Leer

Relax Mama Masterclass Snapchat

Oké, de eerste paar keer dat ik Snapchat probeerde te gebruiken (onder leiding van Keet), kreeg ik de acuut de neiging mijn telefoon uit het raam te gooien en ik voelde me per direct minstens twintig jaar ouder. Snapchat is by far de meest moeder-onvriendelijke app die er is. Alles op die app werkt net even anders dan je denkt. Als je naar rechts wilt swipen moet je juist naar links of naar boven, zodat je regelmatig in de knoop komt met schermen waar je niet wil wezen. En toch, tóch ben ik om. Ik heb er inmiddels zoveel lol in, dat ik me hier toch aan een Masterclass Snapchat voor jullie waag.

Voor degenen die nog niet weten wat het is. Het is een app voor op je smartphone waarmee je foto’s en korte filmpjes (10 seconden) kunt maken. Het verschil met andere apps is, dat deze foto’s en filmpjes binnen 24 uur weer verdwijnen. Ander verschil zijn de grappige filters.

Snapchat collage

 De filmpjes en foto’s die je maakt komen in je eigen timeline (Mijn Verhaal), die al je volgers kunnen zien, of je stuurt ze direct naar vrienden. In ‘Mijn Verhaal’ blijft je bijdrage 24 uur staan. Stuur je de foto of het filmpje direct naar iemand persoonlijk dan kan diegene het bericht maar een paar seconden zien en daarna is het voorgoed verdwenen.

 Snapchat: Waarom zou je daar nu ook al aan beginnen?

 • Omdat je door de grappige filters, zoals de likkende hond en de regenboogkots heel veel lol kunt hebben met je dreumes/kleuter/peuter (oké voor oudere kinderen zijn ze ook nog leuk die filters).
 • Omdat je niet over alles kunt zeggen ‘daar ben ik veel te oud voor!’ (straks ga je nog op je eigen moeder lijken).
 • Omdat je rare filmpjes kunt maken die na een 24 uur toch weer verdwenen zijn. De tijd van alles bewaren is voorbij. Maar ben je toch van het bewaarderige soort, dan kun je ze ook gewoon opslaan.
 • Omdat je, doordat het zo laagdrempelig is, je veel meer gaat filmen dan voorheen (en als je de leukste filmpjes wel bewaard, je dus veel grappig bewegend beeld van je kinderen hebt).
 • Omdat je andere mensen kunt volgen en een kijkje in hun leven krijgt, zonder dat het allemaal heel gepolijst is (zoals op Instagram en Facebook). Het is snel en soms lelijk en daardoor behoorlijk écht.
 • Omdat je jong blijft door nieuwe dingen te proberen.
 • Omdat je bijzonder grappige filmpjes kunt delen met je oudere kinderen (als ze eenmaal aan het idee zijn gewend dat jij ook Snapchat hebt).

Ik zelf heb tijdens onze afgelopen wintersport aardig wat gesnapchat. Die filmpjes heb ik wel bewaard, en er samen met de vakantiefoto’s een superleuke vakantiefilm voor onszelf van gemaakt. Dat zou ik anders nooit gedaan hebben.

Verder zijn er natuurlijk ook nog genoeg redenen om het lekker niet te doen. Dan kun je nu met een gerust hart stoppen met lezen.

Oké, aan de slag!

 • Als je de app nog niet hebt, installeer hem dan eerst (gratis) via de app-store.
 • Maak een account aan door op aanmelden te klikken en vul je gegevens in (tot nu toe spreekt allemaal nog voor zich). Kies wel een handige en logische gebruikersnaam, want deze kun je later niet meer wijzigen.
 • Voeg daarna vrienden toe, of vanuit je adresboek, óf handmatig (als je de gebruikersnaam van je vrienden weet).
 • En beginnen maar. Je startscherm van Snapchat is je camerascherm. Je kunt nu een foto maken door de knop één keer aan te raken, of een filmpje door diezelfde knop ingedrukt te houden.
 • Je verstuurt de foto of het filmpje vervolgens door rechtsonder op de pijl te drukken. Daarna kies je tussen ‘Mijn Verhaal’ of iemand van je vrienden.

Foto’s en filmpjes opleuken

IMG_3735Je gaat eerst naar je beginscherm, dus de camera. Als je rechtsboven op het fototoestel icoontje tikt draait de camera zich om en kom je in selfie-stand (dat vind ik meestal even schrikken!). Als je dan je vinger op je gezicht houdt, komt er een spinnenweb over je gezicht en zie je onderin filters verschijnen die je over je gezicht kunt ‘trekken’. Je kunt het natuurlijk ook zonder de selfie-stand doen, bij het gezicht van iemand anders. Je kind bijvoorbeeld. Je kunt er een foto mee maken, of met filter filmen.

Wat is nog meer leuk?

Nog meer filters! Als je een foto hebt gemaakt, en je swipet naar rechts terwijl je die foto hebt gemaakt, dan gebeurt er ook van alles. Je kunt bijvoorbeeld de temperatuur van dat moment in beeld krijgen, of de plaatsnaam waar je bent. Of de snelheid die je op dat moment hebt. En jaja, als je even door swipet, komt er een mooimaak-filter voorbij. Botox niet meer nodig 😉 Snapchat is een stuk goedkoper.

IMG_3741

En verder?

Nog wat handige dingen om te weten:

 • Op het beginscherm zie je rechtsonder drie streepjes óf een paars vierkantje. Als je daar op klinkt kom je in het scherm met jouw verhaal en in de lijst van jouw vrienden.
 • Op het beginscherm zie je boven in het midden een spookje. Als je daar op klikt, kun je vrienden toevoegen.
 • Swipe je vanuit het beginscherm rechts, dan kom je in het scherm waar je persoonlijke berichten staan. Of je persoonlijke berichten hebt, dat zie je aan het vierkantje linksonder. Als dat vierkantje rood is, met een cijfertje er in dan heb je een bericht.

Privacy!

Je kunt er voor kiezen dat iedereen je snaps kan zien. Je kunt je snaps ook beveiligen, zodat alleen je vrienden ze kunnen zien. Dat doe je als volgt:

 • Klikken op het spookje.
 • Klik in de pagina met je profiel rechts boven op instellingen (het tandwiel).
 • Vink bij de zin ‘Wie kan… mijn verhaal bekijken’ aan dat je alleen zichtbaar wilt zijn voor ‘Mijn vrienden’.
 • Denk er dan wel aan dat je je vrienden accepteert, zodra ze jou hebben toegevoegd. (Je ziet dat mensen jou hebben toegevoegd als het spookje geel is.) 

IMG_3733Wat doe ik op Snapchat?

Ik ben Snapchat zelf ook nog aan het ontdekken. Ik Snap over mijn dagelijks leven. De speelgoedzooi in huis, mijn hooikoortshoofd, wat ik aan het koken ben, of wat er mislukt omdat ik op mijn iPhone zat te kijken. En dit weekend ga ik met Keet naar Zweden (Gotenburg) voor een skateboardwedstrijd. Die trip ga ik zeker per Snapchat verslaan.

Je kunt mij volgen via mijn eigen gebruikersnaam: elsbethteeling.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

 • Reageer Ditisdiana 10 juni 2016 at 07:28

  Het is naast de filters inderdaad ook heel leuk om de dagelijkse (bijna live) verhalen van anderen te zien. Er zijn heel veel moeders te vinden en te volgen. En het klopt dat Snapchat minder gestileerd is. Het is meer: ‘Dit gebeurt er echt, nu!’ en vaak is dat inderdaad heel fijn lelijk! Ik ga je toevoegen Elsbeth!
  ?: Ditisdiana

 • Laat je reactie achter