Kleuter op wintersport
Kleuter, Peuter

Relaxt op wintersport met peuter of kleuter

Met een peuter of kleuter op wintersport. Is dat nou een goed idee? Toen ik onlangs op Facebook vertelde dat ik de knoop had doorgehakt en Teun dit jaar voor het eerst meeneem, werd ik helemaal blij van de enthousiaste verhalen van anderen die al met kleine kinderen op wintersport gingen.

Sneeuw, zon, bergen, frisse lucht en apfelstrudel. De hele dag actief buiten met zijn vieren. Rode wangen en ’s avonds rozig onder zo’n dik wit dekbed. Onze eerste wintersport met zijn vieren wordt een topvakantie. Als het goed is….

Want het schijnt dat er ook wel iets verandert als je een kabouter meeneemt… maar omdat een goede voorbereiding het halve werk is, heb ik voor iedereen die gaat skiën met kleine kinderen alle tips die ik op Facebook kreeg op een rijtje gezet. Iedereen heel veel dank voor de input!

 1. Doe aan voorpret! Bereid je kind voor, kijk bijvoorbeeld skilesfilmpjes op YouTube of op Netflix ‘Conni gaat skiën‘, zodat je kind een idee heeft van wat bergen en piste zijn en hoe een skiles er uit gaat zien.
 2. Ook in het kader van de voorpret: ga als je de kans hebt, in Nederland al een dagje op een baan skiën met ze. Dan kunnen ze alvast voelen hoe skischoenen lopen, en hoe het voelt als je voeten aan ski’s vast zitten. Dat is toch raar in het begin.
 3. Of doe ze alvast op een paar lesjes in Nederland op een buiten of binnenbaan.
 4. Neem goede echt waterdichte kleding mee (ha, een goed excuus om te gaan shoppen)
 5. Zorg voor opvallende kleding. Het is namelijk wel handig als je je eigen kind op de piste herkent (de pakken van de Lidl schijnen nogal geliefd te zijn bij Duitse kindjes. Met alle gevolgen van dien).
 6. Pak een setje stalen zenuwen in (of Valeriaan). Grote kans dat je kinderen geen last van angst hebben en je ze opeens van een schans ziet schieten.
 7. Zorg voor goede skisokken en thermokleding: liever te veel dan te weinig.
 8. Kijk of je wintersportspullen kan lenen. Een skibroek van een vriendje. Skisokken van een neefje? Snowboots van het buurmeisje? Ze dragen het maar één week per jaar en groeien er zo uit.
 9. Doe de kinderen op skiles. Voor veel kinderen is het fijn om naar een skischool met Nederlandse leraren te gaan, maar er zijn natuurlijk ook kinderen voor wie taal helemaal geen barrière vormt. Je kunt ook gewoon op zoek naar de school met de knapste leraren.
 10. Vertrek op tijd van huis zodat je op een mooie tijd op de plek van bestemming aankomt. Want als je er bent is nog van alles te regelen: skiles, skihuur, passen van skischoenen. De lessen beginnen op zondag, wel zo relaxt als je zaterdag de tijd hebt om alles te regelen.
 11. In sommige gebieden is het (echt!) nodig om je skiles van te voren op internet al te boeken.
 12. Huur of koop een goed passende helm.
 13. Huur korte skietjes voor je kind, tot borsthoogte ongeveer.
 14. Bezuinig niet op handschoenen ze moeten goed aan kunnen en blijven zitten, maar maak ze niet door de jas heen vast met een koordje.
 15. Een extra paar wantjes kan ook wel handig zijn (of extra van alles…).
 16. Leg vast uit wat een pizzapunt is, remmen dus.
 17. Push niet, maar geef ook niet op als je kind veel huilt bij de eerste les, het wordt echt beter!
 18. Heb niet al te hoge verwachtingen van de skicapaciteiten van je kind. Maak ze eerst sneeuwproof en laat ze lekker spelen. Elk uurtje dat je zelf op de latten kan staan is meegenomen.
 19. Twijfel je of jouw kind zo lang zonder wc kan? Doe hem of haar dan een luierbroekje aan en geef schone kleding mee. Het is voor de skileraar best onhandig als hij of zij iedere vijf minuten naar de wc moet met een ander kindje.
 20. Koop een skibril en zonnebril die goed blijven zitten.
 21. Geef zonnebrand mee.
 22. Neem een kontslee mee!
 23. Kleed ze in laagjes.
 24. Schroom niet om omkooptechnieken in te zetten om het doorzetten te bevorderen. Koop eventueel in Nederland een paar kleine cadeautjes. Ik zit te denken aan een voorraadje surprise-eieren.
 25. Sleep kleine kinderen niet (te lang) mee de après-ski in, slapen is heeeeeel belangrijk anders wordt skiën niets.
 26. Blijf niet te lang hangen bij de eerste skiles. En als je dat wel doet (jaja zou zo maar per ongeluk kunnen gebeuren), neem dan snoepjes mee om ‘m te kunnen paaien: “nog een keer naar beneden, krijg je weer een snoepje!”.
 27. Zo’n bivakmuts voor onder de helm is ook heel fijn.
 28. Pas je wensen aan de mogelijkheden voor je kind aan.
 29. Neem vermaak mee voor tijdens de lunch (als je niet terug kan naar je accommodatie om te lunchen).
 30. Bedenk van te voren goed of je je kind alle dagen op wil geven voor skiles. Kijk goed wat past bij jouw smurf en hoe je hem een topwintersport en skiverslaving kunt bezorgen.
 31. Vraag de skileraar of er een knuffel mee mag op de eerste dag.
 32. Verwacht vooral niet te veel van je kleuter! Dat scheelt frustratie bij beide en houdt de kennismaking leuk.
 33. Geniet enorm van je eigen afdalingen tijdens de les van de kinderen en ga af en toe stiekem kijken bij de les.
 34. Zorg voor voldoende rust tussendoor.
 35. Kijk of je een kluisje kunt huren bij de piste voor de extra spullen (of neem een goede rugzak mee op vakantie).
 36. De lessen zijn heel leuk voor ze, maar vergeet niet zelf ook met ze te gaan skiën. Ze gaan zo snel vooruit en het enthousiasme is zeer aanstekelijk!
 37. Neem snowboots of laarsjes mee (en een handige rugzak om ze in te doen) en trek de skischoenen pas bij de piste aan.
 38. Hang een lijstje op bij de deur van je appartement: ik ga skiën en ik neem mee…. En zorg ervoor dat je je eigen spullen niet vergeet, terwijl je tiptop voor de anderen hebt gezorgd.
 39. Bereid je er op voor dat je zelf niet zoveel zult skiën als je misschien gewend bent.
 40. Als je met meerdere mensen gaat, maak dan een schema van wie de kinderen haalt en brengt naar de skiklas. De lessen beginnen vaak om 10.00 uur en je moet ze al weer om 12.00 uur ophalen. De middag is van 13.00 uur tot 15.00 of 16:00 uur. Je kan dus zelf amper skiën. Met een breng- en haalschema geef je jezelf wat meer ruimte.
 41. Op veel wintersportplekken is er voor de kinderen minder variatie in drinken. Dus wil je ze niet alleen maar water en appelsap laten drinken, neem dan limonadesiroop of iets van pakjes voor op de piste mee (of vraag in Oostenrijk naar ‘schiwasser mit oder ohne gas’).
 42. Zelf van de piste met de peuter die nog niet kan remmen? Gebruik een skiband met elastiek (soort tuigje), zodat hij niet als een raket binnen twee seconden onderaan de piste lig en jij in die twee seconden niet tien jaar ouder bent geworden. Hier een filmpje van skiën met skiband.
 43. Lippencreme!
 44. Neem zandbakspeeltjes mee: schepje, emmertje en vormpjes voor urenlang sneeuwplezier.
 45. Neem een föhn mee, om schoenen en handschoenen droog te kunnen blazen.
 46. Bedenk dat een losse broek met jas op een krappe wc met natte vloer veel handiger is dan een skipak in één stuk.
 47. Koop een fleece colsjaal voor je kind. Handiger dan een gewone sjaal, want uit één stuk is. En zo’n col kan niet achter de lift blijven haken. Ook best fijn.
 48. Neem niet toch nog even die onbekende zwarte piste als je je kind bijna van les moet halen.
 49. Neem opa en oma mee.
 50. Zorg dat je altijd iets te eten in je zak hebt (“pistevoer”).
 51. Beloon ze met een pizzapunt als de pizzapunt is gelukt.
 52. Vergeet uitslapen! Ze krijgen alleen maar meer energie van de hele dag bewegen in de buitenlucht
 53. Stop een briefje met je telefoonnummer of verblijfplaats in de jaszak van je kind.
 54. Relax, laat los en laat de gluhwein of vin chaud je smaken!

Nathalie Mandemaker heeft ‘in een vorig leven toen ze nog jongNathalie Mandemaker en wild was’ een aantal weken als ski-juf gewerkt. Ze heeft nog een paar skiles-tips voor ons.

 

 

Negen tips van de ski-juf!

 1. Zorg dat je op tijd bent, er staat onder aan de lift vast een hele rij!
 2. De eerste dag moeten de kinderen echt bijkomen van de reis en het is erg spannend, wordt dus niet boos als de juf eerst lekker een spelletje gaat doen om de kindjes te leren kennen, skiën komt echt wel!
 3. Blijf niet kijken bij de les. Ga net als op school gewoon je eigen ding doen.
 4. Wil je kijken hoe het gaat? Kom dan na een uurtje even spieken en laat je kind niet merken dat je er bent. Want dan willen ze vaak mee.
 5. Huilen, schreeuwen, op de grond laten vallen… Is je kind een drama queen of king? Wees gerust. Je kind is echt niet de enige…het komt echt goed… niet opgeven.
 6. Is je kind bij het afgeven totaal overstuur? Troost het dan even en geef aan bij de juf wat voor jouw kind het beste werkt, soms is dat gewoon weggaan. Bespreek dit even zodat de juf je kind even apart kan nemen.
 7. Bij -20 kan de juf kiezen vaker spelletjes te doen om de kinderen warm te houden, Maak je dan geen zorgen dat ze te weinig skiën. Het is toch handiger als je ze thuis niet hoeft te ontdooien.
 8. Ik heb kinderen in de les gehad die vier dagen hebben gehuild dat ze moesten skiën en (echt!)op de zesde dag huilden dat ze naar huis moesten. Is dat toevallig bij jouw kind ook zo? Geef de juf dan een leuk fooitje, ze heeft er voor gezorgd dat je peuter of kleuter volgend jaar weer wil.
 9. Geef de juf sowieso een fooitje aan het einde van de week, het is geen vetpot .
 10. En dan nog even voor je verwachtingen…

Een kind van 3 jaar kan na een week meestal een pizzapunt

Een kind van 4 jaar kan na een week meestal remmen en bochtjes maken.

Een kind van 5 jaar skiet met een beetje mazzel aan het einde van de week de blauwe piste.

Ga er dus niet van uit dan je peuter van drie op dag zes mee kan toerskiën.

Tot slot: ga je dit jaar niet, maar denk je aan volgend jaar? Zoek tijdig een toffe kindvriendelijke accommodatie. Ik ben ALTIJD te laat met knopen doorhakken. Daarom gaan wij dit jaar in de meivakantie. Wij gaan met Family Jam, een organisatie die gericht is op familievakanties. Zo zijn er meerdere die daarin gespecialiseerd zijn. 

Schi heil!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Ruurd 3 februari 2016 at 11:11

  Ik zou de skischoenen niet pas op de piste aan doen. Die zijn dan zo koud, gewoon in appartement/hotel. Het lopen leren ze snel genoeg.

 • Reageer Alice Ermes 3 februari 2016 at 18:36

  Ik ga niet skiën, maar heb wel leuke tips gelezen.
  Ook 1 supersuperslechte (voor ons dan). Opa en oma mee………

 • Reageer Veer 4 februari 2016 at 16:39

  Tussen de middag kunnen de kids ook blijven lunchen met de juffen en meesters tegen betaling. Vonden we ideaal, konden we van 10.00 tot 15.00 skiën!

 • Reageer Susan 5 november 2017 at 20:11

  Koop een paar edgie wedgies. Deze klemmetjes helpen je peuter een pizzapunt te maken……en als ze eenmaal voelen wat je bedoeld……dan kunnen ze er af…..onze dochters hebben er met 2.5 en net 2 jaar voor t eerst nee geskied…..en voor wat je mag verwachten ging dat prima….en t is leuker want t gaat sneller goed…..en langzaam glijden is natuurlijk heerlijk.

 • Reageer Lien 16 februari 2018 at 20:43

  Depot bij de piste is ook heel relaxed! Geen gesjouw.
  Wanten met elastiek om pols is ook een aanrader!
  Snoepje in de zak voor tijdens de les vinden ze ook erg leuk!

 • Laat je reactie achter