Kook

Betaalbaar menu in onbetaalbare maand

Ik kreeg het kookboek Roberta’s cucina povera cadeau en vond daarin mooie inspiratie voor dit weekmenu. Roberta kun je kennen als televisiekok van 24Kitchen, of als deelnemer van Expeditie Robinson dit jaar. ‘Cucina povera’ betekent zoiets als ‘armeluiskeuken’. Met dit boek wil Roberta laten zien hoe Italianen koken als er weinig ingrediënten zijn. Omdat er geen geld is, of omdat ze niet voor handen zijn. Een superfijn boek met leuke eenvoudige recepten, én handige tips, ook om verspilling tegen te gaan. Daarom deze week een weekmenu met betaalbaar eten. Omdat december al duur genoeg is.

Maandag: pompoenrisotto

Ik dacht dus altijd dat kinderen wel dol moesten zijn op pompoen. Het is tenslotte zoet en zacht. Maar wat blijkt? Mijn kinderen vinden dat dus niet. Maar goed, ik ga het gewoon nog een keer proberen met deze risotto. Want die lijkt mij wel heerlijk en wie weet komt het er dit keer wel doorheen! Je vindt het recept in het boek op pagina 98 of hier op Instagram.

Dinsdag: picatta di pollo

Ik weet niet waarom, maar dit kiprecept vind ik er zo lekker uitzien. Dat ga ik komende week dus een keer uitproberen Doe je mee? Je vindt het recept hier op haar Insta. Lekker met orzo (en dan de saus door de pasta roeren). En kies er zelf een groente bij die in de aanbieding is!

Woensdag: pappa al pomodoro

In het boek van Roberta staan sowieso veel soepen. Veel broodsoepen die je maakt met oud brood en ook in deze ’tomatenpap’ zit oud brood, namelijk 200 gram oud zuurdesembrood (in plakken). En verder: 4 tenen knoflook, 10 overrijpe tomaten in grove stukken, 400 g gepelde tomaten, 1 liter bouillon, 1/2 eetlepel suiker en basilicumblaadjes.

Zo maak je het: Rooster de plakken brood in een voorverwarmde oven van 200 graden in zo’n 8 minuten. Haal eruit als het brood goudbruin is, wrijf het dan in met 1 teen knoflook. Fruit de overige tenen knoflook in een diepe koekenpan met een flinke scheut olijfolie. Schep na circa 7 minuten de knoflooktenen uit de pan, voeg dan de verse tomaten en de gepelde toe en giet de bouillon er bij. Breng dit aan de kook met suiker, zout en peper.
Leg de plakken brood in deze tomatensausen laat dit zonder deksel circa 40 minuten stoven tot het vocht opgenomen en verdampt is. Roer het basilicum erdoor en een extra scheut olijfolie. Breng eventueel verder op smaak met peper en zou en laat 20 minunten afgedekt staan, want zegt Roberta: ‘Loeiheet is niet lekker.’

Donderdag: zuukoolstamppot

Stamppot is natuurlijk altijd een goede budgetoptie. Ik zag volop spruiten in de schappen voor een spruitenstamppot met oude kaas, maar, ik durf het toch niet aan. Waarmee ik eigenlijk bedoel dat ik voor een veiligere keuze ga; een stamppot die mijn kinderen zeker wel eten. Het wordt zuurkoolstamppot. Wij eten die met gebakken spekjes en rookworst. Ik bak er banaan bij en we eten er appelmoes bij.

Vrijdag: pannenkoeken

Het is wel weer eens tijd voor pannenkoeken. En dat past ook prima in een budget-vriendelijk menu. Pannenkoeken kosten natuurlijk geen drol. Henno en ik eten het graag met gegrilde groente, zoals op onderstaande plaatje. Hoe je dat maakt kun je lezen in het kookboek Relax Mama in de keuken, of gewoon hier. Wil je je kinderen een gezondere pannenkoek voorschotelen? Dan kun je ook de drakenvariant maken met spinazoe er door. Jamie Oliver maakte daar ook een recept voor. Dat staat hier.

Zaterdag: Quiche ham prei

Ik zocht naar recepten met seizoensgerechten en kwam op eefkooktzo.nl een blog hierover tegen. Zij maakt onder andere deze quiche ham en prei, en dat lijkt me een hartstikke goed gerecht voor de zaterdagavond!

Zondag: de restjes challenge!

En zondag laat ik over aan je eigen fantasie. Wat heb je nog over van deze week? Wat kun je nog uit je voorraadkast of je vriezer trekken? Dat is de challenge van vandaag! Wat kun je op tafel toveren zonder boodschappen te doen. Ik ben benieuwd!

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter