Kook, Zwanger

Relax Mama-Weekmenu 93: het hoogzwangermenu van Kiki!

Nu ik 34 weken zwanger ben kook ik minder vaak dan voorheen en minder uitgebreid. Aan het einde van de dag ben ik heel erg moe en lang staan in de keuken doe ik liever niet voor mijn rug. Gelukkig heb ik een man die heerlijk kookt, maar ik help graag met wat eigen makkelijke recepten. De inspiratie voor dit weekmenu komt uit kookboeken, van het internet gecombineerd met dingen van mezelf. Criteria: gezond, heel makkelijk en je hoeft niet lang te staan. Eet smakelijk!

Maandag: Hartige taart met erwtjes en ham (de hele taart kun je zittend aan de keukentafel maken, of ‘s ochtends al in het voren). 

Doe zes plakjes hartige taartdeeg in een ingevette taartvorm. Op de bodem strooi ik diepvrieserwten en verse rucola. Dan scheur ik rauwe coburgerham in stukjes. Als zwangere mag ik die niet rauw eten, maar wel zodra het verhit is en ik houd nu eenmaal van de zoute smaak. Ik scheur een heel pakje op, maar minder zout is wel gezonder als mama-to-be, dus kun je je ook een beetje inhouden. Vijf eieren klutsen met 60 gram geraspte Pecorino Romano (gecheckt op gepasteuriseerde melk!). 30 minuten op 200 graden in de oven in de ochtend en ‘s avonds voor het eten nog even een kwartiertje op 180 om lekker warm te worden.

Dinsdag: Spinaziestamppot

Aardappels koken zoals je gewend bent, met verse rauwe goed wassen spinazie erdoor: gezonder (en makkelijker) kan bijna niet. Tijdens het aardappels koken snij en bak je twee sjalotjes met een doosje kastanjechampignons. Dat meng je samen met de rauwe spinazie door de gestampte aardappels. Beetje peper, zout en room mag natuurlijk niet ontbreken. Als finishing touch gooi ik er altijd geknakte walnoten overheen! Lekker herfstig (en voor vleesliefhebbers een braadworstje met jus erbij).

Woensdag: Groentecurry

Ik ben dol op curry, maar dan wel door zelf de kruiden bij elkaar te gooien (meestal iets van kurkuma, koriander, komijnpoeder, olie, ui, knoflook en klein snufje kaneel). Zo kan ik het nu ik zwanger ben wat minder gekruid maken (en wat meer gepelde tomaten uit blik en/of kokosmelk toevoegen). Het liefste maak ik een curry vegetarisch en met heel veel groenten. De ene keer met naan, de andere keer met rijst. Koriander kan naar wens. Je bent dus zo flexibel als je zelf wilt zijn en er zijn honderd varianten. Denk bijvoorbeeld aan zoete aardappel, met kikkererwten. Ook lekker: sperzieboontjes, aardappel en rode paprika.

Zo maak ik hem: Bak uitjes in de kruiden, voeg de groenten toe en laat de smaken loskomen, dan de tomaten/kokosmelk er pas bij en laten pruttelen tot het naar je smaak is. Makkelijker kan ik het echt niet maken.

Donderdag: Super-veg Pasta

Ik houd van zelf verse pastasauzen maken. Lekker en gezond met volkoren pasta. Mijn lievelingspasta is met zelfgemaakte pesto, maar met de baby op komst vind ik alleen pesto niet genoeg groente. Dus zijn we op dit recept gestuit met onder andere venkel, tomaat en wortel: nu al een nieuwe favoriet. Het is supersimpel en in drie stappen klaar. Je moet de saus wel pureren om de smaken goed te laten mengen.

Vrijdag: Visdag

Ik snij aan de keukentafel een courgette en krieltjes in stukken. In een ingevette ovenschaal leg ik verse zalmmoten (al kan diepvries ook) en de groenten leg ik erom – en eroverheen.  Dan voeg ik cherrytomaatjes in zijn geheel toe (niks lekkerder dan warme tomaatjes die straks in je mond openknappen!). Verse tijmtakjes erover, besprenkelen met olie en naar wens wat peper en zout (dat laatste doe ik meestal niet vanwege de zwangerschap) en dan (afhankelijk van dikte zalmmoten) 20 minuten op 180-200 graden. Goed in de gaten houden, zalm even doormidden snijden om te kijken of hij geheel gaar is. En dan heb je in een ovenschotel alles wat je nodig hebt aan vers en gezond!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Elsbeth verstuurt ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formuliertje voor je wekelijkse menu? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige 92 weekmenu’s? Je vindt ze hier!
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter