Leer

Praten met je kind over seks, 5 tips!

Heb jij het al gedaan? Deze maand komt er een super leuk nieuw boek in de winkels met echte verhalen over de eerste keer seks. Seksuoloog Susan ter Horst-van de Wetering en verhalenverteller Maja Wannet bundelden hun krachten en schreven een sekspositief boek met ervaringsverhalen van allerlei mensen over hun eerste keer seks. Een topboek om ergens in huis te laten slingeren voor je puber (en eerlijk is eerlijk, ook een hartstikke leuk boek voor jezelf). Dat slingeren is dus tip 1, maar in dit blog delen ze nog vijf tips (en kijk onderaan de tips hoe je kans maakt op een exemplaar!).

Maja: ‘Bij mij thuis werd er vroeger snel naar een andere zender gezapt wanneer seksualiteit de huiskamer binnenkwam, wel slingerde er zogenaamd achteloos een groen stripboek van Jan Jans en de kinderen rond dat over seks ging. Met rode oortjes heb ik dat talloze malen zitten lezen en dat ene plaatje waar Jan en Jans seks hadden staat nog op mijn netvlies gebrand.’

We vinden het moeilijk om met onze kinderen over seks te praten. ‘Mijn kind zit toch helemaal niet te wachten op een gesprek met mij over seks.’ Toch wel, het gaat er maar om hoe je dit aanpakt.

Hierbij vijf tips:

1. Begin vroeg

Vroeg beginnen met praten over seks maakt het makkelijker voor je kind om hierover te blijven praten naarmate het ouder wordt. Is je kind 15 en heeft het zijn of haar eerste relatie, dan wordt het absoluut ongemakkelijk als jullie nooit over seks gesproken hebben en jij er ineens over begint. Door al op jonge leeftijd open te zijn over seks, is het later veel normaler om erover te blijven praten.

2. Stem af op je kind

Ieder kind is nieuwsgierig en stelt vragen, ook over seks. ‘Waar komen baby’s vandaan?’ en ‘Mama, waarom doe jij ineens de wc-deur op slot?’ Het is jouw taak om eerlijke antwoorden te geven die passen bij de vragen en interesses van je kind. Het gaat om de afstemming: Houd het kort als je merkt dat je kind afhaakt. Is je kind nieuwsgierig? Stel dan vragen en deel eigen ervaringen. Respecteer het als je kind er (nu) niet over wil praten, maar geef niet op. Je kind heeft tijd nodig om eraan te wennen.

3. Praat over gevoelens en onzekerheden

Seksuele voorlichting is niet één enkel gesprek, maar een doorlopende reeks kleine gesprekken. Praat vooral ook met je kind over gevoelens, onzekerheden, twijfels, geklungel en plezier. Door van anderen te horen dat ze worstelen met seks, wordt het eigen geklungel en ongemak genormaliseerd. Dit helpt je kind om vrijer en zonder schaamte zijn of haar eigen seksualiteit te ontdekken. 

4. Accepteer het ongemak

Als jij je ongemakkelijk voelt, dan merkt je kind dit direct. Gebruik dit in je voordeel door toe te geven dat je het zelf ook best ongemakkelijk vindt. Hiermee laat je meteen zien dat het oké is om kwetsbaar te zijn. Geen zorgen, door vaker over seks te praten, verdwijnt het ongemak vanzelf.

5. Ga na wat seks bij jou oproept

Voordat je met je kind praat, is het goed om zicht te krijgen op je eigen gedachtes, gevoelens en overtuigingen. Welke boodschappen heb jij meegekregen in je jeugd en welke gedachtes en overtuigingen heb je nu over seks? Mag seks plezierig zijn en hoe denk je over masturbatie en porno? Oefen dit gesprek van tevoren eventueel met je partner of een goede vriend(in). Door dit vaker te doen, zal je ongemak vanzelf zakken, let maar op!

Winnen! ‘Heb jij HET al gedaan?’

Susan ter Horst en Maja Wannet schreven onlangs een superleuk en fris boek vol ervaringsverhalen van allerlei mensen over hun eerste keer seks. Dit boek is een geweldig startpunt voor gesprekken over seks, via verhalen van anderen is het soms nu eenmaal makkelijker om over jezelf te praten. Nu te koop via Bol.com: Klik hier. Wil je het winnen? Vertel hieronder waarom!

Of volg op insta: @hebjijhetalgedaan

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

54 Reacties

 • Reageer Bauke 22 mei 2024 at 21:02

  Met een tiener in huis die wat meer interesse in meisjes begint te krijgen, lijkt me dit een heerlijk boek om rond te laten slingeren 😇 Wel zo dat zuslief van 9 het niet ziet. Die mag over een paar jaar 😊 En voor ons zelf om te lezen en zulke gesprekken hopelijk wat makkelijker te kunnen voeren 🫣

  • Reageer Daphne Vd Wal 23 mei 2024 at 06:50

   mijn puber van 13 is er vooralsnog nog niet echt mee bezig.. de computer staat nog op nr 1..
   Kan natuurlijk zomaar verandering in komen.. Dit lijkt me een uitstekend boekje on rond te laten slingeren..;-))

 • Reageer Femke 22 mei 2024 at 21:39

  Lijkt me een prima boek om rond te laten slingeren :-). Zo kan de puber zelf op een eigen gekozen moment even bladeren zonder zich in zijn eigen woorden awkward te voelen 😉

  • Reageer Sophie 23 mei 2024 at 00:20

   Als moeder van 2 pubers en een bijna puber lijkt me dit een heel fijn boek om te hebben. Daarnaast als vind ik het ook altijd goed om zo’n boek te hebben als een van de opperhoofden van onze gsa! Dus graag!

  • Reageer Chantal 23 mei 2024 at 09:34

   Lijkt mij een prima boek om te laten rondslingeren! Zou het zelfs kunnen gebruiken in mijn lessen en hem daar laten rondslingeren.

 • Reageer G Gietemans 22 mei 2024 at 21:40

  Wij zijn makkelijk en open. Maar soms is het fijn als de informatie ook van een ander komt dan je ouders. En zelf kan lezen zonder gênant te worden. Twee pubers jongen en meisje ook nog eens andere aanpak ook wel fijn

 • Reageer Anouk 22 mei 2024 at 21:41

  Jaa! Jaaa! Jaaa! Hier een wandelende hormoonbom van 15,5 in huis 😅 Hoop dat er ook (vast wel!) aandacht is voor niet hetero seks aangezien ze alle opties open wil houden ❤️

 • Reageer Ellen 22 mei 2024 at 21:42

  Oh ja!!! Dat rondslingeren zou prima timing zijn hier.

 • Reageer Afra Peeters-Stans 22 mei 2024 at 21:45

  Met een puberzoon van 15 en een puberdochter van 14 komen we nu echt wel in de fase van de eerste echte vriendjes en vriendinnetjes (al denk ik dat onze puberdochter al meer interesse heeft dan onze puberzoon)… dus zo’n boekje laten rondslingeren is gelijk 2 vliegen in 1 klap! En dan kan hij over een paar jaar weer verder rondslingeren voor onze jongste tienerdochter van 10 ;-).

 • Reageer Esther 22 mei 2024 at 21:46

  Qua timing komt het op het juiste moment met onze 2 tieners er is geen taboe op bij ons thuis maar het blijft soms awkward zeggen ze. Ik verwacht dat dit boek zeker kan helpen.

 • Reageer Mariska van Ginhoven 22 mei 2024 at 21:50

  Met een kind dat alle gesprekken over ‘lastige dingen’ als gevoelens enzo al heel snel afkapt lijkt me dit boek zo rondslingerend een mooie manier om de gesprekken hierover net even wat makkelijker op gang te krijgen (en als ze dan toch echt niet wil praten kan ze er in ieder geval over lezen 😉)

  • Reageer Judith A 22 mei 2024 at 22:44

   Twee puberende dochters in huis!dus kom maar door!
   Ha ha de ene kletst gemakkelijk erover de andere niet.
   Dus een goed boek voor op de bank ergens 😉

 • Reageer Chantal 22 mei 2024 at 21:57

  Ik wil graag ‘Heb jij het al gedaan?’ winnen voor mijn 13-jarige dochter (en een beetje voor mezelf). Niet omdat ze het al heeft gedaan, maar omdat ze waarschijnlijk de enige puber is die nog steeds denkt dat ‘het’ gaat over het maken van haar huiswerk!

 • Reageer Esther 22 mei 2024 at 21:58

  Lijkt me een prima boek voor onze jongste puber van 14. Hij hoort veel van zijn broer en zus maar dat is toch anders dan wanneer het jezelf betreft. Dank voor de tip en wie weet….

 • Reageer Annelies N 22 mei 2024 at 22:00

  Dat rondslingerboek past hier zeker in het rijtje rondslingerspullen van mijn tiener! Zou ideale timing zijn.

 • Reageer Simone 22 mei 2024 at 22:02

  Met je ouders praten over bepaalde onderwerpen rondom seks kan soms lekker cringe zijn. Dan is zo’n boek echt een uitkomst. En dat maakt het praten erover misschien toch weer makkelijker.

 • Reageer Susanne 22 mei 2024 at 22:07

  Heel graag, 4 tieners in huis hier. Denken alles al te weten en willen het er vooral niet te serieus met ons over hebben.
  Dus dit boek is heel welkom.

 • Reageer Renate 22 mei 2024 at 22:12

  Onze meiden zijn 16 en 13, dus perfect om dit boek in huis te hebben dacht ik zo!

 • Reageer Adriana Bosman 22 mei 2024 at 22:17

  Met 2 jongens van 12 en 15 lijkt mij dit een geweldig boek!

 • Reageer Roos 22 mei 2024 at 22:18

  Superleuk! Die past mooi in mijn verzameling van sekspositieve boeken! 😀
  Jongen en meisje hier in huis (nog geen pubers, maar precies: Begin vroeg!), dus komt ook nog eens goed van pas.

  • Reageer Marieke 23 mei 2024 at 09:03

   Hey Roos. Ik ben benieuwd naar de andere boeken die je al hebt. Super leuk! Onze oudste is 11, dus misschien kan ik met een ander boek beginnen. Groetjes Marieke

 • Reageer Rebecca verkerk 22 mei 2024 at 22:20

  Twee puber meiden in huis en een heeft nu net een maand verkering gevierd❤️, dit boek wil ik met liefde laten slingeren, als aanvulling op de (soms ongemakkelijke maar open gesprekken)

 • Reageer Jolanda / mamajo 22 mei 2024 at 22:23

  Met twee vrolijke meiden van 14 zou het inderdaad fijn zijn dit boek te laten rondslingeren, voor die vragen die toch beetje awkward of “cringe” zijn om met je ouders te bespreken…😄😊

  • Reageer Esther van Schaik 23 mei 2024 at 12:34

   Jaaa, komt nu wel goed van pas. Met 2 puberende zoons van 14 en 16 jaar is het goed om dit te laten slingeren thuis 😃.

 • Reageer Brigit Fröger 22 mei 2024 at 22:24

  Met een puber in huis die net 14 is en die vragen begint te stellen, is dit het perfecte boek om in huis te hebben, dus ja! Die wil ik wel winnen!

 • Reageer Liz 22 mei 2024 at 22:28

  Met een nog-niet-puber die vooral veel medische ervaring op piemelgebied heeft, ben ik weleens bang dat zijn seksuele ontwikkeling niet helemaal het normale pad volgt. Ondanks onze duidelijkheid over wie wel en wie niet. Tel daarbij op een niet zo’n geweldige sensitiviteit voor persoonlijke grenzen en ziedaar: allerlei worst case scenario’s die zo’n boek als dit misschien een beetje kan helpen voorkomen.

 • Reageer Bianca 22 mei 2024 at 22:29

  Ik loot graag mee, onze oudste gaat naar de middelbare na de zomer. En als wij elkaar een kus geven dan draait ze gauw haar hoofd weg en is het (soms) heel ongemakkelijk (vooral voor haar).
  Dit zou het een stuk makkelijker maken om over zo’n onderwerp te praten met haat.

 • Reageer Marloes 22 mei 2024 at 22:31

  Jaaaa graag!! Met drie pubers tussen de 13 en 17 is het een welkome aanvulling op de boekencollectie. Heb er al veel positieve verhalen over gehoord dus ben zelf ook wel nieuwsgierig eigenlijk haha!

 • Reageer Sjoeke 22 mei 2024 at 22:35

  Ja graag. Mijn dochter heeft het boek seksenzo (al heel oud) nu bijna uit en kan wel een moderne versie gebruiken.
  En mijn puberzoon vindt het momenteel überhaupt al lastig om een normaal gesprek te voeren. Ja en Nee is al genoeg 🤔dus dan maar via een boek proberen.

 • Reageer Patricia van Veghel 22 mei 2024 at 22:44

  Dit lijkt me een fijn boek om eens te laten rondslingeren op de kamer van mn puber. Daar slingert wel meer rond!

 • Reageer Joyce backx 22 mei 2024 at 22:45

  Oeh ja, zo’n boek rond laten slingeren met 2 (pre) pubermeisjes in huis is een goed idee en maakt het gesprek erover ook makkelijker. Graag dus 🙌🏼 🤩

 • Reageer Judith 22 mei 2024 at 22:45

  Twee puberende dochters in huis!dus kom maar door!
  Ha ha de ene kletst gemakkelijk erover de andere niet.
  Dus een goed boek voor op de bank ergens 😉

 • Reageer Judith 22 mei 2024 at 23:21

  Met 2 pubers van bijna 16 en 17, eentje die net voor de pubertijd zit van 12 en een prepuber van bijna 10 komt dit boek heel goed van pas.
  Ik weet zeker dat dit de nieuwsgierigheid van onze 4 kinderen wel zal trekken en tot goede gesprekken zal leiden.

 • Reageer Gŕeetje 22 mei 2024 at 23:30

  Met 3 pubers in huis is dit geen overbodige luxe. Misschien dat dit boek ze ook nog eens aan het lezen krijgt. En anders ben ik de beroertste niet, dan lees ik het gewoon voor. Fijn dat ze ook echte verhalen horen/lezen en niet alleen maar de verhalen van ‘het perfecte leven’ volgens social media.

 • Reageer Helma 22 mei 2024 at 23:42

  Nou.. heel eerlijk, omdat ik het anders aan wil pakken dan mijn eigen ouders. Alles is bespreekbaar.
  Hoe leuk zou het zijn dat naast mijn pubers ook “opa en oma” nog eens rode oortjes zullen krijgen als we dit boek laten slingeren! Haha… 😀

 • Reageer Sophie 23 mei 2024 at 00:21

  Als moeder van 2 pubers en een bijna puber lijkt me dit een heel fijn boek om te hebben. Daarnaast als vind ik het ook altijd goed om zo’n boek te hebben als een van de opperhoofden van onze gsa! Dus graag!

 • Reageer Marije 23 mei 2024 at 06:22

  Ik ben helemaal voor de “laten slingeren ” methode. Dit boek zou daar perfect voor zijn. Zeker omdat ze zelf het gesprek ontwijken/afkappen.

 • Reageer Saskia van Westbroek 23 mei 2024 at 06:50

  Ik zou het boek graag willen hebben, ik werk veel met pubers en over paar jaar kan ik hem dan thuis ook nog laten rondzwerven.
  Ik ben echt heel erg voor vroege seksuele voorlichting.

 • Reageer Nienke 23 mei 2024 at 07:11

  Ik zou dit boek graag willen laten slingeren in huis, zodat de 3 mannen onder de 20 in dit huis er iets aan hebben ☺️

 • Reageer Erna Janssen 23 mei 2024 at 07:51

  Hier pas “het kleine piemelboek” en “het vrolijke vulva boekje” laten rondslingeren.
  Na wat gegiechel waren ze binnen no time gelezen.

  Deze zou daar een super aanvulling op zijn.

  Eerst lezen, leren en vragen wat het eigenlijk allemaal is en vanuit daar weer lezen, leren en vragen wat je er allemaal mee kan doen 😉

 • Reageer Lianne 23 mei 2024 at 08:21

  Hier 3 puber(bonus) zoons!
  En met papa en mama wordt alles beetje akward om te bespreken dus komen ze af en toe wel naar mij maar help hoe pak ik dit aan? Misschien kan dit boek helpen!

 • Reageer Mirjam van de Geer 23 mei 2024 at 08:37

  🙋‍♀️

 • Reageer Hilje Vegter 23 mei 2024 at 08:38

  Tot nu toe werden alle rondslingerende boeken over seksualiteit keihard genegeerd. Mogelijk dat deze het wel gaat redden? (en ik ben zelf ook wel nieuwsgierig!)

 • Reageer Marieke 23 mei 2024 at 09:08

  Kei interessant en mooi vormgegeven ook! Dit spreekt mij zeker aan, wat een fantastisch idee om het sekspositieve te benoemen, omdat ik soms geneigd ben te praten over grenzen aangeven en veiligheid enz. Zou voor mij ook heel inspirerend zijn. En uiteraard voor de kinderen zelf 🙂

 • Reageer Loes van Rijsingen 23 mei 2024 at 09:38

  Met 2 hoogbegaafde inmiddels pubers komt dit heel goed van pas! Klassen over moeten slaan (achteraf spijt) dus klasgenoten zijn veel ouder en verder 😉

 • Reageer Barbara olthoff 23 mei 2024 at 13:06

  Mijn dochter van 15 heeft al een tijdje verkering. Ze zegt nog lang niet zover te zijn dat maar ik zou haar graag vroeg en goed willen informeren. Dit fijne boek helpt daar vast goed bij! En mij ook 🙂 Ik zou graag een kansje wagen!

 • Reageer Inge Strik 23 mei 2024 at 16:52

  Omdat mijn puber zonen t ‘raar’ vinden om over te praten met mama en papa…. Zo’n boek zal een uitkomst bieden!! Top

 • Reageer Miranda 23 mei 2024 at 17:46

  Met een puber in huis die er absoluut niet over wil praten, maar waarbij ik zeker weet dat er vragen zijn, zou dit een hele mooie oplossing zijn. Hoeft zij zich niet ongemakkelijk te voelen bij mijn hoeveelheid vragen en adviezen en weet ik zeker dat ze de benodigde informatie krijgt.

 • Reageer Sarah Molenkamp 23 mei 2024 at 19:13

  Respect hebben we al in huis na een eerdere tip. Deze is supermooie aanvulling, zeker voor de jongste die eigenlijk hier helemaal niet zomaar over wil praten.

 • Reageer Saskia De Waart 23 mei 2024 at 19:27

  Perfect, met 3 pubers in huis! Dit boek ligt ’toevallig’ op tafel straks…😜

 • Reageer Michelle 23 mei 2024 at 19:52

  Is elke avond eruit voorlezen ook een goed idee ipv rondslingeren 🤣🤣
  Die van mij van 13 , en lezen.. ik zie t niet gebeuren helaas hahah!

 • Reageer Nathalie van Verseveld 23 mei 2024 at 21:00

  Nou ik dacht dat we er best luchtig over spraken. Maar ben toevallig net terug van vakantie naar mijn beste vriendin die verhuisd is naar het buitenland. En daar heb ik zulke open gesprekken gehad met haar en haar dochter dat ik dacht oke er is bij ons dus nog werk aan de winkel haha want zover zijn we nog lang niet en het ongemakkelijk wegzappen komt me ook erg bekend voor hahaha

 • Reageer Mo Van Elswijk 23 mei 2024 at 21:04

  Zou heel graag kans maken op het boek met hier 2 pubers van 12 en 14 in huis. We hebben het idee dat ze er nog totaal niet mee bezig zijn, maar durf het ook niet helemaal met zekerheid te zeggen. Zeker door Social media horen ze zoveel….
  Dus graag een kansje om het onderwerp eens normaal bespreekbaar te maken

 • Reageer Suzanne 23 mei 2024 at 21:33

  Tijdens het eten hadden we het over dit boek met met D16 en Z13. Annemarie Geers/de mama van had er iets over gepost. Niet kopen, niet kopen riepen ze. Want; veeeeel te genant. Ik wil het tegendeel bewijzen natuurlijk😉

 • Laat je reactie achter