Relax

Wat je altijd al wilde weten over campervakanties (met kinderen) – deel 1

Eerder deelde ik al mijn enthousiasme over campervakanties in mijn blog met 14 redenen waarom campervakanties met kinderen ideaal zijn. Toen ik vervolgens op Instagram vroeg of er nog vragen waren over campervakanties stroomde mijn mailbox vol. Genoeg vragen en stof om een blog te schrijven. Of eigenlijk een heel boekwerk. Daarom een blog in twee delen. Hieronder deel 1 en deel 2 vind je hier.

1. Hoe doe je dat met boodschappen en uitstapjes?

Ik begin met deze vraag, de meest gestelde. En dat snap ik. Want het is ook wel even wennen hoe je omgaat met zo’n camper als je eenmaal ‘geïnstalleerd’ bent. Maar dat is het dan ook… wennen. Want wat blijkt? Het is én helemaal niet zo ingewikkeld om van je plekje weg te rijden als je eenmaal staat, én door een beetje van te voren na te denken, hoef je dat ook niet vaak te doen.

  • Uitstapjes vanaf de camping kun je gewoon met je camper maken. Het is een kwestie van luifel inrollen, zorgen dat er geen dingen los in de camper slingeren en durven weg te rijden. Je tafel en stoelen kun je gewoon buiten laten staan (je afwas ook), net als je bij je tent zou doen. Het is de eerste twee keer misschien wat wennen om te doen, maar je wordt er steeds ‘leniger’ in, in dat wegrijden.
  • Veel uitstapjes of winkels kun je ook met de fiets bereiken. Oftewel: neem altijd je fiets (of step of skateboard) mee. Wij hebben meestal twee fietsen en twee skateboards mee. Ik heb het vermoeden dat daar dit jaar een elektrische step bij komt.
  • Doe flink wat boodschappen vóórdat je de camping oprijdt. Thuis kan je de koelkast en kasten van je camper al flink volstouwen, maar als je tijdens je vakantie van plek verandert kom je vast op je route ook wel langs een goeie supermarkt. En trouwens… de meeste campings hebben ook een campingwinkel of broodservice.
  • Wat we soms ook doen is een bus pakken naar een dorp, stad of attractie. En dat blijkt dan ook weer een leuk avontuur.
  • Iemand vroeg ook of wij ter plekke wel eens een auto huren: dat hebben wij nog nooit gedaan!

Moet je alles telkens inpakken als je even weg wilt? Op een camping kun je wel wat spullen buiten laten staan. Die op je plek horen zeg maar. Maar pas er wel voor op dat als je gaat rijden, je de losse spullen in de camper in kastjes hebt gedaan. Anders kan het zomaar dat er halverwege de rit een plastic bord of bekertje in je nek beland. Of een pak hagelslag …

‘Hoe zorg je dat je kampeerplek niet wordt ingepikt als je even weg bent?’ vroeg iemand. Nou op een camping heb je gewoon je eigen plek gereserveerd. En daar kun je dus wat spullen laten staan. Ga je wild parkeren, dan kan ik me voorstellen dat het iets meer ‘weggaan is plaats vergaan’ is.

2. Raad je campervakanties aan met baby of dreumes?

Ja! Toen Keet bijna één werd hadden we nog zo’n klein hip Volkswagenbusje. We hadden een wiegje gemaakt van een bank waarin je normaal gesproken spullen in bewaard. Alles was nog heel primitief. Zes jaar later, toen Teun een baby was huurden we onze eerste grotere camper. Ik vond het ideaal. Je hebt altijd je eigen eten of drinken bij de hand, je kunt alle zooi die je meesleept als je een baby hebt makkelijk kwijt en hoeft geen tetris te spelen bij het inpakken, zoals bij een auto. En verder: baby’s kun je nog overal mee naar toe slepen. Als ze maar bij jou zijn en als ze een vertrouwd bedje hebben zijn ze blij.

En wat autostoeltjes betreft: je kunt in de camper gewoon dezelfde autostoeltjes gebruiken als in een andere auto.

In ons oude Volkswagenbusje 15 jaar geleden…

3. Vinden kinderen het rondtrekken leuk?

Dit verschilt natuurlijk nogal per kind, maar onze kinderen vinden het leuk om naar verschillende plekken te gaan en vinden het niet erg om na een paar dagen weer te verkassen. Voor Teun is de constante factor van ons ‘eigen huisje’ op wielen vooral fijn. Als we op een camping leuke nieuwe vriendjes (voor hem of voor ons) ontmoeten, dan kunnen we ook beslissen om iets langer te blijven dan gepland. Op de ene camping heeft Teun binnen een uur nieuwe vrienden gemaakt, op de andere doet hij het met ons en zijn grote zus en is hij ook tevreden. Keet van 15 is wat meer op zichzelf en treft vooral mensen op de skateparken waar we langs trekken.

Iemand vroeg me ook hoe je een puber vermaakt die de hele dag met de wifi bezig is. Wij doen dat door op zoek te gaan naar plekken waar het voor haar ook leuk is. Dat betekent bij ons: waar skateparken zijn of daar waar je kunt golfsurfen. Een gezamenlijk kanotochtje bleek ook leuk en wildwaterparken doen het hier ook altijd goed. We gingen ook nog een paar dagen op bezoek bij skateboardvrienden in Frankrijk waar we in de tuin mochten kamperen. We kijken met elkaar wat iedereen leuk vindt. En verder… is er op de meeste campings tegenwoordig wel wifi en verdwijnen ze aan het zwembad soms onder een handdoek. Wat ik ook wel weer hilarisch vind. Het is tenslotte vakantie.

4. Is het rijden en parkeren moeilijk?

Ik ben eigenlijk een luie rijder. Het liefst zit ik op de bijrijdersstoel of achterin en droom ik wat weg. Maar… vorig jaar moest ik er aan geloven, want toen gingen Teun en ik samen met een vriendin een week eerder op vakantie dan man en dochter die vanwege een skateboardwedstrijd nog in Amerika zaten. Vanaf het moment dat ik de straat uitreed, voelde het goed. Dus nee, ik vind het rijden niet moeilijk. Ik had van te voren wel even een klein proefrondje gemaakt, voor het gevoel. Zodat je even voelt hoe hij remt en schakelt. Na een paar dagen nam vriendin Mariska het stuur over en ook haar verging het eigenlijk in één keer goed. Een paar tips: zorg ervoor dat je de maten van de camper binnen handbereik hebt (bijvoorbeeld op een sticker geschreven) en help elkaar goed bij inparkeren. Een paar extra ogen is handig. In dit blog vind je nog wat tips als je voor het eerst in een camper gaat rijden.

En het parkeren? Ik heb slechts op één camping de inparkeerskills van een vriend ingezet. Eigenlijk hebben we er geen één keer problemen mee ervaren. Hoe dat in pittoreske oude dorpjes zit? We zijn in Frankrijk en Spanje door heel wat dorpjes gekomen. Tja, we zijn wel eens op een weggetje beland waar we ons hart vasthielden. Maar als je gewoon op de normale wegen blijft én je hoofd erbij houdt, kom je overal makkelijk doorheen. En parkeren lukt ook in oude stadjes en dorpen prima, want goede parkeerplaatsen heb je tegenwoordig overal.

Welk rijbewijs heb je nodig? Voor onze camper (en de meeste) heb je geen groot rijbewijs nodig. Wij rijden dus met een ‘gewoon’ B-rijbewijs. Lees hier wanneer je wel een C of D-rijbewijs nodig hebt.

Kunnen jullie goed meekomen in het verkeer? Bij ons gaat het goed. Onze camper rijdt ongeveer 110 km/u. Maar goed, ook dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat voor soort camper je huurt of koopt. Ook hier weer goed op je eisen en wensen letten bij de aanschaf.

5. Hoe komen jullie aan je camper en wat kost het?

De eerste paar keer dat wij met een ‘echte’ camper op vakantie gingen hebben we hem gehuurd (we hadden daarvoor een Volkswagen-busje). Mijn favoriete verhuurbedrijf is Camptoo.nl via wie je campers kun huren van particulieren. De kosten verschillen nogal per camper en per seizoen. Als je naar Camptoo.nl gaat, kun je prijzen vergelijken.

Na een paar keer huren besloten wij er een te kopen. Wat dat kost, tja die prijzen verschillen natuurlijk ook enorm. Wij kochten een oudje, uit 2001. We zochten eerst via Marktplaats en kwamen uiteindelijk bij het bedrijf Camperlife Zeeland uit, waar we nog steeds heel blij mee zijn vanwege hun goede service. Ik kan absoluut aanraden een camper via een dealer te kopen en niet van een particulier vanwege de service die je achteraf nog krijgt.

En verdere kosten? Wat een campervakantie je kost, hangt af van:

  • hoeveel kilometers je maakt (wij reden vorig jaar meer dan 4.000 kilometer, maar dit jaar doen we een ronde Nederland wat nogal in brandstof scheelt) en wat de benzineprijs is;
  • of je naar een plek gaat met tolwegen;
  • op wat voor soort campings of camperplaatsen je gaat staan. Een camperplek kan 10 euro per nacht zijn, maar ook 50 euro per nacht als je op een luxere camping staat. Wij drukken de kosten tijdens onze lange vakantie door ook op plekken gratis te wildkamperen;
  • wat voor soort verzekering je bij je camper afsluit. Denk goed na of je eigen risico wilt afkopen of niet bijvoorbeeld.

6. Wat is een must have in een camper?

Wat wij vooral belangrijk vonden in een camper is dat we er vaste bedden in zouden hebben voor ons en voor de kinderen, zodat we de camper niet meer om hoeven te bouwen als we ergens aan komen. In onze camper zit een twee-persoonsbed in de alkoof en de kinderen slapen in het stapelbed tegenover het keukenblokje. Verder vind ik een wc in de camper wel een must have en hebben we ook een douche, maar eerlijk gezegd gebruiken we die vooral als kast.

Onze camper heeft geen airco, maar wel een kacheltje (die hebben we nog nooit gebruikt). De airco heb ik niet vaak gemist, eigenlijk alleen vorig jaar zomer toen er een hittegolf reden en wij besloten op het heetst van de dag te gaan rijden. Gelukkig hadden we deze hele goedkope ventilator die je kunt vullen met water bij ons. Dat was de redding.

Wat ik bij een volgende camper wel zou willen, is een iets grotere laadruimte voor de stoeltjes en tafeltjes en zo. Die van ons vind ik nu wat krap. Maar goed, zet vooral zelf op een rijtje wat je belangrijk vindt voordat je gaat huren of kopen. En vergelijk verschillende campers onderling.

In deel 2 meer….

Tot zover het antwoord op de eerste vragen. In deel twee ik terug op vragen over hoe slapen, koken, hoe we onze route bepalen, hoeveel campings of camperplaatsen we pakken, waarom wij een camper leuker vinden dan caravan of tent en meer…. Heb je nog een prangende vraag? Laat het me weten!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

9 Reacties

  • Reageer Elvira 2 juni 2020 at 21:28

    hoi Elsbeth, super leuke blog en fijne tips. Wij denken er ook over na om met een camper te gaan rijden maar juist als de kinderen groot genoeg zijn om in een eigen klein tentje te slapen. Is dat slim? Of wil je liever de kids in de camper erbij? Lijkt me zo krap enzo? Of is dit juist praktischer?
    Ben benieuwd naar je reactie waarom jullie dit niet doen?
    Groetjes Elvira

  • Reageer Maja 2 juni 2020 at 22:28

    Wij reizen al jaren met een camper, eerst met z’n tweetjes, toen met een baby, later 2, 3 peuters en nu met 3 tieners. Juist de kinderen vinden het gevoel van vrijheid erg fijn en moeten er niet aan denken om 3 weken op dezelfde camping te staan. En in deze Corona tijd is het heerlijk om je eigen huisje overal bij je te hebben!

  • Reageer Josje 3 juni 2020 at 07:57

    Met de camper op reis lijkt me super leuk! Als klein meisje zijn we eens met een camper naar Griekenland gereden en dat vond ik geweldig. Ik sliep toen in een hangmat boven het stuur.
    Het enige wat me tegenhoud is dat mijn partner geen rijbewijs heeft. Wisselen jullie onderweg vaak af tijdens de lange ritten?

    • Reageer Elsbeth Teeling 10 juni 2020 at 15:22

      Ha Josje, ik heb ‘jouw hangmat’ in deel 2 van het blog gebruikt :)).
      Over het afwisselen: als ik samen met Henno ben, rijdt hij eigenlijk alles (omdat ik een luie rijder ben en hij het prima vindt). Maar toen ik alleen met vriendin Mariska en Teun was vorig jaar, heb ik nagenoeg alles gereden. Je kunt natuurlijk zelf bepalen wat voor soort afstanden je wil gaan afleggen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in een camper rijden minder vermoeiend vond voor mijn benen dan in mijn eigen auto.
      Hier is deel 2 van het blog: https://clubvanrelaxtemoeders.nl/wat-je-nog-meer-wilde-weten-over-campervakanties-deel-2/

  • Reageer Rob 3 juni 2020 at 22:27

    Leuk verhaal ! Goed ook de link mbt welk rijbewijs vereist is, want je wil niet achteraf horen dat je niet verzekerd bent (pas op met beladen is mijn tip). Ben benieuwd naar deel 2

  • Reageer Wat je nog meer wilde weten over campervakanties (met kinderen) - deel 2 - Club van relaxte moeders 9 juni 2020 at 21:32

    […] week kon je in deel 1 van deze serie de eerste antwoorden op prangende vragen lezen als: hoe doe je dat als je een […]

  • Reageer Hoofd wasmachine is (niet) altijd de vrouw - Club van relaxte moeders 4 augustus 2020 at 10:05

    […] gooi ze in onze geïmproviseerde wasmand. Ik denk terug aan een van de vragen die ik kreeg toen ik een blog schreef over het camperleven. “Zelf ook in het bezit van een camper maar waar laat je de […]

  • Laat je reactie achter