Relax

6 x waarom Koningsdag in Utrecht het leukste is

Ook al ben ik niet in Utrecht opgegroeid, inmiddels (met twee kinderen die er zijn geboren) voel ik me wel een rasechte Utrechter. Daarom vandaag een staaltje onvervalste Utrecht-promotie. Want waar kun je nu beter zijn met Koningsdag (-en nacht) dan in Utrecht?

1. Omdat alles overzichtelijk in de Koningsdag-app staat

Als je álles op een rijtje wilt hebben, kun je het beste eerst de Koningsnacht-app van Utrecht op je telefoon installeren, want dan kun je in één oogopslag zien wat er allemaal te doen is in de domstad. Dus dan kun je ook een beetje plannen van waar naar waar je gaat lopen en wanneer. Verder is het nogal handig dat je in die app allemaal ‘pins’ kunt zetten, bijvoorbeeld om te onthouden waar je fiets (of auto) staat (best slim in mijn geval), of je ‘pint’ een ontmoetingsplek die je met vrienden deelt. Er zit trouwens ook een ‘zoek mijn vrienden’-functie op en het laatste nieuws.

2. Omdat de leukste vrijmarkt van Nederland in wijken is die je als toerist normaal niet ziet

Toen Teun nog een Teuntje was en je op de vrijmarkt nog baby’s met helmpjes kon kopen.

Iedereen kent de Dom, de grachten van Utrecht, Hoog Catherijne en de bekende winkelstraten. Maar de wijken erachter met de leuke oude straatjes, Wijk C, de vogelenbuurt, de Breedstraat (op zaterdag lapjesmarkt), de van Asch van Wijckkade langs de singel, daar lijk je op een ‘gewone’ dag niet zo veel te zoeken te hebben. Terwijl het er hartstikke mooi is. En juist daar is dé leukste vrijmarkt van Nederland. Met niet alleen kraampjes waar je de beste oude cd’s (check de Breedstraat!), speelgoed (overal), kleding of vintage kunt kopen, maar waar ook altijd wel gekke spelletjes te doen zijn en je je geen seconde verveelt. Deze vrijmarkt is een prima excuus om mijn mooie stadje eens op een andere manier te ontdekken.

3. Omdat we de leukste Koningsnacht (avond) hebben

Je kunt natuurlijk tot zaterdag wachten om die leukste vrijmarkt op te gaan, maar in de binnenstad van Utrecht is het vrijdag vanaf 18.00 uur al gezellig. Ik scoorde voorheen altijd de beste cars-autootjes, Skylander-poppetjes, maar ook houten puzzels op de avond vóór Koningsdag.

4. Omdat er kindervrijmarkten in alle hoeken van de stad zijn

Echt goed speelgoed scoren doe je natuurlijk op een kindervrijmarkt. In de binnenstad, midden in het hart van de grote vrijmarkt doe je dat natuurlijk op de Asch van Wijckskade, maar iets verderop heb je het iets relaxtere park Lepelenburg dat volledig gevuld is met kinderactiviteiten voor het Konings Kinderen programma. Op andere plekken in de stad heb je deze kindervrijmarkten:

  • In Tuindorp op het Willem van Noordplein: kindervrijmarkt én allerlei optredens.
  • Aan de andere kant van het centrum heb je de wijk Tolsteeg/Rotsoord: Bij De Helling en LE:EN is er kindervrijmarkt en twee popup podia met bands en dj’s.
  • Voor de early birds: In de wijk Oog in Al kun je al vanaf 6.00 uur terecht op de kindervrijmarkt.
  • En in de wijk Zuilen is het in het Julianapark altijd feest.

Toen Keet nog een Keetje was en Koningsdag nog Koninginnedag.

5. Omdat alles op slenterafstand is (bijvoorbeeld deze route)

Utrecht is gewoon een lekker compact stadje. Je kunt op één dag(deel) makkelijk een groot stuk van de stad zien. Bijvoorbeeld deze route, vanaf het station voor als je met de trein komt:

  • Loop vanaf het vernieuwde station door het vernieuwde Hoog Catherijne (cool om te zien!) naar Vredenburg.
  • Bij Vredenburg steek je over zo naar het begin van de vrijmarkt (Lange Koestraat).
  • Struin over de vrijmarkt en als je die zat bent, zak dan de Oude Gracht af richting Domplein (daar is ook feest).
  • Kom daarna bij op het grote terras van restaurant De Rechtbank (met springkussen!) op de Lange Nieuwstraat.
  • Loop daarna via de oude straatjes rondom de Nieuwe Gracht naar de kindervrijmarkt op de Lepelenburg.

En dan heb je toch mooi echt een flink stuk van Utrecht gezien.

6. Omdat er zoveel leuke mensen in Utrecht zijn

We kunnen er lang of kort over praten, maar Utrechters weten hoe ze een feestje moeten vieren. Utrecht is gewoon een gezellige stad. En daar wil je toch bij zijn?

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter