Dochter heeft rok aan naar school, wordt meerdere keren door mannen nageroepen, komt nu naar huis om zich om te kleden. “Niet chill dit mam”.
Ik lees dit in een tweet van Roos over haar 13-jarige dochter. Ik denk aan het blog dat Inge vorige week schreef voor de Club. Over dat ze altijd op haar hoede is als ze ’s nachts alleen naar huis loopt. En over haar vierjarige dochter die onbevangen voor haar danste, maar voor hoe lang nog vroeg ze zich af. Ik denk aan de twaalfjarige jongen die vorige week voor 17.000 euro (dacht hij) zijn piemel liet zien tijdens een livestream. Ik denk aan de jongens (of mannen?) die misschien dachten een compliment te geven aan de dochter van Roos, en aan Bilal die dacht grappig te zijn. En aan de post die ik op Instagram zag waarin de zin Protect your daughter was doorgestreept en vervangen was voor Educate your son.
My son, mijn tienjarige mannetje, met zijn onschuldige blik en zijn engelachtig witte haar. Zijn boevenogen, zijn nog zachte huid. Waar hij vorige week bobbeltjes op ontdekte. We constateerden samen dat het zijn eerste jeugdpuistjes waren. De tijd van gierende hormonen gaan er aan komen. Hij blijft niet voor altijd het schattige onschuldige jongetje.
Het wangedrag van Bilal werd als een kogel onze huiskamers ingeslingerd.
Het wangedrag van Bilal Wahib werd vorige week als een kogel onze huiskamers ingeslingerd. Van RTL Boulevard tot het Jeugdjournaal, je kon het niet missen en het zorgde er in ieder geval voor dat het onderwerp op de agenda kwam in veel gezinnen. We konden praten over groepsdruk, over pesten, over dat naaktfoto’s van jongetjes of meisjes op internet verspreiden, of op je eigen telefoon hebben, strafbaar is.
Ik blader door een boek dat ik al ruim een jaar in huis heb, maar waar ik nog niet aan toe was gekomen. Respect staat er in grote letters op de voorkant en: een gids in seks en liefde voor jongens van nu. ‘Bijna alle jongens die ik ken zijn ontzettend sympathiek als je een op een met ze praat,’ lees ik in het hoofdstuk over groepsdruk. ‘Ik vraag me altijd af hoe het kan dat respectloos gedrag überhaupt bestaat, terwijl er zoveel aardig jongens zijn. Maar soms veranderen mensen in het gezelschap van vrienden.’ De Zweedse schrijver van dit boek richt zich direct tot jongens, maar ook voor mij als moeder is het goed en leerzaam om te lezen. Dit hoofdstuk over groepsdruk is actueler dan ooit, maar alle hoofdstukken hebben titels en onderwerpen die er toe doen. Het geeft je een inkijkje in hoe jongens denken, welke vragen ze kunnen hebben of waar ze tegenaan lopen. ‘Dit boek leest alsof je met je grote broer praat,’ staat er op de achterflap. Ik blader naar het hoofdstuk over grenzen respecteren. ‘Als één van je vrienden aan een meisje zit of haar naroept, kun je haar steunen door vragen te stellen aan je vriend, zoals ‘Waarom doe je dat?’, ‘Hoe denk je dat dat voor haar is?’
Educate your son. Je zou dit boek bijna tot verplichte kost maken. Eerst voor onszelf, om het daarna achteloos te laten rondslingeren op de kamers van onze opgroeiende zonen. Zodat onze dochters in leuke rokken over straat kunnen op zonnige dagen als deze zonder dat ze zich belaagd voelen.
Respect
Deze ‘gids in seks en liefde voor jongens van nu’ is voor jongens die meer willen weten over hun eigen lichaam, over de liefde, over seks en alles wat daar bij komt kijken, maar ook over vriendschap en over hoe meisjes eigenlijk in elkaar zitten. Het boek is onder andere hier te koop en kost €12,50. (Klik even op de knop ‘paperback’ want die andere versie is er alleen nog tweedehands en is duurder).
1 Reactie
[…] de mensen met tieners: Al eerder schreef ik in dit blog enthousiast over het boek Respect. Een gids in seks en liefde voor jongens van nu. Het is voor […]