Lees

Gefeliciteerd

Nannette is moeder van een eigenwijze peuter en van twee kindjes die niemand ziet, omdat de zwangerschappen eindigden in een miskraam (maar als je het haar vraagt is ze gewoon mama van drie). Ze is ook schrijver en theatermaker en schrijft hele mooie blogs met een lach en een traan, onder andere over haar verlies. Fijn dat we deze, over haar tweede miskraam, hier mogen delen.

Ik sta op de parkeerplaats naast de apotheek in de zon te wachten.
Het is twee dagen geleden dat we op de echo een kindje zagen dat al een week niet gegroeid was en dat ook nooit meer zou doen.
Ik wacht op m’n man, die wat spul inslaat dat we pas over een half jaar nodig hoopten te hebben. Kraamverbanden, absorberende matjes… Sowieso al geen spul waar je blij van wordt. Ik had geen zin om het te halen, dus dat deed de man.
Hij komt weer naar buiten, z’n handen vol.
Ik doe de klep van de auto open, hij laadt in.
“Ik vroeg aan de balie om een pak kraamverbanden,” vertelt hij. “Steekt een van de medewerkers daar heel vrolijk haar hoofd boven haar computer uit, en roept: gefeliciteerd!”
Ik bijt op m’n lip. Het doet me denken aan bruiloft zeggen als je begrafenis bedoelt.
“Ja, toen zei ik dus maar: eh nou, het is niet helemaal goed gegaan.”
Ik bijt nog harder op m’n lip.
Of in plaats van gecondoleerd gefeliciteerd.
“Zij gauw ‘oh sorry’, en verstopte zich zo goed mogelijk achter haar computer.”
M’n lip ontsnapt aan m’n tanden, voor het eerst in twee dagen begin ik te lachen.
M’n man doet net zo hard mee.
Voor het eerst in twee dagen zijn we weer samen aan het lachen.
Arme vrouw, het zal je maar gebeuren.
We stappen in.
“En zij voelt zich nu heel schuldig, terwijl wij er juist om moeten lachen,” zeg ik terwijl we vrolijk naar huis rijden.
“Ja,” zegt de man. “Maar als ze niet zo door de grond had willen zakken was het ook niet grappig geweest.”

Binnenkort ook te zien: Mis, de voorstelling

Nannette Poortinga maakt de kleinkunstvoorstelling Mis. Na een blijde zwangerschap, die eindigt in een miskraam, gaat ze tussen al het verdriet op zoek naar hoop en humor. Ze vindt schoonheid in de lelijkste ziekenhuiskamers, bijzondere reacties van de gewoonste mensen, de grap als er ogenschijnlijk weinig te lachen valt. Ze deelt haar gevonden schatten met haar publiek in ongemakkelijke scènes, oprechte liedjes en eerlijke verhalen. Soms met gêne, maar altijd oprecht. Haar observaties bieden haar publiek een ander perspectief dan ze gewend zijn. Ze geeft met gevatte zinnen ernstige thema’s lucht. Ze neemt het publiek mee in een verhaal van angst om te falen en toch een hoopvolle poging wagen.

Vanaf volgende week al online te zien
De eerste try-outs zijn te zien tussen 28 mei en 6 juni op het online Delft Fringe Festival, gewoon bij jou thuis, of waar je ook maar een internetverbinding hebt. Reserveren kan via: https://delftfringefestival.nl/makers/6/Nannette-Poortinga

En na de zomer in het echt
Deze zomer is de voorstelling te zien in het TapasTheater in Amsterdam, in september gaat de langere versie in première op het Amsterdam Fringe Festival. Kijk op nannettepoortinga.com voor meer informatie.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter