Relax

Hoe kweek je een filmgek?

Terwijl er allemaal kleuters door de zaal stuiteren zit die van mij al bijna een uur gebiologeerd naar het grote scherm in de zwak verlichte bioscoopzaal te kijken. Ik heb een flashback naar jaren geleden. Toen ik voor het eerst met Teun naar een echte bioscoopfilm ging: Nijntje gaat naar de dierentuin.

Flash forward naar nu. Hij is tien en we zitten samen bij de film In the Heights. Niet echt een kinderfilm. In rap Amerikaans denderen de liedjes en spoken word van het scherm in een musicalfilm die ruim twee uur duurt. Teun kijkt onafgebroken en met brede lach op zijn gezicht naar het scherm. Precies genoeg tijd om ook een te grote bak popcorn weg te werken.

Film is één van zijn passies. Nou kan ik natuurlijk roepen dat dat komt doordat ik hem al vroeg zijn eerste filmervaring gaf. Of doordat ik hem vaak meesleepte naar de bioscoop. Maar inmiddels heb ik wel geleerd dat je een kind zijn passie niet kan opdringen (anders hadden we hem ook wel aan het skateboarden gekregen). Maar… wil jij nou ook dat je kind een filmgek wordt? Dan kan het natuurlijk geen kwaad hem of haar al vroeg bloot te stellen aan mooie films. En daarom werd ik heel enthousiast toen ik hoorde van het Taartrovers Film Festival. Waar mooie korte films zijn geprogrammeerd voor peuters en kleuters, maar ook voor kinderen van zeven.

Voor de allerkleinsten (vanaf 2 jaar zelfs!) is er bijvoorbeeld de korte film Kleine Vogel (22 minuten). De vijfjarigen kunnen onder andere naar de film Alle Sterren kijken van een jonge illustrator uit China. Ik was destijds al blij dat mijn peuter naar Nijntje kon, maar wat had ik hem graag meegenomen naar Dropje (die geen meisje en geen jongen is, maar gewoon zichzelf en in een winkel leeft waar alles te koop is).

Net als destijds bij onze eerste filmervaring is het ook hier niet erg als je kind niet kan stilzitten. Ook hier is de zaal minder donker gemaakt en staat de muziek iets minder hard dan bij andere films. Je mag zelfs dingen aanraken. Even verlang ik weer naar een peuter. Met wie ik dit allemaal opnieuw kan ontdekken. Misschien huur ik er volgende week wel ergens één.

Het Taartrovers film festival voor 2 tot 9 jaar

Op het Taartrovers film festival kun je films zien, maar er is meer. De kinderen kunnen er namelijk na de film zelf aan de slag in de ‘Speeltuin van de Verbeelding’. Geen echte speeltuin, maar een ruimte waar ze zelf aan de slag gaan met hun ervaringen. Met experimenteren, voelen, zien en beleven. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf een flipperkast maken en knikkers laten rollen en tollen (zoals in de film Voor ’t echie)

Het Taartrovers film festival is van zaterdag 10 t/m vrijdag 16 juli in Eye in Amsterdam, aansluitend reist het festival door naar Forum Groningen (van zondag 18 t/m dinsdag 20 juli). En van woensdag 27 oktober t/m zondag 31 oktober zijn ze in Eindhoven in Natlab.

Meer weten? Kijk hier voor alle informatie.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter