Relax

‘Age of Rage’ krijgt pubers wel stil

Ik ging afgelopen week met Keet naar de 14+ theatervoorstelling ‘Age of Rage’. Lees hieronder wat we er van vonden én hoe je kaartjes kunt winnen! En dat wil je 😉

Edit: ik heb de kaartjes inmiddels verloot: de winnaars Bianca en Tekla hebben een mailtje ontvangen!

De 14- en 15-jarigen die om mij heen in de zaal zitten zijn muisstil. Ze kijken naar actrice Frieda Barnhard die een meisje speelt dat haar 16-jarige verjaardag in een politiecel moet vieren. Een kwartier ervoor stond ik nog in de hal van Theater Bellevue achter deze pubers die niet stil te krijgen waren door hun docent. Die dreigde hun mobieltjes af te pakken als hij die spotte in de zaal. Maar hij had zich voor niks druk gemaakt. Want het stuk grijpt de leerlingen direct bij hun strot en volgens mij zijn ze hun mobieltjes al vergeten.

Ik zit naast mijn 15-jarige dochter Keet en haar twaalfjarige skateboardmaatje Diego. Met wie ze stad en land afreist om te trainen en wedstrijden te rijden. Samen in het rode pluche van het theater zitten is weer eens andere koek. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden.

We zijn bij het toneelstuk Age of Rage. Een stuk over grote thema’s als radicalisering, over racisme, over onrecht. En over een aanslag door een boos meisje. Maar wat voor aanslag precies, daar kom je pas aan het einde van het stuk achter. Bij aanvang van het stuk horen we de hoofdrolspeelster zeggen wat ze leuk en wat ze stom vindt aan zichzelf: ze vindt het leuk dat ze slim is, maar stom dat ze arm is en dat haar ouders in scheiding liggen, ze vindt haar puistjes stom, maar haar kleding leuk. Met deze opsomming begint ze het stuk. Langzaam leren we haar beter kennen en de wereld waarin ze leeft. En ga je steeds beter snappen waarom ze zo boos is. Aan het einde van de voorstelling ben ik in de war. Want wie in dit stuk is er nou eigenlijk het kwaad? En is het wel terecht dat deze boze 16-jarige in de cel zit? Waarom luistert er eigenlijk niemand echt naar dit boze meisje?

Na vijf kwartier is het applaus van de zaal met scholieren groot. En terecht, wat een te gek stuk, met fantastisch script van Jibbe Willems waar ik echt van onder de indruk ben. En niet alleen Frieda Barhard speelt het boze meisje enorm overtuigend, ook de andere rollen worden stuk voor stuk heerlijk vertolkt en slepen je mee. Het is toneel waarin alle thema’s van nu zitten: viral gaande YouTube-filmpjes, vooroordelen over pubers, gesprekken over white privilege en een aanslag op een politica die verdacht veel op Sylvana Simons als politicus lijkt.

Als we richting de bar van het theater lopen om nog even wat te drinken ben ik er helemaal klaar voor om dit stuk eens flink te evalueren. ‘Hoe vonden jullie het?’ vraag ik ze. Keet kijkt me met grote ogen aan en zegt lachend ‘heftig!’

Hoe vond jij het Diego?’ vraag ik benieuwd aan de twaalfjarige: ‘Leuk!’ zegt hij met een blij hoofd. Keet is het volmondig met hem eens. Dan pakken ze hun gesprek over skateboarden weer op. Ik vrees dat ik het met deze evaluatie van de doelgroep moet doen. Maar vrij vertaald betekent het dat ze het een te gekke voorstelling vonden. Als ik een half uur later afscheid neem van Diego en toch nog even vraag of hij dit zou aanraden aan anderen, dan zegt hij in ieder geval ‘ja!’

Age of Rage: kaartjes winnen?

Age of Rage speelt nog tot en met 30 november op verschillende plekken in Nederland, kijk hier voor de hele speellijst. Voor de laatste reeks in Amsterdam (Theater Bellevue) van 26 t/m 30 november mag ik 2×2 kaartjes verloten! Wil jij kans maken op twee kaartjes? Vertel me hieronder met wie je wilt gaan! Ik kies maandag 7 oktober de winnaars.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

46 Reacties

 • Reageer Daisy Janssen 30 september 2019 at 19:48

  Ik zou super graag naar de voorstelling gaan met mij 2 bonuskinderen van 12 en 15!

  • Reageer Rosalinda de Haan 3 oktober 2019 at 15:43

   Mijn puber “sandwich” zoon van bijna 14 en ik zijn dol op toneel (als enige in een voetbalgezin) en zouden het zooo leuk vinden…

 • Reageer Babs Mathot 30 september 2019 at 19:55

  Het lijkt me heel leuk om met mijn 14 jarige puberzoon en 12 jarige puberdochter heen te gaan! Heel graag zou ik de kaartjes willen winnen voor deze bijzondere voorstelling.

 • Reageer Marja 30 september 2019 at 20:00

  Ik zou hier heel vraag met mijn 14 jarige “enorme” puber dochter heen gaan. 😊

 • Reageer Desiree Hendriksen 30 september 2019 at 20:02

  Hoi Elsbeth,
  Ik zou heel graag gaan met mijn fantastische puberdochter van 15 jaar.
  Groetjes Desiree

 • Reageer Eline van de Poll 30 september 2019 at 20:03

  Ik wil graag gaan met mijn moeder (ik ben 16) en mijn broertje van 14.

 • Reageer Kitty kemp 30 september 2019 at 20:04

  Graag ga ik met mijn oudste dochter. Zij is 12 jaar. Ik heb nog wel wat jaren pubertijd te gaan met 3 kinderen in huis. Denk dat het voor ons allebei dus een erg interessante voorstelling zal zijn.

 • Reageer Nienke 30 september 2019 at 20:06

  Ik zou hier heel.graag met mijn pleegdochter van 15 heren gaan. Ze is sowieso gek op het theater, en ik denk dat dit thema haar erg aan zal spreken.

 • Reageer Lotte 30 september 2019 at 20:27

  Met mijn oudste van bijna 14: Boaz. Heerlijke vent, 1,79 al en maat 46 schoen, dat wordt nog wat 😉 Hij pubert al lekker en dat is best pittig voor hem met nog een zusje en 2 broertjes onder hem. Ik ga graag met hem naar deze voorstelling: quality time samen!!

 • Reageer Esta 30 september 2019 at 20:28

  Hi. Hier een stiefmoeder van twee jongens van 12. Dat gaat redelijk. Maar een stiefdochter van 15. Omg. Ze ziet er uit als 18. Het is me wat. Ook al is het een goede hulp met haar mini zusje. Ik denk dat zij het wel kan waarderen.

 • Reageer Charissa 30 september 2019 at 20:31

  Wat leuk!! Een avondje uit met mijn net 16-jarige zoon.

 • Reageer Tamara 30 september 2019 at 20:35

  Ik zou heel graag met mijn puber stiefzoon van 16 gaan 😁

 • Reageer Maartje 30 september 2019 at 20:52

  Ik wil graag met mijn 14 jarige dochter gaan..! Lijkt me geweldig!

 • Reageer Barbara 30 september 2019 at 20:52

  Met mijn zoon , tevens heerlijke puber-smurf, van 12!

 • Reageer Marja Rozema 30 september 2019 at 20:55

  Ik zou heel graag met mijn dochter van 13,5 jaar gaan (vergeet dat laatste halve jaar niet😬). Vorige keer zijn we naar aanleiding van je blog naar Snowflake geweest en die vond ze geweldig. Deze willen we zeker ook weer zien!

 • Reageer Monique 30 september 2019 at 21:04

  Om mijn 13-jarige te bewijzen dat theater ook de moeite waard is, buiten Netflix en YouTube

 • Reageer Monique 30 september 2019 at 21:22

  Ik zou graag met Senne van 15 gaan. Weer eens wat anders dan samen voetbal kijken!

 • Reageer Tessa van den Broek 30 september 2019 at 21:29

  Ohhhhhh heel graag met mn heerlijk puberende, 2havo’er, sportieve, open voor alles zijnde, behulpzame, hardwerkende dochter Nova!! Eens iets anders dan jiujitsu of zingen, of al dat huiswerk!! Ik ga duimen 👍🏻

 • Reageer Bianca Dekker 30 september 2019 at 21:41

  Ben erg benieuwd naar deze voorstelling.
  Een goed teken dat jullie pubers het leuk vonden. Dan durf ik daar met mijn oudste ook wel naartoe te gaan. Het valt ook allemaal niet mee om in deze tijd puber te zijn…
  Zou graag de kaartjes winnen en er samen een gezellige dag in Amsterdam van maken.

 • Reageer Patricia 30 september 2019 at 22:59

  Heel graag! Met mijn puberdochter die net op de middelbare school is gestart in een hele nieuwe stad. Fijn om samen erop uit te gaan en weer met elkaar te verbinden. Want eerlijk is eerlijk. Die pubers zijn af en toe niet te volgen… 😉

 • Reageer marlinda 1 oktober 2019 at 04:03

  Het lijkt me een erg leuke voorstelling om met ons 12 jarige zoon naartoe te gaan die steeds weer worstelt met zichzelf zijn of met de groep meedoen en druk bezig is zijn maatschappelijke meningen te vormen.

 • Reageer Saskia Sanders Klaver 1 oktober 2019 at 06:39

  Lijkt me super om erheen te gaan met mijn 2 puberzoons van 16&15 jaar!! Als Keet het “oke” vindt dan vinden mijn kids het ook te doen denk ik Whahaha. Zeker een eye opener denk/hoop ik. Amsterdam perfecte locatie voor ons!!
  Groet van Saskia

 • Reageer Linda Pepping 1 oktober 2019 at 07:44

  Heel graag met mijn puberend (pleeg)dochter, voor wie keuzes maken, social media en invloed van anderen zo lastig en tegelijk zo belangrijk is. Dit lijkt mij een voorstelling die haar ook weer aanzet tot denken en goede gespreksstof zijn tussen ons.

 • Reageer Mariëlle van den Berg 1 oktober 2019 at 16:29

  Met mijn lieve tienerdoxhter Fiene 💕😀

 • Reageer Annemarie de Heer 1 oktober 2019 at 20:45

  Ja, ik wil! Met Gijs, mijn heerlijke zoon van 15…
  Neef van Wendy, je weet wel die van de tijgerbollen van Neplenbroek….😊

 • Reageer Bianca 2 oktober 2019 at 06:04

  Heel graag met mijn dochter Stella van bijna 13. Leuk verjaardagscadeautjes😉.

 • Reageer Esther Verhoeven 2 oktober 2019 at 06:36

  Wat een super gaaf stuk! Ik doe graag mee, zodat ik met mijn 14 jarige pubermeisje Isabel hierheen kan. Dit sluit nauw aan bij wat haar momenteel beweegt.. online pesterijen, waar zij regelmatig voor kinderen in de bres springt, klimaat zaken,inclusief Gretha Thurnberg, boeren protest en haar dagelijkse drama’s..zoals het feit dat zij geen Balenciaga’s krijgt van mij..(voor de leken onder ons..dat zijn bloedlelijke, hyperdure sneakers)
  Dit zou voor haar de spijker op de kop zijn!

 • Reageer Karin 2 oktober 2019 at 09:27

  Lijkt me heel leuk voor mij en mijn puberzoon van 13. Een uitje met je moeder is niet altijd stoer maar dit is een uitje waar we een mooie herinnering mee kunnen maken.

 • Reageer Tamara 2 oktober 2019 at 10:39

  Helemaal vanuit Zuid-oost Brabant met mijn zoon die dan net 14 jaar geleden in Amsterdam werd geboren. Dat zou écht geweldig zijn.

 • Reageer Geerralde 2 oktober 2019 at 17:32

  Graag zou ik mijn nichtje (14 jaar) mee willen nemen. Zij verdient wat extra aandacht en is nog nooit naar een toneelstuk/voorstelling geweest.
  Wat quality time met haar tante zou geweldig zijn, gaan we gelijk een dagje de toerist uit hangen!

 • Reageer Nicolette Faassen 2 oktober 2019 at 20:12

  Ik zou heel graag met mijn allerliefste dochter Charlotte (14) naar deze voorstelling gaan!

 • Reageer Maaike 3 oktober 2019 at 06:13

  Ik zou hier heel graag naartoe gaan met mijn zoon die morgen 14 jaar wordt!

 • Reageer Els Verschoor 3 oktober 2019 at 13:05

  Met mijn prachtige, kwetsbare 14 jarige dochter met ASS.

 • Reageer Linda 3 oktober 2019 at 15:24

  Ik zou willen gaan met mijn puberende zonen van 14 en bijna 12. Maar vol aan t puberen 🙄

 • Reageer Esther 3 oktober 2019 at 16:49

  Wil hier heel graag mijn zoon Joshua heen die precies vandaag 13 wordt. Soms is het moeilijk om iets te vinden wat we samen kunnen doen. Dit lijkt me een heel mooi en waardevol uitje.

 • Reageer Guendoline 3 oktober 2019 at 21:50

  Voor mijn dochter en man💚

 • Reageer Marieke 4 oktober 2019 at 06:12

  Voor mijn man en puberdochter, ik doe al zoveel met haar en voor hun samen zou het een leuk momentje samen zijn!

 • Reageer Bernadette 4 oktober 2019 at 11:13

  Lijkt me goed voor mijn dochters van 16 en 11 en zoon van 13. Maar zijn dan 2 personen te veel en moet ik gaan kiezen🤔

 • Reageer Rianne 4 oktober 2019 at 19:03

  Stille pubers??? Ik wil dat!!
  Pré puber van 11….en volgas puber van 14 hier😂

 • Reageer Isabel 5 oktober 2019 at 04:50

  Lijkt mij een geweldige idee met mijn 3 pubers van 16, 14 en 12 jaar erheen te gaan! #samenzijn#❤️toneelstuk#gaaf#leerzaam#
  zelfreflectie#makingmemoriestogether

 • Reageer Rinske Hoopman 5 oktober 2019 at 07:33

  Graag ga ik met mijn twee puberzoons van 15 en 16 die heeeeel erg aan het puberen zijn heen. Reflectie op hun gedrag met een komische twist, geweldig.

 • Reageer Liek 6 oktober 2019 at 00:01

  Hi Elsbeth,

  Wat een gave actie! Ik loot graag mee voor mijn 2 bonuskids van 13 en 14 jaar. A. Omdat je als moeder soms niet echt goed het gesprek aan kan gaan, laat staan als stiefmoeder 😉 en B. deze onderwerpen zijn voor beide kids heel actueel, eindelijk iets waar ze beiden heen kunnen en dan maken we er een uitje van en heb ook nog een C. er is nog een kleintje van 12 weken en een knul van 7, het is belangrijk dat we ook met de 2 oudsten even quality-time hebben! En nu….DUIMEN!

 • Reageer Monique Tamis 6 oktober 2019 at 07:30

  Ik zou graag gaan met mijn twee dochters van 14 en 17. De een zit volop in de puberteitsfase en de ander voelt zich vaak sociaal ongemakkelijk. Ik zou ze graag meenemen naar een voorstelling die hun waarschijnlijk wel iets zegt.❤❤

 • Reageer Jessica Jansen 6 oktober 2019 at 07:42

  Jaaa met mijn bonuszoon van 14! Misschien dat ik hem na de voorstelling wat beter begrijp! Altijd goed ook dingen samen doen!

 • Reageer Tekla 6 oktober 2019 at 08:07

  Mijn kids hebben niets met toneel. Daarom lijkt het mij juist tof. Iets echt voor pubers.
  Als hen dat niet kan enthousiasmeren;)??!?

 • Reageer Tekla 6 oktober 2019 at 08:09

  Mijn kids hebben niets met toneel. Daarom lijkt het mij juist tof. Iets echt voor pubers.
  Als hen dat niet kan enthousiasmeren;)??!?
  mijn reactie komt al 6x niet door- nog 1x proberen:) de aanhouder wint.. (iig de plaatsing)

 • Laat je reactie achter