Kleuter, Lees, Peuter

Soort van ode aan mijn ouders

Daar komen ze aan. Op hoge poten vanwege de foto’s die ik gedurende de dag appte. Ze parkeren hun elektrische fietsen in mijn met modder bezaaide achtertuin.

‘Gaat het?’ wordt mij gevraagd.

Ik barst los, gebruik vierhonderdzesentachtig woorden in één zin. En van dat soort zinnen ratel ik er vijfenzeventig achter elkaar.

‘Niet echt dus,’ wordt geconcludeerd.

‘Nou…’ hervat ik. ‘Op de zak marshmallows die werd opgegeten door de tweejarige, de drie kilo zwart zand in het vers opgezette zwembad, de kleuterversie van Guus Meeuwis’ nieuwste lied met daarin het woord schijt, schijt en schijt, de afgeknipte siergrasplant, alle andere afgeknipte planten niet te vergeten, de modder in, rond en op mijn huis, de peuter die een gat in haar nieuwe jurk knipte toen ze eigenlijk alleen ‘het kaartje’ er uit wilde knippen, de speen die in de klikobak ligt en mijn vol modder geschminkte hoofd na, gaat het best oké.’

‘Die kinderen hebben meer structuur nodig,’ wordt er twijfelend gezegd. ‘Vooral die kleine.’

Structuur. Er bestaan weinig huishoudens met zoveel structuur als hier, denk ik en stug richt ik me op de potten en pannen pruttelend op het fornuis.

‘Ze mogen ook alles, je moet ze veel meer straffen,’ plompt er nog achteraan.

Straffen. Op hun kamer zetten met deur op slot, waarna ik drie lange minuten gehuil, geschop en geschreeuw moet aanhoren, om vervolgens de peuter vrolijk op de vensterbank voor haar raampje te zien staan met haar neus tegen het raam gedrukt. Of met haar blote billen. Nee, daar bedank ik voor.

Licht protesterend schep ik het eten op de vrolijk gekleurde bordjes. Ineens transformeren de duiveltjes in perfect gehoorzame wezens. Misschien is het soms even nodig, een nieuw paar ogen die even binnen wandelen, hun mening geven en de kindjes toespreken. Die mij even aanhoren, en die helpen opruimen.

Daar gaan ze weer. Hun elektrische fietsen banend door de modder richting de poort.

Doei lieve pap en mam. Tot morgen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter