Baby, Lees

Blauwe ogen

Mijn tante staart diep in de ogen van Pepijn. Ze fronst haar wenkbrauwen en steekt haar nek wat naar voren. Dan draait ze abrupt haar hoofd om naar mijn lief en kijkt hem doordringend aan. Haar focus wisselt steeds tussen de ogen van Pepijn en die van ons. “Heb jij nou blauwe ogen?” vraagt ze aan mijn lief. “Nee, groen.” antwoordt hij. “Maar die van Pepijn zijn toch…”  stamelt ze. “Blauw?” zeg ik. “Klopt. Twaalf en een half procent kans.”

Die vraag zag ik aankomen. En ik wist het antwoord, want ik had daar zelf ook al op zitten googelen. Pepijns blauwe ogen hadden mij ook verrast. Ik heb maar twee dingen onthouden van mijn biologielessen vroeger. Eén: biologiedocenten zijn een beetje raar en twee: bruin is dominant. Dat mijn dochter ondanks de groene ogen van haar vader toch diepbruine ogen heeft, vond ik daarom niet verrassend. Maar hoe kwam Pepijn aan zijn blauwe kijkers? Ik had toch het gevoel dat ik mijn lief wat uitleg verschuldigd was.

Als ik in het ziekenhuis bevallen was, had ik me afgevraagd of ze hem met een andere baby verwisseld hadden. Ik moest zo aan hem wennen. Dat beweeglijke jochie met die blonde haartjes en blauwe ogen. Mijn moeder had hetzelfde. “Bij Lieve had ik het gevoel alsof ik jou weer vasthad, maar hij voelt ook echt anders.”

Die middag zit Pepijn aandachtig vierkante en ronde blokjes door de gaatjes van zijn blokkenstoof te friemelen. De blonde haartjes in zijn nek krullen vrolijk omhoog. Het laatste stervormige blokje gaat moeizamer, Pepijn begint steeds driftiger wurmen. Na een paar seconden volhardend het blokje op allerlei manieren in het gaatje proberen te duwen, smijt hij het door kamer. Ik moet lachen. Die blauwe ogen heeft hij dan wel niet van mij, dit is toch echt mijn zoon.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Katerina 12 mei 2016 at 22:47

  Ook wel hele mooie blauwe ogen!

 • Reageer Nienke 13 mei 2016 at 07:38

  Mijn man en ik hebben bruine ogen Mijn oudste heeft blauwe ogen en mijn jongste bruine ogen…
  Schoonmoeder heeft dezelfde licht blauwe ogen. Ze heeft dus geluk..

 • Reageer Ryanne 13 mei 2016 at 14:12

  Ik voel helemaal met je mee. Ik en mijn man hebben beide bruine ogen. Ik blond haar hij bruin haar.
  M’n dochter werd geboren met bruine ogen en blond haar, niets verrassends dus.
  Wij zijn ons nu al een jaar aan het verbazen over onze roodharige zoon met blauwe ogen.
  Gelukkig zit rood haar bij ons beide in de familie en ook andere kleuren ogen, maar je verwacht dat bruine ogen dominant zijn en al zeker geen rood haar.
  Gelukkig heeft hij de energie van z’n vader en andere minder dominante gezichtskenmerken.

 • Reageer Ikke 13 mei 2016 at 15:41

  Mijn (ex)schoonloeder heeft iedereen incl mijn (ex)man luid duidelijk duidelijk gemaakt dat haar zoon nooit de vader kon zijn van onze zoon wegens zijn licht blonde haar en blauwe ogen
  Daar haar zoon donker haar en groene ogen heeft en ik donkerblond/lichtbruin haar en groene ogen heb
  Dat haar eigen oudste dochter blond is met blauwe ogen en zij en haar (inmiddels overleden) man ook beide donker haar en geen blauwe ogen hebben …tsja……
  Mijn zoon is inmiddels bijna 14 zn haar is nu donkerblond maar zijn ogen nog altijd prachtig blauw
  Mn dochter (11jr) blond met groene ogen
  En papa???
  Daar horen we al bijna 5 jr nix meer van sinds ie besloot dat meisjes tussen de 20/25 veel beter gezelschap waren……

 • Reageer Karin 17 mei 2016 at 09:34

  Juist OMDAT bruin dominant is kun je ook blauwogige kinderen krijgen. Als je beide ouders blauwe ogen hebt, zal er nooit een kindje met bruine ogen uitkomen. Ook ik heb een blond-harig blauw-ogige dochter en zoon met donkerblond haar en prachtige bruine kijkers. En dat gaat al generaties zo (vanaf mijn oma is er elke generatie 1 kind met bruine ogen)…

 • Laat je reactie achter