Kleuter, Lees, Peuter

Ligakruimels en kinderkots

We hebben een nieuwe blogger! Lianne is woordkunstenaar, feministe, self-care activist, schrijfjuffie én mama van de twee gezelligste ‘monstertjes’ van Rotterdam. Ze heeft een meisje (bijna 4) en een jongetje (bijna 2) en schrijft hier over haar moederavonturen. 

Het was de verjaardag van mijn neefje, er was slagroomtaart en wijn en ik vond het gezellig. Tot ik het hoorde. ‘Ik kan het me helemaal niet voorstellen dat ik ooit zonder kinderen heb kúnnen leven.’ Het was een vriendin van een vriendin. Ze glimlachte er liefdevol bij en ik tuurde in mijn lege wijnglas. Ik voelde me schuldig want ik kan me een leven zonder kinderen nog heel goed voorstellen. Levendig herinner ik de literaire avonden waar mijn vriend en ik optraden, waar we teveel rode wijn dronken en de volgende middag onze katers wegspoelden met cola en broodjes gebakken ei met mayo.

Gisteren verlangde ik er nog hevig naar terug. Ik zat op een vloer vol ligakruimels, met kinderkots in mijn haar, een huilende baby op mijn schoot te luisteren naar een peuterpuber die gilde: ‘NEEEEEEEE. IK WIL NIET PLASSEN!’ En dat op twee keer anderhalf uur slaap.

Ik was moe en wanhopig en vroeg me af of dit hele gebeuren wel een goed idee was geweest: kinderen. Of ik wel in de wieg was gelegd voor het moederschap. Nee, antwoordde ik mezelf. Ik kan dit niet. Ik wil dat mijn lijf weer van mij is, ik wil mijn creatieve-pre-kinder-hoofd terug, ik wil tijd om mijn manuscript te herschrijven, ik wil de stad in lopen en bier en bitterballen eten zonder wallen tot op mijn kin, een dubbele kinderwagen en een rugtas vol kinderspullen. En ik wil verdomme een broodje gebakken ei met mayo!

‘IK WIL DIT NIIIIIIIET!’ riep ik naar de kinderen. ‘HOUD OP. HOUD OP. HOUD JE KOP!’

Het hielp niets. Natuurlijk niet. We krijsten nu met z’n drietjes. Tot ik mezelf bij elkaar raapte, want tja, ik ben wel de volwassene. Ik gaf de baby een stuk liga, trok mijn dochtertje bij me op schoot en veegde wat kots van mijn wenkbrauw. Ik haalde diep adem. ‘Sorry lieverd, mama is chagrijnig. Maar mama mag niet lelijk doen,’ zei ik. Ze was even stil, legde haar handje op mijn wang en zei: ‘Je hoeft geen sorry te zeggen mama. Je bent mijn schatje. Je hoeft geen sorry te zeggen.’

Ik glimlachte door mijn donker heen, maar mijn gevoelens waren niet met dat ene fantastische zinnetje verdwenen. Nee. Soms voel ik me geen moeder. Soms wil ik het niet. Maar ik ben wel hun moeder, altijd. Een moeder die haar best doet. En ik doe toch iets goed want… ik ben haar schatje.

Help mijn peuter is in de pubertijd!

Als je kind in de peuterfase terecht komt, is dat best wel schakelen. Gisteren had je nog een schattige baby en opeens heb je een peuter in huis die niet wil eten, die driftig wordt en oh jeeeee, die een eigen wil heeft. Hellup! Het is allemaal heel goed en logisch dat je kind zich ontwikkelt, maar dat wil nog niet zeggen dat het allemaal makkelijk en leuk is. Zowel voor hem of haar, als voor jou als ouder. Want opeens moet je gaan opvoeden. Maandag 17 oktober geven Tischa Neve en Elsbeth Teeling een webinar over de peuterpuber waarin we bespreken wat er zoal verandert als je kind een peuter wordt, we bespreken waarom peuters soms wel pubers lijken en hoe je om kan gaan met dwars gedrag en driftbuien. En last but not least, hoe je ervoor zorgt dat ze gewoon een beetje gaan meewerken… Lees hier meer over dit webinar(en kan je 17 oktober niet maar heb je wel interesse? Later terugkijken kan ook!).

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Mendy 12 oktober 2022 at 05:25

    Amen!

  • Laat je reactie achter