Relax

Zeven redenen waarom wij nu echt eens naar Denemarken gaan

“Je kunt je hele leven naar Frankrijk en dan nog heb je heel Frankrijk niet gezien.” Het is een uitspraak van mijn moeder die ze graag herhaalt als ik vertel dat we weer naar het zuiden op vakantie gaan. Mijn moeder en ik: we zijn niet van die avontuurlijke types. Waar mijn zussen menig stempel in hun paspoort hebben staan en graag poseren met een kokosnoot in hun hand, vind ik het heerlijk om niet zo ver te hoeven reizen en spreekt een wandeling door het bos me meer aan dan een kilometerslange bergklim.

Toch mag het wel wat avontuurlijker dan ieder jaar naar dezelfde bestemming. Er zijn, ook in Europa, zat andere plekken die me wel aanspreken. Maar als het erop aankomt, kies ik toch steeds voor veilig. Zonde, want ik zou ook zo graag eens Scandinavië ontdekken. De landen met credo’s als ‘er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding’, waar ze kinderen lekker iedere dag naar buiten sturen en waar groot geluk soms niet meer is dan een warme kop thee en een wollen deken.

Noord-Jutland it is!

Hoe meer ik erover nadenk, hoe gekker ik het vind dat ik nog nooit naar het noorden heb gekeken. Dansk.nl, de Denemarken Vakantie Specialist, dacht met ons en keek wat bij ons gezin past (fijn!). Naar aanleiding van onze wensen adviseerden zij Noord-Jutland, vanwege de ruimte en natuur. Lange wandelingen voor mijn lief, strand en leuke uitjes voor de kinderen en in alle rust een boek lezen voor mij. Wij gaan er in de meivakantie naartoe en ik vertel je de zeven redenen waarom dat hoog tijd is!

1. Ik wil rust!

Meer nog dan naar de zon, verlang ik naar rust. Naar hygge, de Deense versie van ons Hollandse begrip ‘gezellig’. Ik wil hand in hand wandelen met mijn lief, terwijl onze kinderen voor ons uit rennen en met stokken strepen trekken in het zand. Ik wil rondlopen in een knus dorpje, zonder de gekte van ingewikkelde metrostelsels en schreeuwerige lichtreclames. En ik wil iemand met een viool die de hele tijd achter ons loopt voor romantische achtergrondmuziek.

In Noord-Jutland gaat het allemaal gebeuren, er zijn kilometers zandstrand met prachtig duinlandschap zoals in Løkken. Hier, kijk eens hoe gelukkig dit gezin is! Zelfs zonder violist!

En ik wil graag naar Aalborg, waar de gelukkigste Denen schijnen te wonen. Je schijnt er lekker door de winkelstraten te kunnen struinen van de eeuwenoude binnenstad. Als ik die mooie, gekleurde huisjes zie, snap ik wel waarom ze hier zo gelukkig zijn. Ik wil nu ook een geel huis.

2. Ik wil de slappe lach

Nog even over die hygge van punt 1… Ik wil eigenlijk ook wel eens weten hoe je dat woord uitspreekt. Bovendien voorspel ik iedere dag de slappe lach als je op een plek verblijft met plaatsnamen alsof je in de Ikea loopt. Svenstrup, Hurup en Hadsund. Daarnaast heb je ook Aars, met 13.284 inwoners best een gat te noemen. (bwoehaha) (en jahaa ik weet dat Ikea eigenlijk Zweeds is)

3. Ik wil opgerolde broekspijpen, rode wangen en pure natuur snuiven

Noord-Jutland is een kindvriendelijke regio met prachtige natuur. Zo heb je het uiterste puntje Grenen waar twee zeeën op elkaar botsen, de Noordzee en de Oostzee. Ik ben erg benieuwd hoe dit in het echt is! Ik zie ons al de broekspijpen oprollen om in twee zeeën tegelijk te staan. 

Duinen! Ik wil ook naar het de hoge duin waar de vuurtoren van Rubjerg Knude half bedolven ligt onder het duinzand. En het ‘wandelende duin’ Råjberg Mile moet voor Pepijn ook een walhalla zijn, aangezien hij al zielsgelukkig is in een zandbak van één vierkante meter. En de plaatjes stralen zo veel rust uit. Russssst. Daar heb ik nou zo’n zin in, had ik dat al gezegd?

4. Ik wil ook wel eens in de duinen wonen

We laten onze vouwwagen in de stalling en kiezen voor een vakantiehuis in het vakantiepark Skallerup. Eens kijken hoe het is om te vertrekken zonder afwasteiltjes, pannetjes en klapstoelen. Ik vind kamperen heerlijk, maar ik verheug me er ook wel op om in mijn blootje naar de wc te kunnen lopen. Op de foto’s zie ik knusse echt Deense huisjes die bijna óp het strand liggen. Eén glooiende duin over en je bent er. Ik zie ons al helemaal met een glas wijn naar een zonsondergang kijken.

Overdekt zwembad, sauna, speeltuin en mini-golfbaan (En luxe wellness!!), het is er allemaal. Kan Lieve mooi oefenen voor haar zwemles! Ik vraag me bijna af of ik ze nog het park af krijg voor een uitstapje.

5. Ik wil de voordelen van het laagseizoen

In de meivakantie is het in Denemarken nog laagseizoen en dus een stuk voordeliger dan in het hoogseizoen. Als je nu een van de vakantiehuizen van het luxe vakantiepark Skallerup Seaside Resort of een van de vakantiehuizen van Feriepartner in Noord-Jutland reserveert, krijg je trouwens € 50,- korting op een weekverblijf en krijgen twee kinderen gratis toegang tot drie attracties in Noord-Jutland, zoals het attractiepark Fårup Sommerland, het Nordsøen Oceanarium en de dierentuin Alborg Zoo. (Tip: Check van te voren wel even of de parken open zijn 😉 Kun je dus mooi een extra biertje nemen! Skål!

6. Ik wil toffe attracties voor de kinderen

Een attractiepark, grote onderwaterwereld en een dierentuin! Ik kan zelf wel zin hebben in rustgevende wandelingen langs het strand of door het bos, maar ik weet zeker dat Lieve en Pepijn ook in zijn voor iets avontuurlijkers. Vlakbij ons vakantiepark ligt het attractiepark Fårup Sommerland en daar kan het dus allebei. Er zijn speeltuinen, trampolines en achtbanen en het ligt in een mooie, bosrijke omgeving. Het schijnt ook heel gewoon te zijn om je eigen lunch mee te nemen en te picknicken in het park waar zelfs barbecues klaarstaan. Lieve en Pepijn verheugen zich nu al op de trampolines.

Ook het Nordsøen Oceanarium, het grootste aquarium van Noord-Europa en en de Aalborg Zoo staan op ons lijstje. Eerst langs het strand lopen en daarna ontdekken welke dieren daar allemaal zwemmen. Indrukwekkend!

7. Ik wil de nieuwe Sarah of Saga zijn

Mijn lief en ik zijn gek op Deense series. Een knappe slimme vrouw in een mooie lange bruine jas en een stoere man die samen moorden oplossen. Ik zie ons al lopen, met een zaklamp op zoek naar de laatste zak chips. Misschien moet ik ook die nieuwe afleveringen van The Bridge toch eerst in mijn eentje kijken en als hij dan boos wordt, zeg ik dat ik onze reis natuurlijk goed voor moet bereiden. Ik verheug me er trouwens nu al op om de hele dag ‘tak’ te zeggen en ik vind dat iedereen mij moet aanspreken met ‘statsminister’. Dåt lijkt me nou æcht løk.

Wandelingen over eindeloze en kindvriendelijke stranden, fietstochten, wandelingen door knusse dorpsstraatjes en verse vis in een kustplaats als Skagen… Noord-Jutland here we come. Ik kan de zee en de bossen al ruiken.

Heerlijk. Weg van de drukke stad, werk en alleen in de natuur met mijn lievelingsmensen om me heen. Zin in! Kom je ook?

Dit blog is geschreven in samenwerking met Dansk.nl.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Simone 9 maart 2019 at 07:28

    Hoi Sanne, leuke, veelbelovende blog! Schrijf je ook een blog over Denemarken nadat je er bent geweest? Ik ben benieuwd.

  • Laat je reactie achter