Lees, Peuter

Volgens het boekje

Als ik de schuurdeur opendoe, hoor ik haar stemmetje al achter me. “Ik wil met de bal spelen!”
Iedere keer vraagt ze het weer en iedere keer is mijn antwoord ‘een ander keertje, lieverd.’
Ik haal mijn fiets uit de schuur en zet ‘m tegen het muurtje.

“Weet je wat?” zeg ik dan, “Ik ga even mijn banden oppompen, dan mag jij even met de bal spelen.” Ze vindt het een goed idee, maar staat vervolgens minuten lang geïnteresseerd te kijken naar hoe ik de banden van mijn fiets sta op te pompen. Met een bal in haar handen.
“We moeten gaan, leg de bal maar weer in de schuur.”
“Nee. Ik wil niet.”

Ja, die had ik aan kunnen zien komen, natuurlijk. Ik leg uit dat we weg moeten en dat daarom de bal in de schuur moet, dat we die niet mee kunnen nemen, want dan raken we hem kwijt. Ze blijft me aankijken en draait aan het eind van mijn verhaal haar hoofd weg.

“Nee.” Besluit ze duidelijk.

Goed, even kijken welke pedagogische trucs ik op de plank heb liggen.
“Kom, gooi de bal maar in de schuur. Hard gooien!” roep ik vrolijk.
Ik doe voor hoe je hard moet gooien. Lieve is niet onder de indruk. Ik doe het nog een keer en doe deze keer of ik struikel. Ze moet lachen, maar blijft de bal stevig vasthouden. Nog een keer werp ik een denkbeeldige bal naar binnen, maar deze keer trek ik al mijn acteerskills uit de kast. Inclusief pirouette en vrolijke kreten. Het doet haar allemaal niks.

Oké, door naar pedagogische truc nummer twee: keuzes geven. Mijn peuter wil graag invloed uitoefenen en probeert de hele dag uit waar ze wel en geen zeggenschap over heeft.
“Wil je de bal in de schuur leggen of gooien?” vraag ik.
“Nee! Niet bal gooien.” besluit ze. Iedere lettergreep wordt stevig benadrukt.
“Oké, gaan we de bal in de schuur leggen dan? Kom maar, leg ‘m maar daar neer.”
“Nee, ik wil niet. Ik wil met de bal spelen.”

Ik zucht. Overschakelen naar pedagogische truc nummer drie dan maar: afleiden.
“Hé! Wat zie ik hier nou?” Ik loop naar mijn fiets. “Nou ja! Wat is dit?”
Nieuwsgierig komt Lieve naar me toegelopen. “Kijk! Zit hier nou een olifant op de fietsstoel?” Ik wijs naar de lege fietsstoel waar ze nu heel snel in moet gaan zitten, anders komen we te laat.
“Nee, ik weet het al! Jij moet hier in gaan zitten! Kom, snel de bal in de schuur, dan mag jij hier zitten!”
Zelfs een TellSell-verkoper kan nog wat leren van mijn breed glimlachende aanprijstechniek, maar de peuter is onvermurwbaar. Ze houdt de bal stevig vast en fronst serieus.

Ik zet m’n handen in m’n zij.
“Ja jemig, Lieve. Ik sta hier enorm pedagogisch verantwoord alles volgens het boekje te doen, dan moet jij ook wel volgens het boekje reageren!” Ze kijkt me niet-begrijpend aan. Natuurlijk.
Tijd voor grover geschut.
“Goed. Ik tel tot drie, dan doe ik de bal in de schuur.”
“Neeeee!”
“1…”
“Ik wil niet!”
“2…”
“Neeeeee!” ze is nu aan het gillen en stampvoeten terwijl ze de bal vaster omklemt.
“3.”

Ik trek de bal uit haar handen en gooi ‘m de schuur in. Ze gooit haar hoofd achterover en huilt vol overgave. Spartelend zet ik haar in de fietsstoel terwijl ik nogmaals uitleg dat we echt ergens heen moeten en de bal niet mee kan en in gedachten verbrand ik ieder opvoedkundig boek ter wereld.

Tip van Elsbeth

foto staand boekIk hoop dat Sanne in gedachten niet alle opvoedboeken verbrandt 😉 want hoofdstuk 1 van Van achter het behang tot over je oren gaat precies hier over. Het heet ‘Zelluf doen! Hoe je je peuter in beweging krijgt.’ Als je op Bol.com het inkijkexemplaar opent, kun je dit hoofdstuk al lezen. 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

8 Reacties

 • Reageer Michelle 11 december 2015 at 08:36

  Wat is je verhaal HEERLIJK herkenbaar! Haha ik heb heel hard gelachen!!! 🙂 Bedankt.

  • Reageer Sanne Windey 17 december 2015 at 18:25

   Haha, dank je wel!

 • Reageer https://youtu.be/v9MMRSuY4SE 2 maart 2017 at 22:46

  https://youtu.be/v9MMRSuY4SE

  […]please visit the internet sites we follow, including this a single, because it represents our picks in the web[…]

 • Reageer adobe products 7 juli 2017 at 23:59

  adobe products

  […]please visit the web sites we comply with, such as this a single, because it represents our picks from the web[…]

 • Reageer property 3 augustus 2017 at 11:06

  property

  […]one of our guests not too long ago suggested the following website[…]

 • Reageer Peristaltic Pump 26 augustus 2017 at 15:17

  Peristaltic Pump

  […]please pay a visit to the internet sites we adhere to, such as this one, because it represents our picks through the web[…]

 • Reageer ebooks with resale rights 26 augustus 2017 at 17:58

  ebooks with resale rights

  […]Here is an excellent Weblog You may Discover Exciting that we Encourage You[…]

 • Reageer Marleen 18 november 2017 at 11:23

  HEEL erg herkenbaar inderdaad.. maar ik heb vooral even meegezucht. Ik zit er middenin en word na een dag helemaal gek van deze ‘conflicten’. Wel fijn om te lezen dat iemand anders ook erg trots is op haar pedag. trukendoos maar het vaak niets uit haalt! ??

 • Laat je reactie achter