “Doe anders oordopjes in en neem even een ontspannen douche.” was de tip van het consultatiebureau toen ik er na 3 maanden helemaal doorheen zat omdat onze kleine man 20 uur per dag huilde.

  Uiteraard heb ik deze tip niet opgevolgd en was ik dolgelukkig toen een vriendin met een fles wijn op de stoep stond en een verpakking Nutrilon. Het jochie heeft daarna eigenlijk nooit meer gehuild.

  Ik twijfel nu of ik hem niet beter de nutrilon had kunnen geven ipv wijn… 😉
  (Grapje!!!)

 • Reageer Mariska Kroon 16 december 2015 at 23:03

  Als mensen aan mij vragen is het niet druk 2 kleintjes zo kort op elkaar zeg ik zelf altijd:

  “Ik heb een huis vol liefde ?”

  Tuurlijk wil ook ik wel eens aan de gang met behang maar ben elke dag een keer (of meer) verliefd. Dat is wat mij nu te binnen schiet.

 • Reageer marritgen verbraak 16 december 2015 at 23:09

  Iedereen kan hem knuffelen en troosten maar het liefst Is hij bij jou.

 • Reageer Samantha 16 december 2015 at 23:42

  Van mijn beste vriendinnetje,
  die zegt heel vaak: Kijk hoe goed jij (jullie) het doen! En ook dat ons meisje zo makkelijk is, dan zeg ik altijd, het is Hoe je er zelf mee om gaat! 😉

 • Reageer Nicole 17 december 2015 at 00:24

  als ze honger krijgt eet ze wel.

  Dochter van bijna twee die niks eet
  Van me mamsie

 • Reageer Paola 17 december 2015 at 01:20

  Van mijn lieve stiefmama.. Mijn steun en toeverlaat geweest die eerste periode!
  “Perfecte moeders bestaan niet, volg maar gewoon je gevoel.”
  en “Je doet het goed! Ik ben super trots op je hoe je als moeder bezig bent!”

 • Reageer Susan Niemeijer 17 december 2015 at 01:38

  Geniet! Geniet ervan zolang het nog kan, ze zijn zo weer groot. Blijf bij jezelf, volg jouw gevoel, als moeder weet jij het beste voor jouw kind.
  Laat het los, laat het gaan en gaan met die banaan ??

 • Reageer Marije Van Lennep 17 december 2015 at 07:07

  Het ultieme loslaten van jouw kind begint bij het doorknippen van de navelstreng.
  Tip ooit van mijn moeder gekregen

 • Reageer Marlies 17 december 2015 at 07:24

  Mij werd gevraagd tijdens de bevalling (van gebroken vliezen en vrij snel daarna weeen op mogen vangen totdat onze kleine meid er was, totaal: 25uur) of dat ik hypnobirthing of yoga had gedaan, omdat ik het zo goed en rustig deed… geen van beiden gedaan. Alles op eigen kracht en gevoel! Dat voelt goed en was leuk dat ze dat zeiden! 🙂

 • Reageer Astrid van der Hoek 17 december 2015 at 08:08

  Onze jongste (2) slaapt de laatste alleen als ie naast mama ligt zo niet dan gilt hij zijn broers (7 en 4) wakker. Als mijn man dan ’s avonds na het werk thuis komt, en ik met wallen tot op mijn knieën loop, nog net niet gillend omdat de kinderen stierlijk vervelend zijn (lees ik wil gewoon jaar bed), en zegt wat zie je er leuk/lekker uit. Verjaagt de moeheid niet, maar maaktbde dag weer enigszins goed 😉

 • Reageer Willeke 17 december 2015 at 08:14

  “Alles gaat vanzelf weer over.. dus geniet van de goede momenten en blijf ademen bij de minder goede momenten. En aan alle momenten denk je later nog wel eens met een glimlach terug”.

 • Reageer Karlijn Beets 17 december 2015 at 08:35

  Doe wat JIJ wilt en luister niet naar die miljoen andere goedbedoelde adviezen waar je NIET achter kan staan!! 🙂

  Voelde bevrijden, dat zeker! Maar wat wilde ik ook alweer,…. Uhm,…. deze tip kreeg ik overigens van mijn fantastische kraamverzorgster, hulde aan haar!

 • Reageer Madelon Kauwen 17 december 2015 at 09:13

  Met een te nieuwsgierig en ondernemend ventje van bijna 9 maanden krijg ik weinig tips! Want welk kind kruipt er dan ook met 6,5 maand en kan met 7,5 maand zichzelf optrekken ad de bank en staat??? Wat wij vooral te horen krijgen; ” ooh wat een heerlijk ventje! Maar wat zullen jullie hier je handen aan vol krijgen!” Het is volop genieten en hoe ondernemend ook; mama is trots en probeert zelfs relax te blijven wanneer ze zoonlief voor de 6e keer op een dag uit de kerstboom vist! ( Of de kastinhoud weer teruglegt of hem onderbreekt tijdens z’n eeuwige pogingen om zichzelf te elektrocuteren, de glazen salontafel vervang voor Sophie de Giraf, in de houdgreep z’n poepluiers vervang omdat ‘op je rug blijven liggen nu eenmaal saai is’ Of…. 😉 )

 • Reageer Esmeralda 17 december 2015 at 09:16

  Na de geboorte van mijn eerste kindje hebben we meteen iedereen op de hoogte gebracht en alle visite toegelaten. Achteraf was het veel te druk, bv. kwam niet op gang enz. Na tips van anderen en deze ervaring hebben we in juli na 4 jaar ons tweede kindje gekregen en eerst volop genoten met haar op mijn buik die de borst zocht! De mooiste dag uit mijn leven! En daarna hebben we langzaam de mensen om ons heen op de hoogte gebracht en rustig aan de kraamvisite laten komen. Dit was super fijn en geef ik nu weer als tip door aan alle andere nieuwe mama’s en papa’s! Geniet eerst van elkaar en van het prachtige moment samen en laat je verwennen in de kraamtijd! X Esmeralda

 • Reageer Corien 17 december 2015 at 09:34

  Toen de kleine nog een mini baby was en last had van krampjes waar ik niets aan kon doen, zei de verloskundige: ” als jij je rot voelt en je krijgt een knuffel, gaat je rotgevoel misschien niet over, maar hoe fijn is dan een knuffel?”
  Dit bedenk ik me elke keer als hij zich niet lekker voelt en ik het gevoel heb dat ik niets voor hem kan doen.

 • Reageer Denise Olree 17 december 2015 at 11:03

  Mijn beste vriendin; je doet het super goed.. Zoek niet teveel naar het ideaal plaatje, het komt vanzelf! (Ik ben opper piekeraar, en stort al mijn vragen en onzekerheden bij haar en zij pept mij altijd weer op). ☺️

 • Reageer Willemijn van de Ven 17 december 2015 at 11:17

  Van mijn zus heb ik de meeste hartverwarmende tips gekregen ♡.
  De belangrijkste: luister naar je hart, je weet zelf hoe je het beste voor jouw kindje kan zorgen.

 • Reageer Machteld de Wit 17 december 2015 at 11:33

  Neem ondanks alle drukte ook tijd voor jezelf, je kinderen hebben er baat bij, je wordt er een leukere mama van!

 • Reageer Eve 17 december 2015 at 12:19

  “Het zijn periodes, en ook deze periode gaat over..” van mijn buurvrouw over mijn dochter die al vanaf haar 1e verjaardag een nachtspook is 😀

 • Reageer E.Ernst 17 december 2015 at 12:47

  Mega goeie tip van mijn verloskundige.
  “Als je niet wilt uitscheuren, moet je NU naar mij luisteren”
  Gelijk was mijn focus terug en kwam mijn prachtige zoon zonder scheuren ter wereld!

 • Reageer Josette 17 december 2015 at 13:09

  Mama, je hoeft niks anders te doen, je doet het goed zo’ ? van dochter (8) als ik, weer eens de wanhoop nabij, aan haar en haar broertje (6) vraag wat ìk dan anders kan doen om t wèl gezellig en zonder ruzie te houden…

 • Reageer Marjon 17 december 2015 at 14:11

  “Loslaten is een andere manier van vasthouden” van een collega. Voor een bemoeierige moeder die niet kan delegeren (ik) echt een super tip!

 • Reageer Sofie 17 december 2015 at 14:33

  Dé tip die alles voor mij veranderde, was er één van mijn moeder … een echte tip kan je het niet noemen, meer een uitspraak die bij mij het licht deed aangaan … ik ging, net als de meeste jonge moeders, voltijds werken en ploeterde er op los, met de nodige mij-grijs-haar-bezorgende- stress (ja, ik ben een stresskip 😉 ).
  Totdat mijn moeder dus deze wijze woorden sprak: “Geniet ervan, want denk eraan, deze tijd komt NOOIT MEER TERUG!” En ze zijn zoooo snel groot (cliché, cliché, maar oh zo waar)!
  Waar was ik in godsnaam mee bezig … een beetje later vroeg ik mijn loopbaanonderbreking aan en ondertussen zijn we ruim zes jaar verder met een héle happy moeder en dito kinderen!

 • Reageer Manon 17 december 2015 at 14:34

  SUPERfijne tip, waar ik mezelf steeds minder vaak aan hoef te herinneren (en niet omdat het minder vaak gebeurt…): “Vraag jezelf even af of het écht zo erg is om een keer 5 minuutjes te laat te komen, of dat er chocopasta op het raam zit, of dat er tandpasta op jouw jasje zit, of dat ze denken dat de witte muur óók een schoolbordmuur is. Wat maakt het uit!”

 • Reageer Leonie 17 december 2015 at 16:40

  Dat onze dochters zo vrij, pure genieters en blij zijn.. (Van onze ‘oh zo fijne’ kinderopvang)
  Daar doen we het voor, heerlijk om te horen! Op ‘lastige’ momenten denk ik hieraan terug, ik moet er meteen van glimlachen! Wij gaan door met onze ‘vrije/ontdek de wereld maar’ opvoeding! (wanneer mogelijk :))

 • Reageer Kim 17 december 2015 at 17:05

  De beste tip die ik gekregen heb: vertrouw in jezelf, jij bent haar moeder en kent haar het beste!

  Dit had ik als ‘nieuwe’ moeder van mijn eerste dochter nodig om te horen! Na een spannende start; dochter kwam vijf weken te vroeg…eenmaal thuis sloeg de onzekerheid keihard toe! En met deze woorden; waar ik nog steeds vaak aan denk, kon ik er weer tegenaan! En inmiddels hebben wij heerlijk onze draai gevonden!

  En de kaart; andere moeders doen ook maar wat vind ik geweldig!!

 • Reageer Hadassa 17 december 2015 at 18:27

  Ik hoop dat je dochter op jou gaat lijken..zei mijn moeder enigszins met een ondertoon van sarcasme! Nu plaag ik mijn moeder… Ayrin is zo’n lief meisje (15mnd) eet flink, slaapt makkelijk en veel en is super social en grappig. Ik denk dat ze inderdaad op mij lijkt ? Tip voor iedereen…blijf vooral op die roze wolk zitten, het is er heerlijk! Groetjes een echte relaxte mama!

 • Reageer Femke 17 december 2015 at 18:44

  Ik kreeg vandaag een serieus hart onder de riem van de Gezinsbond. In een artikel van “Brieven aan jonge ouders” staat dat het ok is om het bij 1 kindje te houden, terwijl de maatschappij daar toch precies anders over denkt. 2 is blijkbaar de maatstaf. Bij 1 zou je egoïstisch zijn, je kind rotverwennen, leert het niet delen, enz. enz. Allemaal quatsch volgens het artikel. Én volgens ons! Want 1 kindje is toch ook lekker relaxt?! ?

 • Reageer Kim 17 december 2015 at 19:51

  Genieten. Dat is me niet gelukt bij de 1e en bij de 2e zwangerschap vond ik dat zo jammer.. dat het me menig tranen koste.
  Mijn man zei toen lieverd, als je je roze wolk gemist hebt, probeer hem dan wat meer zelf te creëren. Schrijf elke dag iets moois van die dag op. Incl een mooie bewaardoos met roze wolkjes erin heb ik mooie momenten opgeschreven… Zoals toen ik net bevallen was kwam grote zus de verloskundige kamer binnen rennen met een tekening in haar hand ( 2 Jr oud ) en riep zusje zusje zusje. … ik liep over van liefde ?
  Nu kan ik ze wel eens achter het behang plakken,werkloos en soms mis ik teveel tijd voor mijzelf… Dus wederom het advies geniet van deze tijd.
  De teksten op de kaarten en posters zijn zo herkenbaar maar kan soms wel een reminder gebruiken

 • Reageer Debby 17 december 2015 at 22:33

  Een moeder
  Die altijd voor je klaarstaat
  Die je af en toe even lekker verwent
  Die voor jou door het vuur gaat

  Zo’n moeder verdient een groot compliment!

 • Reageer Sabrina 19 december 2015 at 08:22

  Ik heb, toen mijn oudste nog baby was een steen met tekst gehad van een vriendin, waar ik vaak aan denk:

  Opvoeden is loslaten, loslaten is vertrouwen.

 • Reageer Sanne Grotemarsink 19 december 2015 at 08:23

  Ik zou dit ontzettend graag willen winnen, ik heb er echt wat aan en houd me realistisch!
  Mijn vriendin heeft me meerdere keren de afbeelding van het is een fase toegestuurd, dan moest ik weer lachen en dacht ik, ja zo is het ook, gewoon door gaan!

  Fijne feestdagen!

  Groetjes sanne

 • Reageer Marieke van der Staak 19 december 2015 at 08:24

  “Hij lijkt op zijn vader, en daarmee is het toch ook best goedgekomen hè?”
  Aldus mijn schoonouders over onze inmiddels kleuter, die al 2 jaar onder de noemer ‘zeer-lastige-eter’ valt.
  De appel valt niet ver van de boom, maar gelukkig eet papa inmiddels wel normaal, nou ja soort van dan… 😉

 • Reageer Loreen Ley 19 december 2015 at 08:25

  Gave kaarten!!!! Iedereen zei altijd van alles tegen mij tot ik het postertje zag die andere moeders doen ook maar wat! (Van de club van relaxte moeders uitgeverij Snor)
  Dat was mijn eye opener 😉 en helpt mij dag in dag uit…
  Duim hard voor de kaarten of posters vind ze geweldig

 • Reageer Lisanne IJsselstijn 19 december 2015 at 08:26

  “Ach, ze heeft nog geen ingevallen bekkie” mijn schoonmoeder zegt dit altijd als mijn dochter weer een fase heeft van niet willen eten (die fase komt altijd weer terug al van baby af aan!)

 • Reageer Anouk 19 december 2015 at 08:26

  Toen ik laatst in een supermarkt liep werd mijn mannetje van bijna 4 boos en ging schreeuwen tegen mij. Je voelt je dan altijd zo bekeken en je hebt het gevoel dat je wordt beoordeeld…
  Ik zakte door mijn knieën en sprak mijn zoontje even streng toe. Op dat moment zei een oudere man: je hebt groot gelijk hoor! Doe je goed!
  Dat is altijd zo fijn op een moment dat je het gevoel hebt enorm bekeken te worden!

 • Reageer Mandy van der matten 19 december 2015 at 08:27

  Na een hele moeilijke zwangerschap en een te vroege geboorte van mijn dochter was ik blij dat de bevalling zelf wel voorspoedig verliep. (Voor zover dat kan bij een vroeggeboorte)
  Dezelfde ochtend liep ik alweer over de afdeling. Ik vertelde mijn vriendin dat ik een paar uur geleden was bevallen (en natuurlijk geloofde ze mij eerst niet) en daarna zei ze:
  “Wow, je bent gewoon bevallen en weer opgestaan!” Die zin blijft mij het meeste bij ?

 • Reageer Leonie 19 december 2015 at 08:28

  Mijn moeder zegt nu, ach zo deed jij ook, ben je toch ook overheen gegroeid ? En mijn beste vriendin (kind van 13 en 8) zegt, weet je als jij hoofdpijn heb dan hebben zij dat ook. Als jij chago bent zijn zij dat ook. Dussss Komt goed ?

 • Reageer Ingrid Sanders 19 december 2015 at 08:29

  Van mijn zevenjarige zoon met diabetes type 1 krijg ik regelmatig te horen: Mama het is zoals het is en daar zullen we het mee doen! En zo is het!

 • Reageer Stephanie Pakbeers 19 december 2015 at 08:29

  Nu denk je ’s morgens waarom zo vroeg (ben nog zoooooo moe) andere moeders komen mij vertellen, oh mijn kind slaapt al van t begin door, of die van mij slaapt altijd tot half 8…….. Ik wil dit niet horen echt niet mijn eerst kind sliep tot 3 jaar niet door en mijn tweede is ook heel vroeg wakker. Ik ben moe, blijf moe aaaaahhhhhh. Toen zei mijn moeder tegeb me: dadelijk komt een moment dat je ze uit bed moet trekken denk daar maar aan. En ja de tijd vliegt aan je voorbij en voor ik t weet zal dit wel zo zijn…… Maar voor nu nog verstand op 0

 • Reageer Eline van der meer 19 december 2015 at 08:31

  Mijn yoga lerares vertelde van de week het volgende.
  Als je kind stout of ondeugende dingen doet niet zeggen dat hij of zij niet lief is.
  Maar zeggen : “volgens mij ben je vergeten dat je eigenlijk lief bent”

  Voor mij voelt het fijn om zo te denken.
  Iedereen heeft altijd liefde in zich alleen vergeten we dat inderdaad wel eens 🙂

  Net als dat je niet boos bent maar je boos voelt. Door je gevoel te voelen en te accepteren en vervolgens los te laten ontspan je een stuk sneller.

  Ik merk dat mijn zoontje sneller afkoelt als ik mijn irritaties of frustraties op die manier accepteer.
  Als vader/moeder onrustig zijn dan zijn onze kleintjes dat vaak ook.

  Fijne dagen.
  Eline

 • Reageer Yvonne 19 december 2015 at 08:32

  De beste tip kreeg ik van een vader alleen op vakantie met zijn dochter naar Venetië. Ik was toen nog zwanger. Hij zei vergeet jezelf niet en blijf leuke dingen met je partner doen. De arme man sprak uit ervaring.

 • Reageer Renske 19 december 2015 at 08:32

  Toen onze tweeling net geboren was en ik, met wallen tot mijn knieën, probeerde alle ballen in de lucht te houden zei de moeder van een vriendin: laat een ander strijken, poetsen, wassen, koken en wandelen met de kinderen. Ga jij maar lekker slapen want dat kan niemand anders voor je doen.

 • Reageer Michele Kleinpenning 19 december 2015 at 08:33

  Sluit je ogen tel tot tien, honderd of 1miljoen. Ergens halverwege zul je merken dat het niet helpt en de situatie niet veranderd als je zelf niet veranderd.
  Het is een fase, het blijft een fase en maak er het beste van. Wij doen allemaal maar wat…

 • Reageer Karolien 19 december 2015 at 08:33

  Soms zijn mijn kids zo schattig dat ik ze wel kan opeten! Enkele ogenblikken later heb ik spijt dat ik het niet gedaan heb..?

 • Reageer Anouk Slegh 19 december 2015 at 08:34

  De meest wijze lessen die ik heb geleerd als moeder: 1) luister altijd naar je eigen gevoel; al heeft iemand 16 kinderen gebaard of de hoogste degree in pedagogie, niemand weet beter hoe je kind in elkaar zit dan jijzelf! En 2) de roze wolk bestaat niet, er zijn wel kleine ‘roze wolk momentjes’, maar voel je niet verplicht om continu te genieten, want het is namelijk ook allemaal best pittig!

 • Reageer Bianca 19 december 2015 at 08:34

  Mijn 2e kind vraagt veel aandacht, veel huilen, vroeg wakker. Het lijkt wel of ik niet meer kan opvoeden, terwijl de oudste zo’n voorbeeldkind is!
  Toen ik een andere mama dit voorzichtig vertelde, zei ze: oh, het lijkt mijn verhaal wel. Maar gaat allemaal over hoor! Het is maar een fase!
  Mijn nieuwe motto sindsdien!

 • Reageer Kiki 19 december 2015 at 08:34

  Accepteer en laat los…. Deze tip blijft nog het meest toepasselijk. Of misschien wel laat los en accepteer…..

 • Reageer Soraya 19 december 2015 at 08:34

  Sinds eind 2008 ben ik een alleenstaande moeder van een prachtdochter ?
  Het was een zware tijd, opnieuw beginnen van en met niets & de volledige zorg voor mijn dochter hebben, ons mini-gezin werd “geboren”.
  Op een dag zat ik er helemaal doorheen & stuurde mijn moeder een Whats’sAppje. Daarin kreeg ik (nooit verwacht) het mooiste compliment van mijn moeder: “Je doet het goed, ookal is het zwaar. Ik ben trots op jou & trots om jouw moeder te zijn ?”.
  Dit heeft mij zo geraakt, omdat mijn moeder nooit over dit soort “emoties” & mijn opvoedkunde zich heeft uitgesproken. Mijn band met mijn moeder is anders dan met mijn vader, vandaar dat ik dit nooit had verwacht.

 • Reageer Eva 19 december 2015 at 08:35

  Mijn moeder : ” nu ” kan je je niet meer vóórstellen dat je ” vroeger ” druk was hè ! Neem en blijf vooral tijd voor jezelf nemen. Mama gelukkig, baby gelukkig! Heb het vrolijkste kind op aarde!

 • Reageer Manouk 19 december 2015 at 08:36

  Van mijn eigen peuterzoontje, die epilepsie heeft! Toen ik er even een beetje doorheen zat na vele opmerkingen van anderen zei hij: mama ik ben wel ziek maar ik ben wel heel blij! Want ik heb een lieve papa en mama, en kan nu zelf lopen en praten en spelen. Dat is leuk toch?
  Hij heeft zo gelijk, het belangrijkste van alles! Wees blij met al deze kleine dingen, het had heel anders afgelopen kunnen zijn met dit wijze peutertje ❤️

 • Reageer Lynn 19 december 2015 at 08:37

  Vorig jaar bij een ehbo bij babies/kinderen-cursus zei de begeleider: doe iets, wat dan ook want niets doen is altijd erger.
  Dat vond en vind ik een goede raad, want bang zijn het fout te doen en daardoor niets doen is altijd slechter, zo had ik er eigenlijk nooit over nagedacht, dus weet nu dat als er wat gebeurt met de kinderen ik gewoon IETS moet doen en niet bang moet zijn het fout te doen!
  Hoop de kaartenset te winnen want ze klinken wel erg leuk!

 • Reageer Linnie 19 december 2015 at 08:37

  Vergeet vooral jezelf niet!! Een blije moeder is een blij kind!!
  Jezelf wegcijferen gaat ongemerkt erg snel als je eenmaal Moeder bent.

 • Reageer Margreet 19 december 2015 at 08:37

  ‘Er is geen jongen van 18 die niet eet’….. Tip van mezelf, nadat ik uiteindelijk in tranen op de trap zat in plaats van ‘het kind’ met zijn bordje.

 • Reageer Sabine Verboort 19 december 2015 at 08:37

  Je krijgt zoveel mooie tips…. Eentje die ik regelmatig herhaal als het huis weer ontploft is: speelgoed is geen rommel, het is kleurrijke decoratie?
  Ik krijg hem met enige regelmaat te horen van m’n schoonmoeder.

 • Reageer Miranda Pijning 19 december 2015 at 08:38

  “Het is overal hetzelfde”, al die kids gaan door dezelfde fases en al die ouders hebben daardoor dezelfde worstelingen. Het hielp mij zo te weten dat anderen met dezelfde dingen worstelenden. Toen ik besloot het te delen met andere moeders bleek echt “gedeelde smart is halve smart”. Samen lachen en mopperen over de fases van onze kids maakt een wereld van verschil.

 • Reageer Marina Bakker 19 december 2015 at 08:38

  ‘Glimlach en geniet’ …. zelf bedacht en het werkt meestal. Ok. … Niet op het moment waar dochter niet wil slapen en kleuter zoon elke twee minuten iets anders wil.
  Maar daarna helpt het wel om alles te relativeren… daadwerkelijk glimlachen helpt je gezicht ontspannen en je staat weer stil bij kleine en grote geluksmomenten.

  ‘Je bent een supermama’ van mijn vriend als ik er helemaal doorheen zit omdat ons dochtertje van zes maanden nog steeds elk uur/twee uur wakker wordt en ik dan even niet meer een speen op pootjes wil zijn.

 • Reageer B bootsma 19 december 2015 at 08:38

  Uiteindelijk komt het allemaal goed..
  Als ik weer eens met grote wallen op het werk verscheen.. Twee slechte slapers die blijkbaar ook gewoon met weinig slaap kunnen hebben..

  Everything is going to be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end!

 • Reageer Clementine le-Beyeuc 19 december 2015 at 08:39

  Een goede vriendin laatst zei: “Ik wil zo graag kinderen en als ik een dochter krijg, dan wil ik dat ze net zo is als die van jou(onze Sakura van 7 jaar). Het ontroert me als ik haar zie dansen op muziek en zingen, ze geeft zich zo, ze doet alles na.” Dit is het allerallerallergrootste compliment dat ik ooit over haar heb gehad, dat wil iedereen toch horen over zijn/haar kind??

 • Reageer Amber 19 december 2015 at 08:40

  Relax en geniet!

 • Reageer Trea 19 december 2015 at 08:42

  Net een baby gekregen en dan wordt er vaak gezegd als ik eerst maar het ritme heb gevonden. Een nicht van me antwoorde dat vond je nooit meer. Haar oudste waa toen 18 en heeft nooit meer ritme gevonden. Klopt ook. Want zodra je denkt nu hebben we het komt er een nieuwe fase!?

 • Reageer Anne 19 december 2015 at 08:42

  Ik heb bijna 30 vriendinnetjes op Facebook met kinderen in dezelfde leeftijd. Elkaar leren kennen online omdat we in dezelfde week waren uitgerekend.
  We geven elkaar bijna wekelijks de tip: het is een fase, het is een fase, het is een fase.
  Zou leuk zijn als ik ze af en toe een kaartje met tips zou kunnen sturen.

 • Reageer Ilona 19 december 2015 at 08:43

  Toen onze oudste vier mnd was, was ze flink ziek. Ik was al een paar dagen met d’r aan het om rommelen. Het huilen stond me nader dan het lachen. De bel ging, in m’n hemdje en onderbroek met een klein ziek meisje tegen me aan deed ik de deur open. Daar stond mijn moeder, op het goede moment. Het enige wat ze zei, toen ik in huilen uit barstte, was;’ en het gaat nooooit meer over!’
  Zo is het natuurlijk ook; de liefde en daarbij de zorgen om en voor je kind zullen altijd blijven, hoe klein of groot ze ook zijn. Eigenlijk een heel mooi gevoel. En mede daarom was mijn moeder naar ons toe gekomen; de zorgen en liefde voor haar kind en kleinkind.

 • Reageer Debbie Verbeek 19 december 2015 at 08:43

  Als ze niet luisteren en niet doen wat je zegt, stel je dan eens voor hoe jij zou reageren als je baas jou een opdracht geeft op die toon en met die woorden! Aldus een collega. Oke schatjes, mama vraagt het opnieuw…

 • Reageer Diana Schwaneberg 19 december 2015 at 08:43

  Ik ben moeder van 3 mooie kinderen in de leeftijd van 6, 3 en 1. Nou is de jongste de drukste van alledrie en slaapt vanaf dat ze 6 maanden is geen nacht meer door. Dus doe ik het nu al ruim 7 maanden met maar 3 à 4 uur slaap op een nacht. Daarbij werk ik als verpleegkundige onregelmatig wat soms erg pittig is in de combinatie van slaaptekort.
  Daarbij zou je mij nou horen klagen en ga gewoon door. Als ik het hier wel eens op het werk over praat dan krijg ik altijd verbaasde gezichten hoe ik het allemaal doe qua werk, huishouden, 3 kids en weinig slaap etc. En ze geven daarbij dan aan dat ze diep respect daarvoor hebben en vinden mij dan een perfecte moeder. Wat ik absoluut niet vind want ook ik ga weleens de fout in met schreeuwen naar de kinderen omdat ik het dan net niet kan hebben thuis als ze allemaal druk zijn en niet willen luisteren. Dus om het nu af te sluiten en het klinkt misschien cliché maar sinds ik jullie boek heb voel ik mij toch meer ondersteund en gebruik ik veel tips elke dag zodat ik het soms allemaal net iets meer onder controle heb.

 • Reageer sandra 19 december 2015 at 08:43

  Een vriendin maakte een geweldige opmerking nadat ze een ochtend met mij en onze drieling van 3,5 jaar had meegemaakt: ‘dat jij nog niet aan de drank bent, vind ik erg knap’. Ik zag het als een groot conpliment…

 • Reageer Marie Fierens 19 december 2015 at 08:43

  Gelezen in een boekje bij de krant toen de tweeling begon rond te spelen in huis en heel blij van geworden: je kinderen zullen zich later niet herinneren hoe netjes de vloer was, en hoe kraakschoon hun kleertjes. Wel zullen ze met een glimlach terugdenken aan hoe zich mochten verstoppen in de gordijnen en die keer dat ze al het wcpapier in kleine stukjes door het huis gooiden.

 • Reageer Ineke 19 december 2015 at 08:44

  Ik krijg eigenlijk niet zoveel adviezen waar ik wat mee kan. Zo zeiden mijn schoonouders toen mijn 4 weken oude zoon lag te huilen en ik opstond om m te troosten: “je verwend ‘m, je moet baby’s laten huilen. Niet echt advies waar ik wat mee wilde. Gelukkig zegt mijn moeder altijd: jij bent z’n moeder, dus jij weet het beste wat goed is voor je kind!

 • Reageer Sylvie 19 december 2015 at 08:45

  Ik was samen met Leander (2,5) en een oud-klasgenootje op visite bij een ander oud-klasgenootje van de basisschool. Haar ouders en dochter van bijna 4 waren er ook. Het was tijd om weer naar huis te gaan en ik zei tegen Leander: “ga je even opruimen, we gaan zo naar huis.” Hij stond op “okee mama” en ging netjes de spulletjes opruimen waar hij mee had gespeeld. Alle aanwezige volwassenen keken me met uitpuilende ogen aan en riepen in koor: “zoooo die luistert wel goed!!!” Ik was ZO ontzettend trots op mijn peuterpuber die thuis alles bij elkaar gilt als hij iets moet doen… Blijkbaar heb ik hem toch wat fatsoen bijgebracht, ook al lijkt het af en toe uitzichtloos….

 • Reageer Marieke 19 december 2015 at 08:46

  “Je moet hem gewoon in leven weten te houden”. Heel ontnuchterende opmerking van een vriend van mijn broertje over zijn even oude pasgeboren baby, terwijl wij in week 5 met wallen op onze knieën en handen in het haar de dagen en nachten aan elkaar plakten.

 • Reageer Sas 19 december 2015 at 08:47

  Ik was nogal een controlefreak en toen de eerste geboren was dacht ik dat alles precies t zelfde moest omdat het anders helemaal uit de hand zou lopen. Op jet Kdv gaat dat dus niet altijd en dat vond ik lastig. Mijn moeder is altijd zo lekker nuchter op zo’n momenten; “ach ze leeft nog en kan nog lachen! Laat t los” en hoe allergisch ik ook was voor de woorden “laat t los”, deze opmerking is me altijd bijgebleven. Nu de tweede een huilbaby is zonder enige vorm van ritme, loopt t vaak voor geen meter. Aan t eind van de dag denk ik vaak; “ach ze leven nog, het zal vast wel goed zijn hoe we het doen” ennnn door…

 • Reageer Rinke 19 december 2015 at 08:48

  Van mijn lieve moeder kreeg ik de gouden tip tijdens een “strijdmoment” met mijn puberende dochter: “probeer alleen te reageren op dingen die je ECHT belangrijk vindt en laat de rest maar gaan”. Zalige tip, want soms raak ik zelf verstrikt in mijn eigen reacties op alles wat ze in mijn ogen niet goed doet.

 • Reageer Daniëlle Jacobs 19 december 2015 at 08:50

  Ik ben zelf geen moeder, maar wel trotse (peet)tante van twee jongens (5 en 2,5) en een kersvers meisje (1 mnd). Zou deze kaarten graag willen winnen voor mijn zus die het zo goed doet met ze! Zou haar graag een hart onder de riem willen steken, omdat ze zo’n hoge eisen aan zichzelf stelt wat betreft ouderschap en opvoeding. Ik help haar altijd graag en dat verdient ze ook. De leuke Relax mama! kaartjes zouden erg leuk zijn om haar af en toe te sturen, want ze is een topmoeder, ook al is ze er zelf soms erg onzeker over ??

 • Reageer Nancy de Pan 19 december 2015 at 08:51

  Mijn beste tip

  Het is een fase,het is een fase, het is een fase! Hihi

 • Reageer Anika 19 december 2015 at 08:51

  Relax, het mooiste op aarde heb je al gemaakt! Maakte vanmorgen mijn dag goed. Toen ik na een ICSI terugplaatsing voor een tweede kindje mocht testen, maar de uitslag negatief was.

 • Reageer Manon 19 december 2015 at 08:52

  Mijn vriendin bleef zeggen, dit gaat over (weeën) dit gaat over (nachtvoeding) dit gaat over,( darmkrampjes), dit gaat over (zere tepels) , dit gaat over, (strijd om niet willen eten) dit gaat over, (snachts huilen om niks) dit gaat over, ( alles van de tafel trekken) dit gaat over, (krijgen van tanden) dit gaat over, (eenkennigheid) en ze had gelijk, alles ging over…. En toen kwam nummer twee!☺️ en ook dat ging allemaal over… En nu gaat nummer twee ook bijna naar school en zeg ik dat ik dat wel jammer vind. En mijn vriendin zegt; juist, dat gaat wel over!!!

 • Reageer jennifer 19 december 2015 at 08:53

  Van een fb groep die opgericht was nadat we allemaal in december waren uitgerekend. Mijn zoontje nu 1 jaar slaapt al vanaf begij niet door is vaak wakker en overstuur. Er wordt toen gezegd; wacht maar straks moet je ze uit bed trekken.

 • Reageer Yvonne 19 december 2015 at 08:54

  Een goede vriend zei: je bent een goede moeder, twijfel niet aan jezelf. Ze kunnen zich geen betere moeder wensen.

 • Reageer susanne 19 december 2015 at 08:54

  Mijn kraamhulp vertelde dat je gewoon dat je als je het even niet weet gewoon op je moedergevoel af moet gaan,dat dat altijd klopt. Dat doe ik nu al 3 jaar en dat gaat idd altijd goed, ben vanzelf wel een onzekere pieker maar over het moederschap ben ik hierdoor nooit onzeker!!!! (Realiseer me nu dat ik haar daar nog eens voor moet bedanken)

 • Reageer mnordkamp 19 december 2015 at 08:54

  Van mijn zoontje van 4
  Toen ik met mijn slaperige hoofd om 7 uur smorgens in mijn pyjama beneden kwam haren alle kanten op. kortom niet toonbaar.
  Mijn zoontje kijkt me aan en zegt mama wat ben je toch mooi je bent altijd zo mooi!
  mijn man moest lachen maar ik steek hem in mijn zak!

 • Reageer Marjoleine 19 december 2015 at 08:54

  Het is zwaar en dat mag je ook vinden! (Van m’n moeder..)

 • Reageer Miriam 19 december 2015 at 08:54

  Ik heb 3 zoons (6, 4 en 2), ik dacht dat de eerste een echte peuterpuber was, totdat mijn tweede ging peuterpuberen. (Wel 2 jaar lang) niks was goed, alles zelf doen. Niet in de auto en vervolgens niet meer uit de auto willen. En dat gewoon op elke minuut van de dag. Totdat ik het plaatje het is een fase het is een fase het is een monster het is een fase kreeg van iemand. Met de bijgeschreven tekst. Hij ontwikkeld zich nu een eigen ik, het mooiste moment van zijn leven. Dus bekijk het positief en zie wat hij allemaal zelf voor elkaar bokst (op eigen benen, doorzettingsvermogen) en dat heeft me aan het denken gezet. De irritatie die ik af en toe ervaarde werd omgezet in trots gevoel. En dat wil ik iedereen laten ervaren.

 • Reageer anouk duijs 19 december 2015 at 08:54

  Van onze dochter van nu net 7. Doordat ze steeds meer liet zien dat ze als transgender geboren is, heeft ze ons geleerd te kijken naar ons kind en niet naar wat “standaard” is. Opvoeding op maat dus 😉
  Toen we onlangs besloten,in overleg met deskundigen, dat ze vanaf nu als meisje verder mag, gaf ze ons ’s avonds een knuffel en zei ze: “Papa en mama, ik ben zo blij dat ik bij jullie geboren ben”. Het grootste compliment ever <3

 • Reageer Christa 19 december 2015 at 08:55

  Keihard beginnen te lachen als n voor mij onbekende andere moeder bij het verlaten van de school hartgrondig zucht… Zó herkenbaar en zó relativerend om n ander dat ook te horen doen! Ben niet de enige ?

 • Reageer Christa 19 december 2015 at 08:55

  ‘Het wordt vanzelf zeven uur.’ En ‘Als ze achttien zijn doen ze dat vast niet meer.’ Relativeert enorm!

 • Reageer Marleen 19 december 2015 at 08:55

  Pick your battles:) En ook: wees lief voor andere mama’s. Niet oordelen, iedereen doet z’n best!

 • Reageer Marieke 19 december 2015 at 08:56

  Van een oud vriendinnetje kreeg ik een brief toen ik nog zwanger was. Ze gaf mij de tip om mijn moedergevoel te volgen, want dan zou alles altijd goed komen. En weet je soms volg ik het niet, maar uiteindelijk kom ik, linksom of rechtsom, altijd weer bij het moedergevoel uit!

 • Reageer Judith Willemsen 19 december 2015 at 08:56

  Je zoon ligt als hij 15 is straks echt niet meer in je bed. Relax! #ineigenbedjeslapen

 • Reageer Marieke Huijnen 19 december 2015 at 08:59

  Van mijn zus, die ondanks dat ze altijd zei dat de kids niet mochten komen logeren voordat ze zindelijk waren mijn kids zo leuk vindt dat ze inmiddels al vele malen billen heeft staan afvegen ?

 • Reageer Ruth 19 december 2015 at 09:00

  Ik ben ontzettend blij met de tips die ik van mijn vriendin kreeg toen ik zwanger was maar vooral over de periode na mijn bevalling. Geen horrorverhalen maar wel dat t echt niet altijd even leuk en of makkelijk is en dat je zeker soms de tijd en aandacht aan jezelf moet besteden zonder kids. Ik ben ontzettend blij met mijn zoon maar ook vooral met de tips en verhalen van haar. Anders had ik waarschijnlijk gedacht dat het niet normaal zou zijn. Dat het bij iedereen allemaal makkelijk ging behalve bij mij….thnx Nienke en Astrid

 • Reageer Jessica Kerkhoven 19 december 2015 at 09:01

  Ik zei; ik weet het ik ben de stomste moeder van de hele wereld.

  Toen mijn zoon Marijn (toen 5) zei; ” dat ook weer niet,,

  De ultieme bevestiging dat je het zo gek nog niet doet☺️

 • Reageer Judith 19 december 2015 at 09:02

  Het is een fase, het is een fase. En na deze fase komt de volgende fase. Haha….
  Dat kreeg ik van een vriendin. En nu sturen we het regelmatig naar elkaar als een van de kids weer een bui heeft. Dan weten we weer dat het erbij hoort.

 • Reageer Hilke van Heumen 19 december 2015 at 09:02

  Roze wolk? Flikker toch op, het eerste jaar is gewoon ook zwaar!

  • Reageer Nele de sager 19 december 2015 at 09:19

   Haha super!

 • Reageer Patricia Scholten 19 december 2015 at 09:03

  Van mijn collega, toen ik nog zwanger was, en erg tegen de bevalling op zag: “het hele Nederlandse leger is er zo gekomen, dus zeker weten dat jij het ook kunt!”.
  En van mijn moeder meerdere wijze woorden. Mijn dochter heeft tot ze drie was bij ons geslapen, wat mij veel -ongevraagde – opleverde. Mijn moeder zei daarover : Kelsey wil dat op haar 18e vast niet meer, dus doe lekker wat voor jullie goed voelt “.
  En toen ik nog het ijdele idee had én een goede moeder én een geweldige huisvrouw te kunnen zijn: ” de meiden herinneren zich later echt niet hoe schoon jullie was, maar wél Hoe leuk jullie het hebben. Daar heb ik nu nog steeds iets aan, het is hier een zoete inval. En ik heb mijn dochters of hun vrienden nog nooit gehoord over de afwas of de rommel ?

 • Reageer Mariette 19 december 2015 at 09:04

  Volg je gevoel….tja dat is lastig want soms weet je het gewoon ook niet.

  De tekst het is een fase, het is een fase geeft mij in ieder geval een steuntje in de rug voor als ik het even niet meer weet. Het gaat allemaal over. Mijn moeder zegt dan tegen mij geniet van elk moment het gaat al hard genoeg.

 • Reageer N 19 december 2015 at 09:04

  Geen quote maar wel deel moment. Sinds mijn dochter er is heb ik enorm veel aan mijn mede worstel moeders om me heen. Samen klagen, huilen, lachen en genieten. Oh en sinds ik moeder ben nog meer respect voor de alleenstaande ouders ♡

 • Reageer Karlijn 19 december 2015 at 09:05

  ‘Zeg zo vaak mogelijk ja!’ (soms weet ik niet eens meer waarom iets niet mocht 🙂 en anders is ook goed!) levert verrassende momenten op!

 • Reageer Linda Kicken 19 december 2015 at 09:05

  Er was een periode dat ik alle ballen hoog wilde houden: ik wilde een goede moeder zijn, een goede partner, een goede vriendin, een goede huisvrouw, een goede werkneemster, kortom dat wat we (bijna) allemaal willen…
  Toen ik liep te klagen dat ik nergens aan toe kwam en dat ons huis hoognodig opgeruimd en schoongemaakt moest worden zei een collega: Lin, de kinderen onthouden echt niet of het huis netjes schoon en opgeruimd was, maar ze onthouden wel hoe gezellig het was!
  Dat was voor mij de eye-opener om een relax mama te worden (ok, steeds een beetje meer).
  En het mooiste compliment was pas van mijn jongste zoon (5). We waren een vriendenboekje van iemand aan het invullen en daar werd gevraagd van wie hij fan was. Toen zei hij: van jou en papa natuurlijk!!!

 • Reageer Yvette 19 december 2015 at 09:06

  Van mijn beste vriendin! Onze kids zijn even oud, dus we zitten vaak op 1 lijn en appen, bellen en stalken elkaar iedere dag! En we zitten nu in de: het is een fase, het is een fase, het is een monster! Periode 😉

 • Reageer Marlies 19 december 2015 at 09:09

  Dat ook op een minder leuke dag mooie momenten zitten en dat je vooral op zulke dagen die kleine momentjes moet koesteren. Dan lijkt alles wat minder vervelend.

 • Reageer Tanja 19 december 2015 at 09:11

  Zonder te slijmballen toch echt: die andere moeders doen ook maar wat.

  Ik kreeg je poster die ik per direct in een mooi fotolijstje heb neergezet.
  Moeder van een meisje van 1, zelf mijn moeder verloren, in scheiding omdat mijn ex niet meer wild, balans tussen werk en privé. Tjonge wat was ik mezelf kwijt!
  Nu 2,5 jaar later heb ik mezelf weer een heel eind gevonden. Tijd om anderen met jouw teksten tot zichzelf te laten komen / op te beuren.

 • Reageer joska 19 december 2015 at 09:11

  Mijn eigen moeder, ze was bij de bevalling erbij en heeft me enorm goed geholpen tijdens de bevalling van mn oudste. Hoe ouder ik word hoe meer en meer ik besef hoe bijzonder het is ♥

 • Reageer #fase #monster – Club van relaxte moeders 19 december 2015 at 09:11

  […] Ik maakte deze tekst toen Teun een baby was en niet wilde slapen. Maar ga dit kaartje denk ik vandaag naar een vriendin met puberdochter sturen. Blijft toepasselijk ?. #fase #monster Je kunt hem trouwens nog winnen hè, dit kaartenboekje met 32 van dit soort kaarten. De winactie loopt nog tot maandag! Kijk maar hier. […]

 • Reageer Angelique Godschalk 19 december 2015 at 09:11

  Ik heb waarschijnlijk onwijs veel adviezen en tips gekregen, die allemaal heel veel lijken op wat hierboven geschreven staat. Als ik het weer eens niet meer zie zitten, zegt mijn vriendin: je doet het hartstikke goed, je dochter wil niet eens bij ons komen wonen!
  Zelf heb ik een keer een vriendin een tip gegeven toen haar dochtertje net geboren was 8 jaar geleden waar ze zo blij van werd (in de tijd van internet en goed bedoelde adviezen weet je als kersverse moeder tenslotte niet meer wat je nu het best kunt doen…). Ik zei tegen haar: jij moet doen wat voor jou goed voelt, je krijgt er nou eenmaal geen gebruiksaanwijzing bij!

 • Reageer Vanessa van der Waal 19 december 2015 at 09:12

  Ik kreeg of wij kregen al heel snel van onze Gastouderopvang te horen….relax Vanes! Kinderen gaan niet zomaar kapot! Met name als ik wat huiverig stond toe te kijken als haar eigen kinderen van toen 5 en 8 met onze zoon op de bank zaten of aan kwamen sjouwen! Als kinderen zo maar kapot zouden gaan waren wij al lang uitgestorven…ze kunnen echt tegen een stootje…hij is nu 2 1/2 en inderdaad op een blauwe plek na…en een bult hier of daar hij doet het nog!!!!! En hij is leuk en piept niet als hij een blokje op zijn hasses krijgt gesmeten of ergens vanaf Pletterd! Ze had gelijk ?….waardoor wij er relaxter in staan…fijn joh!

 • Reageer Evelien 19 december 2015 at 09:13

  Van de kraamverzorgster kreeg ik een tip voor onze peuter die alles uitprobeerde toen mama met de tweede telg gevloerd op de bank lag; ” Vraag je deze dingen af: Is het levensbedreigend? Nee. Doet hij er nu iemand kwaad mee? Nee. Dan kun je nu eerst blijven liggen”. Haha hielp wel om zen te blijven!

 • Reageer Ellen 19 december 2015 at 09:16

  Ga op je gevoel af. Dat klopt altijd. Top advies van een vriendin. En boy was she right.

 • Reageer Femke 19 december 2015 at 09:16

  Het beste advies heb ik van mijn moeder gekregen en geef ik ook altijd door aan andere jonge moeders,:”je moedergevoel is altijd goed, doe wat jij denkt dat het beste is”.
  En dat is ook zo, mijn moedergevoel heeft me nog nooit in de steek gelaten

 • Reageer Nele de sager 19 december 2015 at 09:17

  Wat mij het meest is bijgebleven zijn de woorden van een vroedvrouw die me in de eerste weken toen ik van onze tweede zoon bevallen was kwam bijstaan thuis. Ik had het in die periode echt wel moeilijk en zat serieus in de knoop. Maar zij zei… wees niet ongerust je tijd ga je moeten leren verdelen , maar je liefde voor je kinderen zal zich automatisch verdubbelen!!

 • Reageer Debbie 19 december 2015 at 09:18

  Waar ik nog vaak aan terugdenk is dat mijn zoon (6, klassiek autisme) mij uit zichzelf begon te troosten en over mijn rug te aaien toen ik brak waar hij bij was.
  “Autisten hebben geen empathie” lees je altijd; mijn zoon bewees het tegendeel.
  En leven in het moment, mindfulness, dat is wat hij mij ook leert.

 • Reageer Stefke 19 december 2015 at 09:19

  Beste tip die ik ooit kreeg: Ga er met je rug naartoe zitten! Dat helpt! Geen idee meer wie me die gaf, was vast míjn moeder.

  Mijn zoons zijn nogal stuntmannen. Ik had voortdurend hartkloppingen en klotsende oksels. Maar goed, dat hielp niks. Ze deden het toch, en als ik opstond zou ik toch te laat zijn om ze op te vangen. Het dan maar niet zien was het enige dat dus (iig mij) hielp!

 • Reageer Suzanne 19 december 2015 at 09:21

  Ergens in dat allereerste jaar begon ik me af te vragen of t ooit nog ‘beter’ wordt. baby verschonen, baby troosten,baby eten geven, mezelf toonbaar maken en bedenken hoe je je voor doet als georganiseerde moeder. Een collega zei toen: “na dat 1e jaar wordt het echt makkelijker.” Wat een opluchting want ik zat er echt doorheen. Tegelijk was haar uitspraak een houvast. (Volhouden hij is bijna 1 jaar).
  En ze had gelijk! Dus bij kind 2 dacht ik bij de frusterend momenten: na het 1 e jaar wordt het makkelijker.
  Geen advies waar je wat mee kan maar wel precies de juiste woorden op het juiste moment.

 • Reageer Stefke 19 december 2015 at 09:23

  Oh ja, nog een…. Op vakantie maakte een medevakantieganger de opmerking:
  Oh, ja…ik zie het! Daar kan hij niks aan doen hoor, hij heeft het ‘Syndroom van de Derde’!

  Dat relativeert voor mij een hoop als mijn nummer 3 zijn voorgangers achterna vliegt en zich ipv een kleuter gedraagt als een 8jarige! Ik gebruik hem ook nog regelmatig.

 • Reageer Judith vd Biggelaar 19 december 2015 at 09:24

  ” mama lekker gewerkt” en dat tussen zijn speelgoed!

 • Reageer Linda 19 december 2015 at 09:27

  Maak van elke dag een feestje! We doen ons best. ?

 • Reageer Shirley 19 december 2015 at 09:27

  “Relax Shirl, die spuitluier kun je beter hebben dan mijn cliënten. Die smeren de hele kamer onder met hun eigen poep” aldus mijn man :’)

 • Reageer Ellen Wortel 19 december 2015 at 09:27

  Voor mijzelf kreeg ik de hart-onder-de-riem en tip van een vriendin dat ik wel een beetje lief voor mijzelf moet /mag zijn. Ik denk dat menig pasgeboren moeder beetje te hard is voor zichzelf, hoewel de komst van zo’n kleintje echt levensveranderd is! Je mag het huishouden even laten voor wat het is, etc. Daarnaast de tip volg je hart: jij weet wat goed is voor je kind en dat kun je niet in een boekje vinden (van mijn schoonvader).

 • Reageer Daniëlle 19 december 2015 at 09:29

  Van te horen kreeg ik te horen: die roze wolk ba de bevalling is soms echt wel een beetje grijs in het begin, maar de lastige momenten gaan ook weer over en met de tijd wordt het makkelijker… en dat klopt helemaal!

 • Reageer Mariël 19 december 2015 at 09:31

  Dochterlief van 10 ligt elke avond bij mij, mijn mama zegt dan altijd als ik twijfelde of dat wel oké is: “geniet er maar van, als ze straks 16 willen ze vanzelf niet meer bij je liggen”. Die uitspraak werd overal bij gebruikt. Bijv duurde het lang voordat ze zindelijk waren dan kwam ie dus weer: “ben maar niet bang als ze 16 zijn plassen ze echt meer in hun luier”.

 • Reageer Natasja 19 december 2015 at 09:31

  Kleine kinderen, kleine zorgen. Grote kinderen grotere zorgen. Het is een fase. Alle pubers verzetten zich tegen hun ouders. En het komt allemaal weer goed. Bij jou is het toch ook goed gekomen? Aldus mijn moeder. En het zal ook allemaal goed komen. En natuurlijk geniet ik zeer van mijn lieve puberdochters. Alleen kan ik ze van tijd tot tijd achter het behang plakken maar dat hoort erbij en we weten dat we van elkaar houden❤️

 • Reageer Rianne Groen 19 december 2015 at 09:33

  Toen ik net een keizersnede had gekregen zei de verpleegkundige tegen mij: zorg goed voor jezelf, dan kan je ook goed voor je dochter zorgen. Dat vond ik lief!

  Mijn moeder zei tegen mij: volg je gevoel, je kan niets fout doen, je bent haar moeder, vertrouw op je moedergevoel, die heb je!
  Dat vond ik zo waardevol!

 • Reageer Tamara nijhuis 19 december 2015 at 09:36

  De beste tip? “Je hebt het zo druk als je jezelf maakt”.
  De was kan echt wel even wachten en ook het stof op de kast is geduldig als je bijvoorbeeld door je 6-jarige zoon wordt uitgedaagd voor wéér een potje Rummikub ?

 • Reageer Nathalie 19 december 2015 at 09:37

  Haal adem, glimlach en geniet. Stiekem ben je jaloers dat zij wel doen wat je zelf soms zou willen doen. Ergens op pinterest eens gelezen.

 • Reageer Tamara 19 december 2015 at 09:38

  De meest lachwekkende en eerlijke tip komt toch echt van mijn moeder, als ik haar weer eens bel dat mijn dochter van 5, mijn kleine kopietje, niet eet, niet slaapt, een grote mond heeft, van spanning voor het schoolkerstdiner alles eruit gooit; ‘Kijk een naar jezelf, met jou is ook alles goedgekomen, op jouw manier en zonder naar mij te luisteren! Dus alles komt goed!’

 • Reageer Jeanette Nasveld 19 december 2015 at 09:38

  Voor mijn zusje! Ze zat tegen onze moeder enorm te klagen over haar moeilijk en zeer langzaam etende zoon. Mijn moeder zat alleen maar te lachen. Je krijgt terug wat je mij hebt aangedaan 🙂 (en mijn zusje is ook een grote meid geworden) en ik kan zelf ook wel een paar kaartjes gebruiken in me kaarten rekje ?

 • Reageer Sigrid Matthijssen 19 december 2015 at 09:39

  Van mijn dochter. Mama, zei ze, je blijft de liefste mama, ook al heb je niet altijd veel tijd voor mij. nav mijn zwangerschap dit jaar die fysiek en mentaal heel zwaar was.
  Hoe lief en wijs is dat van mijn meisje?
  (5 jaar en de baby inmiddels 3 mnd)

 • Reageer Michelle Zwanziger 19 december 2015 at 09:40

  ‘Een kind herinnert zich later niet hoe opgeruimd of schoon het huis was, maar enkel de liefde en aandacht die het van de ouders heeft gekregen.’

 • Reageer Jannie 19 december 2015 at 09:40

  Toen de oudste was geboren kregen we een kaartje van vriendin Anouk.
  Ze schreef “Een tip: luister niet naar alle tips die je krijgt ”
  Want je krijgt ze overal! Gevraagd en ongevraagd….
  Luister naar jezelf!

 • Reageer Manon 19 december 2015 at 09:40

  Ik ben nog niet zolang moeder en van zo’n kleintje wordt je toch wat onzeker. Het consultatiebureau zegt dit, mijn moeder dat en schoonmoeder weer wat anders. De beste tip die ik van een vriendin kreeg was: doe wat voor jullie goed voelt en laat je niet leiden door ideeen van andere. En het werkt, wij als ouders voelen waarschijnlijk toch het beste aan wat ons kereltje nodig heeft.
  En nu steeds meer vriendinnen zwanger worden en tips vragen, is dat de enoge tip die ik geef.

 • Reageer Jessica 19 december 2015 at 09:42

  Wat een heerlijk rustig kind heb jij toch en wat gedraafd hij zich goed op visite (de tantes en ooms van mijn man op een verjaardag)

 • Reageer Marjolein 19 december 2015 at 09:43

  Mijn oudste zus zei ‘ Het is heus niet altijd leuk!’ Dat was een verademing.. Dacht dat je alles leuk moest vinden.

 • Reageer Fiona 19 december 2015 at 09:46

  Er zijn een aantal uitspraken blijven hangen. Bv van mijn vroedwrouw die vertelde dat ook in kleine huisjes kinderen geboren worden en dat een babykamer (en alle overtollige zut die bij komt kijken) het eerst half jaar eigenlijk maar zielig is.
  En een compliment van mijn moeder jullie doen het fantastisch. Kijk een hoe goed je ventje er uit ziet.
  Maar mijn motto komt van jullie andere moeders doen ook maar wat. Dank daar voor afentoe komt hij zomaar opeens als een mantra voorbij. Een andere uitspraak die mij verbaasde was. GAAN JULLIE OP HUWELIJKSREIS ZONDER DE BABY?!?! (baby was toen 9 maanden en geen borstvoeding meer) Waarop mijn standaard reactie was hij is toch niet getrouwd en zo’n week voor je zelf en je partner kan ik iedereen aanraden dus een ander motto van mijn blijft als jezelf gelukkig bent kan je het geluk ook doorgeven. Maar ik heb echt geen idee waar die wijheid vandaan komt.

 • Reageer Sandra 19 december 2015 at 09:47

  “Volg je hart want dat klopt altijd” & “met jou in mijn hart ben ik nooit alleen” de 1e na t net moeder worden gekregen van mn lieve zus. Veel strubbelingen gehad en niet fijn in mn vel gezeten dankzij een schildklierprobleem. Gelukkig hebben wel t helemaal weer de goede kant op gekregen! De 2e van mn grote liefde die voor een langere tijd uitgezonden was, met de feestdagen thuis met kind is niet erg prettig, maar met deze gedachte was hij altijd bij ons ♡♡

 • Reageer Diana 19 december 2015 at 09:48

  Dat mijn stiefdochter van 13 jaar zei dat ik wel met haar mee mocht de kroeg in.
  En dat mijn vader zei: dat mijn dochter van 21 maanden het goed doet en ik van nature een goede moeder ben.

 • Reageer Anne-marie 19 december 2015 at 09:48

  Ik heb het ooit ergens gelezen dus weet niet van wie deze afkomstig is. Maar door dit ‘motto’ ben ik en veel relaxtere moeder geworden: je moet een kind niet behoeden voor vallen, maar helpen opstaan.

 • Reageer Inge 19 december 2015 at 09:51

  Ons dochtertje huilde veel en sliep amper de eerste maanden. Elke keer weer de twijfel over wel/niet uit bed halen, wel/niet reageren, wel/niet … Tot ik las: het huilen is er toch, dan kunnen ze maar het beste in jouw armen huilen. Wat gaf dat veel rust. Haar huilen werd er niet minder om, mijn onzekerheid erover wel.

 • Reageer Sophie 19 december 2015 at 09:52

  Het eerste jaar na de geboorte van mijn zoontje was ik nogal onzeker over alles. Of ik wel een goede moeder was, of ik nog wel een aantrekkelijke vriendin voor m’n vriend was (met de extra kilo’s, ongeschoren benen, wallen onder m’n ogen en babyspuug-vlekken op m’n kleding).
  Regelmatig zat ik er echt even doorheen en wist ik niet hoe ik alle ballen in de lucht moest houden zonder mezelf compleet voorbij te lopen.
  Tot ik een keer m’n hart luchtte bij mijn moeder en ze zei dat ik het hartstikke goed deed en dat ze trots op mij was. Precies wat ik op dat moment nodig had.
  En al zit ik weer eens in een dalletje, denk ik altijd aan dat ‘hart onder de riem’ momentje.

 • Reageer Vivian 19 december 2015 at 09:54

  De meest waardevolle tip was “ga op je gevoel en laat de rest van de wereld even voor wat het is!” Het duurde even voordat ik dat kon maar als ik nu hoor “wat goed om te zien dat je kind zo lekker haar zelf kan zijn en jij daarop in speelt” dan denk ik dat dat toch best gelukt is! Verder relativeerd het boek “relax mama” toch echt wel heel erg!!

 • Reageer Annemarie 19 december 2015 at 09:56

  Bests tip was van de verloskundige, stoom afblazen door met oud servies te smijten. Als de rook uit mijn oren dreigt te komen, loop ik naar de schuur ( buiten het zicht en gehoor van mijn 3,5 jarige tweeling dochters n 9 maanden oude dochter). En daar smijt ik een koffiekopje aan gruzelementen. Heerlijk. Dat lucht enorm op! En de plaatselijke kringloop is ook erg blij met mijn stoomafblaasmethode

 • Reageer Djoeke 19 december 2015 at 09:58

  Na mijn postpartum depressie kreeg ik heel veel lieve tips en complimenten.
  Maar 1 die ik nog dagelijks in mijn hoofd hoor is toch wel: “wees niet zo streng voor jezelf! “

 • Reageer Petrie 19 december 2015 at 10:00

  Mijn Beppe (oma) van 95 zegt regelmatig tegen me: ” beter dat het kind huilt dan de ouders “. Soms moet je beslissingen nemen die voor je kind beter zijn maar je niet populairder maken bij je eigen kroost. Kinderen overzien nog niet alles…. Het voelt nu heel oneerlijk maar uiteindelijk is het wel beter. Voorbeeld: dochter was serieus ernstig ziek geweest, nog herstellende en wilde naar iets toe. Ze kon dat lichamelijk echt nog niet aan. De uitleg met: opnieuw kans op ziek worden, niet goed herstellen” kwam niet aan. Die nachtelijke dropping in november was veel belangrijker.
  Toen dacht ik aan mijn Beppe haar woorden: “Beter dat het kind huilt dan de ouders….”

 • Reageer kim van Staalduine 19 december 2015 at 10:01

  Tegen mezelf en tegen vriendinnen zeg ik altijd; “Het is voor 80% hard werken en voor 20% heeel hard genieten!”
  Dit helpt mezelf om het hele opvoeding gebeuren haha realistisch te houden! (Dochter van 3,5 en zoon van 1 uit Utrecht)
  Een vriendin van me zei laatst dat het haar enorm had geholpen en dat de geniet momenten vanzelf weer zouden komen!

 • Reageer Evy 19 december 2015 at 10:05

  Na de geboorte van mijn dochter in een depressie gesukkeld en de beste tip die ik kreeg van mijn eigen mama en van de psychologe: neem ook eens wat tijd voor jezelf en luister niet naar alle andere adviezen! Doe wat jij denkt dat goed is en heb je advies nodig, vraag het dan. Maar iedereen heeft een andere mening over opvoeden. Doe wat jou gevoel zegt!

 • Reageer eline 19 december 2015 at 10:17

  Toen ik zwanger was van de eerste keek ik erg op tegen de bevalling, toen zei een vriend van mijn moeder ‘ komt goed , er is er toch nog nooit één blijven zitten ‘…
  Deze heb ik daarna zelf ook nog wel eens gebruikt haha

 • Reageer Ariane 19 december 2015 at 10:18

  Geloof niet alles wat andere (moeders) vertellen, en blijf eerlijk over moederschap. Iets wat een goede vriendin ooit tegen mij zij. Want je hoort alleen maar hoe geweldig en goed opgevoed de kids van anderen zijn. En niet dat het soms ook gewoon heel vervelend is.

 • Reageer Rebecca 19 december 2015 at 10:19

  Mijn zoon van bijna zes zegt tegen mij: ‘ ‘ik hou van jou net zoveel als aaaaalle zandkorreltjes op heel de wereld! En alle blaadjes aan de bomen!’. Blijkbaar doe ik dus toch niet alles verkeerd ?. Een fijne tip vond ik: ‘good enough is the new perfect’!

 • Reageer Jacqueline 19 december 2015 at 10:19

  Luister naar je gevoel, je moeder gevoel klopt altijd!! En het is waar je moeder gevoel klopt meestal als het gaat om je kind.

 • Reageer Sandra van Kouwen 19 december 2015 at 10:25

  Samen met mijn vriendin Danielle klagen wij graag bij elkaar! Over hoe iedereen de waarheid mooier maakt dan hoe die is, dat nooit iemand heeft verteld hoe het echt is met kinderen, dat alle moeders op het schoolplein hun kinderen geweldig vinden (terwijl het in werkelijkheid gewoon net zulke …. zijn als de jouwe ;-), dat moeders elkaar moeten steunen en niet lelijk praten over dat moeilijke kind, dat we elkaar moeten liefhebben ook dat moeilijke (of juist!) dat moeilijk kind, dat je soms zo je best doet en het niet lukt, maar ook hoe mooi, lief, knap, slim, bijzonder ze allemaal zijn, hoe ze je sterker maken, hoe ze je zoveel leren, hoe ze je een spiegel voorhouden, hoe ONTZETTEND veel wij van ze houden❤️

 • Reageer Karin 19 december 2015 at 10:42

  Wij hebben een zware bevalling achter de rug en onze dochter heeft een week op de intensive care en daarna op de zuigelingen afdeling gelegen..Toen mochten we naar huis waar we geen kraamhulp meer kregen. Ik zat in zak en as omdat ik niet wist wat ik moest doen met ons kleine hummeltje. Maar kreeg veel complimenten dat we zo’n kanjers zijn omdat we het hartstikke goed doen.en nog op de been zijn ondanks de shit die we mee hebben gemaakt! Nog steeds heb ik soms het gevoel dat we aan het spartelen zijn..Maar we houden onze kop boven water mede dankzij de hulp van mensen om ons heen!

 • Reageer Masja 19 december 2015 at 10:48

  Hetiseenfase, hetiseenfase, dat blijft de beste. Met stip op de tweede plek staat “pick your battles”. Oftewel: stel je grenzen en bewaak die, daar kun je battles over voeren. Wat zijn de prioriteiten, wat kun je laten gaan. Dan ben je niet de hele dag politieagent aan het spelen 😉

 • Reageer Minke 19 december 2015 at 10:50

  Nou, ik heb die kaarten wel nodig want ik krijg juist geen tips van mensen

 • Reageer Sandra 19 december 2015 at 10:51

  “Je hoeft niet altijd het gevecht aan te gaan. Soms kun je beter de situatie accepteren zoals hij is.”
  Dit zei een kennis ooit tegen me -perfectionistische ikke- toen ik weer eens met een rood aangelopen hoofd en hartstikke chagrijnig op het nippertje het schoolplein op kwam gestormd.
  Dat was echt een eye-opener voor me. Sindsdien ga ik de strijd niet meer aan als ze niet aan willen kleden, niet willen ontbijten of whatever. Ze krijgen een bepaalde tijdslimiet, weten dat ik ze in die tijd best wil helpen en is de tijd om, dan ga je mee. Ongeacht hoe je erbij loopt. Ik heb er nog geeneen in pyjama naar school hoeven brengen. ☺
  Ook bij andere situaties in het leven probeer ik hieraan te denken. Het maakt het leven soms zó veel gemakkelijker!

 • Reageer Renate 19 december 2015 at 10:52

  Mijn moeder heeft Vast ook zo gezeten bij mij en mijn zusjes, en het is best goed gekomen met ons: (en met haar) 😉

 • Reageer Manon 19 december 2015 at 10:56

  ‘ze zullen er vast wel mee ophouden voordat ze het huis uit gaan..’ van de oppas als dochter weer eens een ander kindje had gebeten of zoon zich helemaal onder had gespuugd..

 • Reageer Jeannette Elbers 19 december 2015 at 11:00

  “Mama, je bent zo schattig, ook als je boos bent!”
  Ik hoef in ieder geval niet bang te zijn dat mijn zoon een trauma aan mijn strenge optredens overhoudt……

 • Reageer bianca 19 december 2015 at 11:01

  Geniet met volle teugen, nu ze nog samen met jou gezien willen worden 😉

  Luister met n half oor, jij kent je kind toch t beste? (Als ik twijfel na bezoek kinderarts)

 • Reageer Denice Schreuders 19 december 2015 at 11:03

  Mijn opkikkertje:

  Er zijn al miljoenen moeders die je zin voorgegaan en het is hun ook gelukt, dus jij kunt het ook!

  Haalt me elke keer weer uit de put als mijn monsters weer bezig zijn….

 • Reageer Tooske 19 december 2015 at 11:04

  Dat zijn een paar dingen:
  – kinderen dragen in doeken. Zo krijg ik iedereen (4 kinderen incl. Tweeling) mee, rennen ze niet allemaal tegelijk alle kanten op en het is lekker knus!
  – co-sleepen, pas bij nr. 4 gedaan, maar aangezien zij al 10 maanden 4 keer per nacht wakker wordt, is het voor een luie moeder als ik ideaal dat ik daar mijn bed niet voor uit hoef 🙂
  – tip van hier volgens mij: die andere moeders doen ook maar wat!!!

 • Reageer Wendy van Kemenade 19 december 2015 at 11:11

  Van mijn man onlangs toen ik een “ik-kan-het-even-niet-handelen”momentje had.: Schat je doet het hartstikke goed! De meeste kinderen mogen blij zijn met een moeder die maar de helft zo’n goede moeder is als jij.

 • Reageer Helma Heikamp 19 december 2015 at 11:13

  Bij mij is het absoluut een hart onder de riem “moment” wat ik wil delen…
  Door langdurige ziekte hebben wij afgelopen jaar vaak een beroep moeten doen op vrienden, ouders van school, ouders, enz… omdat ons zoontje opgevangen moest worden op momenten voor en na schooltijd, als mijn man moest werken (ik was opgenomen). Echt hartverwarmend dat er zoveel mensen voor je klaar staan! Op dit moment heb ik wéér opvang nodig voor ons zoontje, omdat ik op de woesdagmiddag therapie heb en weer zijn er hele lieve mensen die ons “uit de brand” helpen… ik waardeer dit echt enorm! Aan de andere kant voel me er ook best schuldig over, omdat ik voor de zoveelste keer om hulp moet vragen… ik ben zo blij en dankbaar dat er nog zulke lieve mensen zijn!

 • Reageer Linda Koopmans 19 december 2015 at 11:19

  Laat je never nooit niet uit het veld slaan en zing waar nodig een vrolijk lied!
  Brigitte Kaandorp.

 • Reageer Chantal 19 december 2015 at 11:20

  Choose your battles!

  Kort en krachtig. Maar wel erg waar! Zodra zoonlief begon te kruipen was onze mantra:”nee, neeee, NEE, mag niet!”
  Zijn eerste woordje wat ook “njeejjjjj” *bloos*

  Na die tip hebben we alles wat stuk kon buiten zijn bereik gezet en inderdaad onze niet meer overal “nee” op gezegd. Geeft erg veel rust en deze tip geef ik ook regelmatig aan vrienden mee 🙂

 • Reageer Caroline 19 december 2015 at 11:28

  Bekijk de wereld door de ogen van je kinderen en het leven wordt een stuk mooier. Gegarandeerd meer genieten. Dit heb ik zelf ontdekt door tijd te nemen en te kijken en luisteren. Geef ik vaak als tip.

 • Reageer Kirsten brink 19 december 2015 at 11:28

  Kalmte kan je redden!

 • Reageer Suzanne Reinders-Lucas 19 december 2015 at 11:29

  Van mijn nicht (die ook mijn getuigen was): ‘Het is wat het is.’ (Lees: soms kun je dingen niet verander, hoe moeilijk dat ook is. Probeer het dan los te laten, hoe moeilijk dat ook is)

 • Reageer Daisy 19 december 2015 at 11:37

  Als het echt uit de hand loopt en je het gevoel hebt dat je alleen nog maar als politie agentje bezig bent….. “bedenk eerst of het gevaarlijk is, of directe actie nodig is, zo niet, zucht een keer draai je om en laat het gebeuren. Ze overleven het wel” kwam een vriendin mee aan zetten. En hrt werkt!

 • Reageer Damielle 19 december 2015 at 11:41

  ‘Mama lief’, en daarna een heerlijke snotkus en knuffel (met dus snot op m’n werkjurk en in m’n haren) van mijn kleine anderhalf jarig nachtspookje na een onrustige nacht met weinig slaap. Ahg, dat maakt een hoop goed… Daar doe je het toch voor ?.

 • Reageer Chelly van Wijk 19 december 2015 at 11:43

  Het mooiste en meest bijzondere (vanwege haar leeftijd) advies kreeg ik van mijn dochtertje Pom (22 maanden).
  Ik had net nieuws gehad waardoor ik wat aangeslagen was, Pom zag dat, sloeg haar armpje om mee heen en zei: ‘maak je geen zorgen mama, maak je geen zorgen’. Daarna heb ik haar vast gepakt, heerlijk geknuffeld en geprobeerd haar advies op te volgen. <3 <3 <3

 • Reageer marion 19 december 2015 at 11:46

  It takes a village? It takes some really good friends to raise a kid. 😉 beste tup sinds tijden kreeg ik van een goede vriendin: pick your battles -> laat het soms gewoon even gaan.
  En als hij drie is wordt het beter. 😉 nog 4 dagen te gaan!

 • Reageer willemijn 19 december 2015 at 11:55

  Je doet het goed, omdat JIJ het doet. Deze tip kwam van onze gastouder die mij regelmatig hoorde praten over andere moeders die het zo goed leken te doen en ik soms het idee had dat ik daar nooit aan kon tippen.

 • Reageer goverdien 19 december 2015 at 12:00

  Ter relativering dat we onze zoon van 7 nog steeds moeten voeren anders eet hij echt niks van zijn warme eten zeggen mijn man en ik tegen elkaar: Ach, als hij 18 is eet hij heus wel zelf. Waarop zoonlief besluit dat hij dan wel een vriendin zoekt die hem voert ?

 • Reageer Miranda 19 december 2015 at 12:03

  Tip van mijn man tijdens de eerste jaren van onze 2 liefies: gewoon verstand op nul en blik op oneindig.

 • Reageer Carola 19 december 2015 at 12:18

  Ik krijg niet zoveel tips van m’n omgeving (of t moet zijn dat ik wel es wat strenger mag zijn) maar bij de avond van Tischa heb ik weer bevestigd gekregen wat ik ook oprecht geloof: houd contact. Niks wegsturen of straffen. T meest heb ik overigens aan de oneliners zoals ze ook in dit boekje staan. Lekker relativerend maar ook soms als mantra?

 • Reageer Patricia 19 december 2015 at 12:35

  Heb een heleboel tips gekregen, met de meeste heb ik niks gedaan ?
  Heb altijd mijn eigen gevoel gevolgd, maar er is 1 tip die ik wel in mijn hoofd houd en dat is ‘Pick your battles’
  Geen idee van wie ik die heb, waarschijnlijk een keer ergens gelezen of gehoord, maar hij werkt voor mij prima met 2 dochters van 5 en 2.
  Niet overal een strijd van maken, ook af en toe meegaan in een gril van je kind en je er niet al te druk om maken.. (wel tot op zekere hoogte natuurlijk ?) Blijft het een stuk gezelliger van!

 • Reageer Winnie 19 december 2015 at 12:56

  De blik van mijn 5 maanden oude zoontje, Florian. Hij zegt ” mama je bent goed bezig”‘ terwijl hij knippert met zijn oogjes en naar mijn haren grijpt en trekt alsof zijn leven er van afhangt 🙂

 • Reageer Rezi 19 december 2015 at 13:03

  Toen mijn dochtertje geen aanstalten maakte om te kruipen of een poging deed om te lopen werd er tegen mij gezegd: “Voor ze 18 is zal ze vast wel lopen”. Ik heb er vreselijk de slappe lach om gehad en je kunt het over alle ‘hobbels’ heen leggen ;-).

 • Reageer Evelien van der Helm 19 december 2015 at 13:07

  Van mijn lieve zus: denk elke dag om genietmomentjes voor jezelf, hoe klein ook en prikkel elke keer weer een andere zintuig (horen, zien, voelen, ruiken, proeven..). Bas is nu bijna 4 jaar en er is sinds zijn geboorte geen dag voorbij gegaan zonder deze geniet-/geluksmomentjes. En een relaxte moeder dat je ervan wordt… 😉

 • Reageer Marilou Stoker 19 december 2015 at 13:16

  Na de geboorte van mijn oudste zei mijn moeder de wijze woorden. Lieverd het is vaak geen grote roze wolk, het zijn allemaal kleine wolkjes. Een hele geruststelling voor een nieuwe mama die het 100% goed wil doen, terwijl laten we eerlijk zijn, dat 100% onmogelijk is ☺️

 • Reageer Dorijn 19 december 2015 at 13:17

  Van mijn lieve zus: Hoe ontspannender en gelukkiger jij zelf bent, hoe een betere mama je bent voor je kind. Dus ga ook eens lekker uit eten, drink een biertje in de kroeg of ga een weekendje weg met z’n tweeën. Daarna heb je weer energie om de beste mama ter wereld te zijn.

 • Reageer Nele 19 december 2015 at 13:26

  Het is oke! In de ogen van je kids ben je een superheld , maar je blijft tenslotte maar een mens! Tip van mezelf! 🙂

 • Reageer Berber Oldenbeuving 19 december 2015 at 13:27

  Van mijn vriendin Jeanet: als hij dat op z’n 14e nog doet, moet jeje zorgen maken.. (Huilend aan mama’s been hangen als de schoolbel gaat).

 • Reageer Annemarie 19 december 2015 at 13:46

  ik had een gesprek met een vriendin, waarbij ik moest huilen dat ik t even moeilijk had.. Ik vertelde tegen haar dat ik t soms een beetje moeilijk vind dat mn zoontje (8maanden) geen vader kent. Stapt een meisje van 5 jaar binnen, ‘dat hoef jij niet moeilijk te vinden, je bent de allerliefste mama voor Robbin.. Hij heeft geen papa nodig hoor!’ Zo ontzettend lief hoe dat uit haar mondje kwam! En nu denk ik als ik het even moeilijk heb, aan dat moment!

 • Reageer Priscilla Barendregt 19 december 2015 at 13:47

  Mijn tweeling was een week of 8 en continue aan het huilen. Ik was oververmoeid en vroeg me af waarom ik ooit had bedacht dat ik moeder wilde worden. En dan kreeg ik er ook nog gelijk twee!!
  Die dag viel er een kaartje op de mat van een vriendin vanuit Amerika met de tekst: ‘some days there aren’t enough binkies. Hang in there, you’re doing great!’
  Tranen stroomden over m’n wangen! Ik raapte mezelf weer bij elkaar en kon er weer even tegen.
  Zo fijn hoeveel bemoedigende woorden kunnen doen!

 • Reageer Naomi Harmsen-Suir 19 december 2015 at 13:52

  19 december 2015 at 13:50
  Van mijn schoonzusje, in het Sinterklaas gedicht dit jaar. Dat alle kinderen zo’n super mama als ik verdienen! Ze heeft het gedicht zelf verder voorgelezen want ik zat te huilen op de bank… (Hormonsters van de zwangerschap) ik vind het zo’n lief en mooi compliment en hij was precies op tijd want met twee peuters en nu nummer 3 op komst zat ik er even doorheen.

 • Reageer Cindy 19 december 2015 at 13:58

  Ik heb behoorlijk veel zorgen om de gezondheid van onze beide kinderen gehad. De uitspraak die mij het meest is bijgebleven is: als je kind gezond is heb je duizend wensen, met een ziek kind heb je maar één wens….
  Dit is een uitspraak van Daphne Deckers, die me erg heeft geraakt.
  Bovendien ben ik ook nog eens op 21 december jarig, dus wat een mooi verjaardagscadeautje zouden de kaarten zijn!

 • Reageer Karin 19 december 2015 at 14:08

  De beste tip van een vriendin was voor mij..voor elke horde is een stickerbeloning oplossing…werkt super elke keer..

 • Reageer lisette 19 december 2015 at 14:15

  “Ikke zelluf doen”, trots vertelde mijn schoonmoeder al tijdens mijn zwangerschap dat mijn vriend dat al op jonge leeftijd veelvuldig zei.
  Toen ik eenmaal moeder was van onze lieve kleine ontdekkingsreizigster, heb ik deze uitspraak eens goed onder de loep genomen en er mijn eigen ’tip’ van gemaakt –> laat je kind zelf ontdekken (en niet snel zelf overnemen of gauw zelf doen), daar leert ze uiteindelijk het meeste van. Later kwam ik hierover nog een treffende uitspraak tegen “het enige wat je kind leert, wanneer jij alles voor haar doet, is dat jij het beter kunt dan zijzelf…”

  Als iets nu niet lukt bij onze dochter vraagt ze wel of mama of papa even wil helpen, maar wel pas nadat ze het eerst zelf geprobeerd heeft.

 • Reageer Tessa 19 december 2015 at 14:16

  Ik krijg eigenlijk nooit tips van anderen, maar toen ik die kaart zag met de tekst ‘die andere moeders doen ook maar wat’, werd ik daar eigenlijk wel heel gelukkig van.

  Je hoort en leest eigenlijk altijd voornamelijk de verhalen van hoe goed het iedereen af gaat, iedereen lijkt van een afstandje zo’n big happy family. Moeders die zelf klei maken voor hun kinderen, kinderen die op hun tweede al kunnen lezen en netjes met vork en mes eten, moeders die altijd op de hoogte zijn van de nieuwste verantwoorde en leerzame speelmethodes en die ook allemaal netjes toepassen, etc. En ik.. nou ja.. ik doe maar wat. Soms ook allemaal super verantwoord en doordacht natuurlijk, maar een groot gedeelte van de tijd doe ik ook maar wat.

  Daarom vond ik deze tekst zo fijn, om even te beseffen dat er genoeg andere moeders zijn die ook ‘gewoon maar wat doen’.

 • Reageer Chantal 19 december 2015 at 14:17

  Wat goed dat je zo rustig kan blijven en kan negeren en verder aankleed als hij in zo’n driftbui zit, ik zou dat echt niet kunnen. Van de thuiskapster toen mn schoonmoeder vertelde in wat voor hulk mijn zoontje vsn 16 maanden veranderde.

  En mijn moeder die me er soms doorheen sleept met de woorden je bemr een geboren moeder je doet het super goed als ik met mn handen in mn haar zit doordat mn 2 zoontjes van 16 maanden en 5,5 maand weer een duo pest mama dag hebben.

 • Reageer H.v.d.kolk 19 december 2015 at 14:19

  Beste tip van mijn moeder.
  Bel me voordat je gaat slaan. 🙂
  Ik kom eraan.

 • Reageer Fiet 19 december 2015 at 14:31

  Je doet het altijd goed, want je doet het met de goede bedoelingen ???

 • Reageer Marjolein 19 december 2015 at 14:38

  Veel mooie adviezen gehad maar de meest gebruikte kwam van onze 2e kraamhulp….ik wilde graag borstvoeding geven en dit ging in eerste instantie door verkeerd aanhappen van mijn zoontje en de nieuwbakkenmoederonzekerheid niet vanzelfsprekend. Na een kraamhulpwissel kreeg ik een lieve kraamhulp met veel verstand van BV. Ze gaf me aan dat borstvoeding geven doorzetten is, net als meer in het ouderschap. Haar tip was, als je denkt ik stop ermee geef je jezef nog 2 dagen. Als je dan nog denkt stoppen, stop je. Deze tip heb ik al vaak gebruikt bij meerdere uitdagingen … Ik ben nu 11 maanden later nergens mee gestopt en niks anders gaan doen.

 • Reageer Nienke 19 december 2015 at 14:51

  Denk minder na (over opvoeden) en doe meer met gevoel….je doet het goed ? nobody is perfect!

 • Reageer Chantal 19 december 2015 at 15:03

  Iedere fase is leuk en het wordt steeds leuker. Helemaal mee eens (moeder van 8, 6, en 4 jarige)

 • Reageer Kelly Robben - van Alphen 19 december 2015 at 15:08

  Ik heb een mama coaching gevolgt om dit soort dingen te horen en daarbij geleerd ze ook aan te nemen en mezelf ervan te overtuigen. Mijn omgeving gaf me complimentjes in overvloed, maar ze ook aannemen zijn 2 verschillende dingen. Nu ben ik zo ver dat ik de complimentjes weer uitdeel aan mijn vriendinnen die ook moeder zijn. Het is fijn om ze te krijgen, maar geven vindt ik ook heel fijn.

 • Reageer Kimberly 19 december 2015 at 15:31

  Adem in en adem uit. Jullie waren vroeger ook zo en vaak nog erger! Aldus m’n lieve moedertje?

 • Reageer N Hylkema 19 december 2015 at 15:33

  Tip van een lieve kennis ivm baby die veel en vaak borstvoeding wil:
  Het gaat vanzelf over, ik ken geen enkele volwassene die nog borstvoeding krijgt/drinkt!

 • Reageer Mieke van de Bilt 19 december 2015 at 15:35

  Op je intuïtie en je gevoel af gaan. ..en heel veel liefde en gezond verstand

 • Reageer Bregje 19 december 2015 at 15:45

  Slaap is heilig. Als je kind slaapt, laten slapen, hoe of waar hij ook ligt.

  Heel bruikbaar voor mijn slecht slapende dreumes enkele jaren geleden. Ze heeft dan ook vele uurtjes doorgebracht op plekken waarvan ik dacht dat ze niet geschikt waren om te slapen (tussen je speelgoed, staand/hangend op de bank, onder de tafel), maar zij wel. Heel verleidelijk om haar even recht te leggen of toch in bed te willen leggen, maar met deze tip in mijn achterhoofd niet gedaan (na eerder mislukte pogingen). Bracht mij destijds veel rust en zij heeft inmiddels ook begrepen dat je toch echt het lekkerst slaapt in je bed.

  De tip gekregen van mijn zwangerschapsgymjuf. Toen ik hem kreeg was ik nog heilig overtuigd dat mijn kind altijd in haar bed zou slapen, of in ieder geval op door mij uitgekozen plaatsen, maar daar ben ik dankzij haar tip en de ervaring toch gauw op terug gekomen.

 • Reageer Ellen Vink 19 december 2015 at 16:12

  Ach……het gaat wel over voor ze 18 zijn………

  En inderdaad ………

 • Reageer Celine 19 december 2015 at 17:16

  De enige die het goed doet ben jij, jij bent tenslotte haar enige moeder!
  Deze tip kreeg ik nadat ik moe was van alle mensen die het beter wisten. Die het wel goed bedoelden 😉

 • Reageer Charlotte 19 december 2015 at 17:20

  Terwijl ik de jongste de nachtvoeding gaf kwam de oudste (17) terug van het stappen. Hij bleef bij de deurpost staan en zei eigenlijk ben je best een tof mens en o ja je mag best ook wel eens wat tijd voor jezelf nemen. Uit de mond van een echte puber een wijze tip en een enorm compliment

 • Reageer Denise Platvoet 19 december 2015 at 17:27

  Toen ons 4e dochtertje geboren werd 5 juli dit jaar was ik opeens heel erg onzeker.
  We hadden al 3 dochtertjes en nu de 4e en opeens was ik zo bang dat ik het helemaal zou verprutsen als moeder van 4 kindjes,en alle 4 meisjes!
  Hoe ga ik dit doen? Ik wou het overdreven perfect doen tot ik terug gefloten werd door mijn eigen lijf en hoofd na een hele avond huilend met een paniekaanval en zwaar hyperventilerend de hele avond en nacht op de bank heb gezeten.
  Toen was mijn man en mijn moeder daar midden in de nacht (mijn moeder kwam naar mij toe in de nacht,de engel!) om mij te kalmeren.
  Samen met mijn man is het haar gelukt!!
  Heel wat uurtjes gepraat,geknuffeld,en de woorden: Je bent een goede moeder,kijk naar je kinderen hoe gelukkig en gezond ze zijn,ze doen het goed op school,ze hebben een heel fijn thuis en je staat er niet alleen voor met de kinderen als je het soms even niet trekt.
  Het kostte uiteindelijk een paar daagjes dat ik het ook begon te geloven dat ik echt een goede moeder ben,ik het echt wel aan kon en het ook echt wel goed deed!
  Toen ik eenmaal meer en meer gewend raakte aan het moederschap van 4 prachtige meisjes ging het beter dan ooit!
  Ik kon mij na die nacht niet meer voorstellen dat het mij echt zou lukken en dat het goed zou komen.
  En vaak lees ik op Facebook de leuke teksten en dan is dat op een dag als het soms in elk gezin eens even wat minder soepeltjes verloopt fijn om leuke teksten te lezen en toch weer een lach op mijn gezicht te krijgen en in gedachte te houden dat ik echt niet de enige ben waar het wel eens lastig gaat sommige dagen of dat echt alles tegen zit en je denkt dat je het allemaal verkeerd doet op zo’n dag.
  Ik weet nu dat zo’n dag mag en helemaal geen schande is want je kan niet perfect zijn want perfect zijn bestaat niet.
  En wat is leuker dan als je even een mindere dag hebt en je leest de kaarten in het boekje door met een lach op je gezicht als je eigenlijk niets liever wilt dan huilen en dat die kaarten eigenlijk de spijker op hun kop slaan en de tranen die elke moeder soms wel zou willen laten maar liever niet inruilen voor een lach!
  Ik weet nu al,mocht ik winnen,dat ik echt wel de leukste teksten/kaarten in een leuk lijstje ga doen en ze ga ophangen bij de eettafel!!

 • Reageer Susan 19 december 2015 at 17:58

  Een tip/reactie waar ik niets mee kan is ….Dat mijn schoonmoeder altijd zegt: “wat lijkt hij toch op z’n vader,”. Ik word daar dan echt gek van en wil ook horen dat mijn zoon toch ook wel een beetje op z’n moeder lijkt, maar helaas DAT commentaar blijft uit hahaha. Maar ach..als ik daarover nadenk kom ik toch ook wel op de gedachte dat het toch geweldig is dat mijn zoontje op zo’n fantastische man lijkt, dat ik ook eigenlijk wel trots ben en alleen maar later als mijn zoon een vrouw heeft die een kind verwacht dan hopelijk kan zeggen “wat lijkt hij toch op z’n vader”!

 • Reageer Bregje 19 december 2015 at 18:51

  “Zo fijn om te zien hoe relaxed jij met je kinderen gaat!”, aldus een vriendin.
  Relaxed??!!?? Van binnen is het alles behalve relaxed…?

 • Reageer Sheila Bezoet de Bie 19 december 2015 at 18:58

  Leuke tips en adviezen allemaal zeg!
  Ik heb ooit een “advies” gekregen van een vriendin waarbij het volgende gezegd werd: “elk kind is als een cadeautje om uit te pakken, om daarna te ontdekken wat voor mooi cadeau het is en wordt”
  (Die onthoud ik altijd als het opvoeden soms ietwat moeizaam gaat 😉 )

 • Reageer Natasja 19 december 2015 at 19:19

  Geniet nú van je kinderen! (mijn moeder)

 • Reageer Jessica 19 december 2015 at 19:25

  Mijn eerste werd te vroeg gehaald, couveuse en kinderafdeling volgend. Ik was 2 wk daarvoor bevallen en op een bepaald moment wist ik zeker dat de zusters er naast zaten qua voeding (nog über respect voor deze job hoor!). Belde m’n ervaren schoonzus omdat ik in de war was. Haar antwoord was: welkom, je bent nu echt haar moeder. Het moederschap is begonnen. Jij weet nu wat goed voor haar is!

  Bijna 6 jaar later voel ik nog hoe mijn hart en ziel vanaf dat moment geraakt werden om te vullen met oneindige liefde voor mijn mooie popje!

 • Reageer Evita 19 december 2015 at 19:33

  De tip die ik kreeg van Siegrid (mamainvorm) kwam regelrecht bij jou vandaan: die andere moeders doen ook maar wat. Die kwam binnen en helpt me nog steeds heel vaak. Sinds die tip ben ik je club gaan volgen en ik vind t geweldig. Met zo’n kaartenset wil ik mijn lieve moeder-vriendinnen ook een steuntje in de rug geven als dat nodig is. Xx

 • Reageer Monique 19 december 2015 at 19:43

  Van mijn beste vriendin kreeg ik een kort maar krachtig advies toen ik de handdoek in de ring wilde gooien bij mijn zoontje. Het advies luide: volhouden!! Het gaat werken!
  En het heeft gewerkt! En het gaat nog steeds door mijn hoofd als ik weer een zwak momentje heb. ?

 • Reageer Cee 19 december 2015 at 19:48

  Time-in momenten ipv time-out momenten. Hier geen kind op de trap, stoel of waar dan ook. Als hij tegendraads of boos is vraag ik of hij wil knuffelen op de bank en vraag dan waarom hij zo boos en/of verdrietig is. Fijne momenten en de boze bui is vaak snel voorbij omdat hij zich gehoord voelt.

 • Reageer Ellen 19 december 2015 at 20:00

  Beste advies wat ik ooit heb gehad,was een variant op de 3 R-en. En dit advies kreeg ik van mijn kraamverzorgster.
  De 3 L-en.
  Lekker Laten Lullen!
  Al die adviezen,jij pikt eruit aan welke je wat hebt en de rest….

 • Reageer Martine 19 december 2015 at 20:36

  Kies een of twee mensen om advies aan te vragen en van aan te nemen en volg bovenal je eigen intuïtie. De rest van de wereld laat js lekker kletsen.

 • Reageer Marieke Witjes 19 december 2015 at 21:19

  Het mooiste en beste advies wat ik heb gekregen is dat ik mij soms een balletje moest maken en mee moest rollen met de kinderen. Ik ben best een controle freak en vond het lastig om smorgens geen planning te kunnen maken. Als ik de deur uit wou om de bus te halen en de kids had ingepakt dan was er een poepluier. Tijdens het verschonen van deze poepluier wijst mijn dochter naar bed en slaapt vervolgens 2 uur . Dan niet maar de bus, jassen uit en dan maar toch even stofzuigen. Zo moet je de hele dag aanpassen en een bal rolt dan toch best makkelijk 🙂

 • Reageer Lieke van Grevengoed 19 december 2015 at 21:40

  Laat het los laat het gaan van Elsa! De beste tip ooit!!! Het is er thuis een stuk gezelliger door!

 • Reageer Kitty Woerde 19 december 2015 at 21:52

  Gewoon heel simpel: ‘je doet het heel erg goed ‘. Dat zeggen mijn vriendinnen regelmatig tegen mij en dat is soms precies wat je nodig hebt, zeker nu ik er, sinds mijn zoontje 7 maanden is (nu 9 maanden geleden), alleen voor sta.

 • Reageer bioMam 19 december 2015 at 21:54

  De beste tip die ik ooit als mama kreeg, van een hartsvriendin, was: “Volg je gevoel” 🙂 want ja, als mama voel je het vaak gewoon aan en als je dan gaat zitten nadenken en de twijfel laat toeslaan of de vele adviezen van anderen je oordeel laat vertroebelen dan raak je de kluts wel eens kwijt. Durf het allemaal te negeren en je gevoel te volgen. Dat is hier al zo vaak veel beter gebleken dan wat ook …

 • Reageer Stefanie truyaert 19 december 2015 at 21:58

  Gewoon de goedkeurende blik van collega’s, familie, vrienden,.. De blik die zegt die BAM- mama is goed bezig ?

 • Reageer Sandra 19 december 2015 at 22:07

  De uitspraak van mijn buurvrouw blijf ik vaak herhalen als mijn dochter huilt… “Elk huiltje is er weer één dichter bij een lach”

 • Reageer Carolien 19 december 2015 at 22:13

  Jullie kaartje met het is een fase, het is een fase, het is een……. Onze zoon uit nigeria voelt zich nu zo vertrouwd bij ons dat hij ons aan het uitproberen is. Wanneer het me teveel wordt, hoef ik alleen maar te denken aan de woorden op de kaart.

 • Reageer Kirsty 19 december 2015 at 22:15

  Mijn beste tip kwam al in de kraamtijd van een lieve oom (met ik-kom-nog-altijd-graag-thuis-dochters): je mag wel boos doen maar nooit echt boos worden! Dat helpt me zo in de uitprobeerfases!

 • Reageer Tamara Vreeburg 19 december 2015 at 22:35

  Het beste wat ik ooit hoorde van mijn vriendinnetje Rozemarijn, was dat ze duidelijk tegen me zei: borstvoeding geven is niet op een roze wolk zitten, het is keihard werken; je krijgt pijn, wordt emotioneel, wil er soms mee stoppen en het kost je al je energie. Door dit vooraf even helder te hebben gekregen, kon ik veel beter tegen die dipmomenten en was ik veel beter bestand tegen de geweldige opmerkingen van andere mensen (Heb je wel genoeg melk? Flesvoeding is veel handiger, bla bla bla). Thanks Roos!
  Vriendinnen die gewoon eerlijk zijn over hoe het zit, daar heb je wat aan.

 • Reageer Janneke 19 december 2015 at 22:41

  Supertip was voor mij het dragen, mijn moeder stelde dit voor voordat dl geboren was en toen ze geboren werd, moest ik haar 3 weken in het ziekenhuis laten, onverwacht en in levensgevaar. Dat we daarna de hechting een handje konden helpen met behulp van t dragen heeft voor mij, maar ook voor haar zo veel goed gemaakt. Van een schrikkerig gespannen baby’tje veranderde ze in een heerlijk rustig meisje, sovciaal en op ontdekkingsreis.
  Hart onder de riem momentjes zijn alle momenten waarop buitenstaanders ons complimenteren met ons tevreden peuter pubertje, die moeiteloos meedoet met feestjes, etentjes en andere sociale gelegenheden. Wat een voorbeeldje kan ze dan zijn, en wat een draakje is ze op andere momenten. Dat geeft dan ineens niet meer 🙂 lief ding ?

 • Reageer Manon 19 december 2015 at 22:47

  Supertip: Geniet! De tijd vliegt..
  En verrek.. iedereen heeft gelijk. Mn meisje alweer bijna 1!!!!

 • Reageer Danique 19 december 2015 at 22:47

  Van mijn zusje: ” als het niet gaat zo als het moet dan moet het maar zo als het gaat”

 • Reageer Annelies bon 19 december 2015 at 22:53

  Dat mijn dochter van bijna 3 zo lief en sociaal is! Dan ben je toch wel heel trots als moeder. Van mijn lieve vriendinnetje Marijke

 • Reageer Janneke Cabri 19 december 2015 at 22:56

  Mijn moeder zei altijd volg je hart, alleen jij voelt welke kant je op moet.
  Ook al heeft ze mijn kleine nooit ontmoet, toch geef ik hem dat graag mee.

 • Reageer Greet 19 december 2015 at 23:11

  Mijn zus zei me dat ik fouten mocht maken. Dat er nog zoveel tips mochten gegeven worden, dat je toch zelf moest ondervinden. Dat was voor mij een opluchting…

 • Reageer Melanie 19 december 2015 at 23:15

  Van Saskia. We wandelen iedere dag even een blokje om met de kleintjes en de hondjes. En het gesprek gaat altijd over wat er allemaal verandert. Moeders schoonmoeders vrienden en het huishouden. Maar vooral ook de vagina die tot je knieën hangt de buik de theezakjes waar de Bh om heen moet en de heupen. Dan ook de sprongetjes die onze bab’s maken. En omdat haar zoontje ouders is (11 weken) geeft ze altijd tips. Ook dat de vagina bij trekt en de theezakjes. Maar omdat eigenlijk niemand eerlijk de dingen zegt is het heerlijk om te horen van haar iedere dag dat het het anders kan dat het een fase is en dat ornzwangeten toch echt 9 maandjes duurt ?

 • Reageer Joyce Kabout 19 december 2015 at 23:44

  Mijn beste tip was het afgezaagde maar o zo ware “volg je gevoel” simpel, doeltreffend en right on the spot!

 • Reageer Sabine 20 december 2015 at 03:07

  Het is een fase van een Twitter vriendin toen ikea door zat na de zoveelste slapeloze nacht. En het is zo nu slaapt ze klokke rond

 • Reageer Brenny 20 december 2015 at 08:40

  ” Iedere leeftijd heeft zijn eigen charme” volgens mijn inmiddels 92-jarige oma.

 • Reageer lieke 20 december 2015 at 14:13

  Ons zoontje heeft een afgeplat hoofdje.. het advies van ouders en schoonouder, ondanks dat de kinderarts en cb het niet meer adviseren: ,, ga voor een helmpje, dan heb je later nooit spijt dat je er niet alles aan gedaan hebt”. Inmiddels heeft hij een helmpje, vindt het totaal geen probleem en het mooiste van alles: vanuit het ziekenhuis zou er geen resultaat komen door de helm zeiden ze maar nu een maand later zie je al verschil!!
  Trotse papa en mama en de ouders zeer dankbaar voor deze tip!! Ons zoontje heeft straks een mooi rond koppie!

 • Reageer H.v.d.kolk 20 december 2015 at 20:24

  Moeders zijn ook maar mensen

 • Reageer H.v.d.kolk 20 december 2015 at 20:27

  En het blijft niet bij puberen. Ik tegen mijn dochter die in de overgang is ” het gaat voorbij, deze fase”

 • Reageer Sammy 22 december 2015 at 01:38

  Jullie zoon is het makkelijkste kind hier op het kinderdagverblijf! Hij blijft nooit lang boos en als hij verdriet heeft, lost hij het graag alleen op! Je hebt er geen kind aan!
  En waarom hangt hij dan thuis constant aan je been, eet hij bijna niets en wordt boos zodra ik Nee zeg! Kinderen!!!!!!

 • Laat je reactie achter