Lees

10 vakantie life hacks voor peuters met een eigen willetje

Zoals jullie vorige week misschien al hebben kunnen lezen was ik samen met Elsbeth voor een week naar het zonnige Spanje met Eliza was here. Om heel eerlijk te zijn zag ik er best een beetje tegenop: op vakantie met mijn opstandige, dwarse meisje van twee dat alles per se zelf wilt doen en boos wordt als ik haar een handje help. Dit waren absoluut míjn lifesavers deze vakantie! Hulp kwam soms uit wel héél onverwachte hoek.

#1 De stoelen-stapel-truc

In Spanje lijken ze niet aan kinderstoelen te doen. Althans, niet op de manier en in de hoeveelheid zoals wij dat kennen. Een serveerster in de badplaats Sitges hielp mij uit de brand met een wel heel slim trucje: ze stapelde twee terrasstoelen op elkaar en creëerde zo de perfecte kinderstoel. Zora zat lekker hoog en omdat de leuningen precies onder de tafel paste, kon ze er ook niet zomaar uitvallen, of uit klímmen in haar geval. De heerlijke tapas en een glas koude sangria zorgden voor een top lunch.

#2 Neem.Altijd.De.Kinderwagen. Mee. Altijd.

Tot dat besef kwam ik toen ik met trillende benen bovenop de berg van Montserrat stond en ik Zora denkbeeldig van elke klif zag storten. Ik kon pas weer ontspannen toen ze veilig in haar stoeltje zat vastgesnoerd. Ook op de luchthaven waar we ruim anderhalf uur vertraging hadden bleek de buggy een fantastisch speelmaatje. Mijn rolkoffer ook, trouwens.

#3 Eén viltstift

Als Zora tekent eindigen haar viltstiften standaard allemaal op de grond in plaats van het etuitje. Omdat ik geen zin had om in het vliegtuig op handen en knieën door het gangpad te moeten kruipen op zoek naar haar viltstiften kocht ik een stift die je kunt vullen met water. Als je met die stift over de tekening gaat, komen de kleuren vanzelf tevoorschijn. Zora heeft zeker een half uur zoet zitten kleuren in het vliegtuig. En ik kan gewoon op mijn stoel blijven zitten.

#4 Me-time!

Een vakantie is geen vakantie als je niet ook wat me-time in plant. Deze vorm van ontspanning kwam uit een wel heel onverwachte hoek. Wat bleek? Onze lokale dorpsbakker in La Torre de Claramont kneedt niet alleen het deeg van zijn stokbroden, maar ook de kadetjes en lovehandles van zijn dorpsgenoten! Dat liet ik me geen twee keer vertellen. Ik maakte een afspraak met onze bakker / masseur en ben een uur lang onder handen genomen. Ik kan geen stokbrood meer eten zonder aan Rafael te denken.

#5 Peuterfilmpjes

De eindeloze reeks afleveringen die ik samen met Zora keek van Het Zandkasteel, de Teletubbies en het Bumba kwamen toch wel héél goed van pas toen ik in een winkel een brood wilde bestellen of medicijnen voor mijn hooikoorts nodig had. Met handen en voeten kwam ik uiteindelijk een heel eind. Ik voelde me net Bumba of Koning Ko: ik had geen woordenboek meer nodig.

#6 Pannenkoeken rules!

Eten in het buitenland was voor Zora best een dingetje. In het dorpje waar we zaten hadden ze geen volkoren cracottes, niet haar vertrouwde bruine brood, geen verse halfvolle melk en pindakaas. Stokbrood bliefte ze niet en voor de croissants van de bakker haalde ze haar neus op. Uit pure wanhoop ben ik maar pannenkoeken gaan pakken. Met een paar schepjes van het volkoren drinkontbijt van Brinta dat ik uit Nederland had meegenomen. Het ging erin als koek. Atijd. En overal.

#7 Papieren cupcakebakjes

Vlak voor ik op vakantie ging, kreeg ik de ultieme tip van een vriendin. IJsjes eten gaat eigenlijk nooit zonder geknoei. Met een papieren cupcakebakje om het stokje van het ijs heen  is dat voorgoed verleden tijd. Nooit geen onuitwasbare vieze vlekken op de truitjes van Zora.

#8 Installeer de babyfoonapp

Een normale babyfoon heeft een bereik van vijftig meter. Zegt de gebruiksaanwijzing. In de praktijk is dat altijd veel minder ver. Wat was ik blij met de babyfoonapp die ik op mijn telefoon en mijn tablet had geïnstalleerd. Als Zora haar slaapje deed, lag ik aan het zwembad te bakken. En ook ’s avonds konden we met een gerust hart kennismaken met de lokale bevolking in de kroeg aan de overkant. Charlie die dertien jaar in de gevangenis heeft gezeten en twee vingers mist, Lorenzo die voor de liefde naar Spanje kwam en Tonio met zijn gehakte schoentjes en veel te strakke broek die flamengodanser in Sitges bleek te zijn: ik zal jullie niet snel vergeten!

# 9 Ontdek een tof plein en ga er nooit meer weg

Avondzonnetje, kinderen, palmbomen, geen verkeer, bruisende cava, duiven en alle ruimte. Need I say more?

#10 Neem een Relaxte Moeder mee!

Of een vriendin, vriend, je neef of je fijne kerel natuurlijk. Die maakt je vakantie nog completer dan dat-ie al is.

Met dank aan Eliza was here  en Torre Nova Resort

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Barbara 29 mei 2018 at 05:28

  Goede tips! Hoe heten die stiften? Ik vlieg volgende week met mijn peuter naar Amerika! Lijkt me een leuk cadeautje voor onderweg.

  • Reageer Elsbeth Teeling 29 mei 2018 at 09:41

   Ik zie net op Facebook dat Inge aangeeft dat ze van Bruynzeel zijn!

 • Reageer Kind in (vakantie)hongerstaking - Club van relaxte moeders 27 augustus 2018 at 13:52

  […] de meivakantie bedacht ik nog 10 vakantie lifehacks voor peuters met een eigen willetje. Deze zomer moest het dus goed gaan. Het eigen willetje dacht daar het hare van […]

 • Laat je reactie achter