Relax

15 te gekke buitenspeel-ideeën om samen mooie herinneringen te maken

De zomervakantie staat voor de deur. Zes weken met heel veel buitenspeeltijd voor je kinderen. Hoppa, achter dat scherm vandaan en de buitenlucht in! Bij ons gaat die vlieger niet altijd op en krijg ik Teun niet altijd makkelijk naar buiten. Zelfs met de hittegolf in juni vond hij het heerlijk om binnen met zijn Lego te spelen of, jaja met zijn iPad. En als ik hem dan naar buiten krijg, de speeltuin in, dan ben ik blij als hij een kameraadje mee heeft. Want (shame on me!) ik betrap mijzelf er vaker dan mij lief is op dat mijn eigen scherm me trekt terwijl de kinderen door de speeltuin rennen.

Gelukkig daagt Bepanthen ons ook dit jaar weer uit met een buitenspeelchallenge. Niet alleen je kind, maar ook jij weg van dat scherm. Het is tijd om samen mooie herinneringen te maken. Family time. Waarom met Bepanthen? Bepanthen Beschermende Zalf verzorgt buitenspeelplekjes. Een superfijn product bij rode, droge of schrale huidplekjes door al dat buitenspelen. Bepanthen koppelt een fotowedstrijd aan deze challenge waarmee je een te gekke prijs kan winnen. Dit keer is dat een weekend in een te gek tenthuisje op Camping Geversduin in Castricum. Zie onderaan het blog meer informatie hierover.

Doe dingen die je allebei leuk vindt om te doen

Terwijl ik over deze challenge nadenk, denk ik aan de samenspeeltips die ik ooit kreeg van mijn vriendin en opvoedkundige Eva Bronsveld (die het opvoedkundige gedeelte van ons boek Van achter het behang tot over je oren schreef) toen ik haar vertelde dat ik samen spelen soms lastig vind. De eerste (nogal logische) tip die zij toen gaf was: ‘Probeer eens zoveel mogelijk dingen te bedenken waar zowel jij als hij blij van wordt. Maak anders eens een lijstje van zoveel mogelijk dingen zodat je wat inspiratie hebt voor de momenten dat je het even niet weet.’ En die tip is uitgangspunt voor mijn lijst met 15 toffe dingen geworden!

Speel spelletjes van vroeger

Wat vond jij leuk om te doen toen je zo oud was als jouw spruit(en) nu? Ik vermaakte me vroeger urenlang met elastieken. Maar ik begreep ook dat het ouderwetse stoepranden een revival beleeft. Je kunt zelfs een setje kunststof stoepranden speciaal hiervoor kopen. Leer je kind iets wat jij vroeger graag deed en het kan zomaar de hit van de zomer worden.

Loop een speciaal pad

Wandelen saai? Niet als je er iets speciaal van maakt. Zo liep onze blogger Lisa laatst in het Zuiden van het land het smokkelpad, heeft Staatsbosbeheer op verschillende plekken kabouterwandelingen en wil ik altijd nog een keer een blotevoetenpad lopen. En wat dacht je ervan om een keer te gaan wadlopen?

Maak een bijzondere picknick

Picknicken! Dat kan dicht bij huis of op een leuke plek iets verder weg. Doe het avondeten eens keer bij een meertje in de buurt. Of laat iedereen in de ochtend een lekker gerecht verzinnen (alles mag!) en klaarmaken voor een fijne lunch in het park. Bedenk samen de gekste plek waar je zou kunnen lunchen of -waarom ook niet- ontbijten. Hoe vreemder de plek, hoe groter de herinnering natuurlijk.

Overwin obstakels van een family run of survivalpark

Wij deden het afgelopen jaar met zijn vieren mee aan een de Strong Viking Family Run en dat vond ik echt te gek. Zoveel gezinnen op één plek die samen obstakels overwinnen. Zo’n family run (met modder) kan ik dus iedereen aanraden. Maar dat kan je ook gewoon ‘los’ doen, bijvoorbeeld bij Netl de Wildste Tuin of kijk of er bij jou in de buurt een klimbos of ander survivalpark is.

Bezoek een buitenmuseum

Ik hou van museums! Maar het lijkt meer een winteractiviteit. Niks is minder waar. Er zijn in Nederland ook een aantal hartstikke leuke buitenmuseums. De bekendsten zijn denk ik Het Openluchtmuseum in Arnhem, Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Archeon in Alphen aan den Rijn. Maar er zijn er meer. In Eindhoven heb je bijvoorbeeld het prehistorisch dorp, of wat dacht je van de 19 molens van Kinderdijk, of het kleinschalige Veenmuseum in Drenthe. Leuk toch?

Speel een parkspel zoals Kubb, Croquet of Jeu de Boules

Ik herinner me niet veel spelletjes die ik vroeger met mijn ouders deed. Wat ik nog wél weet zijn de potjes Croquet die we op het grasveld achter ons huis deden. Een spel met houten sticks en ballen die door poortjes moeten. Daar moest ik aan denken toen Aniek op Instagram het spel Kubb voorstelde. Het is een Zweeds spel (ik had er nooit van gehoord) waarbij je houten blokken van elkaar moet omgooien. In Zweden schijnen veel gezinnen of vrienden het samen te doen. Een Kubb-set koop je bijvoorbeeld hier. Een andere in de categorie spellen voor in het park, is natuurlijk Jeu de Boules.

Speel toerist in eigen streek/stad

Ga eens op ontdekking in je eigen omgeving. Vaak zijn er leuke dingen in eigen stad of streek waar toeristen wel heengaan, maar die je zelf nog nooit hebt gedaan. Zo gaat Liselotte deze zomer met de waterbus van Rotterdam naar Dordrecht, moet ik misschien toch weer eens de Domtoren in Utrecht beklimmen en kun je natuurlijk ook iets nieuws ontdekken in een dorp in de buurt waar je eigenlijk nog nooit geweest bent.

Ga het water op met een bootje, kano of board

Bootje varen! Voor de bucketlist van twee jaar geleden kocht ik een rubberbootje. Die gaan we deze zomer ook maar weer eens uit de schuur trekken. Zeker ook leuk om te doen: een kano huren en met zijn allen over grachten, sloten of meertjes peddelen. Samen eens leren suppen of (golf)surfen. Of zoek je iets relaxters? Google dan eens of er fluisterbootjes worden verhuurd bij jou in de buurt.

Doe gekke waterspellen

Een watergevecht met waterpistolen of flessenvoetbal dat kende ik wel, maar een wedstrijd wie heeft als eerste een bevroren t-shirt aan of een sponsballengevecht die zijn nieuw voor me. Check dit blog van Lady Lemonade voor 12 waterspelletjes die je in de tuin kan doen. Zeer geschikt voor warme dagen 😉

Pluk bloemen, fruit of de dag

Bloemen plukken, daar wordt toch iedereen vrolijk van? Pak de fiets en speur in bermen naar fijne bloemetjes, of kijk of er bij jou in de buurt een pluktuin is waar je terecht kunt. Bij Utrecht heb je bijvoorbeeld het leuke Amelishof. Maar niet alleen bloemen plukken is leuk, zelf appels, (vlier)bessen of bramen plukken is ook leuk!  Als je Googelt op ‘Fruit plukken’ en de plek waar je bent, dan vind je vast een leuke plukplek bij jou in de buurt.

Zoek een schat met de Geocaching-app

Heb jij al eens aan geocaching gedaan? Bij mij staat het al twee jaar op mijn bucketlist. Geocaching is schatzoeken, maar dan met behulp van een smartphone en GPS. In de stad of de natuur zijn allemaal schatten (caches) verstopt door andere mensen. Via de site Geocaching kun je zien waar er allemaal schatten zijn verborgen! Eenmaal gevonden kun je je naam in een logboek schrijven en (belangrijk!) verstop je alles weer precies zoals je het hebt gevonden. Voor de volgende schatzoeker. En dan mag je best wel  even op je telefoon 😉

Leer iets nieuws

Hoe leuk is het om iets te gaan doen wat je allemaal nog niet kan? Samen iets nieuws leren dus. Wij deden onlangs voor het eerst aan slacklinen. Ik leerde twee jaar geleden samen met Keet golfsurfen (wat zij natuurlijk wél snel onder de knie had). En waar ik dit jaar ook een poging toe deed was om te jongleren met een Kendama. Dat is een Japans behendigheidsspeeltje, bestaande uit een houten handvat (Ken) en een houten bal (Dama) aan een touwtje. Kijk maar hier. Uiteraard had mijn dochter ook dit spelletje aanzienlijk sneller onder de knie. Maar goed, er zijn zoveel dingen die je samen nog kunt oppakken. Vissen bijvoorbeeld. Of jongleren met drie ballen. Of samen een golf-workshop doen. Nou ja, de mogelijkheden zijn eindeloos!

 Ga op ‘tienertour’

Ik heb altijd lol als ik samen met Teun een treinreis maak. Ga je niet zo vaak met de trein? Ga eens op ‘tienertour’ met je kind. Laat hem of haar bepalen waar je heen gaat en maak er een mooie tour door Nederland van.

Fiets een toffe tocht

Aan de fietstochtjes met mijn ouders heb ik ook nog goede herinneringen. Vooral dat ik aan de mouw van mijn vader hing als we door de polders rondom Alphen aan den Rijn fietsten (die inmiddels vol staan met nieuwbouwwijken). Halverwege een ijsje halen. Of die picknick van hierboven. Of samen mountainbiken in de bossen? Op allerlei plekken in Nederland kun je mountainbikes huren.

 Slaap in de tuin of op balkon

In de tuin kamperen of een groot bed op je balkon maken, als dat geen feest is. Samen naar de sterren kijken, spannende verhalen vertellen. Ik heb er nu al zin in!

Maak de tofste foto voor de #BepanthenBuitenspeelchallenge!

Ik hoop dat ik jullie met deze challenge kan inspireren om samen leuke dingen te gaan doen. Ik wil jullie graag uitdagen samen mooie herinneringen te maken en vervolgens bewijsmateriaal te leveren. Daarom roep ik jullie op om de tofste foto te maken tijdens een van je samenspeelactiviteiten voor de  #Bepanthenbuitenspeelchallenge. Een foto waar de lol en het samengevoel van af spat. Met die foto maak je kans op een weekend (vrijdag t/m maandag) in een tenthuisje op Camping Geversduin in Castricum. Op die camping kan je superlekker samen relaxen, maar ook op ontdekkingstocht door de duinen, yoga doen, surfen, meekijken met de reddingsbrigade, vuurtje stoken en… veel te veel om op te noemen.

Hou de Club van Relaxte Moeders Facebook-pagina in de gaten voor de aftrap van de wedstrijd op 24 juli!

Je vindt de actievoorwaarden voor de fotowedstrijd hier.

Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Bepanthen en met heel veel hulp van andere moeders op Instagram!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter