Kleuter, Leer, Lees, Peuter

Slaapt-ie al door?

Als je een baby krijgt, krijg je de gebroken nachten er gratis bij. En dat is helemaal oké natuurlijk, helemaal normaal zelfs. Maar wat als je een half jaar, een jaar of zelfs járen verder bent en je kind zet nog steeds de boel op stelten rond bedtijd of middenin de nacht? Als moeder van een voormalig nachtbraker ken ik het gevoel maar al te goed. Daarom schakelde ik destijds de hulp in van slaapcoach Aisha Scheuer. Haar methode bleek een succes én de basis voor ons boek ‘Slaapt-ie al door?’, een boek voor ouders die hun (nacht)rust terug willen. Ben jij de gelukkige ouder van een nachtbraker of is het bij jou elke avond strijd voor het slapengaan, dan kun je met deze vijf tips alvast direct aan de slag!

1. Een prettige slaapplek

Een rustige slaapplek slaapt het lekkerst. Tegenwoordig vinden we het belangrijk dat kinderen overal kunnen slapen -en dat is ook handig- maar een rustige kamer slaapt toch het fijnst, dat vind je zelf waarschijnlijk ook. Zorg er dus voor dat de kamer waar je kind het meest slaapt, zo comfortabel mogelijk is voor hem. Met weinig herrie van buiten, een aangename temperatuur (tussen 16 en 20 graden) en het liefst zo donker mogelijk. Zo voorkom je dat je kind wakker wordt omdat het te warm of te koud is en wordt hij niet wakker als in de zomer de zon om half vijf al opkomt.

2. Op tijd naar bed

Hoe gek het ook lijkt, een kind dat oververmoeid is, komt nog lastiger in slaap. Een keer laat naar bed of een nachtje minder slapen is natuurlijk niet erg, maar structureel te laat naar bed kan zorgen voor oververmoeidheid. Als een kind oververmoeid raakt, maakt hij meer stresshormoon aan waardoor hij nog lastiger in slaap valt, lichter slaapt en vaak eerder wakker wordt. Zo raak je in een vicieuze cirkel. Daarnaast kan oververmoeidheid zorgen voor onder andere concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Een goede bedtijd voor jonge kinderen is tussen zeven uur en half acht. Jonge kinderen hebben zo’n 11 tot 12 uur slaap per etmaal nodig.

3. Een goede voorbereiding is het halve werk

Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Kondig daarom al ruim van tevoren aan dat bedtijd eraan komt. Doe je dit niet, dan kan bedtijd voor een plotselinge (nare) verrassing zorgen. Een kind kan immers nog geen klokkijken en zit soms zo in zijn spel dat hij alle besef van tijd allang vergeten is. Bespreek bijvoorbeeld tijdens het avondeten hoe de rest van de avond eruit gaat zien en welke stappen er volgen tot het slapengaan. Je kunt je kind bij elke stap voorbereiden op de volgende, ook kun je dan aankondigen dat jullie bijna naar boven gaan of dat er nog 1 filmpje gekeken mag worden voordat het bedtijd is.

4. Geef keuzevrijheid

Voor peuters en kleuters is het ontzettend belangrijk dat ze serieus genomen worden. Net als volwassenen hebben ze graag controle over de situatie en vinden ze het belangrijk dat ze invloed hebben op de keuzes die voor ze gemaakt worden. Heb jij een kind dat vaak tegen je in gaat of het niet eens is met wat er “moet” gebeuren, kijk dan eens of je hem wat meer keuzevrijheid kunt geven. Geef hierbij altijd keuzes die jouw eigen belangen niet in de weg staan. Stel geen open vragen, maar laat het kind kiezen tussen twee of drie opties. ‘Wil je je Frozen pyjama aan of die van Paw Patrol?’ in plaats van ‘Welke pyjama wil je aan?’. Zo zorg je er nog steeds voor dat de pyjama aan gaat, maar geef je je kind ook zeggenschap. Dit kan natuurlijk ook zo met eten, of naar buiten gaan. Een kind ervaart vaak meer rust als hij meer keuzevrijheid heeft. Dit kan ervoor zorgen dat het er rond bedtijd een stuk gezelliger aan toe zal gaan.

5. Doorpakken als het lastig wordt

Sommige kinderen trekken nog even alles uit de kast als ze naar bed moeten, of beginnen middenin de nacht met hun act. Ze moeten opeens nog iets vertellen, of beginnen de gekste vragen te stellen. Alles om jou bij zich te houden en vooral niet (verder) te hoeven slapen. En hoe graag je soms zou willen lachen of meedoen, op dit soort momenten is het belangrijk dat jij als ouder doorpakt. Hiermee bedoelen we dat je de rust bewaart en in alle kalmte en bijna volledige saaiheid doorgaat waarmee je bezig was: je kind (terug) naar bed brengen. Uiteindelijk zal je kind merken dat zijn trukendoos niet werkt en geeft hij zich (hopelijk) over aan het slapen.

Heeft jouw kind ondanks deze tips moeite met inslapen, doorslapen of uitslapen, dan ben je echt niet de enige. Veel ouders struggelen met gebroken nachten en lange avonden. Maar dat hoeft niet! In ons boek ‘Slaapt-ie al door?’ krijg je niet alleen tips voor een betere (nacht)rust in huis, het laat je als ouder ook kritisch kijken naar jezelf waardoor je in staat bent patronen te doorbreken. Met de beschreven methode ‘De Slaappiramide’ heeft Aisha met succes al honderden gezinnen weer in slaap geholpen. Geschikt voor kinderen in de leeftijd vanaf 8 weken tot en met zes jaar. Het boek is vanaf nu te koop in de boekwinkels en online. Het kost 20,99 (ook als e-book te krijgen).

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter