Lees, Skatekeet

Van verlegen meisje tot zelfverzekerde vlaggendrager

Als ik hoor hoeveel kinderen in Nederland niet in staat zijn om te sporten, denk ik aan wat zij allemaal mislopen. Daarom een blog over wat sporten ons bracht en hoe we andere kinderen kunnen helpen door mee te doen aan de #DirectPromise-campagne van Jeugdfonds Sport & Cultuur en Allianz Direct.

Met een lach die niet meer van mijn gezicht te krijgen is kijk ik naar de grote tv in onze huiskamer. Omringd door onze buurtjes kijken we naar Humberto waar onze dochter Keet aan tafel zit. Ontspannen en vrolijk. Grapjes makend. Vanavond werd bekend dat zij samen met Churandy Martina de Nederlandse vlaggendrager is tijdens de Olympische Spelen in Tokyo.

Wij wisten het natuurlijk al even. Dat ze gebeld was door chef de mission Pieter van den Hoogenband. Dat hij haar dit gevraagd had. Dat het vandaag bekend zou worden. De dagen hiervoor had ik steeds de neiging om tegen iedereen die ik tegenkwam, ook onbekenden, te roepen: ‘Kijk donderdagavond naar Humberto! Daar zit mijn dochter!’ Ik herkende het gevoel van toen ze net geboren was. Toen ik tegen iedereen op straat wel wilde zeggen: ‘Ik ben moeder! Ik heb een dochter!’

Een paar dagen eerder kreeg ik in een interview over Keet de vraag waar ik het meest trots op ben. Ik hoefde niet lang na te denken. Ik ben trots op wat een leuk mens ze is geworden. Hoe lief ze is voor iedereen, hoe vrolijk, hoe ze gaat voor haar sport, maar niet ten koste van alles.

En kijk haar nou zitten daar aan tafel. Als ze wordt uitgedaagd om uitspraken te doen over medaillekansen laat ze zich niet gek maken. ‘Ik ga gewoon het beste uit mezelf halen.’ Ik denk terug aan de kleine Keet, die verlegen was. Die het liefst wilde dat ik het woord nam als iemand dacht dat ze een jongetje was. Die heimwee had op schoolkamp. Het verlegen meisje van weleer is ver te zoeken nu.

‘Hadden jullie al snel door dat ze talent had?’ was een andere vraag die ik kreeg in dat bewuste interview. ‘We merkten wel dat ze aanleg had,’ antwoordde ik. ‘Maar,’ voeg ik toe, ‘dat is niet alles wat nodig is. Ze heeft ook een flink portie doorzettingsvermogen en een vader die haar op elk moment van de dag naar een skatepark wilde brengen.’ Bij Keet klopte alle stukjes die bij talentontwikkeling horen: ze had aanleg, trainingsmogelijkheden, motivatie, doorzettingsvermogen, én een omgeving die haar ondersteunde.

Als ik hoor over de #DirectPromise-campagne twijfel ik dan ook geen moment of ik daar aan bij wil dragen. Het Jeugdfonds steunt kinderen die opgroeien in een gezin waar te weinig geld is om de contributie van een sportclub of lessen op het gebied van muziek of dans te betalen. In Nederland groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen. Allemaal kinderen die niet, zoals Keet, de mogelijkheden hebben om het hele land door te reizen om daar te leren hun grenzen te verleggen, om boven zichzelf uit te stijgen, om hun soulmates te leren kennen, en vooral om lol te hebben in wat ze graag doen.

Ik schreef al eerder over wat sport Keet allemaal heeft gebracht: passie, ambitie, zelfvertrouwen en vrijheid. En soulmates. Vrienden die haar begrijpen. Vrienden van acht tot achtendertig. Meisjes én jongens. Ik gun dat ieder kind. Sport heeft Keet doen opbloeien tot de jonge vrouw die ze nu is. Die op nationale tv een grap maakt over de lange uitleg van Pieter van den Hoogenband. Ik gun dat alle kinderen. Misschien steunen we door hulp aan het Jeugdfonds wel de toekomstige vlaggendrager van Nederland. Maar veel en veel belangrijker: helpen we een heleboel kinderen om vrolijke, lieve, zelfstandige, gezonde en blije jongen mensen te worden. Want dat gun ik iedereen met heel mijn hart.

Ga ik nu nog even een potje grienen omdat dat blije gelukkige vrolijke kind van mij ook nog eens die vlag mag dragen!

Help je mee andere kinderen te laten sporten?

Eén op de elf kinderen in Nederland groeit op in een gezin waar te weinig geld is om contributie te betalen voor een sportclub of andere hobby. Daarom is Allianz Direct een langdurige samenwerking gestart met Jeugdfonds Sport & Cultuur, een stichting die contributie betaalt voor kinderen waarvan de ouders dat niet kunnen opbrengen. Hoe wij kunnen helpen? Als je naar de #DirectPromise-pagina gaat, dan kun je helpen. Óf door direct geld te storten, óf door een challenge te beginnen (dat heb je in drie minuten gedaan!).

Challenge je met ons mee?

Geld ophalen voor dit fonds door zelf in beweging te komen is natuurlijk nog leuker. Teun en ik gaan met onze wandelmaatjes met wie we dit voorjaar de avondvierdaagse home edition liepen een challenge doen. Liepen we toen vier avonden vijf kilometer, we dagen onszelf nu uit tien kilometer te lopen. Gesponsord natuurlijk. Want we willen zoveel mogelijk ophalen voor kinderen die meer willen dan alleen maar wandelen. Want hoe fijn het ook is dat wandelen niks kost, wij gunnen ieder kind de sport die hij of zij het liefste doet, mét goede begeleiding. Challenge je met ons mee? Schrijf je in via deze link. Onze challenge vind je hier!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Ellen 15 juli 2021 at 09:35

    Gezien hoor bij Humberto, wat een leuke meid!! Mag je zeker trots op zijn. Ik blijf haar volgen

  • Laat je reactie achter