Voor sommigen is de vakantie aangebroken en anderen moeten net als wij nog even door. Hier ook hectische tijden, vooral eigenlijk met die dochter van mij die zaterdag naar Tokyo vertrekt. Dus daarom ben ik blij met het weekmenu van onze Daniëlle. Omdat haar kinderen niet zo heel veel lusten is het elke keer weer een uitdaging om ze een gevarieerd weekmenu aan te bieden. Maar met een beetje hulp van derden is het Daniëlle toch gelukt.
Maandag: volkorenpasta met broccoli, maïs en gebakken ei vegetarisch
Maandag is altijd de dag waarop ik én bijkom van het weekend én zorg dat we de week goed beginnen. Schoonmaken, met de kinderen spelen, boodschappen doen en een gezellige koffie- en speeldate behoren meestal tot het programma. Een simpele, doch voedzame maaltijd vind ik altijd een fijne start van de week. En na een weekend met feestjes is dat zeker een goed idee.
Hoe maak je dit?
Snijd een broccoli in roosjes en kook ze 5 minuten. Doe op het laatst een blikje maïs erbij en laat dit 2 minuten meekoken. Kook in een andere pan de volkorenpasta ‘el dente’ en bak een aantal eieren (bijv. 1 per persoon). Giet de pasta af en leg dat op de borden. Snijd het ei in stukjes en leg dat samen met de maïs en broccoli op de borden. De gezonde basismaaltijd is klaar om gegeten te worden!
Voor onszelf maken we bij deze pasta vaak nog wat rode pastasaus. Je maakt hem heel simpel. Teentje knoflook fruiten, 250 ml gezeefde tomaat erbij, verse basilicum, peper en zout toevoegen, even 8 minuten laten inkoken en klaar is Kees.
Dinsdag: kipcashew-salade met sesamdressing
Dit recept heb ik ontdekt via VoedZo. Het is onderdeel van de gratis zomerchallenge, helaas daardoor niet direct door te linken. Maar…. Met toestemming van VoedZo, mag ik het recept hier publiceren. Het is een heerlijk licht, voedzaam en zomer gerecht. Eindelijk iets wat bij ons thuis door iedereen gegeten wordt. 🙂
Wat heb je hiervoor nodig?
1 el olijfolie
2 kipfilets, in blokjes
200 gram sla (bijvoorbeeld eikenblad)
100 gram cashewnoten
50 gram rozijnen
4 volkoren boterhammen (eventueel geroosterd)
1 komkommer, in plakken
Zout en peper naar smaak
Voor de dressing:
2 el mayonaise
1 el sesamolie
1 el witte wijnazijn
scheutje water (ongeveer 4-5 el)
Hoe maak je het?
Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de blokjes kipfilet gaar en laat even afkoelen. Doe de sla in een kom en strooi de cashewnoten en rozijnen er overheen. Verdeel de kipfilet er overheen. Meng voor de dressing alle ingrediënten door elkaar. Serveer de salade met de dressing, boterhammen en komkommer.
Dit eten mijn jongens wel. De kip, de boterhammen, de rozijnen, de cashewnoten en komkommer. Eindelijk een voltreffer aan tafel. De sla op die op de bordjes blijft liggen van de jongens zie ik maar als een soort confetti. 😉
Vegetarische tip: vervang de kipfilet voor peulvruchten
Woensdag: bloemkool/worteltaart met runderworst
Dit gerechtje is altijd weer een succes aan tafel. Al is het alleen omdat de kinderen het bladerdeeg zo lekker vinden. 😉
Voor vier personen heb je nodig: een pakje bladerdeeg, een kleine bloemkool, 100 gram wortels, twee eieren, een scheut melk of kookroom, peper, zout, een half ui en eventueel een halve bak champignons en geraspte kaas.
Deze taart maken is super simpel. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet ondertussen een pan op met water voor de wortels en bloemkool. Maak de bloemkool en wortels schoon, snijd de wortels in schijfjes van 0,5cm en de bloemkool in kleine roosjes en kook ze 8 minuten. Laat uitlekken in een vergiet. Snijd de ui en champignons en bak deze 5 minuten in olie. Bekleed een ovenschaal met zes plakjes bladerdeeg. Mix de groenten met de champignons en ui en leg deze op het bladerdeeg. Klop de eieren met de melk of room, en breng op smaak met peper en zout. Giet het ei-mengsel over de groenten in de ovenschaal. Bedek dit vervolgens met twee plakken bladerdeeg en strooi hierover wat geraspte kaas. Zet de schaal een half uur in de oven op 180 graden.
Bak de worsten bruin en gaar als de schaal in de oven staat. Eventueel kun je het vlees ook weglaten, of spekjes meebakken met de champignons en deze toevoegen bij de groentemix.
Donderdag: tosti’s met fruit en salade met gerookte kip
Donderdag is voor ons een volle dag. Waarschijnlijk ben ik zelf laat thuis, waardoor ik niet mee eet. Dikke kans dat het dan tosti’s met ham en kaas worden met daarbij komkommer, druifjes, aardbei en banaan. Als ik er wel ben, doen we dat voor het gemak misschien gewoon ook wel, met een salade van gemengde sla, komkommer, appel, gerookte kip en een frambozendressing erbij. Voor de extra vakantie vitamientjes.
Vrijdag: Friday Fries-day
Het weekend beginnen wij altijd super easy… patatjes, kroketten en frikandellen bakken we lekker zelf. Met een fles mayo en curry op tafel kijken we samen gezellig televisie. En nee, er komt niks groens bij kijken vandaag, maar we eten wel wat fruit na. 🙂
Ik hoop dat jullie net zo lekker gaan eten als ik de komende week. Geniet ervan en fijne zomer!
- Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!
- Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
- Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99.
Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Deze supermooie denim schorten (en nog veel meer leuks) zijn te koop in de Shop van Relaxte Moeders.
Geen reacties