Lees

De eerste weken in groep 3

Voor sommigen begint school morgen weer, voor anderen over één of twee weken. Speciaal voor alle leerkrachten die er weer tegenaan moeten, vandaag een blog van Naomi Smits. Naomi is zelf juf en auteur van het boek Eh juf… hoe krijg je eigenlijk kinderen? Van dit boek mag ik drie exemplaren verloten. Laat hieronder weten of je daar kans op wilt maken!

De afgelopen dagen was het weer lekker onrustig in onderwijsland. Er kwam extra geld – iets met een sigaar uit eigen doos – er werd volop gediscussieerd over de toelatingseisen op de pabo en ook kwam het lerarentekort weer veelvuldig ter sprake. Ikzelf hield me hier enigszins buiten, want ik had wel wat anders aan mijn hoofd: een heerlijk hysterisch onder- wijsdraadje op Twitter.

Een ex-kleuterjuf ging helemaal los op het fenomeen ‘kleuters’. Ze had nog wat onverwerkte frustratie van haar tijd als leerkracht van de onderbouw. Over het pellen van mandarijnen, en het hanteren van prikpennen en scharen. Over broekplassers, verstopte wc’s, fanatieke neuspeuteraars, veters die in de knoop zitten… alle kleuterklasclichés passeerden zonder enige gêne de revue.

Ik kwam werkelijk waar niet meer bij. Weet je, werken in de kleuterbouw is een vak apart – respect voor mijn collega’s – en ik kon niks anders doen dan net als vele anderen (onder wie veel leerkrachten) de tweets liken en delen. Lekker de knuppel in het hoenderhok gooien. Lachen is ook tijdens deze onderwijscrisis het beste medicijn!

Over de zure opmerkingen van ouders die blij waren dat ze hun kind niet bij die dame in de klas hadden, houd ik deze keer wijselijk mijn mond.

De tweets waren voor mij een feest van herkenning. Want een groep 3-leerling komt nog gewoon als kleuter je klas binnen. En daar heb ik er dit schooljaar 28 van.

Ik maak de balans even voor je op: ik heb pak ’m beet 374 keer een drinkbeker opengedraaid, 81 keer water of melk van de tafels moeten poetsen, 16 kinderen die papa of mama misten getroost, 1832 veters uit de knoop gehaald en/of gestrikt, 5 skinny jeans van benen afgestroopt en 632 keer gezegd dat een stoel geen klimrek is en dat je potloden niet moet opeten.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat er kinderen zijn die tijdens de leesinstructie gewoon de bak met lego pakken om ongestoord te gaan spelen. En dat de juf knuffelen wanneer je onder de pindakaas zit niet zo’n strak plan is. Van kleuter naar derdegroeper: het is investeren, herhalen, overleven en heel veel geduld hebben.

Aan de andere kant onthalen die kleintjes je dagelijks als een popster en verblijden ze je met briefjes, tekeningen en soms zelfs chocola. Ze delen nog hun laatste kruimel brood met je. En hoewel de meesten een aandachtsspanne van een garnaal hebben en het liefst de hele dag buiten willen spelen, is groep 3 de meest gemotiveerde club ooit. Leren willen ze!

Wanneer ik tijdens de creales spontaan veertien kinderen met kleihanden op me gestort krijg – ‘groepsknuffel met de juf ’ – kan ik niks anders doen dan keihard lachen. De eerste weken in groep 3 zijn een regelrechte survival, maar ik heb wél het mooiste beroep van de wereld.

Win een exemplaar van Naomi’s boek!

Als leerkracht in het basisonderwijs maakt Naomi Smits van alles mee. Haar ervaringen beschreef ze in columns voor Trouw en Juf & Meester, die nu samen met nieuw materiaal voor het eerst zijn gebundeld. De columns bevatten herkenbare situaties, grappige anekdotes en hilarische uitspraken van haar leerlingen, maar ook actuele onderwerpen, zoals het lerarentekort, de toenemende werkdruk en de coronacrisis. In Eh… juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen? geeft Naomi een kijkje in de klas en laat ze zien wat het onderwijs zo bijzonder maakt.

Ik mag drie exemplaren van dit boek weggeven. Wil je kans maken op een daarvan? Laat het me hieronder weten!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

115 Reacties

 • Reageer senne breuers 22 augustus 2021 at 06:59

  Ik zou het boek super graag willen winnen. Blijf twijfelen om na 10 jaar uit het onderwijs te zijn geweest er weer terug in te gaan, dit boek lijkt me daardoor een goed idee om te lezen.

  • Reageer Sanne 22 augustus 2021 at 13:30

   Bij mij heerst de twijfel om mij om te laten scholen als juf. Groep 3 lijkt mij fantastisch, maar de twijfel over waar ik in hemelsnaam aan zou beginnen maakt dat de knoop nog niet doorgehakt is. Zou dit boek wellicht het laatste zetje zijn? One way to find out 😉

   • Reageer Anita Berkhout 22 augustus 2021 at 16:02

    Ik start dit jaar na een jaar stage als oa op een basisschool. Zo herkenbaar… Ik zou dit boek graag winnen om daarna met mijn collega’s te delen. Al mij respect voor de leerkrachten en ik sta graag voor ze klaar om ze hier heel hard bij te ondersteunen.

  • Reageer Leonie 23 augustus 2021 at 06:44

   Echt super leuk! Mijn kleuter start dit jaar in groep 3.. dit zal voor hem nog een flinke uitdaging worden, met zijn spontane acties die hij bedenkt en de hele klas daar in mee neemt, zoals de juf knuffelen met kleihanden 🤣 maar ook zo leuk! Ik ben benieuwd naar de rest van het boek.

 • Reageer Lieke van Beijnen 22 augustus 2021 at 07:10

  Ja zeker! Dan lees ik hem eerst zelf en gaat hij daarna in de bieb voor alle collega’s om hem ook te lezen!

  • Reageer A. Noordhuis 22 augustus 2021 at 07:16

   Graag. Zelf werk ik op de PG afdeling. Geweldig om te doen en soms zijn er daar momenten dat je denk op een kleuterschool te werken.
   Het lijk me leuk verhalen uit het boek voor te lezen aan de bewoners. Een paar werkten ook in het onderwijs.

   • Reageer Marjolein Anthony 22 augustus 2021 at 07:45

    Ik zou dit boek zo graag willen lezen. Ik vind alleen al deze column geweldig. Verder ga ik stage lopen in het speciaal onderwijs en zou graag wat ervaringen willen lezen, die mij wellicht helpen straks. Heel heel graag (en ook gewoon antwoord krijgen op de titel van het boek, hoe doe je dat..) en zin om even heerlijk te lachen!

    • Reageer Marieke Sleeking 22 augustus 2021 at 08:48

     Wat leuk, ik ga dit jaar met een meer ervaren collega voor de eerste keer groep 3 draaien en ik ben benieuwd en lees me gras verder in!

   • Reageer Kirsten 22 augustus 2021 at 08:32

    Ja leuk! Na eerdere ervaringen met de eerste leg 15 jaar geleden, gaat nummer 3 naar groep 3. Ik ben er meer van onder de indruk dan toen. Leuk om over de andere kant te lezen

   • Reageer Femke 27 augustus 2021 at 18:38

    Ha, als startende leerkracht kan ik een beetje meepraten, maar zou ook heel graag nog meer leuke dingen willen lezen!

  • Reageer Sophie 22 augustus 2021 at 07:31

   Ik start voor het eerst met een eerste eigen klas. Na 3 jaar te hebben gewerkt in het onderwijs als een ondersteuner. Ik heb er zin in:)
   Daarom lijkt mij dit boek de ideale ontspanning na een dag hard werken met de kids.

   • Reageer Desiree 22 augustus 2021 at 07:37

    Oh ja ik hou van dat soort verhalen! Zelf kleuterjuf, maar voorlopig nog lekker thuis met zwangerschapsverlof. Heerlijk om dan lekker te lezen 🙂

    • Reageer Yvonne 22 augustus 2021 at 07:46

     Ja, super leuk leesvoer zo te zien! Graag!

    • Reageer Inge van Zand 22 augustus 2021 at 08:59

     Wat een heerlijke column alleen al. Ik zou het boek graag winnen en aan de juf van mijn dochter willen geven. M’n dochter zit dit jaar in groep 4, maar heeft dezelfde juf als in groep 3.

   • Reageer Andra 22 augustus 2021 at 10:07

    Leuk om te winnen! Ik sta zelf voor groep 3!

  • Reageer Pauline Roemer 22 augustus 2021 at 07:35

   Geweldig leuk gescheven column, dus kan niet wachten op het boek! Ik mag mijzelf vanaf morgen een dubbele (tweeling) groep 3 kinder moeder noemen, dus wat voorbereiding op alle jaren is wel fijn 😉

 • Reageer Mendy 22 augustus 2021 at 07:10

  Lijkt me heel leuk om dit boek te winnen. Ook al is mijn kleine man nog niet toe aan school, voorbereiding, en zeker humoristische voorbereiding, is nooit weg.

  • Reageer Patty van Batenburg 22 augustus 2021 at 07:22

   Wat zou ik dit boek graag winnen! Ons oudste meisje is vorig jaar naar groep 1 gegaan en door de Corona maatregelen hebben wij alles van een afstandje moeten bekijken. Hoe leuk zou het zijn om dan al die verhalen van een juf in de klas te kunnen lezen? 😉

   • Reageer Marianne Postma 23 augustus 2021 at 20:53

    Oh ja! Mijn zoon 6, in groep 3, met veel directe vragen 😄

  • Reageer Natasja 22 augustus 2021 at 07:35

   Als mama die nu al met zweethanden zit omdat mijn lieve muppet over een paar maanden mag gaan starten bij de kleuters (ze was drie gevoelsmaanden terug nog een baby, echt!) zou dit een stukje welkome voorbereiding zijn.

   • Reageer Jose 22 augustus 2021 at 08:43

    Dit zou erg leuk zijn om te winnen!!!
    Alleen deze column prikkelt al enorm om het boek te lezen! Zoveel herkenning! Zou het zelf heel graag willen winnen en het delen met mijn collega’s die dit jaar voor het eerst groep 3 krijgen na jaren bij de kleutergroepen….
    Ben echt heel benieuwd naar al die verhalen in het boek!!

  • Reageer Naomi 22 augustus 2021 at 08:14

   Leuke winactie! Ik zou graag mee willen doen. Dit wordt mijn laatste jaar op de PABO en ik begin deze week met mijn stage in combinatieklas 1, 2 en 3. Ik ben erg benieuwd naar het boek 🙂

  • Reageer Annemieke 22 augustus 2021 at 11:08

   Ja leuk! Met een eigen kind dat start in groep 3 volgende week is het vast een feest der herkenning. Dus ik loot graag mee.

  • Reageer Carolien 22 augustus 2021 at 11:41

   Heerlijk dit! Dat boek wil ik graag lezen 🙂

 • Reageer Saskia Eykholt 22 augustus 2021 at 07:12

  Ik zou het boek graag winnen voor mijn man, die al jaren roept dat hij het allerliefst het onderwijs in zou willen, en nu, na 20 jaar als manager in de zorg te hebben gewerkt, in september gaat starten met de opleiding tot onderwijsassistent.

 • Reageer Karen 22 augustus 2021 at 07:13

  Heerlijk! Deze wil ik wel winnen. Zelf kleuterjuf (na jaren bovenbouw) en ben er verliefd op geworden. Afgelopen schooljaar mocht ik met mijn kleuters ‘mee’ naar groep 3. Ik vond het niet makkelijk! Maar samen hebben we er een mooi jaar van gemaakt. Nu mag ik met ze mee naar groep 4! In een nieuw gebouw, want de nieuwbouw is af. Morgen begint het dozen uitpakken en alles inrichten. Ik heb er weer zin in!

 • Reageer Mirella Smids 22 augustus 2021 at 07:14

  Dit boek lijkt mij fantastisch. Ik ga dit jaar zelf voor het eerst lesgeven in groep 3 en mijn oudste gaat ook naar groep 3. Kan ik mij op beide gebieden alvast een beetje voorbereiden

 • Reageer Sanne Haak 22 augustus 2021 at 07:14

  Jaaaa als juf in het SBO lijkt het me heerlijk om de uitdagingen van een andere juf te lezen! Goed leesvoer om straks de eerste weken weer mee door te komen ☺️

 • Reageer Sabien 22 augustus 2021 at 07:15

  Wauw wat fantastisch geschreven. Graag zou ik het boek winnen. Ik hoop in november te mogen beginnen aan de opleiding onderwijsassistent 🤞🏻🙂

 • Reageer Annemarie Overeem 22 augustus 2021 at 07:15

  Lijkt mij een erg leuk boek, ik maak graag kans.

 • Reageer Andrea 22 augustus 2021 at 07:16

  Als juf van een 3-4-5 groep lijkt het me een erg leuk boek om te lezen.

 • Reageer Loes 22 augustus 2021 at 07:17

  Ik zou dit boek wel voor mijn zus willen winnen. Ze geeft les in groep 3 en mijn dochter mag zo ook starten in groep 3. Ik hoop dat het boek haar een beetje voorbereid en een feest van herkenning is.

 • Reageer Anique 22 augustus 2021 at 07:19

  Geweldig 😂 sta zelf op middelbaar en brugklassers komen soms aardig in de buurt en thuis er zelf een rondlopen die naar groep twee gaat over twee weken. Ik doe mee!! En aangezien de halve straat in onderwijs zit, gaat het boek daarna gewoon rond.

 • Reageer Daphne 22 augustus 2021 at 07:19

  Wat leuk geschreven, lijkt me een tof boek om te lezen en vervolgens te delen met mijn collega’s!

 • Reageer Marjolein 22 augustus 2021 at 07:19

  Ja! Ik denk er serieus over om een zij-instroomtraject te gaan doen. Dit boek zou superhandig zijn om te oriënteren! Dus ja! Heel graag!

 • Reageer Angela Vlug 22 augustus 2021 at 07:22

  Mijn dochter begint morgen aan haar grote avontuur in groep 3. Ze heeft er reuze zin in!
  Dit boek klinkt als een super mooi kijkje in het leven van een juf. Ik zou het graag winnen (en wellicht daarna doorgeven aan de juf).

  • Reageer Myrna Loth 22 augustus 2021 at 08:08

   Ik zou dit boek heel graag willen winnen voor mijn lieve, fantastische duo met wie ik al jaren groep 3 doe. Leuk om het jaar samen met haar met zo’n geweldig cadeau vol humor te starten.

 • Reageer Hilde 22 augustus 2021 at 07:24

  Heerlijke column! Je boek is vast ook fantastisch, want wij juffies maken wat mee!! Nog een week voor mij en dan ook weer nieuwe herinneringen maken!!

  • Reageer Katinka 22 augustus 2021 at 09:10

   Wie wil dit boek nou niet winnen? Dus ik doe graag mee. Morgen begin ik weer met mijn nieuwe groep 3, zijn in!

 • Reageer Marion 22 augustus 2021 at 07:25

  Ik zou dit boek graag voor mijn nichtje willen winnen. Ze is juf in groep 8 en gaat de schoolleiders opleiding doen. Best stoer voor een jonge meid. Echt 1 van de meest bevlogen juffen die ik ken.

 • Reageer Nynke 22 augustus 2021 at 07:30

  Oh, die zou ik ook wel willen winnen! Ik sta dit schooljaar voor twee verschillende groepen 3. Afgelopen jaar ook, en ik herken het geschetste beeld enorm. Het is echt ff omschakelen weer van eind groep 3 naar de kleuters die straks binnenkomen. Ik lees het boek eerst lekker zelf, en leg hem daarna in de personeelskamer…

  • Reageer Jannie 22 augustus 2021 at 08:03

   Ik zou dit boek als juf zijnde heel graag willen winnen. Haar blog is zo super herkenbaar. Lijkt me een heel leuk boek 🙂

 • Reageer Heleen 22 augustus 2021 at 07:31

  Mijn collega en ik stappen komend schooljaar over van de kleuters naar groep 3. We vinden het zelf misschien wel spannender dan de kinderen. Dit boek zou ik dan ook graag winnen!

 • Reageer Moniek 22 augustus 2021 at 07:31

  Haha heeeel graag!
  Omdat ik bovenstaand verhaal helemaal herken na inmiddels al weer vele jaren in groep 3 werken.
  Je start letterlijk met een kleutergroep, korte spanningsboog en nog heerlijk ongeremd in alles.
  Des te mooier is het dat het echte ‘schoolkinderen’ zijn als je ze aflevert aan groep 4. Wat een groei maken ze toch door in zo’n schooljaar.

 • Reageer Daphne 22 augustus 2021 at 07:31

  Ha wat leuk :-). Mijn oudste gaat vanaf morgen naar groep 3. Lijkt me een leuk cadeautje voor de juf (waar ik dan eerst even stiekem doorheen blader ;-)).

 • Reageer Hedwig 22 augustus 2021 at 07:31

  Dat lijkt me een onwijs leuk én handig boek, aangezien ik komend schooljaar stage ga lopen bij de kleuters (ik doe de verkorte pabo ivm carrièreswitch). Ook heb ik zelf thuis een dreumes van nét een jaar, dus die zal straks ook al die fases doorlopen, het boek wordt een feest der herkenning dan 🙂

 • Reageer Saskia Rustenhoven 22 augustus 2021 at 07:32

  Hi, ik ben zelf een kleuterjuf, ik lig dagelijks in een deuk over alle heerlijke opmerkingen van onze kids. Ik zou dolgraag je boek lezen en dan smakelijk lachen om de herkenning, wat een heerlijk vak!

 • Reageer Leonie 22 augustus 2021 at 07:38

  Wat leuk! Ik lees hem graag om daarna aan onze school te geven voor de lieve leerkrachten van onze meiden.

 • Reageer Marjolein Belder 22 augustus 2021 at 07:40

  Lijkt me een erg leuk boek. Ik doe graag mee 🙂

  • Reageer Esther van Lammeren 22 augustus 2021 at 07:47

   Heel graag! Lijkt me heerlijk om te lezen.

  • Reageer Laura Slagmoolen 22 augustus 2021 at 07:58

   Wat een herkenbare verhalen!

   Ik werk 20 jaar in het onderwijs. De eerste 8 jaar was ik de juf van groep 3. Toen ik zelf kinderen kreeg en parttime ging werken schoof ik door naar de bovenbouw (20 jaar lang op dezelfde school).

   Nu 12 jaar later maak ik een sprong in het diepe! Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging.
   Ik verlaat mijn ‘oude’ school en ga werken in het SBO. En… ik ga weer terug, terug naar groep 3😁

   Dit boek zou ik graag willen wonen. Voor mijzelf en om uit te leggen aan mijn nieuwe duo.

  • Reageer Jarmilla 22 augustus 2021 at 16:41

   Nou, daar ben ik wel benieuwd naar! Na twintig jaar lesgeven in de midden- en bovenbouw, heb ik nu eindelijk de kans gekregen om de stap naar de kleuters te maken. Over twee weken start ik! Spannend en leuk tegelijk.
   Lijkt me leuk om het boek te lezen en mezelf erin te herkennen!
   Groetjes,
   Jarmilla

 • Reageer Dorien 22 augustus 2021 at 07:42

  Dat lijkt me een geweldig boek! Ik doe heel graag mee met deze leuke winactie 🍀🍀🍀

 • Reageer Miriam 22 augustus 2021 at 07:42

  Voor mijn geweldige vent, die al 2 jaar bezig is met de deeltijd Pabo. Die dus, naast ons best wel drukke gezin met 3 kleine kinderen, lessen volgt, stage loopt en ook nog werkt. Reuzetrots ben ik! En ik gun hem dit boek van harte.

 • Reageer Mirjam 22 augustus 2021 at 07:42

  Lijkt me super leuk om te winnen! Als juf van groep 3 zal het wel herkenbaar zijn 😅 nog een weekje vakantie om het te lezen 😇

 • Reageer Maartje van Houwelingen 22 augustus 2021 at 07:44

  Wow wat een herkenning!

 • Reageer Bo Poels 22 augustus 2021 at 07:45

  20 jaar voor de klas; ik wil wel graag genieten van al deze leuke verhalen. Het is vaak zo’n herkenning en “thuiskomen”. Er is veel veranderd de afgelopen jaren (lees: vooral ouders zijn veranderd🤣), maar het werken met en voor de kinderen blijft GE-WEL-DIG

 • Reageer Jelka van Nunen 22 augustus 2021 at 07:48

  Leuk! Ik zou ‘m eerst zelf lezen en dan de juf van de groep 3 van m’n zoontje toestoppen. Kunnen we beide om de herkenbare situaties lachen!

 • Reageer Noor 22 augustus 2021 at 07:48

  Lijkt me een super boek om te lezen!

 • Reageer Carolien 22 augustus 2021 at 07:49

  Dubbel leuk aangezien ik zelf bezig ben met de pabo en Naomi komend jaar de juf wordt van mijn zoon 😀

 • Reageer Iteke 22 augustus 2021 at 07:49

  Jaa heel graag! Mijn jongste start morgen in groep 3 (kleuterfase ook alweer voorbij! Waar blijft de tijd.. ) En ik krijg regelmatig vragen van mij twee jongens (net 8 en nog net 5) zoals ‘hoe komt een baby in de buik?’, ‘hoe komt een baby er dan uit?’ Of nog gedetailleerder haha..

 • Reageer Stefanie Jetten 22 augustus 2021 at 07:54

  Mijn zoontje gaat over 2 weken naar groep 3😊 Ik zou het boek graag willen lezen om te weten wat de juf (2 in zijn geval) allemaal te verduren krijgt. Volgens mij wordt het erg herkenbaar😁😅😇

 • Reageer Michelle 22 augustus 2021 at 08:01

  Ja leuk! Ik start over een week zelf met pabo. Na jaren van twijfelen en allerlei andere banen, nu toch de stap gezet!

 • Reageer Suzanne 22 augustus 2021 at 08:03

  Oh, die vraag op de voorkant! Dat is als kleuterjuf echt mijn lievelingsvraag ❤️
  Zou het boek graag lezen en daarna doorgeven aan al mijn lieve kleutercollega’s. Wij zeggen altijd dat kleuters toch een apart soort mensen zijn en daarom vinden we het zo leuk om met ze te werken. Ik denk dat dit boek een feest der herkenning is!

 • Reageer Bianca 22 augustus 2021 at 08:03

  Als juf van groep 3 herken ik je verhaal 😄 benieuwd of ik er in jouw boek nog meer herken.

 • Reageer M Mandy 22 augustus 2021 at 08:05

  Ik wil dit boek heel graag lezen. Ik start morgen echt in mijn eigen klas als zijinstromer, groep 4. Zin in!

 • Reageer Linda 22 augustus 2021 at 08:05

  Oh… Wat een mooi verhaal! Zo mooi te lezen hoe je de ‘lastigheden’ (is dat überhaupt een woord 🤔) van deze leeftijdsgroep om weet te zetten naar iets moois, leuks, om van te houden 😊Dat is iets wat ikzelf vaak knap lastig vind! (2 kinderen, een van 8 en een van bijna 5). Herkenning, erkenning, lezen en praten over, dat helpt me vaak breder te kijken en het mooie van elke leeftijd te zien. Het boek is dus héél welkom🎉

 • Reageer Greths Luinenburg 22 augustus 2021 at 08:09

  Graag! Het is zo herkenbaar. Zelf werk ik al een paar jaar in groep 3. Morgen start mijn zoon ook in groep 3.
  Zo’n bijzonder mooi jaar!

 • Reageer Karin Boers 22 augustus 2021 at 08:10

  Jaaaa, ook ik zou het boek heel graag willen winnen. Als juf in het speciaal onderwijs vind ik het heerlijk om met een warm hart en een knipoog naar de leerlingen te kijken!

 • Reageer Denise 22 augustus 2021 at 08:10

  Dat lijkt me een interessant boek. Ik zou hen graag willen winnen!dla

 • Reageer Aileen 22 augustus 2021 at 08:11

  Deze zou ik zeker willen winnen! Leuk en leerzaam!

 • Reageer Marielle 22 augustus 2021 at 08:26

  Ik doe ook heel graag mee! Volgende week start ik in mijn derdejaarsstage (deeltijd pabo) in groep 2/3. Ik wilde heel graag de start in een groep 3 meemaken en hiervan leren omdat dit juist zo’n belangrijke periode is voor de kinderen. En hoe kom je als leerkracht die eerste “survivalweken” goed door? Alle inspiratie is dus heel welkom! 😀

 • Reageer Helen 22 augustus 2021 at 08:29

  Lijkt me erg leuk om te lezen!

 • Reageer Alice 22 augustus 2021 at 08:32

  Lijkt me echt superleuk om te lezen! Ik maak graag kans!

 • Reageer Femke Dekker 22 augustus 2021 at 08:32

  Leuk! Dit boek zou ik, als juf en moeder, graag lezen.

 • Reageer Wendy 22 augustus 2021 at 08:36

  Jaa, heel graag zou ik willen winnen.
  Om eens te lezen hoe de andere kant is. Hoe de draakjes van thuis zich op school gedragen.

 • Reageer Floortje 22 augustus 2021 at 08:44

  Wat een leuke column, de rest zou ik graag ook lezen 😃. Altijd inspirerend om ervaringen van anderen te lezen en daaruit je eigen tips te halen.

 • Reageer Marieke 22 augustus 2021 at 08:48

  Dit boek winnen lijkt mij geweldig. Zelf mag ik ook weer, samen met mijn duo, groep 3 gaan doen dit jaar. We hebben er weer zijn in!

 • Reageer Nadia van Spronsen 22 augustus 2021 at 08:54

  Heel graag voor een vriendin die gaat zij-instromen in het onderwijs.

 • Reageer Joyce 22 augustus 2021 at 08:55

  Ja leuk!!! Die win ik graag, kan mooi bij ons op school komen staan!

 • Reageer Marlies Schiereck 22 augustus 2021 at 08:59

  Dit boek wil ik graag lezen. Ik ga mijn laatste deel op de pabo in: lio-stage en afstuderen en denk dat de humor en ervaring van Naomi’s boek me kunnen laten lachen en me door die laatste loodjes helpen. En dank voor je column. Met een glimlach van herkenbaarheid gelezen.

 • Reageer Dorit 22 augustus 2021 at 09:05

  Ik waag graag een kansje! Volgende week ga ik beginnen in groep 3!

 • Reageer Patricia 22 augustus 2021 at 09:08

  Deze win ik graag! Als ik m uit heb kan ie mooi een rondje langs al mijn collega’s maken.

 • Reageer Monique 22 augustus 2021 at 09:20

  Het lijkt me een heerlijk boek om te lezen en daarna langs de collega’s te laten gaan.
  Dit jaar mag ik dit schooljaar weer naar de kleuters, en wat een feestje is dat!

 • Reageer Roxanne 22 augustus 2021 at 09:22

  Mijn dochter van 6 stelde die vraag laatst; ze was toch wel benieuwd hoe die baby in m’n buik komt…. uuuuuuuhhh dat leer je later wel? Ik wou stiekem zeggen vraag maar aan de juf, maar ik ben zelf juf 😉
  Dat boek lijkt mij dus heel erg leuk!

 • Reageer Marloes 22 augustus 2021 at 09:22

  Jaaa! Lijkt me super om te winnen voor de liefste juf van mijn dochters..als blijk van waardering voor haar oeverloze geduld en enthousiasme (ondanks alle veters in de knoop😊)

 • Reageer Esmeralda 22 augustus 2021 at 09:42

  O dat lijkt mij super leuk! Dit jaar starten we met werken in units en dus gaan we met “stam”groepen werken: 3/4/5. Dat vinden we allemaal best een uitdaging! Het wenuurtje voor de vakantie dacht ik al o jee haha. Maar tegelijk zo super veel zin in! Alle groepen die ik leuk vind in 1 klas! Voor iedereen die weer moet beginnen en bijna moet beginnen voor de klas! Veel succes en voor plezier met de kinderen!! Hopelijk een jaar waarin we weer volledig op school zullen blijven, de kinderen veel leren en mooie dingen beleven!

 • Reageer Annemiek Carree 22 augustus 2021 at 09:44

  Wat een leuke winactie! Doe graag mee voor dit leuke boek. Kunnen mijn collega’s hem daarna ook lezen.

 • Reageer angela 22 augustus 2021 at 09:55

  Voor mijn lieve Collega Linda! Na zelf jaren groep 3 te hebben gehad, mag zij het nu weer gaan doen.

 • Reageer Anouchka 22 augustus 2021 at 09:57

  Leuke winactie! Na bijna 5 jaar uit het onderwijs te zijn geweest ben ik sinds 2 jaar weer aan het werk als juf. De beste beslissing die ik heb kunnen maken!
  Dit boek lijkt me heerlijk om te winnen en te lezen.
  Leg ik het daarna weg in de teamkamer. Kunnen er nog meer collega’s van genieten.

 • Reageer Manon 22 augustus 2021 at 11:11

  Ja hoor, Naomi volg ik al jaren, haar colms waren grappig, eerlijk en herkenbaar voor zowel juf als mama zijnde. Dus dat boek wil ik wel lezen, tis er alleen nog niet van gekomen. Dus wie weet🤞
  Oh, en voor alle twijfelaars die (terug) in het onderwijs willen werken, zeg ik: “DOEN!!!”

 • Reageer Carolien 22 augustus 2021 at 11:20

  Oh wat leest dit heerlijk! Dit jaar ga ik van de kleuters naar groep 3…. #zinin!!!
  Dit boek zou ik heel graag winnen❤️

 • Reageer Athalia 22 augustus 2021 at 11:31

  Ik zou dit boek erg graag willen winnen!

 • Reageer Jessica 22 augustus 2021 at 11:39

  Heel heel graag!!!
  Mijn jongste gaat na de vakantie beginnen in groep 4 en ik heb bewondering voor haar juffen.

  Lijkt me een leuk cadeau om te geven aan de juffen.

  Liefs Jessica

 • Reageer Anne 22 augustus 2021 at 11:46

  Dit lijkt me een heel leuk en herkenbaar boek! Ik volg de deeltijdstudie van de Pabo, loop stage op een basisschool, werk daarnaast als onderwijsassistente en ben mama van twee meiden in de kleuterklas en groep 3!

 • Reageer Wanda Jacques 22 augustus 2021 at 12:13

  Ja leuk, zelf al bijna 14 jaar kleuterleerkracht en echt dol op dit soort boeken en deze manier van schrijven 😍 Zal een feest der herkenning zijn. Want hoe goed we ze ook voorbereiden, het zijn gewoon grote kleuters begin groep 3.

 • Reageer Alice Ermes 22 augustus 2021 at 12:13

  Graag!
  Ga ik eerst even zelf lezen (want wat je hier geschreven hebt, vind ik al heerlijk), daarna gaat dochter hem aan een juf naar keuze geven.

 • Reageer Esther 22 augustus 2021 at 13:09

  Zou ik heel leuk vinden, mijn zoon start over een week in groep 3, zijn zusjes in groep 2. Sil krijgt een nieuwe juf, die voor het eerst start, hoe leuk zou het zijn als hij het haar cadeau kan doen, voor een goed begin in het onderwijs!

 • Reageer Esther 22 augustus 2021 at 13:51

  Het lijkt me super om het boek te winnen. Niet zozeer voor mijzelf – al zou ik het zeker lezen – maar voor mijn moeder die al meer dan 30 jaar in het onderwijs zit, waarvan zeker 15 – 20 jaar in groep 3.(daarvoor zat ze bij de kleuters)

 • Reageer Sietia 22 augustus 2021 at 14:45

  Leuk! Ik hou van boeken, en ik hou van ons vak. Mooie combi, dus ik wil dat boek wel winnen 😊

 • Reageer Marica van der Schrier 22 augustus 2021 at 16:46

  Superleuk!! Ik zou dit boek graag winnen voor de leukste groep 3 juf uit Amersfoort, mijn lieve buurvrouw, vriendin en vanaf volgende week ook de juf van mijn dochter 😃

 • Reageer Viola Krop-Draaijer 22 augustus 2021 at 17:21

  Wat een leuke winactie!
  Ik loot graag mee. Van Corona IC verpleegkundige nu deeltijd pabo om juf te worden. Het lijkt mij een fantastisch boek

 • Reageer Natasja juist 22 augustus 2021 at 17:23

  Ik sta nu 25 jaar voor de klas en heb het zo naar mijn zin! Elke dag vol goede moed op de fiets naar school en elke dag moe maar voldaan op de fiets weer naar huis. Ik start morgen weer en heb groep 3/4 en groep 5/6, heerlijk! Zou het boek graag lezen en daarna delen met mijn collega’s

 • Reageer Jet 22 augustus 2021 at 19:37

  Wat een heerlijke column. Ik heb deze week mijn eindgesprek vd verkorte pabo en ik ga dit jaar lesgeven in groep 3. Het lijkt me heel inspirerend en ontspannend om je verhalen te lezen! Ik zou het boek graag winnen.

 • Reageer Barbara Huizenga 22 augustus 2021 at 20:22

  Jaaaaaaaaaaa kleuterjuf hier!!!?

 • Reageer Yvonne 22 augustus 2021 at 20:52

  Ja geweldig! Ik zou hem graag winnen voor mijn nichtje die de PABO doet en dit jaar begint in haar eerste groep

 • Reageer Tamara Slob 22 augustus 2021 at 21:17

  Wat een leuke actie! Hier geen leerkracht… Onze oudste start volgende week in groep 3 op een nieuwe school ook nog. Een lastige keuze die we hebben moeten maken, maar ze gaat van klas van 2 kinderen, naar een klas van 10 kinderen. Voor haar en ook voor ons gaat er veel veranderen. Wat zou ik graag een vlieg op de muur willen zijn 😉
  Dit boek komt daar denk ik heel dichtbij!

 • Reageer Judith 22 augustus 2021 at 21:25

  In juni heb ik het zij-instroomtraject afgerond. Over 2 weken start ik in ‘mijn’ middenbouwgroep (groep 3/4/5)
  Dit boek heb in al eens langs zien komen en lijkt me heel erg leuk en ongetwijfeld een feest van herkenning, hoewel ik nog maar kort werkzaam ben in het onderwijs!

 • Reageer Inge 23 augustus 2021 at 05:31

  Heel graag als Kadootje voor mijn schoonzusje. En daarna lees ik hem ook heel graag. Succes aan alle juffen in het noorden vandaag!

 • Reageer Sylvia Louwris 23 augustus 2021 at 05:57

  Ooo, wat lijkt het mij heerlijk om dit boek te lezen. Vandaag start ik weer met groep 3. Herken nu al weer veel en ga zo glimlachend op de fiets naar mijn kindjes.

 • Reageer Jacobien 23 augustus 2021 at 06:15

  Wat lijkt me dat een leuk boek om te lezen! Zit zelf ook in het onderwijs maar dan op de middelbare school. Heel ander publiek. Maar aangezien ik dit schooljaar een dochter heb die naar groep 3 gaat lijkt het me goed aansluiten bij de fase waarin ik nu als mama zit. Want ze is inderdaad super gemotiveerd om te leren lezen en schrijven maar vraag me af of ze haar beker zelf kan open draaien 🤭😉

 • Reageer Jolanda 23 augustus 2021 at 07:23

  Voor mijn schoonzus die een carriere switch heeft gemaakt en dit jaar haar diploma heeft gehaald. Ze mag groep 3 doen met mijn zoontje erin! De kleuter die al de hele vakantie vraagt wanneer hij naar groep 3 mag, naar juf tante Suzanne…

 • Reageer Cornelie 23 augustus 2021 at 07:32

  Wat leuk!
  Na 10 jaar in het onderwijs toch besloten iets anders te gaan doen. Maar toch blijft het trekken! Over 6 maanden gaat onze oudste naar groep 1, dus gaan we het ook meemaken vanaf de andere kant. Super leuk om dan dit boek te lezen.

 • Reageer Marieke 24 augustus 2021 at 05:14

  Wat leuk! Mijn zoontje start over 2 weken in groep 3. Ik ben heel erg benieuwd hoe hij de eerste weken gaat ervaren in deze leuke nieuwe fase ♡

 • Reageer Saskia van der Goot-Meerman 3 september 2021 at 21:36

  Ik zou het super leuk vinden om dit boek te winnen. Ik denk dat er wel herkenbare dingen verteld worden. Zelf ben ik nu bijna 20 jaar (kleuter) juf en geniet van de grappige of bijzondere dingen die kinderen kunnen zeggen of doen.

 • Laat je reactie achter