Deze week viel bij mij het boek Gezond(er) met dokter Elise op de deurmat. Elise is huisarts, en met 185 duizend volgers ook groot op Instagram waar ze lekker ‘down to earth’ tips voor een gezondere leefstijl deelt, en recepten. Ik kan flink de kriebels krijgen van gezondheidsgoeroes op Instagram, maar ik hou van Elises aanpak. Ze is nuchter en realistisch. En zo is ook haar boek. Echt een aanrader als je denkt: misschien moeten we weer eens wat meer gezonde keuzes maken.
In haar boek vind je informatie als: Is brood (on)gezond? Hoe zit het met verschillende populaire diëten? Wanneer heb je supplementen nodig? of Hoe ga je om met smakelijke verleidingen? En veel lekkere voedzame recepten. Ze houdt hierbij het VEVO-principe aan. Een geheugensteuntje dat ze zelf heeft bedacht. Het staat voor Vezels, Eiwitten, Vitamines en Onverzadigde vetten. Ik deel in dit weekmenu twee recepten uit haar boek en houd bij de andere gerechten ook dit principe in mijn achterhoofd! Onderaan het weekmenu vind je ook haar vevo-principe kaart waarop je helemaal kunt zien wat het inhoudt.
Maandag: pasta al tonno
We beginnen de week met Elise’s pasta met tonijn. En als je het vevo-principe vasthoudt, dan eet je dat dus met volkorenpasta. Je vindt het recept in haar boek, maar ook hier online.
Dinsdag: Paprika-bonensoep
Nog een vevo’tje van Elise dan maar. Dinsdag gaan we voor deze soep die per portie 160 gram groenten, 17 gram eiwitten en 12 gram vezels bevat! Je vindt Elise’s recept in haar Instagram-post.
Woensdag: Couscous met kip, kaneel en broccoli
Ik heb mijn eigen recepten even door de vevo-check gehaald en zo te zien voldoet dit gerecht aan alle eisen. De couscous voor de eerste V van vezels, de kip voor de Eiwitten, de broccoli, lenteuitjes en knoflook voor de V van vitaminen en de olijfolie en rozijnen voor de O van onverzadigde vetten. En het is een gerecht dat wij broodnodig weer eens moeten eten! Je vindt ons recept hier.
Donderdag: gekke taart van Teun
In het boek van Elise staat ook een left-over groenquiche. Ik deel hier voor dit weekmenu graag de gekke taart van Teun. De frikandellen in de taart zijn wellicht niet zo gezond, maar wat ik zo leuk vind aan Elise is dat ze juist vindt dat je af en toe ook best dit soort dingen mag eten. Ze zegt: ‘ongezondere dingen horen ook bij het leven, het is belangrijk naar het totaalplaatje te kijken.’ Ze geeft wel tips hoe een hartige taart gezonder kan. Bijvoorbeeld door gewoon bladerdeeg te vervangen door een volkorenvariant, of door te kiezen voor deeg voor hartige taart omdat dat minder vet en calorieën bevat.
Vrijdag: gezonde(re) kipburgers
Elise sluit het boek af met het hoofdstuk ‘Vrije tijd’, met daarin ook gerechten die goed passen bij het weekend. Zoals deze kipburgers! Je vindt het recept hier.
Zaterdag: Bloemkool & kokos dahl
Een vevo-proof recept van een oude bekende van de club: Susan Aretz. Een vegetarische bloemkool dahl.

Zondag: Vis in een havermoutkorstje
Ik wilde dit weekmenu eindigen met een visgerecht en vond deze suggestie terug in een oud weekmenu: witvis in een havermoutkorstje van Allerhande. Ook prima met de goedkopere pangasiusfilet te maken. Ik vond overigens ook nog dit recept voor visnuggets met havermout. Dat is misschien een iets kindvriendelijkere variant.
Het vevo-principe door dokter Elise
Download de vevo-kaart hier.
- Benieuwd naar de vorige budgetweekmenu’s? Je vindt ze hier!
- Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
- Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).
Geen reacties