Lees, Zwanger

Allerliefste moeder in spe

Misschien is die van jou nog maar zo groot als een rijstkorrel. Of is ie al een gedroogde abrikoos, een sinaasappel of een jonge prei:-) Ben je de hele dag misselijk of zit je juist in je fitte periode. Hoe dan ook, er groeit iets in je buik en ik kan je verzekeren, het is geen groente, maar iets dat sneller dan je het door hebt een eigen mening heeft.

Ik weet niet hoe jij je zwangerschap ervaart, maar voor mij was het een rare mix van zorgen en dromen: over hoe hij of zij eruit zou zien, welke kleur ogen ie zou krijgen, wiens neus hij zou hebben. Zal hij net als jij zo van champignons houden? Hoe zal het straks zijn als we met z’n drieën op vakantie gaan? Maar ook: zal ik wel een goede moeder zijn??

Zit jij ook opeens over je buik te wrijven, zoals je ‘die anderen’ altijd zag doen? Hoe is het met jouw concentratievermogen gesteld? Ook zo’n last van zwangerschapsdementie en een dikke waas in je hoofd? Of is jouw brein juist overactief, met ideeën over een naam, over hoe je jouw jonge prei wilt opvoeden, of hoe je het juist niet wilt doen? Of heb je nog geen flauw benul en ben je meer het type; we zien het wel als het komt? Eén ding weet ik zeker: jouw prei zal straks met liefde overstelpt worden. Je hebt zo veel te geven, dat komt vast wel goed. Nu de naam nog!

Over een maand of wat ben je moeder. Wauw. Laat ik je dit verklappen: dat is het mooiste, fijnste, gaafste, geweldigste wat er is, maar gek genoeg ook het zwaarste, engste, bizarste. Maar juist dat maakt het zo bijzonder. Als je nu nog niet weet wat een emotionele achtbaan betekent dan weet je het dan. Ik wist niet dat er zo veel emoties naast elkaar konden bestaan.

Mijn advies: laat vooral alle goedbedoelde adviezen van je afglijden. De ‘succes met de laatste loodjes’ komen je vast de oren uit en de ‘weet je zeker dat het geen tweeling is?’ of de mensen die zeggen: ‘dá’s een klein buikje’: láát ze. Ook de ‘is de kinderkamer nou nog niet klaar?’ en ‘strijk je echt niet alle rompertjes?’ Doe het lekker op jouw manier. En ook de mensen, soms zelfs vage kennissen, die hun hele bevallingsverhaal tot in detail uit de doeken doen; ze bedoelen het goed. Stop desnoods je vingers in je oren. Dat mag in dit geval.

Maar wat ik je nog wél heel graag op het hart wil drukken is: vaar op je gevoel, ook als dat soms wat vertroebeld is door vermoeidheid. Laat je niet gek maken door verhalen van anderen, luister naar je innerlijke kompas. En dat moedergevoel? Dat heeft ook negen maanden nodig om te groeien.

Het komt allemaal goed!

Heel veel liefs,

Inge

Nieuw! De Relax Mama  Zwangerschapskalender!

cover4Inge schreef deze brief aan alle moeders in spé in het kader van onze Relax Mama zwangerschapsweek  En die is er weer omdat deze week  de Relax Mama  Zwangerschapskalender verschijnt. Een kalender met 42 hart onder de riemen, spreuken en plaatjes die ervoor zorgen dat je kunt blijven lachen om jezelf en je hormonen. Het kalendertje is verkrijgbaar vanaf 3 mei en kost €14,99. Hij is te krijgen in de boek- en cadeauwinkels of hier online.

Alvast een inkijkje in de kalender? Kijk hier.

Kalender winnen?

Bij een lancering van een nieuwe kalender hoort natuurlijk ook een winactie. Kalender winnen? Ik mag er tien weggeven. Doe mee aan de winactie op Facebook.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter