Yes! Het is weer de tweede week van april. Oftewel de nationale man-in-de-keuken-week. En daarom heb ik deze week hulp van mijn man Henno gekregen bij het opstellen van het weekmenu. Komt goed uit, want hij gaat het ook de hele week maken. Lang leve de man die eigen baas is en toevallig een rustige week heeft. Benieuwd wat de andere mannen allemaal gaan maken!
Maandag: biefstuk, krieltjes en bloemkool
We beginnen met een goed stuk vlees! Wij eten eigenlijk nooit een stukje biefstuk, maar in het kader van de man-in-de-keuken-week leek ons dit een goed begin. Ja, ja ik weet het, lekker stereotype 😉 We eten er gebakken krieltjes bij en gekookte bloemkool met een kaas- of champignonsausje (en vast ook appelmoes).
Dinsdag: pasta met rode groentesaus
Als tegenhanger van de vleesdag van maandag eten wij op dinsdag een pasta met een vegetarische rode saus. Heel simpel (ook voor de meer onervaren kok). Gebruik vers gesneden Italiaanse groente uit het groenteschap, een teentje knoflook en een of twee blikken gepelde tomaten. Bak de gesneden groentes in een pan met de knoflook tot alles een beetje zacht is. Peper en zout naar smaak erover. Eventueel een bouillonblokje erover verkruimelen. Doe dan de tomaten uit blik er bij, laat het even opstaan en op smaak komen. Kook ondertussen de pasta en giet die af. Schep dan alles door elkaar en serveer deze super eenvoudige pasta rode saus met wat geraspte kaas.
Wil je hem net iets lekkerder maken? Doe dan een uurtje voordat je de saus gaat maken (of de avond ervoor), een paar gehalveerde tomaten in de oven (150 graden) met wat olijfolie en peper en zout. Als deze mooi geroosterd zijn dan kun je ze bij de saus doen. Wordt de saus net wat smaakvoller van.
Woensdag: Sardines uit de oven van Bart Fishtales, stokbrood met kruidenboter en salade
Op Instagram volg ik het leuke account Barts Fishtales: oftewel de ‘shortest cooking show in the world’. (Aanrader!) Korte inspirerende filmpjes van Bart van Olphen die hele lekkere gerechten met vis maakt. Voor deze man-in-de-keuken-week kozen Henno en ik zijn sardines uit de oven. Volgens Bart in 15 minuten te maken. Heb het vermoeden dat dat wel heel optimistisch is. Een ‘Jamie in 30 minuten’ kost mij toch ook altijd wel minstens een uur, dus laten we hier voor de zekerheid ook gewoon een half uur van maken. Het uitgeschreven recept vind je hier. Wij eten er stokbrood en een eenvoudige salade bij.
Donderdag: Saffraanrisotto, slavink en gebakken courgette met knoflook
Saffraanrisotto met slavink? Misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar wij ontdekten hem bij toeval en sindsdien staat de ‘good old’ slavink in combinatie met risotto bij ons op tafel. Voor de risotto fruit je eerst een ui met wat knoflook. Eventueel ook met wat bleekselderij er bij. Daarna bak je de risottorijst even mee tot het glazig ziet en voeg er saffraanpoeder (of draadjes) bij (ongeveer één envelopje). Bereid de risotto zoals op het pak vermeld en voeg er op het laatst parmezaanse kaas aan toe.
Wij eten er courgette bij in dunne schijven gesneden en in een pan gebakken met knoflook en zout en peper.
Nog iets extra’s er bij om een beetje indruk te maken? Denk aan een salade Caprese: schijven tomaat, mozarella, en verse bascilicum. Altijd lekker!
Vrijdag: pizza’s!
Hier kan je het jezelf natuurlijk zo moeilijk maken als je zelf wilt. Van volledig verse zelfgemaakte pizza, tot opgepimpte diepvriespizza, of 0900-pizza.
Ik ga er nog even van uit dat wij vrijdag Henno’s zelfgemaakte pizza’s voorgeschoteld krijgen. Meestal maakt hij voor feesten en partijen drie soorten:
* vispizza: met tomatensaus, kaas, markeel uit blik en ansjovis;
* paprikapizza: met op de tomatensaus en kaas reepjes paprika die hij van te voren heeft gebakken met een ui, een rode peper, knoflook en wat rode wijn;
* salamipizza: de simpelste, die de kinderen het liefst hebben, met tomatensaus, kaas en plakjes salami.
Voor goed zelfgemaakt pizzadeeg: zoek even via Google. Wij gebruiken ook vaak een pak pizzabodemdeeg van Koopmans.
De tomatensaus maakt Henno van ui, knoflook, tomatenpassata (uit pak), wat gedroogde Italiaanse kruiden, peper en zout.
Dat is hem voor deze week. Op kookgebied een makkie voor mij, omdat Henno veel thuis is en het kookgebeuren op zich neemt. Kan ik me deze week wat harder op andere projecten storten. (Veel leuks!) Ik wens jullie een fijne week met lekker eten!
Benieuwd naar de vorige twaalf weekmenu’s? Je vindt ze hier!
Relax Mama in de Keuken
Afgelopen maand verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes! Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.
Geen reacties