Lees

Lootje kwijt

Natanja blogt over haar leven als moeder van een zoon van negen en een dochter van elf. En over zichzelf natuurlijk 😉

‘Waar is je lootje van Alies eigenlijk gebleven?’ Tijdens het avondeten bespreken we de hoeveelheid surprises (zes!) die we dit jaar moeten maken. Mijn zoon heeft lootjes getrokken met de klas, en Alies is de gelukkige. Ze zit niet in zijn inner circle van bevriende klasgenoten, wat hem qua surprise en gedicht lichtelijk op afstand zet. Gelukkig hebben de kinderen hun gewenste cadeaus én hobby’s op het lootje geschreven.

Peinzend kijkt mijn jongste me aan. In zijn hoofd gaat ‘ie het huis af. Dan gaat hem een lichtje op. ‘Ja! Het zit in mijn grijze spijkerbroek.’ 
‘De spijkerbroek die ik vanochtend gewassen heb? En nu in de droger zit?’ 
Aarzelend: ‘Ik denk het wel?’

Tegelijkertijd kijken we de bijkeuken in. De droger staart kalm terug. Lichte kortsluiting maakt zich van mij meester. Een verzopen lootje betekent: zelf een cadeautje verzinnen. Dat is onmogelijk! 

Geurpennen zijn voor het leven

Mijn overtuiging is namelijk dat je koste wat kost tegemoet moet komen aan lootjeswensen. Ik vond het vroeger zó leuk om surprises met de klas te doen, tot dat ene, teleurstellende, jaar. Het jaar waarin ik, in plaats van de geurpennen van de Wibra die ik toch duidelijk vermeld had op mijn lootje, een zorgvuldig opgemaakte chocoladeletter vol krullen van de echte bakker kreeg. Het was een hele grote, want wel vijf gulden waard, en ondanks mijn grote liefde voor chocola, baalde ik dat ik niet kreeg wat ik zo graag wenste. Zo’n letter is zo op. Geurpennen zijn voor het leven. 

Zonder lootje zijn we dus verloren. In mijn hoofd vormen zich direct probleemoplossende scenario’s. De moeder van Alies appen? Via de juf een nieuw lootje laten maken? 

‘Oh jee’ zeg ik, en besluit voor de mindful benadering te gaan. Eerst maar eens de schade opnemen.

Even later sta ik met een nog nadampende broek in mijn handen. In de linkerbroekzak tref ik een totaal verfrommeld papiertje vol uitgevaagde potloodwoorden. Als detectives buigen we ons over het vodje. Met wat puzzelwerk krijgen we het lijstje compleet. We zuchten opgelucht. Met de ontcijfering van het lootje is een mogelijke ramp afgewend. Alies gaat blij gemaakt worden met iets van haar wensenlijstje, en deze moeder hoeft niet mee in de zak. Dat is wel een setje geurpennen waard. 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter