Baby, Kleuter, Lees

Haatmama

Miloe beloofde zichzelf geen truttige moeder te worden. In plaats daarvan werd ze een mopperende zuchtende ploetermoeder. Tot ze in de spiegel keek en zichzelf zag, in plaats van haar lastige zoon. En daarover schreef ze deze heel eerlijke column.

Voor ik zwanger raakte van mijn nu zesjarige zoon was ik wekelijks te vinden aan de bar van een of andere kroeg. Met een biertje in de ene en een sigaret in de andere hand, gaf ik – in willekeurige volgorde – mijn visie op de politiek, de wereld, het armoedevraagstuk en het moederschap. Een kind moest in mijn leven passen, riep ik dan vol bravoure, in plaats van andersom. Al die ouders van tegenwoordig waren veel te soft, de kinderen te verwend. Toen ik jong was kreeg ik drie wokkels in een koffiefilter. Nu jengelen peuters om nog een stuk boerenbrie van de kaasjuwelier. Nee, ik zou het echt helemaal anders doen.

Truttig geval

Dus lag ik in het kraambed met mijn telefoon aan mijn oor en een laptop voor mijn neus, ondertussen proberend een borst in het mondje van mijn 24 uur oude baby te proppen. Want ik was dan wel moeder geworden, maar mijn leven ging gewoon door. Ik had mezelf immers beloofd dat ik niet zo’n truttig geval zou worden dat alleen nog maar leefde voor haar baby.

Al snel liet mijn zoon merken niet bereid te zijn mee te gaan in mijn overvolle bestaan. Hij huilde. Veel. Lang. Intens. Dat irriteerde me. Gaf me stress. En zorgde ervoor dat ik mijn oude leven niet op kon pakken. Verjaardagen, bezoek van vrienden, winkelen, werken, met constant gekrijs op de achtergrond is er weinig aan.

Haatmama

De heftige, snel gefrustreerde baby transformeerde in een peuterpuber die van de ene driftbui in de andere rolde. De ontploffingen werden steeds heftiger, langer en intenser. Eenmaal kleuter vertelde hij me regelmatig wat hij van me vond. Vaak was dat iets in de trant van ‘haatmama’, afgewisseld met ‘de stomste mama van de wereld’.

Sommige kinderen plooien zich inderdaad naar het leven van hun ouders, weet ik nu. Hobbelen er probleemloos achteraan. Mijn zoon niet. Het kostte me zes jaar, heel veel opvoedboeken, een opvoedcoach en een therapieweek in Zuid-Frankrijk om mijn eigen blinde vlekken te kunnen zien. Zijn temperamentvolle gedrag was eigenlijk één grote vraag om aandacht. Echte aandacht. Unieke aandacht. Om gezien te worden. Hij wilde geen moeder die constant haar email checkte omdat ze geen opdracht wilde missen. Eindeloos zat te appen om haar sociale leven in tact te houden. Haar kind ondersteboven in de touwen fotografeerde om Facebook-likes te verzamelen. Ik vond vaak andere dingen belangrijker. Dingen waar ik voor werd betaald. Die waardering opleverden. Status. Aandacht. Dingen die het moederschap me niet boden.

Spiegel

Mijn zoon hield me een spiegel voor. Toen ik daar eindelijk in keek, zag ik mezelf, in plaats van zijn lastige, drukke gedrag. Sindsdien zucht en zeur ik veel minder. En geniet me suf. Ik laat mezelf begraven in de zandbak. Ga met mijn kinderen in een bad vol schuim en word niet boos als de vloer kleddernat is. Ik luister naar ze. Mopper minder. Ik heb de slappe lach met ze. En wat blijkt: ik vind het heerlijk om moeder te zijn. Vol overgave moeder zijn en mijn eigen leven leiden gaan prima samen. Mits ik het niet allemaal tegelijk wil doen.

Mijn zoon heeft ze trouwens amper nog, die woedebuien. Toen ik hem vroeg hoe dat kwam, wist hij het meteen. ‘Gewoon. Omdat jij bijna nooit meer bozig tegen mij praat.’

Uit het columnboek: die andere moeders doen ook maar wat

Deze column komt uit ons Club-columnboek Die andere moeders doen ook maar wat. Heb je een dag waarop het niet loopt zoals je zou willen? Pak dan dit boekje erbij en verstop jezelf op de wc. Lees en ontdek: die andere moeders doen ook maar wat. Echt! Dit boek vol fijne columns van de club kost maar €9,99 kosten en is onder andere hier te koop! 

En… je kunt al deze columns nu ook luisteren! Want sinds kort is er ook het luisterboek. Luister de columns bijvoorbeeld via Storytel. Heb je geen Storytel? Je kunt Storytel 30 dagen gratis uitproberen via mijn persoonlijke Storytel-pagina, Kijk hier hoe dat werkt!

Nog meer goed nieuws!

Nog meer goed nieuws trouwens! In de zomer van 2023 verschijnt Miloe’s nieuwe boek over jezelf opvoeden. Hoe bepalend is je eigen verleden in de opvoeding van je kinderen? Met natuurlijk persoonlijke verhalen van Miloe gecombineerd met de visie van deskundigen. Binnenkort meer hierover!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Anne 22 december 2015 at 09:54

  Waar komt het besluit dan vandaan dat er binnen die toestand nog een kind bijgekomen is??

 • Reageer Sac Longchamp France Soldes 29 januari 2016 at 07:15

  [url=http://premisg.costabrava.org/wp-content/uploads/l-solde-pliage-Hd.html]Sac Longchamp France Soldes[/url] chaussures Longchamp de [url=http://premisg.costabrava.org/wp-content/uploads/l-solde-pliage-Hd.html]Sac Longchamp Femme Soldes[/url] cricket ReebokReebok noyau formateur

 • Reageer http://Google.Co.uk 29 januari 2016 at 12:09

  You can acquire $100 to $1500 as a result of pay day loans plus it need to be repaid by the subsequent or following paydays Consumer Associations-These regulatory systems above
  in addition to client protection firms such as The National Reverse Home
  finance loan Association (NRMLA) Mortgage loans & HUD have create transparency to
  determine the HECM invert mortgage on the list of safest economic tools
  wanted to consumers

 • Laat je reactie achter