Relax

Tien toffe apps voor op de achterbank

Lange autoritten en kinderen: niet echt een topcombinatie. Er kunnen nogal wat sfeerverlagende dingen gebeuren onderweg: plaklimonade over de achterbank, broertjes of zusjes die over de ‘afgesproken grens’ gaan, kinderen die om de haverklap vragen ‘zijn we er al?’ En nee, het zijn niet altijd de kinderen die voor stress zorgen: bij ons kan de temperatuur ook nogal oplopen als er verkeerde afslagen worden genomen of als we weer eens te laat en in ‘the middle of nowhere’ ontdekken dat de tank wel erg leeg is. Anyway, dit alles kun je allemaal een stuk beter relativeren op de momenten dat je zelf relaxt bent. En dat gaat dan weer een stuk beter als je kinderen relaxt zijn.

En daar kwam een paar jaar geleden opeens de redder in nood: de tablet! Was ik (en ik denk velen met mij) aanvankelijk nog wat sceptisch over de tablet in de auto (films kijken? Dat doen ze thuis maar), inmiddels heb ik de tablet liefdevol omarmd. Want ja, het scheelt een hoop gedoe in de auto. De belangrijkste obstakels die we nu nog hebben in de auto zijn wagenziekte en geen wifi (ja ja sommige auto’s hebben dat wel).

Afgelopen week mocht ik voor Samsung een nieuwe Galaxy tablet testen, inclusief tablethouder voor in de auto. Een vraag die juichend werd ontvangen hier in huis. We ontvingen een nieuwe tablet, maagdelijk schoon, oftewel nog niet vol met onzinnige dingen. Schone taak om hem te vullen met leuke apps die wél te spelen zijn in de auto. Dus maakte ik samen met Keet en Teun een inventarisatie van de leukste wifi-loze apps die zij spelen, zodat we voorbereid zijn op lange autoreizen. En voor degenen met kleinere kinderen, bedachten zij ook nog wat ze leuk vonden ’toen ze klein waren.’ Hieronder onze top tien. Ik hoop dat het jullie inspireert!

Via de Galaxy app store van Samsung kun je sommige apps trouwens gratis downloaden waar je normaliter voor betaalt, dus check deze eerst even, kun je ook nog geld besparen.

Monument Valley

1. Monument Valley

Wat spellen betreft met stip op nummer 1 in ons gezin: Monument Valley. Als je House of Cards-kijker bent, dan heb je vast gezien dat Frank Underwood dit spel speelt om te relaxen. Het is echt het mooiste spelletje dat ik ken. Het is een puzzel in de vorm van een kunstwerk, waarin je het poppetje Ida door verschillende werelden moet leiden. Door balken, muren of deuren te verschuiven. Het spel is als een kunstwerk van Esscher, waar niets is wat het lijkt. Het is leuk voor jong en oud. Teun speelde dit spel al toen hij vijf was. En misschien doordat hij (nog) zo intuïtief denkt, was hij er ook echt het beste van ons allemaal in. Zelfs ik, die eigenlijk nooit spelletjes speelt op tablet of telefoon vind deze fijn. De app kost €2,99 en dat is ie zeker waard!

2. Netflix offline!

Natuurlijk staat Netflix ook in deze lijst. Zo fijn dat je films op Netflix sinds eind vorig jaar ook offline kunt kijken! Wel even aan denken voordat je van huis gaat. Maar dan heb je ook wat. Een paar films en je bent zo weer uren verder. Wat handig is, is dat je dit ook op je micro SD kaart opslaan. En in de Galaxy tablet kun je tot 256GB geheugen uitbreiden met een micro SD kaart. Voor heel veel films dus, kom maar op Zuid-Frankrijk 😉

3. Teuns favoriet: Grossery Games

Vraag me niet hoe hij er aan komt (oké ik vrees dat het YouTube was), maar Teun is tegenwoordig compleet into de ‘Grossery games’. De Wat??? Ja, de Grossery Games. Dat zijn een soort ‘Shopkins’ (de wat??? Ja… Shopkins). Kleine speeltjes/poppetjes in de vorm van boodschappen. Hij speelt daar graag mee ‘in real live’, maar toen ik hem vroeg naar zijn favoriete app waar geen wifi voor nodig is, riep hij gelijk deze. ‘Want die heb ik dit weekend nog in de camper gespeeld,’ voegde hij daar aan toe. Deze app is Engelstalig, maar kinderen die niet (Engels) kunnen lezen, komen er denk ik met hun intuïtie wel uit.

4. Voor de wagenzieken onder ons: luisterboeken!

Ik ben sinds een tijdje helemaal aan de luisterboeken. Omdat Keet vroeger niks kon doen in de auto of ze was al misselijk zijn we hiermee begonnen op de lange reizen. Ik gebruik Storytel (betaald), of de Luisterbieb (deels gratis). Wij hebben in de auto al uren en uren naar verschillende boeken geluisterd, zoals: Mees Kees, Ronja de Roversdochter en Oma Boef. Echt superleuk voor zowel jezelf als de kinderen.

5. Minecraft: stimuleer fantasie

Grote kans natuurlijk dat jouw kinderen de Minecraft app al lang gebruiken. En misschien denk je wel eens ‘spelen ze nou al weer dat stomme spel?’ Maar eerlijk is eerlijk, Minecraft is net zoiets als bouwen met Lego en dat is gewoon heel tof. De app is niet gratis (€6,99), maar je weet in ieder geval wel zeker dat ze er urenlang plezier van hebben. De site mijnkindonline.nl schreef een leuke brochure over dit spel en eindigt deze brochure met een opsomming van de voordelen van Minecraft:

 1. Vrijheid: Je kunt in dit spel helemaal zelf bepalen wat je maakt. Door deze vrijheid wordt Minecraft voor ieder kind een custom made spel.
 2. Fantasie: Je kunt in dit spel alles zelf kiezen: je hoofdpersoon, je wereld, of je dieren houdt of temt. Dit alles stimuleert de fantasie van kinderen.
 3. Intelligentie en doorzettingsvermogen: Minecraft is geen dom spel waarin je lukraak punten verzamelt, nee, je moet als speler op ontdekkingsreis durven gaan. Het is creatief en spannend tegelijk. Het is geen gemakkelijk spel, maar initiatief en creativiteit worden beloond met bouwwerken waarvan je zelf niet vermoedde dat je ze kon bedenken.
 4. Leren van jezelf of een ander: De meeste kinderen spelen het spel graag samen met anderen. En omdat er geen gebruiksaanwijzing bestaat voor Minecraft, worden er op internet veel ervaringen uitgewisseld: tijdens het spel door te chatten (al dan niet in het Engels), maar ook door op YouTube instructiefilmpjes te delen.
6.  Toca boca: fun voor de kleintjes!

Keet en Teun zijn hier inmiddels uitgegroeid, maar ze hebben heel veel Toca Boca-spelletjes gedaan. Ze zien er leuk uit, zijn geschikt voor kinderen onder de vijf en je kinderen leren er ook nog van alles van. Bij ons was populair: Toca Doctor, Toca Band (zelf muziek maken, instrumenten leren kennen) en Toca Store (winkeltje spelen). De spelletjes hebben verschillende prijzen.

7. True skate: skateboarden als je even niet kunt skateboarden

Wat Keet doet als ze even niet kan skateboarden? Dan speelt ze met een fingerboard op tafel, of ze speelt een skateboardspelletje op haar telefoon. Haar favoriet is True Skate. En ja, ook daar is ze goed in. Het spel is een realistisch nagebouwd skateboard simulatie in een skatepark. Je laat het board tricks doen door twee vingers op het scherm te gebruiken. Met één vinger zet je af, met de andere stuur je. En zo maak je ollies, kickflips, pop shove it’s en weet ik veel hoe die trucs allemaal heten. Het spel kost €1,99.

8. Dumb ways to die: leer de gevaarlijke kant van treinen!

Een hele leuke gratis app! Hij is vijf jaar geleden ontwikkeld door Melbourne’s Metro Trains om je wat te leren over veiligheid op het spoor. Er hoort een te leuk liedje en clipje bij (zie hieronder). Het spel draait erom dat je de hele grappige personages laat ontsnappen aan de dood.

9. Subway surfer of Minion Rush: ren, ren, ren

Subway Surfer en Minion Rush zijn running games (zoals Temple Run maar dan wat olijker). Alhoewel ik hier nou niet echt wat mee heb, vinden de kinderen het fantastisch. Het idee is dat je je poppetje (Jake in Subway Surfer, of de Minion in die andere) laat rennen, rennen, rennen. Om te voorkomen dat je wordt gepakt en om punten te scoren met opdrachten. Niets educatiefs aan, maar wel bijzonder vermakelijk. En gratis.

10. Bumba: voor de kleintjes op de achterbank

Ik denk dat Bumba een van de eerste apps was waar Teun echt spelletjes mee deed. Die dus als laatste tip hier voor de allerkleinsten: puzzeltjes, memory, tekeningen ontdekken of bellen blazen. Daar kun je een dreumes best even zoet mee houden op de achterbank!

En tot zover de top tien. Apps die ook nog populair hier zijn maar die er net buiten vielen zijn: Cut the Rope, Angry Birds, Talking Tom (ja die irritante pratende kat), Squla Bordspel (maar dan moet je Squla-lid zijn), allerlei spelletjes van Dr. Panda, Fifa en Lego en Duplo hebben ook leuke spelletjes. Zelf ben ik blijven haken in de jaren negentig en speel ik af en toe Tetris! Als je al deze apps gedaan hebt, zit je wel in Zuid Spanje denk ik!

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 en Galaxy Tab A10.1

Samsung heeft verschillende tablets die geschikt zijn voor onderweg. Bij de Galaxy Tab S2 9.7 en de Tab A 10.1 ontvang je op dit moment bij aanschaf van een van deze tablets tijdelijk een Azuri tablet houder en Samsung car charger (ter waarde van €54,98). De tablet houder kun je heel eenvoudig aan de hoofdsteun hechten zodat degene op de achterbank comfortabel film kan kijken of een spelletje kan spelen.

Veilig spelen met de Kids-stand

En verder is het handig om te weten dat op de Samsung tablets een speciale Kids App zit (Kids Mode 4), waarin je ook nog allemaal leuke spelletjes kunt vinden én waarin je als ouder wat toezicht kunt instellen zoals het instellen van gebruikstijden en je kunt daarin ook bepaalde apps voor je kinderen blokkeren. Meer hierover kun je lezen op deze Engelstalige site.

Dit hele relaxte blog met tien toffe apps voor op de achterbank (voor jong en iets ouder) schreef ik in samenwerking met Samsung!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Marion Koopman 28 mei 2017 at 22:20

  Vraag over de Samsung tablet… sorry… moet ik die via een bepaalde site bestellen om de houder er bij te krijgen? Zie het namelijk nergens terug….

 • Reageer Eva 7 juni 2017 at 07:16

  Zapp app met leuke spelletjes, gratis
  Bobo, gratis
  Lego junior, gratis
  Brandweerman Sam, kost 1,99
  To Dots ( ook voor volwassenen maar kinderen vinden het ook leuk) gratis

  Dit zijn de favo’s van mijn kinderen van 4 en 6

 • Reageer Anonymous 4 januari 2022 at 13:45

  Snail Ride, Little Alchemy, Fluffy Fall, Sneak out, Pou en Rider zijn ook heel leuk. Grossery Games kon ik niet vinden..?

 • Laat je reactie achter