Kook

Relax Mama-weekmenu 28

Ik geloof dat mijn gezin niet altijd even blij is met mijn weekmenu-initiatief. Omdat ik nu wat meer afwissel dan ik voorheen deed en vaker dan voorheen wat nieuws wil uitproberen (waar zij het niet altijd mee eens zijn…) Maar dit menu is helemaal goedgekeurd. Ik heb er zin in en hoop dat het jullie ook kan inspireren.

Maandag: bbq met worst op stok en gegrilde groenten

bakBarbecue! Ik ga er gewoon maar even van uit dat het morgen aan het einde van de dag mooi weer is. Net als dat het de afgelopen week wel vaker aan het einde dag best opklaarde. Wat we precies op de barbecue gooien weet ik nog niet, maar voor de kinderen hebben we meestal sowieso ‘worst op stok’. Oftewel merguezworstjes gepresenteerd als lolly. Grote hit bij ons. Andere barbecuetopper bij ons is de gegrilde groente, gemaakt in zo’n aluminium bak als op de foto.

Wij vullende zo’n bak met allerlei groentes, zoals stukken ui, knoflook (onderop), daarna stukjes champignons, paprika, courgettes, en tot slot tomaatjes (of wat je maar lekker vindt en in huis hebt). We bestrooien dit met kruiden, besprenkelen het met olijfolie en beetje wijn en zetten het daarna op de bbq. Krijg je echt hele lekkere gegrilde groente van, die wij eten met sla en feta bijvoorbeeld of met couscous.

Dinsdag: Pasta pesto & gebakken wortelen

Supersnelle pasta op dinsdag: pasta met zelfgemaakte of kant en klare pesto (het liefst uit het versvak). Ik bak wat champignons voor erdoor. Naast de pasta pesto eten wij gebakken wortels, die je maakt alsof je aardappels bakt. Die zijn echt heel lekker. Snijd winterwortel in schijfjes, zoals aardappelschijfjes. Smelt een klont boter in de pan. Bak de wortelschijfjes eerst op wat hoger vuur aan en smoor ze daarna op lager vuur gaar. Ze hebben eigenlijk helemaal geen kruiden nodig. Zijn heel lekker zoet. De wortels moeten wel even opstaan, dus begin daar eerst aan voordat je de pesto pasta maakt (want die is heel snel klaar). Pasta pesto serveren met wat Parmezaanse kaas.

Ik heb het vermoeden dat we woensdag niet gaan koken, want dan gaan we een dagje bij opa en oma op bezoek. Dus hop, door naar donderdag.

Donderdag: nasi en rendang

Henno is onze nasi en Rendang-man. Ik had al eens beloofd dat ik hem zijn Rendag-recept zou vragen, dus bij deze. Rendang is op zich niet veel werk, alleen het moet wel 2 uur opstaan. Dus alleen te doen als je de tijd hebt. En daar Henno nog vakantie heeft, gaat dat bij ons lukken.

RendangWat heb je nodig?

500-800 gram runderlappen, in dobbelstenen
2 uien grof gesneden
2 knoflook grove stukken
zakje Rendang boemboe (zie foto)
50-100 gram santen (een blok kokos)

Zo maak je het:

Maak olie goed warm in de wok (hoog vuur). Smoor de stukken ui en knoflook tot ze glazig zijn. Doe dan het vlees er bij en bak dat aan. Als het vlees van kleur is veranderend, doe er dan een scheut water bij, zodat het vlees een beetje onder water staat. Doe de santen erbij en laat het zo’n 2 uur smoren. In die 2 uur regelmatig wat water erbij doen en steeds even doorroeren.

Je huis gaat met dit gerecht gegarandeerd lekker ruiken!

Vrijdag: pannenkoeken en courgettesoep

We eindigen de week met pannenkoeken (die wij overigens ook heel graag eten met de gegrilde groenten en geitenkaas van maandag). Vrijdag wil ik er een courgettesoep bij maken. Hier een heel simpel recept.

Dat is het plan voor deze week. Fijne week allemaal lieve mensen!

  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formuliertje op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige 27 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Dit voorjaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Katrien 7 augustus 2016 at 18:18

    Een paar variaties op de courgettesoep die hier erg in de smaak vallen!
    – courgette, ui, kippebouillon en kruidenkaas
    – courgette, ui, groentebouillon, currypoeder en kokosmelk
    MMMMMMM

  • Laat je reactie achter